logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalny pobór prądu przez mikrokontroler ATmega16

MES Mariusz 12 Cze 2007 20:42 3282 10
REKLAMA
  • #1 3978300
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 223
    Witam.

Interesuje mnie teoretyczny pobór prądu przez mikrokontroler ATmega16, w trybie normalnej pracy, taktowany rezonatorem kwarcowym 16MHz, obsługujący w pętli przetworniki AC (linie PA0...PA7) i komunikujący się z układem MAX232.

W nocie katalogowej nie mogę się doszukać.

Ktoś wie, jak dokonać założenia maksymalnego poboru prądu?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3978973
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Dokumentacji Atmegi 16 strona 300 - wykres 150 -wykres zależności pradu od napięcia zasilania i częstotliwości zegara.
    Dla napięcia zasilania 5V i kwarcu 16 Mhz pobór pradu przez mikrokontroler wynosi 20mA (oczywiście jeśli nie masz obciążonych portów pracującycy jako wyjścia).

Cytat:

U mnie Mega 32 przy 8 MHz pobiera 35mA.

Jakaś prądożerna ta ATmega:) U mnie Atmega 16 z kwarcem 16Mhz pobierała ~20mA.
  • #5 3978974
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Najlepszym wyjściem byłoby włączenie w szereg ampermierza z f-cją wyznaczania wartości średniej i maksymalnej i używanie układu przez jakis czas w różnych warunkach.

Może kolega napisać do czego mu potrzebne takie informacje?
  • #6 3979459
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Witam
    Wszystko zalezy z których urządzeń korzystasz i jak.
    Wyłaczenia JTAGa na pewno pomoże, a stosowanie róznych trybów uśpienia jeszcze mniej ograniczy zużycie prądu, także może sie okazać, że układ pobiera kilka mA, ponieważ większość czasu śpi.
    Pozdrawiam
  • #7 3979673
    dziechu
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    adamusx napisał:

Dane podawane sa dla samego procesora i powinny byc w przyblizeniu jak w danych katalogowych (MEGA32 ma nieco wiekszy pobor niz MEGA16). Jednak w rzeczywistych warunkach raczej nigdy sam procesor (odciety od swiata) nie wystepuje. W rzeczywistosci stale cos robi (np. testuje klawiature), steruje elementami zewnetrznymi (wyswietlacze itp). Wiec rzeczywisty pobor pradu bedzie wiekszy. Procesor ktory nic konkretnego nie robi mozna wprowadzic w stan uspienia i wtedy pobor pradu bedzie bliski 0. Podalem konkretna wartosc dla procesora pracujacego w ukladzie 'typowym', natomiast pobor pradu dla procesora 'golego' kazdy chyba sam potrafi odczytac z datasheet, autor pytania chyba tez.
  • REKLAMA
  • #8 3979940
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    dziechu napisał:
    adamusx napisał:

Dane podawane sa dla samego procesora i powinny byc w przyblizeniu jak w danych katalogowych (MEGA32 ma nieco wiekszy pobor niz MEGA16). Jednak w rzeczywistych warunkach raczej nigdy sam procesor (odciety od swiata) nie wystepuje. W rzeczywistosci stale cos robi (np. testuje klawiature), steruje elementami zewnetrznymi (wyswietlacze itp). Wiec rzeczywisty pobor pradu bedzie wiekszy. Procesor ktory nic konkretnego nie robi mozna wprowadzic w stan uspienia i wtedy pobor pradu bedzie bliski 0. Podalem konkretna wartosc dla procesora pracujacego w ukladzie 'typowym', natomiast pobor pradu dla procesora 'golego' kazdy chyba sam potrafi odczytac z datasheet, autor pytania chyba tez.

Nie wiem czy każdy potrafi odczytać z datasheeta takie informacje, w koncu autor tematu napisał ze w nocie katalogowej nie moze sie tego doszukac.
    Oczywiste jest ze w nocie nie podadza przykładów poboru pradu dla procesora z obciazeniem portów bo byłoby pewnie z 1000 róznych kombinacji !!! ( jak już pisałem głównie w zależności od obciążenia pinów ATmegi). Gdybym uzywal ATmege do sterowania diodami LED z połowy je portów to pewnie i z 200 mA by pobierała....
  • REKLAMA
  • #10 3980491
    ziolek
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    strona 293 datasheet

max na pin I/O 40mA
    całkowity 200mA PDIP lub 400mA TQFP/MLF
  • #11 3980712
    dziechu
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    ziolek napisał:
    strona 293 datasheet

max na pin I/O 40mA
    całkowity 200mA PDIP lub 400mA TQFP/MLF

Ok, po co to? Prowadzisz jakis pojedynek na czytanie danych katalogowych? Albo popisujesz sie ze umiesz czytac;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy maksymalnego poboru prądu przez mikrokontroler ATmega16 pracujący z rezonatorem kwarcowym 16 MHz, obsługujący przetworniki AC na liniach PA0...PA7 oraz komunikujący się z układem MAX232. Wskazano, że w dokumentacji (datasheet) na stronie 300 można znaleźć wykresy zależności poboru prądu od napięcia zasilania i częstotliwości zegara, gdzie dla 5 V i 16 MHz pobór wynosi około 20 mA przy nieobciążonych portach. Rzeczywisty pobór prądu zależy od obciążenia portów i wykonywanych zadań, może wzrosnąć nawet do 60-70 mA lub więcej, zwłaszcza przy sterowaniu diodami LED lub innych elementów zewnętrznych. Zalecane jest pomiar rzeczywistego poboru prądu za pomocą amperomierza w różnych warunkach pracy. Wspomniano także o możliwości zmniejszenia zużycia energii przez wyłączanie JTAG i stosowanie trybów uśpienia. Maksymalny prąd na pojedynczym pinie I/O wynosi 40 mA, a całkowity dopuszczalny prąd dla obudowy PDIP to 200 mA, dla TQFP/MLF do 400 mA.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA