logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja wzmacniacza SE ECL82 z gramofonu Bambino do gitary elektrycznej

Mody 06 Kwi 2007 16:28 4811 14
REKLAMA
  • #1 3759681
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Posiadam wzmacniacz na lampie ecl82 z gramofonu bambino. Wzmacniacz jest kompletny, był uruchamiany kilka lat temu kiedy było jeszcze napięcie sieciowe 220V. Chciałbym troszkę go odnowić, powymieniać elementy na nowe i użyć go jako wzmacniacz do gitary elektrycznej. W technice lampowej jeszcze nic nie robiłem można powiedzieć, że jestem początkujący i w związku z tym mam kilka pytań.
    - Jakie kondensatory zastosować czytałem, że ceramiczne nie nadają się?
    - transformator zasilający był zaprojektowany do napięcia sieciowego 220V, więc podłączając go pod 230V napięcie żarzenia wrośnie do ok. 7V. Czy do zmniejszenia napięcia zastosować np. rezystor kilkadziesiąt Ω czy wyprostować napięcie i zastosować stabilizator?
    - w zasilaczu zastosowany jest kondensator 2x50µF czy mogę zastosować dwa osobne kondensatory 47µF/400V?
    - wiem że muszę zastosować kondensator wejściowy 20nF czy może on być większej pojemności na 220nF i na napięcie 100V bo tylko taki posiadam.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3759762
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    Mody napisał:
    Posiadam wzmacniacz na lampie ecl82 z gramofonu bambino. Wzmacniacz jest kompletny, był uruchamiany kilka lat temu kiedy było jeszcze napięcie sieciowe 220V. Chciałbym troszkę go odnowić, powymieniać elementy na nowe i użyć go jako wzmacniacz do gitary elektrycznej. W technice lampowej jeszcze nic nie robiłem można powiedzieć, że jestem początkujący i w związku z tym mam kilka pytań.
    - Jakie kondensatory zastosować czytałem, że ceramiczne nie nadają się?

bzdura, nadają się.
    Cytat:

- transformator zasilający był zaprojektowany do napięcia sieciowego 220V, więc podłączając go pod 230V napięcie żarzenia wrośnie do ok. 7V. Czy do zmniejszenia napięcia zastosować np. rezystor kilkadziesiąt Ω czy wyprostować napięcie i zastosować stabilizator?

Nie kilkadzisiąt, raczej będzie to ok 0.5 - 1Ω. Obliczyć na podstawie znajomości poboru prądu przez grzejnik ECL82 (ok 850mA) i potrzebnego spadku napięcia albo dobrać eksperymentalnie.
    Cytat:

- w zasilaczu zastosowany jest kondensator 2x50µF czy mogę zastosować dwa osobne kondensatory 47µF/400V?

Jasne, ale oryginalny kondensator może być sprawny i niekoniecznie jest potrzeba aby go wymieniać. To samo zresztą dotyczy pozostałych elementów. Dwa znane mi bambina (co prawda w nowszej wersji niż Twoja) hulały bez żadnych ulepszeń i poprawek.
    Cytat:

- wiem że muszę zastosować kondensator wejściowy 20nF czy może on być większej pojemności na 220nF i na napięcie 100V bo tylko taki posiadam.

Żadnego kondensatora wejściowego nie trzeba stosować. Do czego on by miał niby służyć?
    Pozdrawiam.
  • #3 3760002
    aktyp
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Zeby uzyskać żarzenie 6.3V odwiń jeden do dwóch zwoi z trafa sieciowego - jest na samym wierzchu. to nie problem. problemem jest zwiększone napięcie anodowe o około 60V. można to zostawić lub zmienić prostownik selenowy ze 100 na 80 mA. Ale to nie apteka iwiększość wzmacniaczy śmiga bez żadnych przeróbek jak wspomniał kolega.
  • REKLAMA
  • #6 3766853
    Mody
    Poziom 25  
    Wzmacniacz już uruchomiłem ale jeszcze nie sprawdzałem jak działa z podłączonym sygnałem i głośnikiem. Napięcie żarzenia jest już w normie czyli 6.3V :) chyba pomyśle o wyprostowaniu i zamontowaniu stabilizatora. Troszkę mnie zaniepokoiły trzaski niezbyt głośne taki jakbyśmy rozładowywali kondensator przez zawarcie jego końcówek tylko nigdzie wie widziałem żadnych wyładowań czy iskier. Napięcie anodowe wzrosło o 20V wcześniej było 240V.

Pozdrawiam
  • #7 3768769
    aktyp
    Poziom 26  
    Napięcie anodowe przy 220V powinno wynosić 275V jeżeli jest niższe to zużyty jest prostownik selenowy, można zmienić na 4 diody. Ze względu na zużycie selenu napięcie wzrosło o 20V a nie około 50V jak załozyłem wcześniej.

Dodano po 13 [minuty]:

http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/bambino_x/bambino.htm
  • REKLAMA
  • #8 3769069
    Mody
    Poziom 25  
    Oryginalnie był mostek prostowniczy diodowy a nie selenowy. Bardziej martwią mnie te dziwne trzaski trudno jest zlokalizować z którego miejsca się wydobywają.
  • #10 3769149
    Mody
    Poziom 25  
    Dźwięk wydobywa się z transformatora głośnikowego i gdy dotknę wejścia to słychać z niego leki przydźwięk, czy to normalne? Połączenie kondensatora z masą jest dobre.
  • #11 3769961
    aktyp
    Poziom 26  
    W trafie głośnikowym są za lużno umocowane rdzenie trzeba je mocno ze sobą skręcic [mocno scisnąć obejmę ze rdzeniami wtedy nie będzie przydzwięku. a co do trzasków to może być uszkodzone uzwojenie pierwotne [zwarcie na zwojach]

Dodano po 4 [minuty]:

Czy trzaski są regularne czy lużne?
  • REKLAMA
  • #12 3772476
    Mody
    Poziom 25  
    Trzaski są nieregularne, trzeszczy chwile po włączeniu i trwają krótko później ustają. Regulacja głośności ma minimalny wpływ w te trzaski jeśli dam na maksimum pojawiają się częściej. Czy uruchamianie bez głośnika nie szkodzi transformatorowi? Podłączyłem głośnik i słychać lekki szum i przydźwięk. Stoję też przed wyborem głośnika czy ARO7904 będzie dobry?

Pozdrawiam
  • #13 3772508
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    uruchomienie wzmacniacza lampowego bez obciążenia równa się w 98 przypadkach na 100 uszkodzeniem transformatora wyjściowego.
  • #14 3772601
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    aktyp napisał:
    napewno o 49 volt.

Możesz wyjaśnić mechanizm powstawania aż tak dużego przyrostu?
    Wg moich obliczeń, które zgadzają się z obserwacjami, przyrost napięcia ieciowego o 10V powinien spowodować wzrost napięcia po stronie wtórnej również o ok 10V (przekładnia trafa bliska 1:1), po wyprostowaniu ok 14V.
  • #15 3772697
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    jethrotull napisał:
    aktyp napisał:
    napewno o 49 volt.

Możesz wyjaśnić mechanizm powstawania aż tak dużego przyrostu?
    Wg moich obliczeń, które zgadzają się z obserwacjami, przyrost napięcia ieciowego o 10V powinien spowodować wzrost napięcia po stronie wtórnej również o ok 10V (przekładnia trafa bliska 1:1), po wyprostowaniu ok 14V.

Kontrowersje proszę sobie wyjaśnić na PW.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji wzmacniacza lampowego SE na lampie ECL82 z gramofonu Bambino do zastosowania jako wzmacniacz gitarowy. Poruszono kwestie doboru kondensatorów, gdzie odrzucono pogląd, że ceramiczne są nieodpowiednie. Wskazano, że do obniżenia napięcia żarzenia z 7V (przy zasilaniu 230V zamiast 220V) należy zastosować rezystor o wartości około 0,5–1 Ω, dobrany na podstawie prądu żarzenia lampy (ok. 850 mA), lub eksperymentalnie. Zasilacz zawierał kondensator 2x50 µF, który można zastąpić dwoma kondensatorami 47 µF/400V. Kondensator wejściowy 20 nF nie jest konieczny, a jeśli już, to większa pojemność (np. 220 nF) jest dopuszczalna.

Wzrost napięcia anodowego o około 20 V (z 240 V do 260 V) jest normalny i nie stanowi problemu, choć początkowo pojawiły się błędne szacunki o wzroście około 50 V. Wzmacniacz oryginalnie miał mostek diodowy, a nie prostownik selenowy, co wpływa na stabilność napięcia.

Problemy z trzaskami i przydźwiękiem w transformatorze głośnikowym mogą wynikać z luźno zamocowanych rdzeni lub uszkodzonego uzwojenia pierwotnego. Trzaski są nieregularne, nasilają się przy maksymalnej regulacji głośności i ustępują po krótkim czasie. Uruchamianie wzmacniacza lampowego bez podłączonego głośnika jest niezalecane i może uszkodzić transformator wyjściowy.

Zalecane jest mechaniczne dociśnięcie rdzeni transformatora głośnikowego, a także sprawdzenie styków lamp i kondensatorów elektrolitycznych. Wybór głośnika ARO7904 został poruszony jako potencjalna opcja do wzmacniacza.

Podsumowując, modernizacja wymaga wymiany niektórych elementów na nowe, dostosowania napięcia żarzenia, uwzględnienia wzrostu napięcia anodowego oraz eliminacji zakłóceń mechanicznych i elektrycznych w transformatorze głośnikowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA