logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz podwójny 2 x 32V 2 x 10A

diodax 22 Gru 2006 18:29 65795 133
  • Zasilacz podwójny 2 x 32V 2 x 10A
    Witam

Chciałbym się podzielić z Wami moim projektem zasilacza podwójnego. Projekt powstał na papierze więc nie posiadam do niego pełnej dokumentacji płytek które zostały wykonane w bardzo prosty sposób przy użyciu specjalnego pisaka oprócz płytek stabilizatora. Owe płytki zakupiłem z dokumentacją w sklepie elektronicznym.
    Krótka charakterystyka zasilacza:
    -zasilacz posiada dwa niezależne gałęzie z separacją galwaniczną
    -wyjścia zasilacza mogą pracować jako szeregowo lub równolegle
    -dodatkowe wyjście 5V i 3A z ograniczeniem prądowym
    -układ posiada zabezpieczenie termiczne które przy temp. radiatora równym 95°C odłącza wyjścia od obciążenia
    -próg odłączenia obciążenia gdy spadek napięcia na wyjściu bedzie poniżej limitu ustawionego za pomoca przełącznika "CUT OFF" 0.7V, 3V i 12V
    -zabezpieczenie przeciw przeciązeniowe OVERLOAD który wyłącza stabilizator w zasilaczu, przycisk reset powoduje powrót stabilizatora do pracy
    W zasilaczy wykorzystałem cztery mierniki napięcia oparte na przetworniku ICL7107 oraz miernik temperatury na układzie ATMEGA8 z wyświetlaczem PLED który zakupiłem na allegro. Każdy miernik napięcia posiada własną przetwornice DC/DC w celu izolacji masy układu. Do chłodzenia zasilacza wykorzystałem bardzo cichy i wydajny wentylator o rozmiarze 12cm x 12cm firmy NMB. Transformator ma moc 600W i podaje napięcia 2 x 24V . Dodatkowo jest transformator pomocniczy do zasilania pozostałej elektroniki o mocy 60W oraz stabilizatora 5V. Układ prostownika oraz filtra C zbudowałem na bazie mostków Greatza o prądzie 25A oraz kondensatorów o pojemności 3X 18000µF na gałąź. W układzie stabilizatora wykorzystałem 5 sztuk tranzystorów BD249C pracujących jako wtórnik emiterowy z tranzystorem IRFP250 sterującym ich bazami.

Pozdrawiam Wszystkich i czekam na subiektywną ocenę :)
    Załączniki:
    • Zasilacz podwójny 2 x 32V 2 x 10A replikator.JPG (85.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • stabilizator dokumentacja.rar (1.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • zdjecia_small.rar (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • schemat stabilizatora.jpg (440.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • zdjecia.rar (5.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz podwójny 2 x 32V 2 x 10A widok całosc small.JPG (109.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz podwójny 2 x 32V 2 x 10A przedni panel small.JPG (64.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    diodax
    Poziom 12  
    diodax napisał 34 postów o ocenie 8. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 3359809
    flashrider1989
    Poziom 17  
    Poprostu kawał mocnej i bardzo dobrej roboty , wygląd prawie jak ze sklepu. 6/6 , tylko te niebieskie diody mogly by świecić troszkę jaśniej.
    Aha i jakbyś mógł podać orientacyjnie ile całość Cie kosztowała??
  • #3 3359874
    diodax
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    flashrider1989 napisał:
    po prostu kawał mocnej i bardzo dobrej roboty , wygląd prawie jak ze sklepu. 6/6 , tylko te niebieskie diody mogly by świecić troszkę jaśniej.
    Aha i jakbyś mógł podać orientacyjnie ile całość Cie kosztowała??

Koszt urządzenia wyniósł mnie około 700 pln z tym że nie liczyłem elementów które posiadałem na stanie. Gdyby zakupić wszystko ze sklepu to koszt przewyższa 1000 pln. To są koszty szacunkowe, nigdy dokładnie nie zrobiłem kosztorysu tego zasilacza bo jak wiadomo ceny są różne tych samych elementów. Odnośnie jasnosci diód niebieskich - dobrałem taki prąd dla tych diód aby jasność wszystkich diód była na tym samym poziomie. Może na zdjeciu tak tego nie widać ale w rzeczywiśtości to dosyć mocno świeca ale nie oslepiają :)
  • #4 3360179
    pierzuns
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    całosc elegancko zlozona zapakowana gdyby nie te diody niebieskie to nie uwierzylbym ze sam robiłes
    p.s. jestem przeciwnikiem pakowania niebieskich diod wszedzie gdzie popadnie moim zdaniem pasowałyby tu lepiej diody czerwone ale to tylko moje zdanie
  • #5 3360432
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3360752
    diodax
    Poziom 12  
    Stasiektoja napisał:
    Te radiatory wystarczaja do ochłodzenia tego ?

Radiatory mają maksymalną temperature około 75°C na sekcje przy pełnym wydzielaniu mocy na radioatorach czyli około 300W (zwarte wyjścia oraz ograniczenie prądu 10A). Tak testowałem zasilacz pod kątem niezawodności i jak miałem 3 sztuki BD249C to niestety ale po 10 minutach wyparowały. Dokładając kolejne dwie sztuki zasilacz już nie miał problemów z rozpraszaniem mocy przez tranzystory. Powierzchnia radioatora jednego jak się nie myle to wynosi 1600cm² więc wystarcza na rozproszenie takiej mocy przy wymuszonym obiegu powietrza.
  • #7 3360809
    wojto15-05
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    nie no po prostu lepiej sie chyba nie dalo :D jestem pelen podziwu :) gratulacje kawal dobrej roboty naprawde ... a efekt jest imponujacy :D ale i koszty nie sa male ;) projekt bardzo mi sie podoba no i moja ocenka to 6/6
    a ile zajelo ci zrobienie tego cuda ?;)
  • #8 3360832
    diodax
    Poziom 12  
    wojto15-05 napisał:
    nie no po prostu lepiej sie chyba nie dalo :D jestem pelen podziwu :) gratulacje kawal dobrej roboty naprawde ... a efekt jest imponujacy :D ale i koszty nie sa male ;) projekt bardzo mi sie podoba no i moja ocenka to 6/6
    a ile zajelo ci zrobienie tego cuda ?;)

Czas jaki poświeciłem na robienie tego zasilacza to okres wakacji, dokładnie nie wiem ile dni. Wszystkie prace związane z zasilaczem były wkonywane "w locie" żadnych projektów przedwykonawczych dlatego nie mam dokumentacji żeby ją dać na elektroda.pl
  • #9 3361009
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Bardzo ładnie. Mógłbyś nakreślić podłączenie tranzystorów o których wspomniałeś do schematu który udastępniłeś ?
  • #10 3361084
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 314
    Naprawdę bardzo ładna konstrukcja, napisy mogły by być polskie - jakoś większość opisów w prezentowanych konstrukcjach jest po angielsku. Zdaję sobie sprawę że opisać coś jednoznacznie po polsku jest naprawdę trudno, ale może ktoś spróbuje.
  • #11 3361095
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Super, co do niebieskich diód ja akurat ich nie lubie w takim sprzecie(to nie dyskoteka).

Co do układu pisałeś że mierniki są zasilane z przetwornic celem odzielenia od masy układu- Po co i jak jest w takim razie realizowany pomiar, przez transoptor i konwrsje U/f ? Przydała by sie możłiwość odłączania overload.
  • #12 3361116
    diodax
    Poziom 12  
    dex napisał:
    Super, co do niebieskich diód ja akurat ich nie lubie w takim sprzecie.

Co do układu pisałeś że mierniki są zasilane z przetwornic celem odzielenia od masy układu- Po co? Czy nie można było się wpiąc środek odczepu? Jak jest w takim razie realizowany pomiar, przez transoptor i konwrsje U/f ?

Transformator ma dwa niezależne uzwojenia wtórne w celu odseparowania galwanicznego. Zasilacz może pracować w trybie równoległych wyjść ( 30V i 20A) oraz w trybie szeregowym (60V i 10A). Pomiar natężenia prądu jest po "plusie" żeby znak minus się nie wyświetlał na wyświetlaczach.Obawiałem się przepływu prądów przez mierniki w momencie łączenia wyjść szeregowo lub równolegle. Wiem że można byłoby to zrealizować bez wykorzystania tych przetwornic ale to już po fakcie się dowiedziałem jak układ był złożony wiec tak zostało. Co do OVERLOAD to się załącza dopiero jak napięcie na wyjściu spadnie poniżej 0.7V , 3V lub 12V (wybierane za pomocą przełącznika CUT OFF) . Zwierając na stałe przycisk RESET można dezaktywować OVERLOAD.
  • #13 3361133
    dex
    Poziom 27  
    Czyli przetwornice są ale ich wyjścia (-) są jednak "domaśone"?
    Ogólnie to naprawde bomba takie mozliwości.
  • #14 3361163
    diodax
    Poziom 12  
    dex napisał:
    Czyli przetwornice są ale ich wyjścia (-) są jednak "domaśone"?
    Ogólnie to naprawde bomba takie mozliwości.

Prztwornice są :) ale każdy miernik jest tak zasilany jakby miał swój własny transformator. Mierniki są dołączone tylko do masy na wyjściu stabilizatora. Masa w jednym punkcie pomiarowym. Brak wspólnej masy miedzy sekcjami zasilacza.
  • #15 3361201
    dex
    Poziom 27  
    jest to jakiś sposób , najlepszym by był osobny/e transformatorek/i do układu pomiarowego, no bo jednak przetwornica jest zasilana ze wspólnego trafa. Jednak na obciążeniu liniowym nie powinno to przeszkadzać zwłąszcza przy jednym znaku po przecinku.
  • #16 3361215
    diodax
    Poziom 12  
    dex napisał:
    jest to jakiś sposób , najlepszym by był osobny/e transformatorek/i do układu pomiarowego, no bo jednak przetwornica jest zasilana ze wspólnego trafa. Jednak na obciążeniu liniowym nie powinno to przeszkadzać zwłąszcza przy jednym znaku po przecinku.

W tym przypadku to chyba nie ma znaczenia bo to są przetwornice DC/DC z separacją galwaniczną i masy miedzy miernikami są rozdzielone. Mierniki zachowują się stabilnie, wyniki nie pływają. Dodatkowo cały układ pomiarowy ma swój oddzielny układ zasilania z transformatorka pomocniczego.
  • #17 3361243
    dex
    Poziom 27  
    Cytat:

...
    Dodatkowo cały układ pomiarowy ma swój oddzielny układ zasilania z transformatorka pomocniczego.

A to co innego - 6/6 przyznaje!
  • #18 3361497
    diodax
    Poziom 12  
    trol.six napisał:
    Kawałek fajnego sprzętu. Można wiedzieć skąd miałes obudowe?

Obudowa została zakupiona w sklepie elektronicznym. Jest to standardowa obudowa metalowa o wymiarach 44cm x 12 cm x 26 cm , model T444. Można tą obudowe zakupić w Cyfronika.pl za 89 pln
  • #19 3361520
    gigabyte400
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Świetna konstrukcja Chyba jeden z najładniej wykonanych zasilaczy na sałym forum !! + Rewelacyjny wygląd
    Ile zapłaciłeś za trafo o tej mocy ??
    OCENA 6/6
  • #20 3361604
    diodax
    Poziom 12  
    gigabyte400 napisał:
    Świetna konstrukcja Chyba jeden z najładniej wykonanych zasilaczy na sałym forum !! + Rewelacyjny wygląd
    Ile zapłaciłeś za trafo o tej mocy ??
    OCENA 6/6

Trafo mnie kosztowało około 160 pln ale to było jakieś 6 lat temu. Jest to model TST 600/008 - 2 x 24V i 2 x 12,5 A. Teraz cena tego trafa oscyluje się na poziomie 220 pln u producenta Indel
  • #21 3363139
    shadow03
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Wzorowe wykonanie 6/6 tego szukałem. Ma trafo 24v 30A. Jeszcze tylko wzór płytki by się przydał??? WESOŁYCH ŚWIĄT:-)
  • #22 3363474
    kruklife
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    ladne estetyczne wykonanie... zamiast 4 szybek na woltomierze i amperomierze mozna bylo jedna dluga przyciemniona ,
    mi sie podoba 6/6
  • #23 3363582
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Jak dla mnie super ! Tylko dorzuciłbym jeszcze jeden wentylator nad te 2 główne radiatory, ponieważ przy długiej pracy mogą się nieźle nagrzać !
  • #24 3364588
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Imponująca konstrukcja.
    I wizualnie i od strony elektronicznej.
  • #25 3364897
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Nie ukrywam,że jestem pod wrażeniem i skusiłbym się na takie urządznie.pozdr.
  • #26 3365432
    maxrider
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    mógłbys zapdać mozaike ścieżek na płytce drukowanej byłbym bardzo wdzięczny!!
    Pozdrawiam
  • #27 3368379
    fjpompeo
    Poziom 11  
    English version:
    Please,

Can you send to my email the following files of your project 2x32V 2x10A adjustable power supply?

stabilizator dokumentacja.rar, zdjecia_small.rar, schemat stabilizatora.jpg, zdjecia.rar,

Regards,

Fernando J. Pompeo - Call sign PU2PLL - Brazil
    ---------------------------------------------------------------------------------------
    Web translated polish version:
    Podobać się , Czy mógłby Pan posyłać do mojego poczta elektroniczna ten kolejne akta od twój przedsięwzięcie 2x32V 2x10A dostosowywalny władza podaż? stabilizacja dokumentacja.rar, zdjecia_small.rar, schematyczny stabilizatora.jpg, zdjecia.rar, Względy , Fernando J. Pompa Zawołać znak PU2PLL Brazylia
  • #28 3368476
    yogib
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jak zrobiłeś białe napisy na obudowie?
  • #29 3369058
    redart
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Konstrukcja boska! 6/6. Wygląda jak powernia porządnej firmy. Przyłączam się do zapytania powyżej: jak wykonałeś te napisy?

Już chyba wiem - to po prostu naklejka z wydrukiem. A już byłem gotowy posądzić cię o sitodruk...
  • #30 3369462
    manekinen
    Poziom 29  
    Ocena: 2361
    Bardzo dobre zagospodarowanie przestrzeni, praktycznie każdy centymetr wykorzystany, a w razie czego swobodny dostęp. Potężna, masywna konstrukcja, zaspokoi każdy odbiornik :)
    Ile to wszystko waży? Wygląda na jakieś 15kg :)
    A niebieskie diody, jak na mój gust, to nadają sie do (nikogo nie urażając) wiejskiego tuningu malucha, a nie takiego sprzętu, który to kilkukrotnie przebija malucha pod każdym wzgledem :)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt zasilacza podwójnego o parametrach 2x32V, 2x10A z separacją galwaniczną oraz możliwością pracy wyjść w układzie szeregowym lub równoległym. Zasilacz wyposażono w dodatkowe wyjście 5V/3A z ograniczeniem prądowym, zabezpieczenie termiczne odcinające obciążenie przy temperaturze radiatora 95°C oraz funkcję "CUT OFF" umożliwiającą odłączenie obciążenia przy spadku napięcia poniżej ustawionych progów (0,7V, 3V, 12V). Zabezpieczenie przeciążeniowe (OVERLOAD) wyłącza stabilizator, a reset przywraca jego pracę. Konstrukcja wykorzystuje tranzystory mocy BD249C oraz mosfety IRFP260N, IRF640 i K2828, a także przetwornice DC/DC z separacją galwaniczną do zasilania mierników, co eliminuje problemy z "pływającymi" wskazaniami. Radiatory o powierzchni około 1600 cm² zapewniają skuteczne chłodzenie przy mocy strat do 300W na radiator, przy czym wentylator wystaje poza obudowę w celu oszczędności miejsca. Obudowa metalowa model T444 (44x12x26 cm) zakupiona w Cyfronika.pl. Transformator TST 600/008 (2x24V, 2x12,5A) kosztował około 160-220 PLN. Układ termometru pochodzi z gotowego kitu bez wyświetlacza PLED. Dyskutowano o problemach z regulacją prądową, wpływie temperatury na wzmacniacz operacyjny LM358, stabilizatorze napięcia odniesienia LM337 oraz o konieczności stosowania ekranowania mierników i osobnych zasilaczy dla stabilizatorów i mierników. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z modyfikacjami, wymianą diod (BAV811, BYP401 na 1N4004, FR104), oraz z problemami z zabezpieczeniem prądowym i stabilnością układu przy równoległym łączeniu mosfetów. Udostępniono schematy, płytki PCB w formacie EAGLE oraz PDF, a także link do archiwum z dokumentacją. Projekt oceniono jako profesjonalny, estetycznie wykonany i funkcjonalny, z licznymi zabezpieczeniami i możliwością dalszej rozbudowy, np. o cyfrowe sterowanie i komunikację RS-232.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA