logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz impulsowy: dobór tranzystorów IRF840 i filtracja napięcia

boboelektronik 31 Maj 2007 14:19 2872 7
REKLAMA
  • #1 3939346
    boboelektronik
    Poziom 10  
    Mam zamiar zmontować zasilacz impulsowy i mam kilka pytań :) :

- czy tranzystory IRF840 nadają sie do tego typu konstrukcji, bo będą wysterowane na ok. 80kHz, a jak nie to jakie byłyby dobre w rozsądnej cenie ?(no chyba że wystarczy zmniejszyć częstotliwość)
    - czy masy można łączyć tak jak ja to zrobiłem w mojej konstrukcji?
    - mam zamiar zastosować dławik do filtracji napięcia wysokiego, czy opłaca sie go tam dawać, jak tak to jaki powinien być oraz zaraz za nim będzie kondensator, na napięcie 380V, tylko jaką pojemność powinien mieć?
    - na wyjściach +24V/-24V miałem też dać dławiki (znaczy sie jeszcze przed kondensatorami), czy jest to rozsądne wyjście zważywszy że mam zamiar uzyskiwać tam ok. 8A :D
    - jeśli schemat będzie nieczytelny (bo trochę na szybkiego był zrobiony) to mogę go zrobić lepiej :P
    - jakby ktoś miał jakieś uwagi, spostrzeżenia to niech napisze:PP
    - jakby układ był do kitu to też niech ktoś napisze (to znaczy jak niema prawa działać bez kompletnych przeróbek:) )

No to chyba wszystko sie spytałem, co mnie trapiło :P

Dodaje dwa schematy (takie same tylko jeden jest większy, a jeden mniejszy).
    Załączniki:
    • Zasilacz impulsowy: dobór tranzystorów IRF840 i filtracja napięcia mniejszy.jpg (229.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz impulsowy: dobór tranzystorów IRF840 i filtracja napięcia wiekszy.jpg (226.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3939415
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    Jeśli chodzi o same tranzystory to trzeba to sprawdzić eksperymentalnie, ale jeśli ma być dobra moc to zastosował bym IRFP 250 a ich bramki sterował driverami TC 44XX, w TME jest chyba TC 4420.

Eksperymentowałem z takim zasilaczem impulsowym do zasilania cewki tesli. bez driverów nie mogłem dobrze wysterować mosów przy sporym obciążeniu, jako generatora zastosowałem właśnie TL494. Jak chcesz zobaczyć to wejdź na moją www do działu wysokie napięcie/elektroniczna cewka tesli.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3939506
    boboelektronik
    Poziom 10  
    ogólnie układ moim zdaniem wygląda ok.

ale najważniejsze są pytania:
    - czy można tak połączyć masy? bo bez tego układ nawet nie drgnie
    - i jaki kondensator by mógł wyprostować napięcie dwupołówkowe ok. 320V, bo takie powinno być po wyprostowaniu (przed wyprostowaniem skuteczne było 230V), najgorsze jest to że kondensatory na takie wysokie napięcia są drogie, i sam sie zastanawiam czy niemożna dać dość taniego kondensatora i dobrego dławika (może zwykła cewka raczej sie do tego nadaje?)

:?:

PS. IRFP250 to chyba nie wystarczą bo są na 200V, a IRF840 są na 500V, ten TC4420 to byłby dobry układ, ale narazie zostaje przy TL494

piszcie bo jestem początkującym elektronikiem :PP :PP, potrzebuje pomocy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3939873
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Jest to zasilacz impulsowy z PPFC, więc napięcie na kondensatorze będzie mniejsze niż 320V i będzie ono zależało od obciążenia. W takim zasilaczu należy stosować konfigurację półmostkową, co umożliwia stosowanie zarówno tranzystorów bipolarnych, jak i Mosfet na napięcie 400-500V. Proponuję zastosować kostkę IR2153. Zapomniałeś też o separacji galwanicznej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3939959
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    boboelektronik napisał:
    - czy tranzystory IRF840 nadają sie do tego typu konstrukcji,

Nie, za małe napiecie. Poza tym lepiej raczej robic konfiguracje pólmostkową, jak to ktoś zauważył. Taki układ dobry jest na niskie napiecia, na wysokie nie bardzo. Bo na drenie występują co najmniej dwa razy wyższe napiecia, plus szpilka od indukcyjności gratis. Czyli jakies 340*2 plus graits

boboelektronik napisał:
    - czy masy można łączyć tak jak ja to zrobiłem w mojej konstrukcji?

Nie, masa wyjściowa nie może mieć nic wspólnego z wejsciową. Konieczny jest transoptor. Albo izolujesz TL494, albo sterujesz mosfetami poprzez jakaś izolacje. Np trafo albo transoptor. Przy transoptorze bedziesz potrzebował niezależene izolowane napiecie do mosfetów.

Może diody poszukałbyś szybsze, coś z czasem <50ns Może coś z schotky? Tylko trzba dobrać odpowiednie do parametrów trafa oczywiście.
  • #6 3940037
    boboelektronik
    Poziom 10  
    no, no, no, widzę że czeka mnie sporo pracy:P

widziałem czasem jedną masę połączoną z drugą za pomocą kondensatora, czy to by mi coś dało?

może macie link do jakiegoś schematu zasilacza impulsowego 250W albo więcej? Nie musi dawać takich samych napięć, chodzi mi o przykład?
  • Pomocny post
    #7 3940405
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    orientacyjnie jak sie robi zasilacze na PC:
    Zasilacz impulsowy: dobór tranzystorów IRF840 i filtracja napięcia

Poszukaj też czegoś w dziale "Zasilanie układów elektronicznych"

Kondensator jest w inych celach. Daje sie tam ceramiczny na co najmniej 2kV, o niewielkiej pojemnośc 1-2nF. W celach zmniejszania zakłóceń. Choć widziałem pare projektów bez tej pojemności.
  • #8 3940833
    boboelektronik
    Poziom 10  
    dzięki, tyle mi wystarczy :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru tranzystorów MOSFET do zasilacza impulsowego pracującego przy około 80 kHz oraz kwestii filtracji napięcia i połączeń mas. IRF840, ze względu na napięcie 500 V, wydają się odpowiednie, jednak pojawiły się sugestie zastosowania tranzystorów IRFP250 (choć mają niższe napięcie 200 V) oraz sterowników bramek TC4420 dla lepszego wysterowania. Zalecane jest stosowanie konfiguracji półmostkowej (half-bridge) z układem sterującym IR2153, co umożliwia pracę na napięciach 400-500 V i wymaga separacji galwanicznej między masami, np. za pomocą transoptorów lub transformatorów impulsowych. Połączenie masy wyjściowej z wejściową jest niewskazane. W filtracji napięcia wysokiego sugeruje się użycie dławika oraz kondensatora o napięciu znamionowym około 380 V, jednak dobór pojemności zależy od obciążenia i charakterystyki układu. Na wyjściach ±24 V przy prądzie około 8 A można rozważyć zastosowanie dławików przed kondensatorami dla poprawy filtracji. Kondensatory filtrujące wysokie napięcia powinny mieć odpowiednią wytrzymałość, a dodatkowo stosuje się kondensatory ceramiczne o małej pojemności (1-2 nF) i wysokim napięciu (np. 2 kV) do tłumienia zakłóceń. Przykładowe schematy zasilaczy impulsowych można znaleźć w zasobach internetowych, np. w dziale "Zasilanie układów elektronicznych" na elektroda.net.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA