logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ chwilowego kierunkowskazu do VW Transporter T5?

stator 01 Cze 2007 17:07 4119 8
REKLAMA
  • #1 3943152
    stator
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam. Ostatnio zdarzyło mi się bawić samochodem VW transporter T5.
    Jest tam fajny bajer, który baaardzo mi się spodobał i chciałbym zastosować go do swojego autka.
    Mianowicie gdy włączamy kierunkowskaz, niezależnie czy trzymając manetkę naprężoną czy z kliknięciem, chyba wiecie o co mi chodzi, - kierunek działa jak w każdym innym samochodzie - żadna rewelacja, wiem, ale gdy włączymy go tylko na chwilkę - np. na 0,5 sekundy, manetka wraca oczywiście na pozycję neutralną, ale kierunki migną jeszcze trzy razy.
    Podpowiedźcie, jak zrobić układzik, który rozróżni długi lub krótki czas impulsu.
    A może układ odliczający w jednej serii odpowiednią ilość impulsów?
    Gdy uda mi się wymyśleć co samodzielnie - niezwłocznie się pochwalę.
    Jak na razie czacha dymi od pomysłów.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3943410
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    A może po prostu przy samym włączeniu kierunkowskaz miga 3 razy niezależnie od czasu włączenia, a gdy miga więcej - jest wyłączany niezwłocznie?

Można to łatwo zrealizować np. na mikroprocesorze.
  • #3 3943584
    ROmper_Wroc
    Poziom 12  
    Nie uważasz że podobny "system" jest zastosowany w spryskiwaczu i wycieraczkach w wiekszości samochodów ?? jak włączysz spryskiwacz to załczają sie wycieraczki na pewną ilość cykli i samoczynnie sie wyłaczaja ale można w czasie trwania tego cyklu przełączyć wycieraczki na normalny tryb pracy i po ponownym wyłaczeniu też zależy to od czasu w jakim to zrobimy albo od razu sie wyłaczą wycieraczki albo dalej bedą działały w przypadku gdy nie minieła zwłoka casowa połaczona ze spryskiwaczem a moim zdaniem dosyć prostym rozwiązaniem wydaje sie byc podpięcie dodadkowego stycznika który załącza sie na określony czas np 5 s. ... Mam nadzieje że ktoś cos kuma z tego co tu nawypisywałem :) Pozdro !! Ale zeczywiście fajna sprawa dorobić cos takiego tylko w przypadku zastosowania ww rozwiązania co z przypadkowym włączeniem nieodpowiedniego kierunkowskazu ?? :) musiał by sie automatycznie rozłaczyc po zmianie na własciwy :) ale wszystko wydaje mi sie do zrobienia w zaciszu przydomowego garażu... :)Bo nie każdy ma możliwość zaprogramowania sobie mikroprocesora.... Postaram sie wygenerować jakis schemacik w przyszłym tyg. o ile ktoś nie rozwiąze wczesniej tego problemu...
  • REKLAMA
  • #5 3943652
    ROmper_Wroc
    Poziom 12  
    No i coś czym połaczymy jedno z drugim :) Ale ani to nie moja działka ani nie temat postu !! Pozdro
  • REKLAMA
  • #6 3943746
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam .
    Posiadam dokładnie taki sam uklad kierunkowskazów w Mercedesie Vito . Jest to nic innego jak przerywacz elektroniczny z czasówką . Miałem ochotę zastosować podobny patent w CC żony . Układ faktycznie wykrywa czas impulsu zadanego manetką kierunku. Jeśli ją szturchniesz lekko - dopuki nie zapali się kierunkowskaz - około 1 sekundy to kierunek mignie 3 razy i zgaśnie . Jeżeli przytrzymasz , lub włączysz kierunek na stałe i potem go puścisz to odrazu zgaśnie . Ciekawostka jak szybko naciśniesz przycisk awaryjnych i zaraz go wyłączysz to , awaryjne też migną 3 razy . Przekaźniczek jest produkcji Bosch'a , i ma całkiem podobny układ wyprowadzeń to tych stosowanych normalnie ( elektronicznych oczywiście ).Zastanawiam się nad próbą podmiany z tym z Cinquecento , tylko musiałbym sobie schematy elektryczne porównać.
  • REKLAMA
  • #7 3944222
    stator
    Poziom 12  
    mrrudzin napisał:

Można to łatwo zrealizować np. na mikroprocesorze.

no cóż, owszem, można zagonić do tego zadania np. Z80, ale lepiej 486. Tylko po co strzelać do muchy z działka przeciwlotniczego?
    Zdecydowanie wolałbym jakieś prostrze rozwiązanie, zwłaszcza przy moim stanie wiedzy z dziedziny elektroniki, hihi. Pozdro.
  • #8 3945937
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Ale nie będzie to aż takie proste. W tych autach które wymieniliście jest inny układ. W starych najpierw bezpiecznik, przerywacz, przełącznik kierunków, światła. W nowych zasilanie na przełącznik idzie cały czas a dopiero z przełącznika wchodzi do przerywacza/modułu i to tak naprawdę moduł decyduje o załączeniu kierunków. W sumie nowszy sposób jest lepszy bo od włącznika awaryjnych idą tylko dwa kable do załączania - w starych było ich sporo.
  • #9 3952493
    stator
    Poziom 12  
    Rozumiem, że dalej mam myśleć nad układem sam?
    hm, no cóż spróbuję....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu chwilowego kierunkowskazu do VW Transporter T5, który umożliwia miganie kierunkowskazów trzy razy po krótkim impulsie na manetce, niezależnie od jej pozycji. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie mikroprocesora do rozróżnienia długości impulsu oraz odliczania serii impulsów. Wskazano analogię do systemów spryskiwaczy i wycieraczek, które działają na zasadzie czasowych cykli sterowanych przekaźnikami. Jeden z uczestników opisuje podobny układ w Mercedesie Vito, oparty na elektronicznym przerywaczu z czasówką i przekaźniku Bosch, który wykrywa czas trwania impulsu i realizuje miganie trzy razy przy krótkim naciśnięciu. Podkreślono różnice w układach starszych i nowszych samochodów, gdzie w nowszych moduł decyduje o załączeniu kierunków, a zasilanie przełącznika jest stałe. Autor preferuje proste rozwiązania elektroniczne zamiast skomplikowanych mikroprocesorów. Wskazano, że realizacja takiego układu jest możliwa w warunkach garażowych, choć wymaga znajomości elektroniki i schematów elektrycznych pojazdu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA