HISTORIA
Kolumny te dostałem od ciotki w 1997 roku (miałem 5 lat) wraz z wieżą Diory. I głośniki grały aż do roku 2005 kiedy wykruszyło się do końca zawieszenie górne głośników nisko i średnio tonowych. Wtedy dostałem od taty głośniki Sony 60W. To nie był już ten dźwięk, ale grały. Rok później sprzedałem wieżę Diory i kupiłem amplituner Yamaha RX-V357 (to był wielki błąd). Około miesiąc temu postanowiłem odnowić te kolumny. Miałem na to około 180zł.
PRACE
Po wstępnym obejrzeniu kolumn okazało się, że stare membrany są powyginane, a okleina odchodzi od pudeł. Głośniki nisko tonowe i jeden średnio tonowy zregenerowałem. Drugi średnio tonowy miał uszkodzoną cewkę i postanowiłem kupić nowy. Wszystkie nierówności w obudowie zaszpachlowałem i wyszlifowałem. Całość została oklejona okleiną samoprzylepną.
PODSUMOWANIE
Moim zdaniem kolumny grają i wyglądają bardzo dobrze. Może niektórym nie spodobają się żółte membrany, ale to kwestia gustu.
Moją następną konstrukcją będzie prawdopodobnie wzmacniacz (może coś na wzór Diory WS-442) ponieważ Yamaha RX-V357 (w instrukcji pisze, że 5x105W DIN) ledwo daje sobie z nimi rade. Próbowałem je też na Radmorze 5102 od kolegi i grały wtedy znacznie lepiej.
KOSZTORYS
Nowe membrany - 50zł
Okleina - 48zł
Tonsil GDM 12/60 - 61zł
Szpachla, papier ścierny, klej, itp. - 30zł
RAZEM - 189zł
ZDJĘCIA
Moderowany przez andre1979:Przeniesiono z Układy elektroniczne DIY pomysły i problemy
Fajne? Ranking DIY