logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć peceta do monitora Commodore 1084S-D1 przez VGA?

Mimitron 29 Paź 2003 11:28 2999 6
REKLAMA
  • #1 378868
    Mimitron
    Poziom 20  
    Ocena: 188
    Mam mały problem. Chcę połączyć monitor Commodore 1084S-D1 z pecetem który pracuje jako serwer a szkoda mi kasy na kupowanie jakiegoś urzywanego monitora cały problem polega na tym że nie wiem czy wykonanie prostego kabelka wystarczy , czy nie jest czasem potrzebny jakiś układ.W każdym razie prosiłbym o schemat lub link prowadzący do schematu takiego kabelka lub układu.

Monitor posiada 9 pinowe gniazdo "RGB INPUT":

Pin.............Name............Analog Mode............Digital Mode
    1................GND.................Ground...................Ground
    2................GND.................Ground...................Ground
    3..................R....................Red.........................Red
    4..................G.................Green.......................Green
    5..................B...................Blue.........................Blue
    6..................I....................n/c ......................Intensity
    7..............CSYNC.........Composite Sync..............n/c
    8..............HSYNC..............n/c.........................Horizontal Sync
    9..............VSYNC...............n/c.........................Vertical Sync

Oraz specyfikacje:

Input level -
    Digital RGBI: TTL
    Analog RGB: Video 0.7Vpp
    Sync TTL level

Video band width -
    RGBI :15MHz
    Analog RGB: 10MHz
    Composite 4.4MHz
    Separated Video 5.2MHz(Luma & Chroma)

Scanning frequency -
    Horizontal: 15.625 kHz
    Vertical 50Hz

Dodam jeszcze że monitor ten wspułpracował z AMIGĄ 500 poprzez to właśnie gniazdo.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 378993
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Możesz napisać jakie wyjścia ma ten monitor?
  • REKLAMA
  • #3 379000
    Lukasz1986
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    a mi sie wydaje ze tego sie nie da zrobic poniewaz monitor commodore ma tylko przeyl kolorow RGB i nic po za tym sc zegolnego i na dodatek nie jest przystosowany do pracy w VGA to tak jak by chcialo sie przerobic czarno bilay monitor HERCULESA na kolorowy VGA o rodzielczosci 640x480 tego sie nie da wystarczy spojrzec na wtyczke VGA ile tam jest pinow i ile jest uzywanych a ile jest w monitorze do commodora i tam wogole jest inmna synchornizacja (podobna do telewizora) i daje na to male szanse by dalo sie ten monitor przerobic lub jesli sie da to koszt przerobki przewyszy chyba koszt uzywanego monitora :] Takie jest moje zdanie
  • #4 379319
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Zajrzyj na hardwarebook.net, powinna tam być rozpiska złącza VGA PC. Miałem w którymś SE ale już nie pamietam w którym.
  • REKLAMA
  • #6 379639
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6517
    Nic z tym nie zrobisz, chyba że masz kartę z wyjściem TV. Ten monitor od Komody jest monitorem PAL absolutnie nieprzystosowanym do współpracy z kartą VGA. Sygnały akurat wszystkie są (z Hsync i Vsync trzeba by zrobić Csync ale to akurat nie problem) i jeśli uda ci się to podłączyć to na monitorze albo zobaczysz migające pasy albo usłyszysz przenikliwy pisk i z monitora pójdzie dym...
  • REKLAMA
  • #7 379660
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    posiadam taki sam monitor
    uzywalem go z softem pod dos (zmiana odswiezania i przeplot)
    oraz pod win98
    karta S3trio

dzialalo to normalnie

nienapisales jaki system na tym serwerze, ale pod linucha tez
    powinienes cos znalezc

acha
    dochodzi do tego prosty uklad ktory zamienia Vs i Hs na composite synchro

rgb podlacza sie normalnie

i smiga

dolacze jeszcze conieco zebys mial od czego zaczac
    Załączniki:
    • tvprogs.rar (739.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Commodore 1084S-D1 posiada 9-pinowe złącze RGB INPUT z sygnałami analogowymi i synchronizacją composite sync, co różni go od standardowego wyjścia VGA stosowanego w komputerach PC. Próba bezpośredniego podłączenia peceta z wyjściem VGA do tego monitora jest problematyczna ze względu na różnice w sygnalizacji synchronizacji (VGA używa oddzielnych sygnałów Hsync i Vsync, a Commodore wymaga composite sync) oraz inne standardy sygnału. Prosty kabel nie wystarczy; konieczne jest zastosowanie układu elektronicznego, który zamienia sygnały Hsync i Vsync na composite sync. Monitor jest przystosowany do sygnału PAL i może nie działać poprawnie z typowym sygnałem VGA, co może skutkować migającym obrazem lub uszkodzeniem sprzętu. Jednakże użytkownicy potwierdzają, że z odpowiednią kartą graficzną (np. S3 Trio) i oprogramowaniem umożliwiającym zmianę częstotliwości odświeżania i przeplotu, a także z prostym układem do konwersji synchronizacji, monitor może działać poprawnie z pecetem. Przydatne są schematy i informacje dostępne na stronach takich jak hardwarebook.net, które zawierają rozpiski pinów VGA i mogą pomóc w budowie odpowiedniego adaptera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA