Witam
Chciałbym się podzielić z Wami moim projektem zasilacza podwójnego. Projekt powstał na papierze więc nie posiadam do niego pełnej dokumentacji płytek które zostały wykonane w bardzo prosty sposób przy użyciu specjalnego pisaka oprócz płytek stabilizatora. Owe płytki zakupiłem z dokumentacją w sklepie elektronicznym.
Krótka charakterystyka zasilacza:
-zasilacz posiada dwa niezależne gałęzie z separacją galwaniczną
-wyjścia zasilacza mogą pracować jako szeregowo lub równolegle
-dodatkowe wyjście 5V i 3A z ograniczeniem prądowym
-układ posiada zabezpieczenie termiczne które przy temp. radiatora równym 95°C odłącza wyjścia od obciążenia
-próg odłączenia obciążenia gdy spadek napięcia na wyjściu bedzie poniżej limitu ustawionego za pomoca przełącznika "CUT OFF" 0.7V, 3V i 12V
-zabezpieczenie przeciw przeciązeniowe OVERLOAD który wyłącza stabilizator w zasilaczu, przycisk reset powoduje powrót stabilizatora do pracy
W zasilaczy wykorzystałem cztery mierniki napięcia oparte na przetworniku ICL7107 oraz miernik temperatury na układzie ATMEGA8 z wyświetlaczem PLED który zakupiłem na allegro. Każdy miernik napięcia posiada własną przetwornice DC/DC w celu izolacji masy układu. Do chłodzenia zasilacza wykorzystałem bardzo cichy i wydajny wentylator o rozmiarze 12cm x 12cm firmy NMB. Transformator ma moc 600W i podaje napięcia 2 x 24V . Dodatkowo jest transformator pomocniczy do zasilania pozostałej elektroniki o mocy 60W oraz stabilizatora 5V. Układ prostownika oraz filtra C zbudowałem na bazie mostków Greatza o prądzie 25A oraz kondensatorów o pojemności 3X 18000µF na gałąź. W układzie stabilizatora wykorzystałem 5 sztuk tranzystorów BD249C pracujących jako wtórnik emiterowy z tranzystorem IRFP250 sterującym ich bazami.
Pozdrawiam Wszystkich i czekam na subiektywną ocenę
Fajne? Ranking DIY