logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Topex? Co myślicie o narzędziach firm typu Topex, TOYA?

michal.rogaczewski 06 Kwi 2007 23:31 3866 22
REKLAMA
  • #1 3761328
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Witam,
    Co myślicie o narzędziach firm typu TOPEX, TOYA itp. ponieważ opinie są raczej negatywne a ja mam kilka narzędzi (słownie siedem) niektóre od początku przygody z elektroniką czyli 3 lata i wszystko sie trzyma bez problemu (no może minipalnik jest trochę delikatny i ciągle trzeba czyścić).
    Proszę podzielić sie spostrzeżeniami odnośnie tej firmy :|
  • REKLAMA
  • #2 3761348
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Moim zdaniem są nawet dobre. :)
  • REKLAMA
  • #3 3761621
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    Raz kupilem szlifirke katowa Topex na tarcze 115mm i wytrzymala jedno ciecie rury 2"... No comments...
    I to byl ostatni raz kiedy cos takiego kupilem... Co prawda kosztowala 65 zeta ale nie przesadzajmy - najkosztowniejsze ciecie rury jakie mnie spotkalo.
    Pozdrawiam
  • #4 3761767
    na kanapie
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Taką szlifierką wyszlifowałem połowę drzwi do garażu i zużyła się przekładnia.
    Może w instrukcji napisane było drobnym maczkiem "demo".
  • REKLAMA
  • #5 3761770
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3762137
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Zgadzam się z z elektritem - wszystek sprzęt typowo marketowy to chłam, jednak zdarzają się rodzynki.
    Ojciec kupił w Biedronce (!!!) wiertarkę Toya za ok. 25zł (!!!). Wiertarka wytrzymała cały remont mieszkania (była bardzo intensywnie użytkowana) i służy do dziś już ponad rok.
    Pamiętam też pewną historię, która przytrafiła mi się kilka lat temu z toporkiem, kupionym w markecie za 3 zł. Wziąłem go na działkę, aby wykopać pień od ściętego orzecha. Gdy rąbałem korzeń, ostrze pękło, a fragment rozbił szybę w altance sąsiadów. Na szczęście nikogo w niej nie było.
    Był nawet temat w Na Wesoło o sprzęcie z marketów.

Pozdrawiam.
  • #7 3762183
    petione
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Topex i Toya i temu podobne to jedno i to samo tylko w innej z inna naklejka.

Tez posiadam kilka tych marketowych sprzetow i musze powiedziec ze nie narzekam. Szlifierki uzywam juz ze 4 lata, wiertarki tak samo i dalej chodza a bynajmniej nie leza w na polce tylko uzywam ich w warsztacie. Jednym slowem do zastosowan typowo domowych za ta cene nie ma nic lepszego. Mam jeszcze w domu pare elektronarzedzi tego typu i wszystkie sie dobrze sprawuja. Gdyby nie te firmy to prawdopodobnie bym sobie nie pozwolil na wiele bo na sprzet markowy mnie nie stac.

A co narzedzi typu srubokrety i obcegi itp to racja, to jest totalne szambo. Ale chyba nikt sie nie spodziewa ze kupi masywny srubokret za 1zl:) Ale jak juz sie wezmie te"srubokrety" ciut drozsze to sa calkiem calkiem.

Pozdrawiam i zycze wesolych swiat:]
  • #8 3762231
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    Witam
    używam opalarki topex od 3 lat, nieraz upadła i cały czas działa...jak ktos sie odrobine zna na narzędziach to można te rodzynki wyłapać w marketach.
    Oczywiście tylko elektronarzędzia
  • #9 3762296
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Na działce mam wiertarkę "udarową" Pegasusa, ponieważ udaru nie używam a przełącznik udaru sam się przełączał został brutalnie zablokowany w jednej pozycji :). Trcohe już dziwny ma dźwięk silnika ale ma już ze 2 lata. A przeżyła sporo przy średniej wielkości mieszalniku przy robieniu tynków, i to czasem przy 30 stopniach w cieniu. Jak tynk był gęsty to w ogóle nie chciała się obracać ale jak ruszyła to się mieszało :) Jak na swoją cenę to dziwnie wytrzymała. Ale zgadzam się, że tanie sprzęty to loteria. Podejrzewam jednak że Celma wytrzymałaby to samo, a może więcej, szczególnie że ma 2 biegi (przełączane mechanicznie) i nie wydawałaby potem dziwnych dźwięków.
  • #10 3762400
    G.A.P.A
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Witam
    Co do narzędzi TOPEX to raz kupiłem mlotek :D i od tego czasu staram się już nie kupować narzędzi tej firmy ;) Choć faktycznie zdarzaja się rodzynki ale rzadko. Na codzień przeważnie używam narzedzi Celma i Black & Decker bdb firmy. Wiadomo że są drogie ale jak się raz kupi to się je używa, używa i używa :D
    Pozdrawiam
  • #11 3762958
    Xylometazolin!
    Ocena: 856
    Z TOPEX'a mam tylko komplet śrubokrętów ;) Nie są najlepszej jakości, obrobiły się... Jedyną rzecz na 'plus' jest to, że mają gumowe, poręczne uchwyty.
  • #12 3764474
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Miałem fajną wiertarkę udarową TOPEX'a. Niestety wiercenia w betonie nie przeżyła a szkoda. Szlifierka Pegazus'a łooo to jest sprzęt działa już parę lat i nic jej nie jest.

Ba, ale najlepsze są wiertła TOPEX'u do metalu - po dłuższej chwili wiercenia robi nam się wiertło w drugą stronę <lol>

Co do Celmy mam wiertareczkę tą dwubiegową, przestawianą ręcznie - to jest pancerny sprzęt fakt faktem jest to na licencji BOSCH'a ale działa jak marzenie
  • REKLAMA
  • #13 3764664
    SP5IT
    Ocena: 1667
    Moim zdaniem to szmelc. Grzechotka ukręcona przy pierwszej próbie, torxy zalizane. Szmelc. W domu może da się tym podłubać kilka razy w roku, ale do poważnej pracy nie polecam.
    Michał
  • #14 3764712
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 3765217
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    Topex i Toya jak i inne tanie wynalazki maja te zaletę że jak się zepsują to nie żal wyrzucić i kupić nowe. Jednak jak potrzeba solidnego sprzętu na długie lata to tylko firmowy i nie na giełdzie kupowany czy tez na allegro! Ha, widziałem tam wiertarki BOSCH GBH 2-26 DRE za cenę ok.300zł :O (podróbka ma mała czarną tabliczkę znamionową ;) ) i nie polecam TEJ do żadnej większej roboty, działa tak samo jak inny chiński złom. Ale zgodzę się z przedmówcami że czasem można natrafić na solidnie wykonane narzędzie które będzie długo nam służyło.
    Jeszcze na koniec taki żart mały, w robocie określamy takie narzędzia że są wykonane ze stali masłowej :D
    Pozdrawiam :)
  • #16 3765736
    slavo666
    Poziom 23  
    Ocena: 385
    Ja robiłem młotki dla TOPEXu w innej firmie (pewnie nie jedynej) i szczerze odradzam. Sama produkcja nie budzi zastrzeżeń, ale materiały są kiepskie. TOPEX chyba nie robi narzędzi, tylko przykleja swoje etykietki, dlatego jest takie zróżnicowanie w jakości.
  • #17 3765804
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Wnoiski :
    Topex nie sprzedaje zbyt dobrych narzędzi lecz zdarzają sie także rodzynki nie do zajechania
  • #18 3766119
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 3766712
    Artur k.
    Ocena: 1692
    Witam

Potwierdzam zdanie kolegów :), z narzędziami jest loteria.

Najlepiej wychodzą narzędzia ręczne, typu śrubokręty, kombinerki itp. - te z reguły są dość trwałe.
    Elektronarzędzia typu wiertarki, szlifierki, są kompletnie do kitu, przy poważniejszych pracach po prostu się palą albo pada przekładnia, łożyska itp.
    Wiertła to też szmelc, kupiłem kiedyś w Tesco wiertło do betonu za 2 zł i wywierciłem nim może ze 2cm, za to zrobił się z niego całkiem niezły punktak :D .

Pozdrawiam
  • #20 3766748
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 3767814
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Sam nie mam narzędzi tej firmy, ale kolega z pracy ma tego sporo i spisuje mu sie nieźle. osobiście nie jestem zwolennikiem tego typu "firm". Jak już, to kupuje /nawet niedawno/ jedno wiertło do betonu za 18zł (zamiast 18 wierteł za 4zł) i mam spokój do końca zycia.
  • #22 3768595
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1605
    Loteria ma to do siebie,że z tych co grają jeden wychodzi dziadem,a drugi się cieszy tylko,że tych co się cieszą jest bardzo mało.
    Dlatego wolę kupić dobry markowy sprzęt i mieć zadowolenie z pracy(gotówka lub raty jak mnie nie stać),bo nie jestem na tyle bogaty by wyrzucać pieniądze w błoto,po prostu nie stać mnie na tandetę.
  • #23 3769296
    lechm56
    Ocena: 366
    Witam.
    Po przeczytaniu tematu 2(dwa) razy i analizie postanowiłem ten temat zamknąć. :please:

Podsumowanie tematu

✨ Narzędzia firm Topex i Toya budzą mieszane opinie użytkowników. Część osób uważa je za przyzwoite do zastosowań domowych, zwłaszcza elektronarzędzia takie jak wiertarki czy szlifierki, które przy odpowiednim użytkowaniu mogą działać kilka lat. Jednak wiele opinii wskazuje na niską trwałość i jakość materiałów, szczególnie w narzędziach ręcznych typu śrubokręty, szczypce czy młotki, które szybko się zużywają lub uszkadzają. Elektronarzędzia często zawodzą przy cięższych pracach – padają przekładnie, łożyska, silniki przegrzewają się lub przełączniki udaru zawodzą. Wiertła Topex do metalu są krytykowane za szybkie zużycie i deformacje. Toya jest oceniana nieco lepiej, zwłaszcza w kontekście elektronarzędzi, które mogą wytrzymać intensywną eksploatację. Wiele osób podkreśla, że narzędzia tych marek to "loteryjny" zakup – trafiają się zarówno egzemplarze trwałe, jak i bardzo słabe. Zwraca się uwagę, że Topex i Toya często są markami naklejonymi na produkty różnych producentów, co powoduje dużą rozbieżność jakości. Dla profesjonalistów i poważnych zastosowań rekomendowane są droższe, markowe narzędzia (np. Celma, Black & Decker, Bosch), które cechują się wyższą trwałością i niezawodnością. W skrócie, Topex i Toya mogą być akceptowalne do okazjonalnych, lekkich prac domowych, ale nie nadają się do intensywnego, profesjonalnego użytku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA