Jak w tytule. Jak moge zrobić najprostrzy filtr dolnoprzepustowy do wskaźnika wysterowania. Czytalem na forum ale sa tylko do głośników. Czy do wskaźnika wysterowania tez bedzie dzialac? Czy zeby zrobic filtr stereo na dwa kanaly musze zrobic oddzielnie dwa filtry czy mozna jakos tylko jeden? Wszkaźnik mam na an6884 i podlaczony do kompa.
Witam,
z tego co sie orientuje to juz masz tam taki filtr a tworzy go to co podlaczyles do koncowki 7:
http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/A/N/6/8/AN6884.shtml mozesz dac dodatkowy filtr na wejsciu w postaci rezysotra a za nim koncensator do masy, bedzie to raczej uklad calkujacy niewrazliwy na szybkie zmiany sygnalu tylko usredniajacy wartosc ale wlasnie o to w tym przypadku chodzi.
Gdy masz 2 wskazniki na kazdy kanal oddzielnie to kazdy kanal powienin miec taki filtr,
jezeli masz jeden wskaznik ktory pokazuje sume na obu kanalach to z wyjscia kazdego kanalu daj rezystor miejsce ich polaczenia daj na wejscie wskaznika i z tego samego miejsca polaczenia kondensator do masy - poprostu najprostrzy sumator.
Pozdrawiam
Dzieki za zainteresowanie. Ale..... Te elementy podlaczone do 7 nozki reguluja tylko opoznienie opadania wskazan. Mi chodzi zeby ten wskaznik pokazywal tylko niskie czestotliwosci. Czyli ze by przed nim wstawic filtr obcinajacy wysokie i srednie czestotliwosci. Bo przy wiekszosci piosenek gdzie jest natezenie sygnalu we wszystkich czestotliwosciach to wskaznik prawie stoi w miejscu.
pozdr
A zeby np skrucic czas opadania to na jakie dac tam elementy? Ja mam od 7 nozki rezystor 8,2 kilo i kondensator 10uF rownolegle do masy.
Aha. jeszcze jedno. na wejsciu przed ukladem jest szeregowo podlaczony kondensator 4,7uF. Po co on jest?
Filtr pasywny dużo gorzej tłumi sygnały spoza pasma przepustowego. Jeśli z tego schematu usuniesz wzmacniacz operacyjny i pierwszy kondensator połączysz do masy, to będziesz miał dwa ogniwa filtru dolnoprzepustowego.
✨ Dyskusja dotyczy wykonania prostego filtru dolnoprzepustowego do wskaźnika wysterowania opartego na układzie AN6884 podłączonym do komputera. Wskaźnik posiada już wbudowany filtr opóźniający opadanie wskazań na nóżce 7, realizowany przez rezystor i kondensator. Aby uzyskać filtr dolnoprzepustowy tłumiący wysokie i średnie częstotliwości, można zastosować prosty pasywny filtr RC z rezystorem i kondensatorem. Filtr taki będzie działał, choć ma łagodne nachylenie tłumienia (6 dB/okt). Dla uzyskania częstotliwości granicznej około 150 Hz proponowano użycie dwóch rezystorów 2,2 kΩ i dwóch kondensatorów 470 nF, połączonych w układzie dwustopniowego filtru dolnoprzepustowego. W przypadku wskaźników stereo na dwa kanały należy wykonać oddzielne filtry dla każdego kanału lub zastosować sumator z rezystorami i kondensatorem do masy przed wskaźnikiem sumującym oba kanały. Kondensatory na wejściu służą do odcięcia składowej stałej przy zasilaniu niesymetrycznym. Filtry pasywne mają wysoką impedancję wyjściową i mogą nieznacznie tłumić sygnał, co w tym zastosowaniu nie przeszkadza. Wygenerowane przez model językowy.