logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 406 HDi 110 2000 - kopcenie przy przyspieszaniu, błędy KTS 1135 i 1519

rabramczuk 11 Gru 2006 16:02 7370 14
REKLAMA
  • #1 3319491
    rabramczuk
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Samochód kopci, gdy mocniej naciskam na gaz. Nie jest to chwilowe, lecz dopóki nie przestanę przyspieszać. Gdy delikatnie przyspieszam jest bez wstydu, czyli nie kopcę. Poza tym w zakresie 2000-3000 obr/min pojawia się metaliczny przydźwięk. Turbina działa, auto ma wspaniałą dynamikę, ale ta chmura ciemnego dymu przynosi wstyd.
    Błędy KTS:
    1135 Elementy ograniczające ciśnienie pompy. Bieg jałowy. Błąd stały
    1519 Czujnik oleju w silniku zakłócenie działania.
    Auto nie informuje mnie o żadnych anomaliach związanych z silnikiem.
    Ciśnienie zmierzone na listwie na biegu jałowym to 290 bar.
    Auto ma przebieg 163000km. Rozrząd wymieniony przy przebiegu 150000km. Pali ok. 6.5l/100km (cykl mieszany).
  • REKLAMA
  • #2 3320064
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    "1519 Czujnik oleju w silniku zakłócenie działania"
    Oby to był tylko obluzowany wtyk we wtyczce bo jeżeli nie to raczej silnik c sie skończy za niedługo.
    Sprawdź drogę przewodu czujnika ciśnienia i czujnik poziomu oleju w silniku.
    Nie mówię zebyś prawdził poziom oleju bo to pewnie już zrobiłeś.
  • #3 3329786
    rabramczuk
    Poziom 11  
    Gdzie jest czujnik ciśnienia i poziomu oleju w tym motorze?
    Co oznacza ten pierwszy błąd stały 1135?
  • #4 3329897
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    1135-third piston cut-off selenoid---wiring or ECM
  • REKLAMA
  • #5 3329960
    rabramczuk
    Poziom 11  
    Co to jest w takim razie
    - wyłącznik trzeciego tłoka problem?
    - wyłączony trzeci tłok ?
    - okablowanie przy wtryskach?
    - czy dotyczy to innego elementu samochodu, aniżeli silnika?
    Nie rozumiem słowa "selenoid".
    A jak się ma do tego zapis z KTS - "Elementy ograniczające ciśnienie pompy. Bieg jałowy."
  • #6 3331378
    .:KoSik:.
    Poziom 18  
    Ocena: 308
    Jeżeli się nie mylę (bo już mie się mieszają te pompy) to wygląda mi to na regulator ciśnienia w pompie wtryskowej. Zwrócił bym też uwage na wtryskiwacz z kablem. Jeszcze raz zaznaczam, że mieszają mi się systemy wtryskowe więc jeżeli się śmignąłem to proszę o korektę!! :D
  • #7 3332836
    elektr.sa
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    w silniku hdi wszystkie są z kablami a słowo selenoid oznacza cewkę zarówno przekażnika jak i sterójącą wtrysku może być
  • REKLAMA
  • #8 3333083
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 417
    jeżeli regulator ciśnienia by był uszkodzony powinny być jeszcze inne objawy (tryb awaryjny)
  • #9 3333141
    rabramczuk
    Poziom 11  
    Nie ma żadnych objawów typu tryb awaryjny, ani informacji o błędach na wyświetlaczu, a tym bardziej palących się kontrolek na tablicy.
    Podłączenie do komputera było tylko po to, by poszukać przyczyny kopcenia podczas przyspieszania.
    Co mam odkręcić by sprawdzić pompę wysokiego ciśnienia, wtrysków, okablowanie elektryczne wtrysków oraz wtyczki od poziomu i ciśnienia oleju (wczoraj znalazłem na schemacie umiejscowienie tych złączy). Chociaż poziom oleju widzę na wyświetlaczu po włączeniu zapłonu, a kontrolka ciśnienia oleju gaśnie po rozruchu, być może pracują nie tak jak należy.
  • #10 3333793
    zbyniuś
    Poziom 26  
    może np.EGR jest nieszczelny.
  • #11 3333910
    rabramczuk
    Poziom 11  
    Czy podejrzewasz, że zasysa bokiem powietrze, co by świadczyło o kopceniu, a same błędy nie mają z tym nic wspólnego? Tylko, że bardzo mnie intryguje z czym je powiązać.
    Tak jak opisałem w pierwszym poście, że kilka miesięcy temu wymieniony był rozrząd, może z nim jest coś nie tak, chociaż auto śmiga. KTS był podłączony właśnie w tym warsztacie BOSCH, w którym był wymieniany rozrząd. Chciałem, żeby sprawdzili przy okazji wyprzedzenie wtrysku, ale powołując się na te błędy, stwierdzili że jest to niemożliwe.
    Jutro postaram się przejrzeć całą instalację elektryczną (uwagi od: szymtro; .:KoSik:. ; elektr.sa), tzn amatorsko posprawdzać kontakty na stykach, przedzwonić kable itp.
  • #12 3334318
    .:KoSik:.
    Poziom 18  
    Ocena: 308
    Jeżeli pominiemy błedy to kopcenie może świadczyć o "zużyciu"/uszkodzeniu przpływomierza.
  • #13 3336387
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Dziwne rzeczy z tym autem,błąd stały regulator ciśnienia-powinna świecić kontrolka diagnostyki
  • REKLAMA
  • #14 3473806
    rabramczuk
    Poziom 11  
    "Wyłącznik 3-go tłoka. Błąd stały..."
    Jest to element pompy wysokiego ciśnienia Bosch CR/CP. Pompa ta ma trzy tłoki, które pracują wszystkie trzy, bądź tylko dwa.
    Wszystkie trzy tłoczą paliwo na biegu jałowym, gdy obciążenie wzrośnie ponad 2/3 oraz w pozostałych zakresach z histerezą. I jeszcze jeden przypadek, kiedy powinien zostać odłączony, to gdy temperatura paliwa wzrośnie powyżej 106 stopni.
    W moim przypadku musi być tak, że cały czas pracują wszystkie trzy tłoki. Po odłączeniu wtyku - bez zmian. Sprawdziłem czy nie ma przerw w okablowaniu. Nie ma. Jeden przewód wiedzie do kalkulatora wtrysku i jest tam sygnał, a drugi jest połączony np. z nastawnikiem recyrkulacji EGR - tu również jest przejście.
    Próbowałem pomierzyć, jakie napięcie pojawi mi się na wtyku (bieg jałowy, przegazowania na wysokie obroty), ale tam jedynie śladowe setne Voltów.
    Pytanie: jakiego napięcia powinienem się tam spodziewać?
    Jakie uszkodzenie może być w sterowniku kalkulatora? Przerwa, przywarcie?
    Jaki problem może wystąpić podczas ingerencji do wnętrza sterownika?

