logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Helios TC 506 - iskrzenie i dym po wymianie bezpiecznika B652, co sprawdzić?

pawee 30 Paź 2006 15:52 2604 23
REKLAMA
  • #1 3169113
    pawee
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,
    ostatnio odpalilem swoj stary telewizor, ktory lezal pol roku w piwnicy. Po odpaleniu zaczal piszczec, zgrzytac, po czym obraz znikl i polecial dymek, zanim zdazylem go wylaczyc z sieci :] Rozebralem go i znalezlem spalony bezpiecznik B652 (500mA). Nic wiecej nie znalazlem wiec troche ryzykujac odpalilem jeszcze raz telewizor i ... zaczal sie iskrzyc i palic trafopowielacz :( Potem przelutowanie kilku zimnych lutow i sprawdzenie diod, paru kondensatorow na plytce BO2030, kolejne proba i wieksze ognisko... aha .. przed wymiana bezpiecznika sprawdzalem napiecia na stronie wtornej Tr501 na plycie BZ2030 i niektore byly za duze: +160 zamiast +142, +29 zamiast +24, +22 zamiast +17. Nie znam sie na tym wybitnie wiec nie wiem czy to ma cos wspolnego i czy przeszkadza, po prostu szedlem od zasilania dalej.
    Prosze o wyjasnienie mi mozliwych przyczyn takiej sytuacji (poniewaz nie jestem doswiadczonym serwisanetem telewizorow) i pokierowanie co jeszcze sprawdzic. Chcialbym rowniez sie dowiedziec czy musze wymienic trafopowielacz i ile mniej wiecej do tego modelu bedzie kosztowal (czy warto).
    Objawy po chwilowym przetrzymaniu telewizora wlaczonego:
    - brak obrazu
    - szum z glosnika (mozliwosc plynnej regulacji potencjometrem)
    - dzwiek, jak by wylaczal sie wielki silnik odrzutowy - takie buuuuuu znizajace nieustannie ton :0
    - nie dziala szuflada do programowania programow (nie swieca diody, brak reakcji na przelaczanie programow)

Za odpowiedzi z gory dziekuje i pozdrawiam

Pawel
  • REKLAMA
  • #2 3169259
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    Wymień powielacz WN, sprawdź też i ewentualnie wymień tranzystor mocy odchylania poziomego BU208.
  • #3 3169622
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    STOP STOP
    Jeżeli masz +160 zamiast 142 to najprawdopodobniej zaraz poleci następny powielacz.
    1.Między wejście tego bezpiecznika a masę podłącz żarówkę 230VAC, 60W. Postaraj się wyregulować napięcie na +142V "wygrzej" go trochę na tej żarówce i zobacz czy napięcie rośnie czy nie. Jeśli nie, podłącz bezpiecznik, odepnij powielacz sprawdź stopień końcowy linii (BU208, SU 169, KT 838 jeśli któryś z nich padł musisz KONIECZNIE wymienić kondensator - kostkę od kolektora do masy ~6,8uF/1600V) włącz TV i sprawdź czy wychodzi wysokie z trafo WN jeśli tak wymieniaj powielacz i "badaj" co dalej. Jeśli napięcia +142 nie da się ustawić lub pływa lub rośnie po czasie musiszkopać w stabilizacjiw przetwornicy - wymień kondensatory elektrolityczne idące na bazę BU.
    Na razie tyle, pisz coś zdziałał....
  • #4 3170171
    A_k
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    przed wstawieniem nowego powielacza obowiązkowo wymien kondensatory elektrolityczne w zasilaczu( te niskonapięciowe )
  • #5 3171699
    pawee
    Poziom 12  
    Dzieki wszystkim za istotne wskazowki, dzis zrobie wszystko o czym pisaliscie i jutro Wam przedstawie efekty.

Pozdrawiam
    P.R.

Dodano po 8 [minuty]:

aha ... jeszcze 1 pytanko do darmir'a - jak mam sprawdzic czy wychodzi wysokie z trafo (jakiego rzedu jest to napiecie) ??
  • #6 3171745
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Witam .
    Ta kostka z kolektora BU208A do masy ma pojemność nie 6,8uF lecz 6,8nF czyli 6800pF/1600V.
    Do końcówki trafa co idzie do powielacza zbliżysz wkrętak z izolowaną rączką powinna być niebieska iskierka 4-5 mm , chodż wystarczy spojrzeć na szyjkę kineskopu , jeżeli grzejnik katod żarzy to trafo pracuje.
  • #7 3179777
    pawee
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Wedlug zalecen odpialem bezpiecznik, wstawilem zarowke, wyregulowalem napiecia tak aby bylo 142V (pozostale napiecia nie sa niestety perfekcyjnie ustawione). Napiecia byly stabilne, zatem sprawdzilem tranzystory: SU160, SU169 - sa sprawne, nie sprawdzilem KT838 bo nie wiedzialem co to jest). Co do kondensatora 6,8uF/1500V to ktos go musial wczesniej odpiac, poniewaz nie jest juz do niczego podlaczony a colector BU208 podlaczony jest jedynie do nozki transformatora (zostwic tak czy wstawic jednak ten kondensator?).
    Idac dalej sprawdzilem WN z trafo i jest w porzadku. Nie wymienilem jednak powielacza bo nie mam pojecia skad mialbym go wziac ... jakies sugestje? Mam jedynie trafopowielacz z jakiegos Unimora ale jest kompletnie inny :/
    Dzieki i pozdrawiam

P.R.
  • REKLAMA
  • #9 3179882
    pawee
    Poziom 12  
    hmm sprawdze to jeszcze raz dokladnie, bo przed zaniesieniem telewizora do piwnicy dzialal bez zarzutu :/ ... czy w niedziele na gieldzie elektronicznej we Wroclawiu dostane taki powielacz? Ile bedzie mniej wiecej kosztowal?
  • #10 3180230
    Hirek2
    Poziom 25  
    Ocena: 62
    Nie wiem ile we Wrocławiu, ale w Krakowie kosztuje 15 zł na giełdzie na Balickiej.
  • #11 3182326
    pawee
    Poziom 12  
    Witam ponownie,
    Wymienilem powielacz na uzywany za 10 zl, niefart i moj niesforny syn sprawili, ze nie podlaczylem przewodu z 7kV i tak odpalilem ... przewod wisial w powietrzu wiec ... nic sie nie stalo ? Wymienilem tez kondensator 6,8uF (po blizszym przyjzeniu sie dostrzeglem przerobke z 2 kondensatorami 13,6uF polaczonymi szeregowo zamiast jednego 6,8uF i przepietym mostkiem - powrocilem do oryginalu). Po podlaczeniu 7kV telewizor nie dziala jednak najlepiej ... slychac brzeczenie w poblizu szyjki kineskopu - wlaczalem 2 razy na 2s.
    Cos jeszcze moge zrobic ?
  • REKLAMA
  • #12 3182471
    A_k
    Poziom 15  
    do kondensatora 6,8 nF dołącz równolegle jeszcze jakieś 3,3,lub 4,7 nF na 1500V i odpal telewizor.Jeżeli brzęczenie nadal będzie to może być uszkodzony kineskop-wyładowania w szyjce Jeżeli nie będzie "buczenia" znaczy,że było wyładowanie w iskrowniku na plytce kineskopu..Jeżeli wyładowanie jest w iskrowniku oznacza to,że jest za wysokie napięcie ogniskujące to znaczy nie dobrany kondensator lub stracił pojemność podłączony do kolektora BU.Przydałby się miernik wysokiego napięcia do pomiaru tegoż.
  • #13 3182570
    pawee
    Poziom 12  
    Ok dzieki, bede dzis probowal. Miernika wysokiego napiecia nie mam nawet w firmie tak ze nie dam rady :/
    Pozdrawiam
  • #14 3187673
    pawee
    Poziom 12  
    Witam ponownie,
    podlaczenie dodatkowego kondensatora nic nie zmienilo (nadal slychac glosne brzeczenie a napiecie 7kV na plytce kineskopu utrzymuje sie bardzo dlugo po wylaczeniu telewizora). Czy to znaczy, ze uszkodzony jest jednak kineskop ? Czy mozliwe jest ze kupiony przeze mnie uzywany powielacz jest uszkodzony ?
  • #15 3191856
    A_k
    Poziom 15  
    proponuję zdjąć płytkę z kineskopu i włączyć telewizor tylko trzeba uważac aby do niczego nie dotykała .Gdzie wtedy będą efekty dźwiekowe?.Jeżeli w kineskopie a w ciemnym pomieszczeniu będzie widać również wyładowanie w kineskopie to kineskop do wyrzucenia.Jeżeli na plytce kineskopu to winny jest iskrownik lub podstawka .
  • #16 3196626
    Y-23
    Poziom 12  
    Szeregowo połączone 2 kondy 13,6 nF to standartowe rozwiązanie,stosowane fabrycznie - nic w nim nietypowego. W powielaczu (chyba TPN-31A) najczęściej padał grubowarstwowy rezystor, przy pomocy którego uzyskiwane jest napięcie ogniskujące - nie można było uzyskać prawidłowego ogniskowania wiązki (ostrego obrazu) podczas regulacji. (czy podłączyłeś potencjometr do masy??). Osobiście nie kupiłbym używanego powielacza, już to przerabiałem, zawsze kończyło się zakupem nowego. Założ nowy, pewny i sprawdź, co się stanie.
  • #17 3198634
    pawee
    Poziom 12  
    witam,
    A_k: w kineskopie zadnych efektow, dzwieki dochodza wylacznie z plytki kineskopu (czy iskrownikiem jest ISK401 ? bo jesli tak to na prawde nie mam pojecia co moglo by sie tam zepsuc - luty OK), podstawka OK.
    Y-23: w starym powielaczu potenciometr byl podlaczony do masy, ale ten, ktory kupilem nie ma takiego odejscia - jest podlaczony gdzies wewnatrz powielacza. Sadzisz ze uzywany powielacz moze dawac za wysokie napiecie ? W sklepie u mnie kosztuje taki 40 zl a caly telewizor widzialem kiedys za 50 zl na allegro :]
  • #18 3198922
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Co jest podłączone wewnątrz powielacza? Potencjometr? Jaki jest typ tego powielacza?

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #19 3204176
    pawee
    Poziom 12  
    TPN31, jak chcesz to zrobie zdjecie i bedzie widac :]
  • #20 3204850
    Y-23
    Poziom 12  
    Może się mylę, ale jeżeli nie podłączyłeś PR do masy, uzyskujesz zbyt wysokie napięcie ogniskujące (PEŁNE 24 KV!!!), dlatego wali w iskierniku. Byc może odłamało się wyprowadzenie PR, naprawdę nietrudno to uczynić przy nieostrożnym manipulowaniu przy demontażu - końcówka potencjometru odpada od ceramicznego podłoża. Proponuję przełożyć PR ze starego powielacza do nowego (ostrożnie - stary plastik lubi się kruszyć, no i nie odparz końcówek). W razie wątpliwości rzeczywiście załącz zdjęcie, może coś jeszcze sobie przypomnę.
  • #21 3204995
    Remeknapr
    Poziom 33  
    pawee napisał:
    TPN31, jak chcesz to zrobie zdjecie i bedzie widac :]

Zrób i wklej zdjęcie potencjometru podłączonego wewnątrz powielacza. To będzie bardzo interesujące.

Remeknapr
  • #22 3207932
    pawee
    Poziom 12  
    Remeknapr: ironia jest forma inteligentnego wyrazania opini, lecz w tym wypadku jest troche nie na miejscu :] ... zrobie zdjecia obu powielaczy wraz z potencjometrami i zamieszcze tutaj jesli tylko zdaze przed wyjazdem (nie mam w domu internetu).
    Y-23: mozesz miec racje z odlamaniem wyprowadzenia, sprawdze to i dam znac.
    Przepraszam wszystkich za dlugi czas reakcji, lecz pisze jesli tylko mam ku temu okazje (nie mam ostatnio zbyt wiele czasu i jak wyzej wspomnialem internetu a w poniedzialek wyjezdzam na 3 miesiace).
    Pozdrawiam
    Pawel
  • #23 3208596
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Sam zacząłeś. Ja się tylko przystosowałem. Nie zauważyłeś tego? :)

Pozdrawiam również. Remeknapr
  • #24 3234112
    pawee
    Poziom 12  
    Witam wszystkich,
    Telewizor dziala, faktycznie ulamana byla nozka od masy, dzieki za wszystkie podpowiedzi. Po regulacji parametrow obrazu jest calkiem ladnie.
    Zamykam temat i pozdrawiam ze slonecznej Italii

P.R.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie bezpiecznika B652 (500mA) w telewizorze Helios TC 506 pojawiło się iskrzenie i dymienie na trafopowielaczu. Przyczyną były uszkodzenia w układzie wysokiego napięcia, w tym powielacza wysokiego napięcia (TPN31) oraz brak lub uszkodzenie kondensatora ceramicznego 6,8nF/1600V podłączonego równolegle do kolektora tranzystora BU208A. Napięcia na wtórnej stronie transformatora Tr501 były podwyższone (+160V zamiast +142V), co wskazywało na problemy ze stabilizacją zasilania i konieczność wymiany kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu. Zalecano stosowanie żarówki 230V/60W w szereg z bezpiecznikiem do regulacji napięcia +142V. Po wymianie powielacza na używany i kondensatora 6,8nF pojawiło się brzęczenie i wysokie napięcie ogniskujące (~7kV) utrzymujące się długo po wyłączeniu, co sugerowało uszkodzenie kineskopu lub iskrownika. Ostatecznie problemem okazała się ułamana nóżka potencjometru (PR) wewnątrz powielacza, odpowiedzialnego za regulację napięcia ogniskującego. Po naprawie połączenia nóżki i regulacji parametrów obraz telewizora został przywrócony do prawidłowego działania. Wskazano, że używane powielacze mogą być zawodnym rozwiązaniem i lepiej stosować nowe elementy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA