irek2 napisał: barthezz idz lepiej na piwo i odpocznij bo juz sie zagubiles i musisz odpoczac.
Chcesz byc takim specjalista, krytykujesz yamaha a jakos nie podales prawdziwych zmierzonych mocy? Podaj model wzmaka co podaje producent i co zmierzyles a wtedy pogadamy. Bo tak to powtarzasz w kolko ze jest do kitu. Maluch jest tez do kitu a jednak ludzie nim jeszcze jezdza, ciekawe dlaczego? Przeciez powinni wszyscy kupic mercedesy! A jak wzmaki to tylko crowna. Chyba nie za bardzo znasz sie na elektronice a tym bardziej na produkcji elektroniki.
"nie dosc ze zdychaja na sygnale to jeszcze nawet potrafia sie rozlaczac podczas pracy i calosc znow gra cicho."
I co Ty za glupoty piszesz? Jak wzmacniacz moze zdychac na sygnale?? A co ma zadzialanie zabezpieczenia do cichego grania? Akurat telpody to jedne z lepszych potencjometrow ale co ty mozesz o tym wiedziec. Pracowales kiedys przy produkcji sprzetu audio?
Malo znasz rynek elektroniki ktora dzieli sie na profesjonalna (wieloletnia) i tania amatorska wlasnie do grania przez jeden sezon. Pokaz mi telefon komorkowy zaprojektowany zeby dzialal przez 10lat!?
panie mlody_elektronik jak bedziesz mial nick stary_elektronik to bedziesz mogl sie wypowaidac a teraz to Ty sie lepiej ucz od innych a nie gadasz niepotwierdzone glupoty. Wg Ciebie wzmaki ADS sa kiepskie bo maja za slabe trafa bo nie 150% mocy RMS!? A wiesz co to wogule moc RMS, potrafisz ja zmierzyc? Czy tylko oceniasz po mocy trafa? Mierzyles moc hollywood impact2000, ile wyszlo?
Irku jak bys chcial wiedziec prowadze swoj warsztat od ok 10 lat a wczesniej moj woj. Naprawiam generalnie wszystko co nie jest tzw "jednorazowym produktem z biedronki na przyklad" - tv, videa, magnetofony, wzmacniacze, wieze.......... Z wyksztalcenia jestem elektrykiem i elektronika wszystkim z tym powiazanym zajmuje sie od zawsze (zaczynalem w wieku 7-8 lat zabawy). Niestety (powrmix) LDMy zdychaja na sygnale - tlumacz to sobie jak chcesz. Kapela gdy ostre rzniecie zadala a z powermixera nie wychodzil clip (diody sie nie swiecily i bylo gora 0-3dB) to co chwile sie rozlaczal przez to napisalem ze zdychal. Model wadliwych i badziewnych wzmacniaczy pisalem - Yamaha z serii P - od 2500 do 7000 oraz wszystkie ich powermixery, wystarczy dobrze przeczytac. Dodam, ze crown z serii xls tez nalezy do tej rodziny bagna estradowego - w sam raz do paczek z serii SyF. Nie rozszmieszaj mnie - Telepody od zawsze byly trzeszczacym (nawet po miesiacu wracal klient z ta sama wada) chlamem wiec nie gadaj mi takich bzdur, dosc tego nawymienialem w diorach i innych cholerstwach oraz tanich mixerach. Postaw sobie obok elmuza 2x300W/4R i Twoj powermixer smx12r - od razu wyjdzie szydlo z worka ze niestety produkujecie taka sama masowke jak inni - szybko idzie zatkac powermixer a koncowka daje rade jeszcze wiecej z siebie wycisnac nim powstanie clip (nie mowie o impedancji wejsciowej i czulosci wejsc - patrze na to co sie na wyjsciu znajduje). Wiem ze nagle nazwiesz to moca muzyczna - nic innego doputy sinus na wyjsciu nie zostanie znieksztalcony nazywa sie to moca znamionowa (od zawsze to bylo - POMINMY teraz kwestie thd+n), a oba nie posiadaja limiterow. Pracuje jako serwisant i konserwator urzadzen elektroaukstycznych w wiekszej firmie naglosnieniowej i ZAWSZE poprawiam producenta w podstawowych rzeczach np. oszczedzali na pascie lub wogle jej brak. Co maja telefony komorkowe do Twoich powermixerow? znajdz mi chodz jeden przyklad powiazany z nimi bo ja zadnego nie widze - telefon sluzy do
dzwonienia a nie do szpanowania przed dziecmi w gimnazjum. Przestanmy sie wreszcie klucic. Ja naleze do ludzi z serii "krytykow" i zawsze znajde wade w danym produkcie ktora staram sie wyeliminowac oraz powiadomic w stosownych zrodlach. ADSy nie sa tez swiete - LX1400 juz ma trafo bez zapasu, prad ten sam co w LX800 (roznica w napieciach). Zycze Ci irku abys wziol do serca slowa paru ludzi i pozostal przy tym by sprzet jak najdluzej sluzyl i byl dobrany z zapasem.
Zmierzone parametry P3500S:
Moc znamionowa przy zalozeniu h+n=0,5%/1% - obciazenie rezystancyjne 7,9R/mostek - 690W/700W - wiecej sie nie dalo gdyz gwaltownie na wyjsciu rosna znieksztalcenia. Jesli sie uprzemy to przy 10% uzyska sie z tego 750W ale kto bedzie tego sluchac... Ile to sie ma do pisanych przez producenta 1200W to widac. DF: 90, SR:20V/us. Tyle moge powiedziec na temat tego produktu. Po 10 minutach trafo mialo ponad 129*C - bez komentarza (obudowa w tym miejscu nie jest wentylowana wcale). Puszczalem na to wszystko. Material muzyczny nie podgrzewal tego toroida do tych temperatur ale nie stygnal ponizej 90*C. Dodam ze nigdy w tym wzmacniacz sie clip limiter nie zapalil a juz byl sygnal prostokatny na wyjsciu (wejscie odpada - czysty sinus).
PS. Piwo z mila checia z Toba irku - moze dojdziemy do porozumienia bez klutni bo naprawde NIE WARTO. Kolumny robicie dobre jak na ich mozliwosci i brzmienie tylko brakuje wiekszej oferty basow - zrobcie cos na 2x18" do duzych systemow. Powermixery sie nie udaly ale nie oceniam calej firmy jak to niektorzy robia ze robia tandete i jesli tak to przyjoles to przepraszam.
maniak dużych mocy napisał: Kolego jehowy zapewniam Cię że ADS też napewno sie nie zająknie. A co do tych spalonych ads-ów to jak ktoś nie ma pojęcia o wzmakach to i każdego spali, sposobów jest dużo np. nadmierne obciążenie przez podłaczanie lipnych paczek...itp. To ja w lx 800 mam 900W trafo i przy normalnym obciazeniu, nic mu sie nie stanie, wiem bo już nie raz przekonałem sie o niezawodności tych wzmacniaczy.
Pozdrawiam
Wiesz... wystarczy pedzic 2 lata dwa basy na 18g50 w mostku LX1400 by go rozwalic - w tych glosnikach puchna cewunie a potem to ociera i tyle czasu na zwarciu nie wytrzyma (nie ciaglym zwarciu tylko wzgledem ruchu glosnika). Naprawilem jeden, drugi czeka na elementy.
PS2. DO wszystkich: NIE jestem osoba ktora chce sie non stop klucic gdyz najzwyczajniej mi na tym NIE zalezy. Powiedzialem z czym sie spotkalem - forum sluzy do tego wkoncu chyba nie?.
Dodam jedna rzecz: jest mozliwe uzyskanie np. 1x600W (h=10%) z 350W transformatora ale wymaga to bardzo duzego napiecia zasilajacego ktore przysiadzie nawet o 40-50%. Oczywiscie koszt kondensatorow na takie napiecie tez nie bedzie maly wiec nie widze najmniejszego sensu takiego rozwiazania ale taka dzis jest moda w kazdym produkcie (nawet w makim). Pomijam dalsze slabiutkie parametry (DF/SR) na poziomie kostki tda7294... Po miesiacu chyba nikt by nie chcial wymieniac rozszarpanego glosnika przez wzmacniacz gdyz ten nie potrafi nad nim "zapanowac". Pomijam ze w przypadku pracy na max z ta moca zakladana takie trafo po godzinie splonie.