Wydaje mi się, że kopcenie jednak nie jest związana z tą przypadłością.
    Może jeszcze w tym tygodniu sprawdzę, czy jest różnica po sprawdzeniu i dokładnym przeczyszczeniu całej instalacji turbodoładowania i EGR.
  • #15 3481827
    rabramczuk
    Poziom 11  
    Po przeczyszczeniu układu turbodoładowania i EGR przez mechanika, wydaje mi się, że nie ma kopcenia. Muszę poobserwować przez jakiś czas co się za mną dzieje, ale jest zdecydowanie lepiej. Co dziwne, nie obserwuję żadnego wzrostu mocy, ponieważ moc była i wcześniej. Inna sprawa to, że poprzednio podczas wprowadzania silnika na wysokie obroty widać było ruch EGR, a teraz tego nie ma (przewód podciśnieniowy jest założony oczywiście). Czyżby, gdy był zabrudzony to inaczej interpretował obciążenie (oczywiście pojazd zatrzymany) i już się otwierał, a teraz ani drgnie. Pewnie dopiero podczas rzeczywistego żądania mocy pod dużym obciążeniem ten zawór się otworzy.
    Co innego, że urządzenia pomiarowe nie wykazywały błędu EGR - być może mieściło się to w normie.
    Proszę o info dotyczące sterownika kalkulatora wtrysku, poszukiwanie sygnału dla 3-go tłoka pompy wysokiego ciśnienia.

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot 406 HDi 110 z 2000 roku kopci podczas mocniejszego przyspieszania, generując ciemny dym, który utrzymuje się do momentu zdjęcia nogi z gazu. Przy delikatnym przyspieszaniu problem nie występuje. W zakresie 2000-3000 obr./min pojawia się metaliczny dźwięk. Diagnostyka KTS wykazała błędy: 1135 dotyczący elementów ograniczających ciśnienie pompy wysokiego ciśnienia (tzw. wyłącznik trzeciego tłoka pompy Bosch CR/CP) oraz 1519 związany z zakłóceniami działania czujnika oleju w silniku. Ciśnienie paliwa na listwie wynosi 290 bar na biegu jałowym. Silnik ma przebieg 163000 km, rozrząd wymieniony przy 150000 km, a zużycie paliwa to około 6,5 l/100 km.

Błąd 1135 odnosi się do regulatora ciśnienia pompy wtryskowej i wyłącznika trzeciego tłoka, który może być sterowany przez cewkę (solenoid). Uszkodzenie tego elementu zwykle powoduje tryb awaryjny, którego jednak brak. Błąd 1519 może wynikać z obluzowanego wtyku lub uszkodzenia czujnika ciśnienia lub poziomu oleju. Zalecane jest sprawdzenie okablowania i wtyczek czujników oleju oraz instalacji elektrycznej wtrysków.

Możliwe przyczyny kopcenia to również nieszczelny zawór EGR lub uszkodzony przepływomierz powietrza. Po oczyszczeniu układu turbodoładowania i EGR problem kopcenia uległ znacznemu zmniejszeniu, choć nie zaobserwowano wzrostu mocy. Zawór EGR obecnie nie wykazuje ruchu na biegu jałowym, co może świadczyć o prawidłowym działaniu pod obciążeniem.

Dalsze badania powinny obejmować pomiar napięć na wtyku wyłącznika trzeciego tłoka, kontrolę sterownika pompy wysokiego ciśnienia oraz dokładną inspekcję instalacji elektrycznej i połączeń czujników oleju i wtrysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA