Posiadam wzmacniacz na lampie ecl82 z gramofonu bambino. Wzmacniacz jest kompletny, był uruchamiany kilka lat temu kiedy było jeszcze napięcie sieciowe 220V. Chciałbym troszkę go odnowić, powymieniać elementy na nowe i użyć go jako wzmacniacz do gitary elektrycznej. W technice lampowej jeszcze nic nie robiłem można powiedzieć, że jestem początkujący i w związku z tym mam kilka pytań.
- Jakie kondensatory zastosować czytałem, że ceramiczne nie nadają się?
- transformator zasilający był zaprojektowany do napięcia sieciowego 220V, więc podłączając go pod 230V napięcie żarzenia wrośnie do ok. 7V. Czy do zmniejszenia napięcia zastosować np. rezystor kilkadziesiąt Ω czy wyprostować napięcie i zastosować stabilizator?
- w zasilaczu zastosowany jest kondensator 2x50µF czy mogę zastosować dwa osobne kondensatory 47µF/400V?
- wiem że muszę zastosować kondensator wejściowy 20nF czy może on być większej pojemności na 220nF i na napięcie 100V bo tylko taki posiadam.
Pozdrawiam
- Jakie kondensatory zastosować czytałem, że ceramiczne nie nadają się?
- transformator zasilający był zaprojektowany do napięcia sieciowego 220V, więc podłączając go pod 230V napięcie żarzenia wrośnie do ok. 7V. Czy do zmniejszenia napięcia zastosować np. rezystor kilkadziesiąt Ω czy wyprostować napięcie i zastosować stabilizator?
- w zasilaczu zastosowany jest kondensator 2x50µF czy mogę zastosować dwa osobne kondensatory 47µF/400V?
- wiem że muszę zastosować kondensator wejściowy 20nF czy może on być większej pojemności na 220nF i na napięcie 100V bo tylko taki posiadam.
Pozdrawiam