logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C75 - częste wyłączanie się telefonu, co zrobić?

klosek87 07 Sty 2007 09:58 2695 13
REKLAMA
  • #1 3416049
    klosek87
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    Witam !!
    Mam od roku siemensa C75 i od samego początku mi się zawieszał i wyłączał tylko, że występowało to z czestotliwością 1,2 na tydzień...Niestety z biegiem czasu zaczęło sie to robic częściej tzn na dzień dzisiejszy jest to już ok 15 razy na DZIEŃ. Rzekł bym iż z telefonu nie można normalnie korzystać bo jak rozmawiam to mi sie wyłączy...
    Dodam że telefon miałem od nowości i nie upadł, nie zalał sie ani nic w tym stylu...
    W dwa miesiące po kupnie postanowiłem wgrać soft ze strony siemensa(ten firmowy) z myślą że przestanie się tak robić ale to nic nie dało...
    Co zrobić?? Wgrać swupa, full flesh ???
    POZDRAWIAM i dziękuje za pomoc !!
  • REKLAMA
  • #2 3416062
    Robert 1960

Poziom 32  
    Ocena: 408
    Witam !
    Jeżeli masz go rok to jest na gwarancji, zanieś do serwisu i usuną usterkę, w siemensach bardzo często padają płyty, więc próbuj w serwisie !
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
    Ignacego Rzeckiego 4/39, Lublin, 20-637 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 3416068
    klosek87
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    No tak mogę tak zrobic ale oni dawaja stare rzępy w zastępstwie(nie raz mocno kulawe) a ja potrzebuje telefonu....
  • #4 3416137
    Robert 1960

Poziom 32  
    Witam !
    Jeżeli wolisz czekać aż go wyrzucisz na śmietnik, bo za którymś razem już się nie włączy bo płytę całkiem szlag trafi to czekaj dalej, po to jest gwarancja żeby z niej korzystać - kilka dni z innym telefonem przeżyjesz !
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
  • #5 3416303
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Chyba nawet stara nokia jest lepsza od czegoś co przy każdym wyciągnięci z kieszenii jest wyłączone.
  • REKLAMA
  • #6 3417355
    Adrian152
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    klosek87 napisał:
    No tak mogę tak zrobic ale oni dawaja stare rzępy w zastępstwie(nie raz mocno kulawe) a ja potrzebuje telefonu....
    No jak obecnie uzywasz c75 co sie wylacza 15x dziennie, to co to za problem z jakims a35 pochodzic kilka dni... Inna sprawa jest ze, w serwisie pewnie najpierw wgraja nowego softa i oddadza telefon... choc sa wyjatki :)
    Wedlug mnie przyczyna usterki jest zimny lut, grzanie powinno zalatwic sprawe.
  • #7 3417595
    Robert 1960

Poziom 32  
    Witam !
    Ja podejrzewam, że to będzie płyta - bardzo często siadają w Siemensach i lepiej się pośpieszyć z oddaniem do serwisu albo sprzedać !
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
  • #8 3417665
    +Gajowy
    Poziom 23  
    Ocena: 4
    Dokładnie tak jak wyżej koledzy pisza..
    Jesli telefon na gwarancji to nie wiem nawet po co ten temat tutaj..
    A jeśli chcesz sam sobie z tym poradzic to kup sobie HA i pogrzej flasha.
  • REKLAMA
  • #9 3417866
    sony5429
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    tak ,mialem taki sam przypadek keidys ze znajomym
    przychodzil srednio co 2tyg na fullflasha i bylo ok
    ale pozniej juz sie nei dalo, telefon wlaczal sie i wisial
    pomogl jak zwykle flux i hot ;) na flashu

Pozdr

P.S. serwisy bardzo czesto w c75 lubią misie wbijac,
    także w razie co to będziesz mógł się sam nim
    pobawic

zgadza sie Templar, tez sie pare razy spotkalem z problemem baterii
    strasznie czule sa na odgiecie, wystarczy niedużo ruszyć i już telefon
    się wyłącza (było pare sztuk z papierkiem pod klapką ;) )
  • #10 3418320
    templar78
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 7
    Miałem podobny problem w Siemensie Cx65. co pare minut wyłaczał sie ,
    działał działal i nagle zaczynał gasnać , Przyczyna okazała sie błacha , mianowicie styki od baterii sie wyrobiły i przy gwałtowniejszych ruchach telefonem , to sie stało a z upływem czasu zaczeło sie to dziac samoistnie. Oto co zrobiłem .
    Poprawiłem luty na stykach łaczacych telefon z bateria, na baterii nałozyłem warstwe cyny by te styki lepiej przylegały do baterii .
    Od 3 tygodni siemens ani razu sie nie wyłaczył.
    Miałem takie same usterki w Siemensach s65 , c65 razy 2 i cf62 i wszystko chodzi jak należy. być moze i na twoim to samo sie dzieje.
    Pozdrawiam
  • #11 3444896
    kwaku85

Poziom 16  
    Ocena: 12
    Akurat nakładanie cyny na rórną część styków to głupota, przylegająca tylko cyna słabo kontaktuje. Owszem, można przelutować styki, lub je po prostu dobrze wyczyścić, a ja dodam jeszcze że najlepiej ściągnąć je z płyty, podłożyć 2 "listki" midziane pod plus i minus (jako podkładki dystansowe) żeby gniazdo było wyżej, a bsi już wyrównać samą cyną. Swupem nie ponaprawiasz sobue telefonu, zmiana samego firmware nc nie da, zostaje jeszcze bootcore i eeprom (choć eprom chyba jest w swupie). Full, to full. Jak masz gwarancję to nie kombinuj, od tego oni są, żeby to naprawiać, a za c35 z serwisu możesz jeszcze kiedyś zapłakać, mając siemensa na platformie s-gold...
    Konto firmowe:
    Reperatorium
    Studencka 4, Kraków, 31-116
  • #12 3444968
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 983
    ja mam CX65 i bez papierka tez sie wylacza...z papierkiem jest ok! powod-styki bateri :) a C75 tez mialem i czasmi lapal zawiechy ale to juz taka seria...
  • #13 3447298
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Nie rozumiem po co ciagnie sie w nieskończoność ta dyskusję..

90% wyłaczających się x65, x75 ma uwalone na amen płyty (bardzo słabe pady - odchodza od PCB), grzanie załatwi sprawe na kilka dni i potem znowu bedzie kaplica. Ja te telefony naprawiam to tylko i wylacznie przy umowie z klientem, ze gwarancja na naprawę nie obowiązuje i ze telefon za jakis czas prawdopodobnie znów padnie..

Jeśli masz gwarancje to gnaj czym predzej niech Ci wymienią koma i bedzie po kłopocie (przynajmniej na jakis czas - ach ten urok Siemensów :D)

pozdrawiam
  • #14 3462074
    adi2712
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Miałem tego typu objawy w cx65.Wina tkwiła w płycie głównej.Jej wymiana w serwisie Siemensa to było 120% wartości nowego telefonu.Więc pozostawiam to bez komentarza.Jak jest gwarancja to jak najszybciej z niej korzystać.Z tego co udało mi się dowiedzieć to częsta usterka.Wystarczy przegięcie,naprzykład w ciasnej kieszeni.Tak że wcale nie musi upaśc by taka usterka wystąpiła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada telefon Siemens C75, który od początku użytkowania wyłącza się i zawiesza, obecnie nawet do 15 razy dziennie, co uniemożliwia normalne korzystanie. Telefon jest na gwarancji, nie był uszkodzony mechanicznie ani zalany. Próba wgrania oficjalnego softu nie rozwiązała problemu. W dyskusji wskazano, że typową usterką w Siemensach C75 są uszkodzenia płyty głównej, często związane z zimnymi lutami lub odchodzącymi padami na PCB. Zalecane jest oddanie telefonu do serwisu w ramach gwarancji, gdzie może być konieczna wymiana płyty lub naprawa lutów. Niektórzy sugerują samodzielne pogrzanie układu flash lub poprawę styków baterii, które bywają czułe na odgięcia i mogą powodować wyłączanie się telefonu. Wymiana samego oprogramowania (soft, swup) zwykle nie pomaga, gdyż problem jest sprzętowy. W serwisie często stosuje się wymianę płyty, co bywa kosztowne poza gwarancją. Wskazano także, że podobne problemy występują w modelach Siemens Cx65, S65, C65 i CF62. W przypadku gwarancji najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z serwisu, mimo że telefon zastępczy może być mniej wygodny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA