logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil - Regeneracja, zamienniki - poproszę o cała prawdę...

Atlantis86 07 Kwi 2007 20:08 2003 11
REKLAMA
  • #1 3764005
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Szukam odpowiedzi o im dłużej szukam, tym więcej wykluczających się teorii słyszę...
    Mam w domu radio Amator stereo i dwie kolumienki, w każdej GDN 16/12 i GDN 12 (nie pamiętam o jakiej mocy...). W jednym z niskotonowców zawieszenie praktycznie przestało istnieć, a więc przy głośniejszych basach zaczyna trzeszczeć. W drugim jeszcze się trzyma, ale kawałka już nie ma i pewnie niedługo też się wykruszy...

Rozważałem rozmaite możliwości co z tym fantem zrobić:

1) Wymiana zawieszenia. Wydaje się łatwe, ale... Jak to jest z centrowaniem cewki? To naprawdę taka trudna operacja? Na którymś z forów przeczytałem nawet, że zazwyczaj cewka w końcu sama znajdzie odpowiednie położenie, nawet jakby na początku lekko ocierała się o magnes...

2) Wymiana całej membrany - jakoś wolałbym tego uniknąć. Oryginalne membrany są w dobrym stanie - nie są zbutwiałe, nie ma żadnych uszkodzeń - trzymają się. Poza tym jest z tym trochę więcej kombinowania i chyba większe ryzyko uszkodzenia głośnika...

3) Spotkałem się też z głosami, że głośnik regenerowany to już nie to, co oryginalny i lepszym wyjściem mimo wszystko jeśli chodzi o jakość będzie zakup jakiegoś zamiennika, nawet nieoryginalnego... Jeśli tak, to w jakiej cenie powinien być ten głośnik? Rozumiem, że szmelcu za 10 zł należy unikać jak ognia. ;) A te za 30-40 zł? ;) Zwracam uwagę, że nie używam tego radia od początku - nie wiem jak grało 20 lat temu. Wiem jak gra teraz - z uszkodzonymi zawieszeniami... Czy mimo wszystko mogę liczyć na poprawę jakości na jakimś tańszym zamienniku?

4) W końcu kolejna rada - zakup oryginalnych głośników Tonsila... I tutaj mam lekkie wątpliwości czy warto wydawać ponad 100 zł. Chciałbym uniknąć dużych kosztów. ;)

A tak jeszcze przy okazji. Wydaje mi się, że jeden z GDN 12 ma lekko pękniętą membrankę. Nie słyszę żadnych brudów na dźwięku, ale kiedyś obiło mi się o uszy, że można to jakoś rozcieńczonym wikolem załatać? ;)

BTW co waszym zdaniem mogę myśleć o którymś z takich zestawów?

http://www.allegro.pl/item183400432_2_kolumny_440w_subwoofery_beng_1005e_teraz_taniej.html
    http://www.allegro.pl/item179641286_magnat_monitor_110_nowy_gwarancja_kurier_0_pln.html
  • REKLAMA
  • #2 3764052
    zarek37
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Jeżeli chcesz uniknąć dużych kosztów to wyślij głośniki do tonsila. Tam ci zregenerują i zapłacisz dużo mniej niż za nowe, a parametry będą identyczne jak orginały
  • #3 3764056
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

3) Spotkałem się też z głosami, że głośnik regenerowany to już nie to, co oryginalny i lepszym wyjściem mimo wszystko jeśli chodzi o jakość będzie zakup jakiegoś zamiennika, nawet nieoryginalnego... Jeśli tak, to w jakiej cenie powinien być ten głośnik?

Myśle że głos się mylił :)

Cytat:

A tak jeszcze przy okazji. Wydaje mi się, że jeden z GDN 12 ma lekko pękniętą membrankę.

Tzn. kopułkę zasłaniającą cewkę?
    Myśle że można bez problemu skleić lub kupić jako część zamienną.

Jeśli chodzi o kupno nowych głośników - najlepiej pójść do sklepu i posłuchać jak grają.
  • REKLAMA
  • #4 3764087
    Atlantis86
    Poziom 19  
    zarek37 napisał:
    Jeżeli chcesz uniknąć dużych kosztów to wyślij głośniki do tonsila. Tam ci zregenerują i zapłacisz dużo mniej niż za nowe, a parametry będą identyczne jak orginały

A ktoś tutaaj to robił? Jak wygląda procedura i jakie orientacyjnie koszty? ;)
  • #5 3764137
    zarek37
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Ja raz wysłałem e-mail do tonsila bo chciałem zregenerować gdn 20/30 i odpowiedzieli mi że ceny naprawy to w zależności od uszkodzenia maksimum połowa ceny nowego głośnika. Więc myśle że wymiana zawieszenia tyle nie będzie kosztować
  • REKLAMA
  • #6 3764287
    Atlantis86
    Poziom 19  
    zarek37 napisał:
    Ja raz wysłałem e-mail do tonsila bo chciałem zregenerować gdn 20/30 i odpowiedzieli mi że ceny naprawy to w zależności od uszkodzenia maksimum połowa ceny nowego głośnika. Więc myśle że wymiana zawieszenia tyle nie będzie kosztować

Teraz chyba tonsil występuje jako protonsil? ;) Dobrze mi się wydaje? O tą ( http://www.protonsil.pl/ ) firmę chodzi? ;)
    W dziale serwis o regeneracji nic nie piszą, ale wysłałem maila... Jak wygląda procedura wysłania im głośników i uregulowania płatności? ;)

BTW chyba warto bawić się w odnowienie takich kolumienek od Amatora Stereo, nawet gdyby trzeba było wymienić głośniki na nowe? Chyba i tak wyjdzie taniej niż kupienie jakichś tanich kolumienek z Allegro...
  • #7 3765534
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Wiem, ze jak wymieniłem głośnik GDS 16/15 na GDN 16/30 + jakiś wysokotonowy + własna prosta zwrotnica to uzyskałem poprawę. Można pomyślec o GDN 16/50 z allegro po okolo 50 złotych z allegro.

Żadne 16-tki w cenie niższej niż tonsile nie grają tak dobrze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 3765677
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Co rozumiesz przez "jakiś wysokotonowy"? ;)
    Taki nieskotonowy będzie oddpowiedni? (http://www.allegro.pl/item180664748_e_audio_sklep_tonsil_gdn_16_30_f_vat.html)

A co do zwrotnicy: to wprowadza jakieś fenomenalne efekty w porównaniu z połączeniem głośników przez kondensator? N początek można użyć chińskiej za ~10 zł? ;)
  • #9 3769762
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Cytat:

Tzn. kopułkę zasłaniającą cewkę?
    Myśle że można bez problemu skleić lub kupić jako część zamienną.

Pomyliłem się - to nie jest GDN 12 a GDW 9 rzecz jasna. ;) Pęknięta jest membrana, od brzegu. Nie wiem czy powoduje to jakąś słyszalną różnicę - ja trzasków żadnych, wzbudzania się itp. nie słyszę, ale mimo wszytko pęknięcie jest. ;)
    Membran na allegro do tego modelu nie widzę. :(
  • #10 3772745
    PeLoNbb
    Poziom 12  
    Idziesz do sklepu gdzie sprzedaja glosniki tonsila te ktore ci sie zepsuly oddajesz stare glosniki tonsila i nowe masz o 50% tansze czyli twoje kosztuja 1 sztuka 60 zecisza to bediesz mial teraz 1 po 30 zeta proste i bez problemu :D:D:D ja tak chcialem zrobic ale wolalem sie sam pobawic wieksza satysfakcja ;)
    mama nadzieje ze nikt nie powie ze to nieprawda dopuki tego sam niesprawdzi :P :P :P
  • #11 4026402
    konrad_rk1
    Poziom 11  
    Zgadzam się z punktem 3 i 4. Kiedyś sam polecałem regeneracje, ale gdy ostatnio regenerowałem kosztowało mnie to tyle nerwów i pieniędzy że lepiej o tym nie mówić. jeżeli jesteś pewny swoich zdolności manualnych i masz żelazne nerwy możesz zregenerować, jeżeli nie jesteś pewny regeneracji to kup zamiennik może dźwięk będzie gorszy, ale zaoszczędzisz pieniądze, czas i nerwy, a najlepsze rozwiązanie to uzbierać pieniądze i kupić oryginalne tonsile, a może nawet jakieś lepsze wyjdziesz na kupnie nowych znacznie lepiej!!

Dodano po 2 [minuty]:

Aaaa jeszcze jedno dobrze zregenerowany Tonsil będzie zawsze lepszy od zamiennika!:P
  • #12 4026966
    majkel sony
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Wystarczy praktyka. Regeneruję od dobrych kilkunastu lat i nawet z początku się nie denerwowałem, bo chyba nie ma czym a i nawet czasu na nerwy nie miałem. Jesli ktoś głosnik przy regeneracji spascił to napewno lepiej bedzie grał tandetny zamiennik, ale jesli wszystko robi dobrze i posiada do tego odpowiednie częsci głosnik niczym nie traci na jakosci. Polecam regeneracje niż kupno tandety jakich duzo na allegro pod nazwą zamiennik tonsila.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji i zamienników głośników Tonsil, szczególnie modeli używanych w kolumnach Amator Stereo, takich jak GDN 16/12, GDN 12, GDN 16/30, GDN 16/50 oraz GDW 9. Użytkownicy rozważają wymianę zawieszenia uszkodzonych niskotonowców, zwracając uwagę na trudności z centrowaniem cewki oraz ryzyko uszkodzenia przy wymianie membrany. Zalecane jest wysłanie głośników do serwisu Tonsil (obecnie Protonsil), gdzie regeneracja kosztuje do połowy ceny nowego głośnika. Alternatywnie można wymienić głośniki na nowe lub zamienniki, jednak oryginalne Tonsile są cenione za jakość dźwięku i trwałość. Wskazano także możliwość modernizacji zestawu przez zastosowanie głośników GDN 16/30 lub GDN 16/50 wraz z wysokotonowymi i prostą zwrotnicą, co poprawia brzmienie. Regeneracja wymaga praktyki i precyzji, ale dobrze wykonana nie pogarsza parametrów głośnika. Zamienniki z Allegro są tańsze, lecz często gorszej jakości. Procedura regeneracji w Tonsil/Protonsil obejmuje wysłanie głośników i uregulowanie płatności, choć szczegóły serwisu nie są szeroko opisane na stronie firmy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA