logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obudowa do wzmacniacza "Za Trzy-Grosze"

Matitronik 19 Paź 2006 13:41 6663 31
  • Obudowa do wzmacniacza "Za Trzy-Grosze"
    Witam,
    dzisiaj chciałbym zaprezentować moją obudowe do wzamka "al'a trzygrosze". Co prawda sama obudowa ni kosztowała 3 grosze tylko 3 zł w serwisie RTV.
    Obudowe troche przerobiłem. Odciąłem główny panel, bo chyba wcześniejszy właściciel coś z nią kombinował :) no i panel był nieźle "zespojony" z resztą obudowy.. no więc gumówka, młotek i tniemy.. młotkiem wykońcyłem zagięcia, aby nowy panel dobrze przylegał.
    Nowy panel wyciąłem z płyty podłogowej zwaną współcześnie "panel".
    Wywierciłem otwory, ponieważ ta obudowa ma być przystosowana do kolumn, które widać na tle wzmacniacza, a właściwie obok nich - wywierciłem 3 otwory. Pierwszy w środku steruje głównym "volumem" jak to się mówi czyli Master Volume. Pozostałe dwa będą od ustawienia basu.
    chcę w obudowie zmieścić 4 wzamki, na którejś z kostek TDA a więc dwa będą podłaczone do głównego potencjometra (środkowego), a dwa inne do mniejszych potencjometrów (a raczej mniejszych "gałek", bo główna ma być stanowczo większa od tych bocznych) do wzamków, ktore oddzielnie będą sterowały bas. Zastanawiam się czy nie zrobić tego tak:
    123 (gałki) 1-Bass 2-Master Volume 3-Balance.
    Poniżej zamieszczam zdjęcia.
    No to na tyle :) Proszę, oceńcie :p

img]https://obrazki.elektroda.pl/65_1161257617.jpg[/img]

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Matitronik
    Poziom 16  
    Specjalizuje się w: sprzęt muzyczny gitary/wzmacniacze, stolarka
    Matitronik napisał 320 postów o ocenie 40, pomógł 10 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 3132148
    barszcz17
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Możesz pokazać zdjęcia tych kolumn??
  • #3 3132153
    Matitronik
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Widać je dosyć dobrze na ostatbim zdjęciu. Są jeszcze nie skończone, zabrakło mi kasy na głośniki i jakąś oklejine.

Pozdrawiam
  • #4 3132334
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Jak dla mnie to totalna kicha. Sory, ale co Ty niby tu zrobiles-wywierciles 4 czy 5 otworow ?

I z tym "czyms" do DIY ?

Pozdrawiam. Piotrek
  • #5 3132369
    Matitronik
    Poziom 16  
    Tak serio ?
    To wiesz.. nabijam sobie posty, bo nudzi mi się :) A jak już byle "gówno" zrobiłem, to zrobie też temat i kilka postów będzie!
    Napisałem, że nie mam kasy na wykończenie wszystkiego.
    Pewnie większość Twoich postów wygląda tak jak ten wyżej.
    Poczekaj, będe miał kase - zrobie do końca.
    Wszystko na początku wygląda nijak a późnie jnabiera kształtu.
    Nie musisz odrazu dawaćnegatywnych opinii, lepiej byścoś lepszego pokazał.

Pozdrawiam Mateusz

Dodano po 1 [minuty]:

PS> Aha.. tak z tym czymś do DIY. Wkońcu jak pewnie zauważyłeś, to oznacza Do It Yourelf co tłumacząc na język Polski znaczy Zrób To Sam...
    To jest moja pierwsza konstrukcja tego typu (jeżeli można to tak nazwać).
  • #6 3132383
    mejson
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jak dla mnie to więcej włożyłes roboty w opis niż w sam ten "panel" który jest na zdjęciach:|
    Ale pewnie teraz co niektórzy forumowicze leżą pod biurkami i płaczą ze śmiechu widząc taką Konstrukcje DIY
    Pozdro
  • #7 3132402
    Matitronik
    Poziom 16  
    Kolejny mądrala..
    Przeszukaj forum a znalazłbyś nie jedną taką konstrukcje.
  • #8 3132463
    kamiljus
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam,
    Może nie powiem, że jest to jakaś super rzecz, ale jednak DIY. Nie toleruję takiego wyżywania się na innych. Krytyka nie jest zła , ale musi to być konstruktywna krytyka, a nie tego typu: większego gó*** nie widziałem, itd . Z resztą co tu pisać. Świadczy to o autorach tego typu krytyki. Zauważyłem, że niektórzy to tylko po to siedzą na forum, żeby się dowartościować i dopiekać innym.
  • #9 3132645
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3132659
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Nie chciałem nikogo urazić.
    Ale sam usiądź przeczytaj swój opis, zobacz swoje zdjęcia i sam dojdziesz do wniosku ze nie ma czym sie chwalić-sorry ale taka jest prawda :(

Pozdrawiam. Piotrek

P.S.
    Jak kos Ciebie krytykuje to nie odbieraj tego odrazu jako atak.
    Sam wystawiłeś to "cos" na krytykę i co sie spodziewałeś ze wszyscy napiszą Tobie "oh jaka piękna obudowa zawsze o takiej marzyłem" ?

P.S.2
    Zapomniałem o ocenie 1+/6. "+" za chęci
  • #11 3132751
    Matitronik
    Poziom 16  
    Nie jestem zły, tylko chcę żeby ktoś zauwarzył, że nie wszyscy prezentują swoje konstrukcje.. może uważają, że te konstrukcje są zbyt prostackie i boją się właśnie takiej krytyki a może nie chcą się chwalić, bo wiedzą co będą mogli po tym przeczytać.

Najlepiej jak KTOŚ przeniesie ten temat do właściwego działu.
  • #12 3132852
    Krzysztof33
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Nie przejmuj się tym co inni piszą. Ja też niedawno wysłałem swoją obudowę do DIY i mi nie odwołali. Spotkałem się z krytyką i pochwałą na moim forum. To normalne.
    Teraz powrócę do tematu.
    Gdybyś dołożył te potencjometry, parę kontrolek, jakieś gniazda na głośniki to by nabrało bardziej wyglądu, ale i tak jest spoko.
    Moja ocena to 4/6
    Pozdrawiam i życzę sukcesów na forum. :D
  • #13 3132933
    gniadziu
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jestem za pokazywaniem rownierz konstrukcji diy na etapie ich montazu w koncu nie kazdy wie jak technologicznie mozna rozwiazac budowy kolumn (tutaj plyta osb + szpachla i wkrety) tudziez wzmaka zreszta drodzy koledzy zachowajmy dystans do tego co widzimy i co robimy w koncu jesli nam konstrukcja wydaje sie nieladna albo bezcelowa nieoznacza to ze autor rownierz ma takie podejscie w koncu wklada czastke siebie w to co robi poza tym kolega stwierdzil iz nie jest to jeszcze projekt finalny i jako taki nie moze podlegac ocenie Pozdrawiam :) trzymama kciuki za kontynuacje prac
  • #14 3133154
    Paweł007
    Poziom 22  
    Moje pytania:

1. Gdzie tu jest to DIY oprócz przedniego panela,
    2. Co w tym jest ładnego bo ja nie widze,
    3. Tytuł mówi sam za siebie tzn. jaka cena taka jakość, czy to chcesz trzymać na widoku w domu, jak tak to dlaczego???
  • #15 3133314
    lamer89
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Te perfekcyjnie wywiercone otwory idealną wiertarką firmy "no name" wyprodukowaną na tajwanie i ta piękna obudowa od starego magnetowidu/cd/magnetofonu/wzmacniacza (zbędne skreślić) wyprodukowana w chinach. Po prostu piękne przypomina mi moją najnowszą "konstrukcje" stary kaseciak ktory po tym jak stanął w płomieniach został wypatroszony przy użyciu młotka i buta (glan rozmiar 46)
  • #16 3133416
    Morpheusss
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Matitronik napisał:

Poczekaj, będe miał kase - zrobie do końca.

No to poczekaj aż będziesz miał kasę, zrób do końca i dopiero wtedy pokaż!
    Bez urazy, ale tutaj nie ma się czym chwalić, przynajmniej na chwilę obecną.
    To tak jakby dealer samochodowy w salonie wystawił niepomalowane auto, bez tapicerki, szyb, silnika i stwierdził że jest się czym chwalić.
    Więcej cierpliwości ;)
    Pozdrawiam!!
  • #17 3133728
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Ludize pokazuja ostatnio takie badziewia że nawet ta obudowa mnie nie wystraszyła, fakt nie napracowałeś sie zbytnio... dopracuj tą obudowe troche i może będzie z tego cos ciekawego :)
  • #18 3133806
    hipek99
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    witam teraz ja wtrące swoje cztery litery mi się osobiście ta obudowa podoba , sam miałem kiedyś taki pomysł by z obudowy tegodera porobić jakieś ciekawe obudowy bo mam ich duzo a teraz dzięki tobie wiem jak to mniej więcej zrobić , ciekawy efekt by dawały niebieskie diody led (np z zapalniczek) pod obudową , srebne gałki :) i konkretna elektronika konkretnego wzmacniacza :D .

ps. a obelgi innych forumowiczów olewaj tak jak ja to robię :) niech sobie pogadają moze to im dobze zrobi na zycie codzienne :D pozdrawiam.
  • #19 3134909
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    dla mnie kicha totalna , łączenie metalowego chasis i "podłogowym" przodem to wielkie nieporozumienie :cry: No sorry ale taka prawda
  • #20 3136050
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Teraz sam już nie wiem czy mam sie śmiać czy płakać :(

P.S. Czy ktos oprócz mnie zauważył że poziom DIY zaniża się z każdą nową "konstrukcją" :?:
  • #21 3136062
    Matitronik
    Poziom 16  
    Mówcie co chcecie :) Mnie tam się podoba i to się liczy (jak dla mnie)
    Wkońcu poto umieściłem zdjęcia i krótki "opis" abyście mogli ocenić to "coś" (jak już na to mówicie). Wcale nie jestem zły ani wnerwiony etc. Teraz mam nauczke.. usłysząłem kilka miłych słówek :D I wiem, że na przyszłość muszę w to włożyć kawałek serca a nie deski podłogowej.

Pozdrawiam Mati
  • #22 3137026
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Ale sie czepialiście kolegi :( każdy od czegoś zaczynał..i nie każdy pierwszy wzmacniacz musi być markowym Pajonierem albo innym dzisiejszym chłamem :|...ogólnie mi się podoba ta obudowa, pomysłowo przerobiona, odcięty stary przód i nowy panel dany....jak się go wykończy to zobaczycie że będzie o wiele lepszy niż inne konstrukcje na Elce..a ci co krytykują to zazwyczaj tylko umieją gadać a nic więcej....jak kogoś uraziłem wielkie sorry ale nie moge patrzeć jak kogoś zajeżdzają na forach że to źle i tamto źle....Pozdrawiam :)
  • #23 3140764
    visnievski
    Poziom 13  
    wolałbym wzmaka wogóle bez obudowy, i jeszcze te kolumny. ja bym czegoś takiego nie trzymał nawet w piwnicy
  • #25 3141155
    Matitronik
    Poziom 16  
    visnievski napisał:
    wolałbym wzmaka wogóle bez obudowy, i jeszcze te kolumny. ja bym czegoś takiego nie trzymał nawet w piwnicy

>Nejpierw trzebabyłoby umieć cokolwiek zrobić, więc co się dziwisz, zę nie trzymał byśtego nawet w piwnicy.
    -------------
    Chcę okleić te pseudokolumny balsą, tylko narazie nie mam czym przyciąc :)
    -------------
    Tak szczerze mówiąc, to większość tych negatywnych komentarzy wywodzi się od pierwszego :)
    Jakby ktoś powiedział, że to jest nawet ładne, to by było więcej "normalnych" komentarzy.
    No, ale jak się to już mówi - Jak ktoś dostał, to czemużby mu jeszcze nie dowalić :)

Pozdrawiam
  • #26 3141180
    Paweł007
    Poziom 22  
    Paweł007 napisał:
    Moje pytania:

1. Gdzie tu jest to DIY oprócz przedniego panela,
    2. Co w tym jest ładnego bo ja nie widze,
    3. Tytuł mówi sam za siebie tzn. jaka cena taka jakość, czy to chcesz trzymać na widoku w domu, jak tak to dlaczego???

Matitronik odpowiesz mi na pytania w końcu czy nie!!!
  • #27 3141439
    Matitronik
    Poziom 16  
    1. Jest
    2. wszystko jest ładne, ale nie dla każdego oka.
    3.tak chcę to trzymaćna widoku :) nie robię imprez...

pozdrawiam
  • #28 3141785
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Niech ktoś z moderatorów zamknie ten żałosny temat... bo i tak nikt nie powie stanowczo dobrego słowa o tej hmm:?: 'konstrukcji" :?:
  • #29 3143605
    Matitronik
    Poziom 16  
    Dobry pomysł :)
    Temat do zamknięcia
  • #30 3148649
    Krzysztof33
    Poziom 16  
    Dlaczego wszyscy się czepiacie kolegi. Pokazał co sam zrobił a nie czyjąś gotową konstrukcję. Każdy kopiuje negatywne opinie, jak jeden już powiedział to niech drógi nie powtarza jego słów tylko się skupi na czymś innym.
    PS do oceny jest wystawiona obudowa a nie kolumny więc po co się czepiacie i kolumn.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Prezentowana obudowa do wzmacniacza typu "Za Trzy-Grosze" została wykonana z przerobionej obudowy serwisowej RTV, z nowym panelem frontowym wyciętym z płyty podłogowej. W obudowie wywiercono otwory na potencjometry: główny Master Volume oraz dwa do regulacji basu, planując umieszczenie czterech wzmacniaczy na układach scalonych TDA. Konstrukcja jest w fazie rozwoju, autor planuje dalsze wykończenie i montaż elementów elektronicznych. Dyskusja na forum zawierała zarówno krytykę dotyczącą estetyki i jakości wykonania, jak i wsparcie dla idei DIY oraz zachętę do dalszej pracy nad projektem. Poruszono kwestie technologii montażu, doboru materiałów (metalowe chassis, płyta OSB, szpachla, wkręty), a także estetyki i funkcjonalności obudowy. Autor podkreślił, że projekt jest amatorski i wstępny, a krytyka powinna być konstruktywna. Wątek zakończył się propozycją zamknięcia tematu ze względu na brak dalszych postępów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA