Witam chciałbym pokazać moją konstrukcję
Stroboskop wykonałem sam od podstaw, schematy znalazłem na elektrodzie które zamieszcze niżej. Płytkę sterownika stroboskopu wykonałem sam w programie diptrace a wzór płytki migacza dyskotekowego dostałem od założyciela tematu o migaczu dyskotekowym. Stroboskop oparty jest na popularnym Palniku IFK 120, obudowę wykonałem z rury PCV i starej lampy od dużego Fiata. Jest też możliwość podłączenia tego Stroboskopu z komputerem za pomocą gniazda LPT, stroboskopem w tedy będzie sterować popularny Discolitez.
Zdjęcie układu migacza troche inne od tego co jest umieszczone w lampie
Teraz troche o działaniu. Stroboskop działa bardzo dobrze układ nie grzeje się, przeszedł już test na imprezce domowej i działał przez całą iprezke, nie było z nim żadnych kłopotów, do układu możemy śmiało podłączyć drugi palnik IFK ale uprzednio musimy dołączyć drugi kondensator od silnika . Jeśli chcemy używać migacza dyskotekowego to mikrofon umieszczamy blisko głośnika a następnie ustawiamy potencjometrem czułość układu. Układ jest zasilany baterią 9V i to wszystko co do migacza. Jeśli chodzi od discolitez to podłanczamy go do portu a reszte to już kazdy powinien wiedzieć jak ktoś miał doczynienia z tym programem
Schemat Stroboskopu
Schemat migacza
A tak w przybliżeniu schemat mojego stroboskopu
C8,C9,C10,C11 można zastąpić jednym kondensatorem 20uF 400V takim od silników albo MKT i w schemacie migacza R11 powinien mieć 36k ohm a nie 30 ohm !!
Układ TL082 można zastąpić układem LM358/N
Oceniajcie mój pomysł i Pozdrawiam miłego budowania
Fajne? Ranking DIY