logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką końcówkę mocy zastosować do trafo 410W 42V?

Avcza 20 Lut 2007 14:41 1290 9
REKLAMA
  • #1 3594990
    Avcza
    Poziom 11  
    Cześć
    mam trofo ze wzmaka pioneera takie jak w emacie 410W mocy oraz po 42V po wyporstowaniu. chcialbym zrobic wzmaka ale nie mam pojecia jakąkoncowke zastosować. licze na wasze doswiadczenie oraz dobroc. Mam mozliwosc samemu wykonanai plytek ale jakby bylby to jakis kit to tez bym nie pogardzil pozdrawiam i czekam na wasze propozycje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3595119
    Avcza
    Poziom 11  
    hmmm ceikawy ale troszke malo tej mocy chcciaz to w sinusie 100 W a nie zadan muzyczna :P a mam pytanie znalazlem stronke altrona i tam byl zestaw bodajrze al - 12 czy cos takiego. uklad mostkowany 150 W w rms na tda 7294 ale tam max V to 40 czyli moze trafo by ta koncowke odrazu saplilo czy dalo by sie jakos to zalatwic dobrym chlodzeniem. a jak mozna ograniczyc te 42 v tak zeby np. bylo 40 ?? albo mnie?? trzba koniecznie zowje odwijac ???
  • #4 3595151
    Nostradamus
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    2V to jest kilka zwojów więc aż takiej trudności nie ma. A to trafo to toroid czy zwykły??
  • #5 3595239
    Avcza
    Poziom 11  
    zwykly transformator. a jak bede mial koncowke np na 50 V i podlancze moje trafo to moze ona sie nie wlaczyc czy cos byc nie tak?? trafo sie nie spali?? bedzie mniejsza moc ale sie wlaczy uklad?? a jak te tda 7294 to jak je ym zrobil z bardzo dobrym chlodzenie jak bym glosno gral to by sie splily???

Dodano po 5 [minuty]:

to tak jak mozna odwinac to mozna dowinac pare zwojow zeby np mial 50 V lub 55 V ?? czy jest to trudne do wykonania ????
  • #6 3595305
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Może zacznijmy od tego. Czy w ogóle wiesz co to jest to TDA ? Najpierw zajmij się teorią potem praktyką (to trafo niema 410W - pobór to nie moc trafa). Napisz do moderatora by przeniósł ten temat.
  • REKLAMA
  • #7 3595321
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6172
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Konstrukcje DIY
  • REKLAMA
  • #8 3595372
    Avcza
    Poziom 11  
    przepraszam to z galopu walnolem temat na konstrukcje sorki za to. Posze was poweidzicei stylu na pionierku moim pisalo 410 W zmierozne przez pana 42 volty po wyporstowaniu. czy wzmacniacz 2xtda7294 (mostek ) czyli 150 W rms sie spala ?? czy jak dam dobre chlodzenie to bedzie dobrze chce uzywac wzmaka na dluzo mete i bedzie troszke katowany
  • #9 3595385
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    Wzmacniacz TDA 7294 nie nadaje się, ze wzgledu na konieczność zasilania symetrycznego. Do tego transformatora należy zastosować wzmacniacz tranzystorowy na 2N3055.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic381092.html
  • #10 3595411
    Avcza
    Poziom 11  
    moze sie wyglupie ale zasialnie symetryczne jak nalezy zbudowac ??? mi koles poweidizal ze to zasilanie jest symetryczne te co mam w pioneerze. i propozycje wzmacniacza trazystorowego ??

Dodano po 11 [minuty]:

a dodam ze moje trafo ma kabel masa kabel + i kabel -. i mierzylem masa kabel z + za kondesatorami w zasilaczu bylo 42 V i z minusem tak samo tylko ze na mierniku pokazywalo -42V.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru końcówki mocy do transformatora o parametrach 410W i 42V, pochodzącego ze wzmacniacza Pioneer. Autor rozważa zastosowanie wzmacniacza na układzie TDA7294 w konfiguracji mostkowej, który oferuje moc około 150W RMS przy zasilaniu do 40V, co budzi wątpliwości ze względu na napięcie transformatora i ryzyko uszkodzenia układu. Poruszono kwestie zasilania symetrycznego, które jest wymagane dla TDA7294, a także możliwości modyfikacji napięcia transformatora poprzez odwijanie lub dowijanie zwojów. Zasugerowano, że do takiego transformatora lepiej zastosować wzmacniacz tranzystorowy na bazie 2N3055, który nie wymaga zasilania symetrycznego. Podkreślono również potrzebę dobrej wentylacji i chłodzenia końcówki mocy, aby uniknąć przegrzania. Wskazano na konieczność zrozumienia teorii działania układów przed praktycznym montażem oraz zwrócono uwagę, że moc transformatora nie jest równa mocy pobieranej przez wzmacniacz. Autor otrzymał linki do przykładów konstrukcji i porad dotyczących doboru końcówek mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA