logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piecyk gitarowy z Metalzone MT2

AREK0882 22 Lut 2007 20:12 7633 27
  • Piecyk gitarowy z Metalzone MT2
    Witam chciałbym zaprezentować własnoręcznie wykonany piec gitarowy z przesterem Metalzone MT2 piec ma moc ok 50wat. Schemat końcówki i przedwzmacniacza od Janka a schemat przestera znalazłem w necie. Od dawien dawna chciałem mieć dobry piec .Na początku były problemy wzbudzanie, piszczenie, problem leżał w prowadzeniu mas w tej chwili jest wszystko ok .Głośnik jest niestety szerokopasmowy ,wiem może to błąd ale miała być to konstrukcja niskobudżetowa.Zastosowałem głośnik firmy icooon.
    Przy testowaniu pieca gdy był rozkręcowy na maks badałem temperature tranzystorów końcówych i miernik wykazał 37 stopni.Moze w przyszłości wrzuce głośnik 4-ro omowy i wtedy będzie można zobaczyć czy końcówka tyle da :), według wyliczeń moc powinna skoczyć dwókrotnie :).
    Zasilanie :transformator 2X28 200wat przedwzmacniacz oraz fuzz zasilany przed diode zenera a pózniej stabilizatory,jako footswitch zastosowałem przyciś chermetycznie zamknięty taki jak uzywa się do dzwonków przed domem. Pozdrawiam.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    AREK0882
    Poziom 16  
    AREK0882 napisał 264 postów o ocenie 137. Mieszka w mieście Sulejówek. Jest z nami od 2005 roku.
  • #2 3605011
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3605490
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    o rany, masakra, jakies druciki od scalaka, ktore za moment zrobia zwarcie, plączące się kabelki, niestarannie wykonana obudowa... brrr

a preamp i koncowka wyglada na uklady proponowane w temacie janka :D wiec to szukanie "gdzieś" po necie to takie bylo bez zapuszczania sie glebiej w las ;)
  • #4 3605625
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    wiesz, ten pseudo przedni panel z przyciskiem na 230V nachodzacym na galke potencjometru, to DNO.
    Mam nadzieje ze dalsze konstrukcje beda lepsze.
    PZDR
  • #5 3605711
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Moze i dosc glupie pytanie zadam, ale co to oznacza i po czym mozna poznacz ze cos jest zrobione na elementach dyskretnych?

A co do konstrukcji to plus za wlasne plytki moze nie sa za piekne ale wlasne a to sie liczy. Ogolnie wykonczenie troche slabo wyszlo tzn obicie, ale jesli gra tak jak chciales to jest ok :)
  • #6 3605747
    Ooz
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Ile cie to łącznie wyniosło?

Sam chce złożyć taki piecyk i chciałbym się dowiedzieć co nie tak było z tą masą że miałeś przydźwięki itp.
  • #7 3605774
    AwoniX
    Poziom 14  
    Armosus powiem Ci jak ja to widze ;) Poprostu autor nie zrobil tego na gotowej kostce tylko uzyl elementow dyskretnych czyli tranzystorow i to widac :D Ot wsio.
    Jesli chodzi o projekt wykonanie srednie ale jesli gra to bardzo dobrze + dla Ciebie. Nastepnym razem bedzie lepiej 8/10 Pozdrawiam AwoniX
  • #8 3605988
    RaDiK_88
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam sam w miedzy czasie składam piecyk tez 50 W ale wiem ze mozna sie bardziej postarac moze naspepny piecyk zrobisz JMC800 w sumie nie jest diabelnie trudny a dzwiek jest nie porównywalny z tranzystorem pozdrawiam

P.S. ma nadzieje ze nastepna konstrucjia bedzie ładniejsza dla oka Alei tak najwazniejsze ze gra :D
  • #9 3606166
    Sebastianolek
    Poziom 13  
    No te druciki mnie przeraziły ale wazne ze działa. :) I napstępnym razem postaraj sie lepiej okleine przykleic :) a co wy chcecie od płytek ?? przeciesz sa dobrze zrobione :D A po co te radiatory z tyłu odudowy ??
  • #10 3606346
    BolzZ
    Poziom 26  
    AwoniX napisał:

Jesli chodzi o projekt wykonanie srednie ale jesli gra to bardzo dobrze + dla Ciebie. Nastepnym razem bedzie lepiej 8/10 Pozdrawiam AwoniX

to jest tylko maly tranzystorek, wiec nawet pytanie czy gra to dobrze nie jest na miejscu bo nie ma prawa tak grac, moze co najwyzej grac wystarczajaco do grania w domu. ale jako rzesteru wrzucenie mt2 znacznie zmniejsza przydatnosc tego piecyka jako cwiczeniowego, bo ten uklad ma taka kompresjie i w polaczeniu z tranzystorowym wzmacniaczem taka plaska siare bez brzmienia, ze na artykulacje jest calkowicie niewrazliwy. a do tego glosnik niegitarowy, az strach pomyslec co tam sie dzieje na przsterze, i to takim przesterze :D
    wg mnie sama idea zla. a o wykonaniu juz pisalem ;)

aha- tą krytyka nie chce mowic ze projekt jest bezwartosciowy, a jedynie ze autor jest zapewne poczatkujacym grajkiem i nie do konca wiedzial co ma sens, co bedzie dla niego dobre, a co nie.
  • #11 3606381
    PiotrWitk
    Poziom 12  
    Witam!
    Szczerze mówiąc to za estetykę zostałbyś źle oceniony.
    Te potencjometry, mogłyby być chociaż w równej linii, (nie potrafisz wytrasować linii na blasze???!!!). Na pewno tak tylko się postaraj;)
    Oceniam na 5/6

P.S. Czym to lutowałeś?? Transformatorówką jakąś??
  • #12 3606446
    AREK0882
    Poziom 16  
    Ocena: 137
    Witam do ścisłści musze dodać że jest to model końcówki 100 watowawej lecz na tym głośniku to tylko 50 wat mozna uciągnąć pużniej to już tylko zniekształcenia ,lecz na innym głośniku 4-ro omoym moc by była większa. Gdy mam rozkęrconego go na minimum to juz jest za głośno . Jeżeli ktoś potrzebuje piecyk do domu to nawet i piecyk 20 watowy z głośnikiem np Celestiona potrafi zrobić dużo chałasu. Jeżeli chodzi o te druciki to tak musi być poniemaż nie było takiego scalaka jaki chciałem kupić i zastosowałem Ne5532 na początku fuzz nawet dobrze niechodził tam jest ok 120 elementów
    z pomocą przyszedł Tomasz gab za co wielkie dzięki,chciałem już ten fuzz młotkiem traktować ale chodzi wyśmienicie ma nawet takie same przebiegi sinusoidalne jak orginał :).Owszem ten przester ma troche siary ale przy odpowiednim ustawieniu potencjometrów można uzyskać dla siebie brzmmienie prawie jakie sie chce.Do kolegi ooz kosztów dokkadnie nie pamiętam bo był robiony powoli jeżeli chcesz zrobić własnoręcznie piecy to polecam lekture "Piec gitarowy dla każdego" tam powinieneś wszystko znaleść.Napoczątku w moim piecu siedział shred master ale nie miał takiego brzmienia jakiego bym chciał i tak z czasem został zbudowany Metalzone MT2.Tak nawiasem mówiąć może ktoś wie jakimi elementami można by powiększyć troche basu w Mt2 nie mówie ze jest zły, ale mogło go być troche więcej . Dodam że tranzystory były parowane siedzą 2 paryBd250C i 2N3055.Parowałem w sklepie. Tak wygląda moja przystawka do mieżenia bety tranzystorów.Udało mi się niemalże taką samą bete uzyskać na jednym i na drugim.
  • #13 3606522
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Co do płytek mogę się zgodzić że jeszcze nie najgorsze, co do montażu elementów to mógłbyś nas tym trochę popracować, np bardziej estetycznie giąć wyprowadzenie, to już dużo świadczy, można mieć PCB nawet nożem robioną, a elementy zawsze widać,trochę pracy nie zaszkodzi a jak już wiem ze swojego przykładu, to lepiej na początku włożyć więcej wysiłku w montaż a nie wk******ć się przy jakiej kolwiek modyfikacji czy serwisie.

Co do połączeń kablowych to zasada j.w.
    Ten (TL072 jak się mi wydaje) w każdym razie DIP8 można trochę zmodyfikować montaż wystarczy ten scalak włożyć w podstawkę 16- pinową i połączenie zrobić na niej, mniej problemów ze zwarciami (choćby przy montażu, a teraz wystarczy nie świadomie docisnąć i już zmartwienie.

Z drugiej strony doskonale cię rozumie ...zmontowałem działa, czym się tu martwić... ,też wyznawałem taką zasadę, ale człowiek ma mentalność do zmian, 2,3 razy będziesz lutował te połączenia i już będą kłopoty, tu coś nie łączy, tu coś nie działa!!!....

Co do przedniego panelu, osobiście wykonał bym go z płaskownika 50[mm] do nabycia w Nomi cena około 12zł za mb, estetycznie wygląda a zawsze możesz prysnąć czarnym sprayem, napisy korektorem lub napraska z laserówki, lakier bezbarwny i już estetyczna obudowa, co do której niekt ci nic nie zarzuci.

konstrukcja 4/6
    montaż 3/6
    -----
    ps.
    komentarzami negatywnymi się nie przejmuj gdyż nie chce nikogo obrażać, ale znalazłem kiedyś parę komentarzy w sensie "montaż naganny, ścieżki, do bani itp..." a grzebiąc w postach takiego użytkownikach, sam przedstawiając swoja konstrukcje, popełniał jeszcze gorsze, błędy, a wytykał innym jak on to by zrobił...

Początki są najgorsze :)
  • #14 3607015
    Sebastain
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    A jaki głośnik użyłeś??
  • #15 3607016
    wittek99
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    radze ci poćwiczyć umiejętność lutowania, bo prawie wszedzie masz zimne luty... troszke praktyki nie zaszkodzi, a po jakims czasie sam zauwazysz efekty. pzdr
  • #16 3607871
    Sebastianolek
    Poziom 13  
    wittek99 napisał:
    radze ci poćwiczyć umiejętność lutowania, bo prawie wszedzie masz zimne luty... troszke praktyki nie zaszkodzi, a po jakims czasie sam zauwazysz efekty. pzdr

Ciekawe gdzie ty widzisz zimne luty a wiesz w ogóle co to jest zimny lut ??
    No ale masz racje ze troche zle lutuje.
  • #17 3608531
    telemah
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    dedopl napisał:
    Co do płytek mogę się zgodzić że jeszcze nie najgorsze, co do montażu elementów to mógłbyś nas tym trochę popracować, np bardziej estetycznie giąć wyprowadzenie, to już dużo świadczy, można mieć PCB nawet nożem robioną, a elementy zawsze widać,trochę pracy nie zaszkodzi a jak już wiem ze swojego przykładu, to lepiej na początku włożyć więcej wysiłku w montaż a nie wk******ć się przy jakiej kolwiek modyfikacji czy serwisie.

Co do połączeń kablowych to zasada j.w.
    Ten (TL072 jak się mi wydaje) w każdym razie DIP8 można trochę zmodyfikować montaż wystarczy ten scalak włożyć w podstawkę 16- pinową i połączenie zrobić na niej, mniej problemów ze zwarciami (choćby przy montażu, a teraz wystarczy nie świadomie docisnąć i już zmartwienie.

Z drugiej strony doskonale cię rozumie ...zmontowałem działa, czym się tu martwić... ,też wyznawałem taką zasadę, ale człowiek ma mentalność do zmian, 2,3 razy będziesz lutował te połączenia i już będą kłopoty, tu coś nie łączy, tu coś nie działa!!!....

Co do przedniego panelu, osobiście wykonał bym go z płaskownika 50[mm] do nabycia w Nomi cena około 12zł za mb, estetycznie wygląda a zawsze możesz prysnąć czarnym sprayem, napisy korektorem lub napraska z laserówki, lakier bezbarwny i już estetyczna obudowa, co do której niekt ci nic nie zarzuci.

konstrukcja 4/6
    montaż 3/6
    -----
    ps.
    komentarzami negatywnymi się nie przejmuj gdyż nie chce nikogo obrażać, ale znalazłem kiedyś parę komentarzy w sensie "montaż naganny, ścieżki, do bani itp..." a grzebiąc w postach takiego użytkownikach, sam przedstawiając swoja konstrukcje, popełniał jeszcze gorsze, błędy, a wytykał innym jak on to by zrobił...

Początki są najgorsze :)

Temu projektowi brakuje staranności i estetyki

Płytki takie że pożal się boże
    Lutowanie okropne
    Bajzel w środku
    Niedostateczne ekranowanie efektu, zauważcie że nie ma tam tzw.chassis i wszystko jest przykrecone bezposrednio do MDF-u , tak więc na estradzie czy w sali prób możesz już sobie tak komfortowo nie pograć, gdyż będzie jedno wielkie sprzężenie
    Niedokładnie i niechlujnie oklejony matreialem obiciowym , materiał się marszczy z przodu bąble z powietrzem.
    Zszywki z przodu
    Panel opisany nie dość że markerem to jeszcze niestarannie
    Panel jest wszędzie porysowany
    Otwory pod potencjometry są krzywo
    Włacznik też jest krzywo
    Gniazda In oraz Fooot_Swith są krzywo i do tego w b. dziwnym miejscu
    poza tym MT2 to nie najlepszy wybór , jest wiele odpowiedniejszych przesterów które można władować do tranzystorowego piecyka z lepszym rezultatem.(np. Guv'nor)Jednym słowem na pierwszy rzut oka wygląda tak sobie, jednak wystarczy choć lekko przyjrzeć się zdjęciom żeby zmienić zdanie.Sam robie sobie piecyk , ale nie odstawiłbym takiej fuszerki, mój będzie gotowy za jakiś miesiąc (ostatnio mam mało czasu :( ) wystawie go wtedy do DIY i wtedy zobaczycie co to jest estetyka wykonania :P .Dziwnym trefem mój piecyk też będzie mieć jakieś 50 watt mocy SIN.Muszę tylko skończyć przedni panel obciągnąć tkaniną przednią płytę z głośnikiem i wszystko skręcić do kupy.Same bebechy grają na biurku bez żadnych brumów.

Pozdrawiam
  • #18 3608792
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Ani jednej lampki? ;) Brzmienie już nie to na tranzystorach niestety... Taka prawda :(
    Starannśc wykonania niestety też niezbyt robi wrażenie - łączenie pająka z PCB nie wygląda za dobrze... :)
  • #19 3608897
    o-o0o-o
    Poziom 12  
    A ja się przyczepie do footswitcha. Okropny. Mogłeś to chociaż na czarno sprayem strzelić i czarny kabel dać. Ogólnie estetyka straszna ale jeśli Ci to nie przeszkadza to ja nie widze problemu. Pozdr
  • #20 3610604
    Dhaeraow
    Poziom 12  
    Ocena: 69
    Nie słyszałem jak to gra, więc nie mogę się wypowiedzieć na ten temat.
    Co do wykonania to niestety pochwalić nie mogę, płytki słabe oklejenie też do bani. Wygląda na to że dopiero zaczynasz montowanie, więc popracuj nad estetyką. Warto, wiem bo sam kiedyś robiłem takie "stwory" (np: efekt zamknięty w puszcze po herbacie hehe, chyba każdy tak zaczynał). Unikniesz "przypadkowych" awarii wynikających z kiepskiego wykonania, nie będzie "coś nie styka" i nie będziesz "musiał zajrzeć". A nie ma nic gorszego niż awarie własnego "dumnego" :D pieca gdzieś na próbie ze znajomymi.
    6/10 (za chęci)
    Pozdrawiam.

P.S. Poprzeglądaj inne konstrukcje na DIY, można się sporo nauczyć/dowiedzieć.
  • #21 3610682
    martrox
    Poziom 12  
    No witam!
    konstrukcja ma wiele zaleti opcji ale jeśli chdzi o ten kabel z przodu to...(zmień to jeśli chcerz by wyglądało orginalnie. Jak dobrze zdąrzyłem sie przyjrzeć to kable są gołe bez izolacji co mogłoby doprowadzić do zwarcia (na tym sie znam) I ten panel podpisany markerem... (w papierniczym można kupić takie literki - naklejki za ok.2 zł , wyposaż swój sprzęt a wszystko będzie bomba. W miejscu trzech kropek wystaw sobie ocenę.

-Powodzenia w dalszych konstrukcjach - martrox:D

/ostrzeżenie #1, popraw błędy!
  • #22 3610741
    BolzZ
    Poziom 26  
    wittek99 napisał:

:lol:
    o ile luty przegrzane, kiedy ze spoiwa odparuje olow, da sie zauwazyc okiem(choc nie wiem czy na fotce :P ) to zimnych poprostu sie nie da, wiec albo piszesz hasla dla samego pisania, albo cos ci sie pomylilo.
    pozdrawiam.
  • #23 3616721
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    wykonanie.... chyba już wszyscy o tym powiedzieli... tragiczne. Konstrukcja kompletnie nieprzemyślana konstrukcyjnie, mechanicznie jak i ideowo - prawdopodobnie kolega autor nie ma pojęcia żadnego (albo malusieńkie) o wzmacniaczach gitarowych czy elementach toru sygnału gitarowego. Świadczyć może o tej niewiedzy nazywanie MT2 fuzzem, którym nie jest nie był i nigdy nie bedzie. Kolege ratuje statystyka: Większość gitarzystów to IGNORANCI!!! Proszę się nie obrażąć, ale nie piszę tego złośliwie. Są to moje obserwacje poczynione w około 15 latniej bytności na estradzie. Mało który z nich wie jakie pasmo powinien posiadać głośnik gitarowy i czym różni się fuzz od distortiona, a ten od overdrive'a. Pewnie mój komentaz przejdzie bez większego echa, ale na miłość boską jeżeli już instalujemy głośnik szerokopsmowy w niskobudrzetowym wzmacniaczu do gitary to pamiętać trzeba, ze zamontowany w nim przester gitarowy powinien posiadać SYMULATOR GŁOŚNIKA GITAROWEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!. Kopia SanAmpa GT2 jest dlatego lepszym rozwiązaniem niż MT2 na którym za nic nie można się nauczyć grać nawet przy podłączeniu go do Marshalla JCM800.
  • #24 3617499
    BolzZ
    Poziom 26  
    mysle ze troche przesadzasz bo jednak sensownie ukrecony mt2 na porzadnym wzmacniaczu moze zabrzmieć.(choc trzeba mu poswiecic czas, no i trzeba wiedziec czego szukac ;) )
    a glosnik kolega napisal ze jest zainstalowany tymczasowo, wiec istnieje szansa ze w przyszlosci bedzie tam cos gitarowego :) .
  • #25 3618824
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    sensownie ukręcony MT2....???? no cóż... Dla mnie to przester dla nieumiejących grać i nie chcących się nauczyć. Kamufluje wszystkie niedoskonałości w kostkowaniu, ataku itd... Może jest dobry dla kogoś już grającego, ale napewno nie dla uczącego się grać. Oczywiście to moje zdanie i przekonywanie mnie że jest inaczej nie ma sensu.
  • #26 3622185
    pawelpps
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Ja tam mam MT2 i GUv'nora oba podłaczone do tranzystorowego pieca. Prawdę mówiąc wolę brzmienie BOSS'A i głównie na nim gram bo tak lubię. Leję na to ze to efekt dla " nie umiejących grać" wazne ze mam z tego frajdę jak większośc uzytkowników MT2. pozdrawiam wszystkich "Satrianich" z forum :)
  • #27 3638711
    Andrzej Zoldowicz
    Poziom 2  
    hi
    nie gniewaj sie.ale obudowa- wstydz sie.
  • #28 3648526
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    witam
    Estetyka, estetyka i jeszcze raz estetyka!
    Takie wykonanie świadczy nie o braku umiejętności ale "nie chciało się".
    Teraz praktyka:
    =Czy jesteś pewien że przy takich drganiach jakie generuje ten głośnik
    nie rozjadą się kiepskie luty i te nieszczęsne przewody od scalaków?
    =Czy nie słychać brumu sieciowego? Zasilacz i trafo dałbym na spodzie paczki.
    =Wyłącznik hermetyczny raczej nie jest potrzebny, poszukałbym czegoś bardziej trwałego, znam troche klimaty prób i gry i nie takie rzeczy potrafili kumple rozdeptać w ferworze walki

Rozumiem że jest to prototyp i po dopracowaniu pochwalisz sie jeszcze raz.
    na płytę czołową polecam DIBOND+frezarka numeryczna.
    Każda firma od reklamy zrobi za około 20 zł a efekt kosmiczny
    pozdrawiam

NIE OCENIAJCIE ABY I WAS NIE OCENIONO!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanego piecyka gitarowego o mocy około 50 W z przesterem Metalzone MT2. Konstrukcja opiera się na schematach Janka (końcówka i przedwzmacniacz) oraz znalezionym w sieci schemacie przestera. Zastosowano szerokopasmowy głośnik firmy icooon, co budzi kontrowersje ze względu na brak charakterystyki gitarowej. Autor napotkał problemy z masami, które powodowały wzbudzanie i piszczenie, lecz zostały one rozwiązane. Zasilanie realizowane jest przez transformator 2x28 V o mocy 200 W, a fuzz zasilany jest przez diodę zenera i stabilizatory. Wykonanie budzi krytykę ze względu na estetykę, jakość lutowania, prowadzenie przewodów, brak odpowiedniego ekranowania i niedokładne oklejenie obudowy. Wiele uwag dotyczyło nieprofesjonalnego panelu czołowego, rozmieszczenia elementów i jakości montażu. Dyskusja porusza także kwestię ograniczeń przestera MT2, który jest krytykowany za kompresję i płaskie brzmienie w połączeniu z tranzystorowym wzmacniaczem. Wskazano, że do niskobudżetowego wzmacniacza gitarowego lepsze byłyby przestery z symulatorem głośnika gitarowego. Użytkownicy sugerują wymianę głośnika na 4-omowy gitarowy, poprawę lutowania i estetyki oraz rozważenie innych modeli przesterów, np. Guv'nor. Pomimo krytyki konstrukcja działa i spełnia podstawowe funkcje, co jest doceniane. Wskazano również, że dla domowego użytku nawet 20-watowy piec z dobrym głośnikiem może być wystarczający.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA