logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak najprościej zmniejszyć obroty szlifierki kątowej -BOSCH

comin 12 Kwi 2007 21:10 45444 16
  • #1 3781549
    comin
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Witam
    Jak w temacie, potrzebuję zmniejszyć obroty dużego 'Boscha' do 1800 obr/min teraz jest 6000 obr/min
    Potrzebuję takich obrotów do spolerowania samochodu i najlepiej żeby nie ingerować w jego wnętrze i móc później go używać z pierwotną prędkością.

Worek złota i pół królestwa za pomoc ;)
  • #2 3781656
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Ta szlifierka jest zasilana z 230V?

Najprosciej zbudować jakis regulatorek z kitu. Jednak warto zauważyć że charakterystyka mechaniczna będzie mniej sztywna (mniejszy moment silnika).
  • #3 3781666
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    Moim zdaniem najlepiej zastosować regulator obrotów na U2008b. Dajesz go przed szlifierką tak ze mozesz go potem wykorzystywac do innych urządzeń
    Można go zrobic - tu masz opisane mniej wiecej
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic327313.html
    lub kupić jako kit do montażu lub gotowy bodajże z firmy AVT nr 1007
  • #4 3782017
    comin
    Poziom 21  
    za dużo roboty, a gotowiec prawie tyle co nowa szlifierka ;)
    Może wyczaję gdzieś jakąś starą wiertarkę i wyciągnę z niej taki regulator
  • #5 3784686
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    ze starym regulatorem to nie obejdzie się bez ingerencji w "instalacje" szlifierki. a montaz kitu zajmie Ci godzinę z obudową i przyda się "na zaś" - ale zrobisz jak uważasz :) pozdrawiam
  • #6 3786100
    makol5002
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam na jednym z pokazów na które organmizowane były u nas w szkole chłopacy zrobili użądzenia mierzące ilość obrotów dowolnego urządzenia. Tam byla to płyta Cd zamocowana do silniczka. Urządzeniem które mierzyło obroty była czerwona wiazka lasera. Jeśli jestes zainteresowany mogę spróbowac załatwić schemat tego urządzenia.
  • #7 3787775
    comin
    Poziom 21  
    harnasx napisał:
    ze starym regulatorem to nie obejdzie się bez ingerencji w "instalacje" szlifierki.

Przerobiłem stary przedłużacz (4 wejścia) i wmontowałem w niego włącznik wiertarki.
    Śmiga cudownie, mogę regulować napięcie jak chcę :)
    POdłączyłem lampkę i mam ściemniacz, podłączyłem szlifierkę i reguluję jak chcę...
    No piękna sprawa, naprawdę polecam, wystarczy regulator ze starej wiertarki i przedłużacz :)

makol5002 napisał:
    Witam na jednym z pokazów na które organmizowane były u nas w szkole chłopacy zrobili użądzenia mierzące ilość obrotów dowolnego urządzenia. Tam byla to płyta Cd zamocowana do silniczka. Urządzeniem które mierzyło obroty była czerwona wiazka lasera. Jeśli jestes zainteresowany mogę spróbowac załatwić schemat tego urządzenia.

Dobry patent na liczniki w różnych pojazdach ;)
    Na razie potrzebowałem sam regulator, ale dziękuję za propozycję.
  • #8 3788155
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Uważaj tylko żeby nie przekroczyć z mocą obciążenia.

Kiedyś zbudowałem podobne do Twojego urządzenie - używam do dziś.
    Triak wytrzymuje tam bodajże 10A, więc można szaleć :)
  • #9 3797831
    bogdan maciak
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Przerobiłem stary przedłużacz (4 wejścia) i wmontowałem w niego włącznik wiertarki.
    czy regulator obrotów od wycinarki tez sie nada
  • #10 3886592
    dziadu20
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam! Mógłbyś mi pokazać schemat tego przedłużacza jak to w srodku podłączyłeś bo z zewnątrz super ale nie wiem jak to połączyć w środku? Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
  • #11 3890896
    mikułko zdzisław
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Ja używam z powodzeniem autotransformatora. Jest najbezpieczniejsze rozwiązanie do urządzeń typu wiertarka czy szlifierka.
  • #12 3891214
    bipower
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Pozwolisz, że nie zgodzę się z tobą. Autotransformator ma sens tylko wtedy gdy będzie miał regulowaną przekładnię i odpowiednią moc. Oczywiście takie autotransformatory mówiąc zgryźliwie są "niezwykle" tanie i dostępne. Poza tym nie daje ci on separacji galwanicznej więc nie wiem z czego wnosisz, że jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie.

Stosowanie regulatora do wiertarki jest chyba najlepszym i najtańszym rozwiązaniem, należy wystrzegać się tylko tych najtańszych ponieważ mają naprawdę kiepskie parametry regulacyjne i są bardzo zawodne. Każdy taki regulator ma cztery miejsca w które można wetknąć przewody. Dwa z nich są połączone ze sobą elektrycznie wewnątrz regulatora. Do nich należy wetknąć po jednym przewodzie z wtyczki i przedłużacza. Dwa pozostałe należy wetknąć w dwa pozostałe otwory. Ciężko powiedzieć który do którego. Często budowa wyłącznika sugeruje gdzie ma być dołączony przewód zasilający. Przełącznik kierunku obrotów o ile taki jest, zawsze jest podłączany w wiertarkach po regulatorze. W naszym przypadku powinien zostać niewykorzystany. Oczywiście wszystkie wetknięte przewody należy dokręcić starannie śrubkami.

Dla mniejszych obciążeń i krótszych czasów pracy ja z powodzeniem stosuję szeregowe połączenie kuchenki elektrycznej 1500W o kilku stopniach regulacji. Chociaż jest to rozwiązanie obarczone pewnymi wadami, jest ono tanie i ogólnie dostępne.
  • #13 3892726
    mikułko zdzisław
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    OK. BIPOWER masz racje tylko pytanie było jak najprościej a nie jak najtaniej. Gratuluje pomysłu z kuchenką. Kiedyś robiłem podobny "regulator" z żarówkami o dużej mocy. Pozdrowienia. Zdzisław M.
  • #14 3922132
    whitetom
    Poziom 11  
    Witam

prosze o pomoc, czy ten uklad mozna wykorzystac do zmiany napiecia 110V tzn. nie chodzi mi o zmiane z 220V na 110V tylko sterowac silnikiem na 110V.Napiecie wejsciowe to tez 110V. Zmontowalem ten uklad, podlaczylem pod 110V i zakres regulacji to ok 90V-110V.

z gory dziekuje za pomoc.
  • #15 3924653
    bipower
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Przyznam się szczerze, że nie widzę większych przeciwwskazań. Myślę tylko że zakres regulacji jest nieco za mały. Uwaga: musisz pamiętać że układ nie posiada izolacji o sieci czyli gałka na potencjometrze regulacyjnym musi mieć właściwości izolacyjne. Bo może cię kidyś prąd ugryźć.
  • #16 3927760
    whitetom
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedz,sprobuje tego.Moze pomoze.pozd
  • #17 18018043
    zxcvbnm_123
    Poziom 7  
    comin napisał:
    harnasx napisał:
    ze starym regulatorem to nie obejdzie się bez ingerencji w "instalacje" szlifierki.

Śmiga cudownie, mogę regulować napięcie jak chcę :)
    POdłączyłem lampkę i mam ściemniacz, podłączyłem szlifierkę i reguluję jak chcę...
    No piękna sprawa, naprawdę polecam, wystarczy regulator ze starej wiertarki i przedłużacz :)

makol5002 napisał:

Dobry patent na liczniki w różnych pojazdach ;)
    Na razie potrzebowałem sam regulator, ale dziękuję za propozycję.

Mogę prosić o podpowiedź jak to wewnątrz połączyć?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy najprostszego sposobu zmniejszenia obrotów szlifierki kątowej marki Bosch z 6000 do około 1800 obr/min, bez ingerencji w jej wnętrze i z możliwością powrotu do pierwotnej prędkości. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie zewnętrznego regulatora obrotów, np. opartego na układzie U2008b, który można kupić jako gotowy kit (np. AVT 1007) lub wykonać samodzielnie. Alternatywnie sugerowano wykorzystanie regulatora napięcia ze starej wiertarki, wmontowanego w przedłużacz, co pozwala na płynną regulację napięcia i prędkości bez modyfikacji szlifierki. Wskazano na konieczność uwzględnienia obciążenia prądowego triaka w regulatorze (np. do 10A). Dyskutowano także o użyciu autotransformatora jako bezpiecznego rozwiązania, jednak z zastrzeżeniem braku izolacji galwanicznej i konieczności odpowiedniej mocy i regulacji. Poruszono kwestie bezpieczeństwa, izolacji potencjometru oraz jakości i trwałości tanich regulatorów. Wątek zawierał także prośby o schematy i szczegóły połączeń regulatora w przedłużaczu oraz przykłady praktycznych realizacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA