logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pierwszy wzmacniacz - jakie trafo, przedwzmacniacz i koszt?

aleksandro 26 Paź 2007 20:11 1497 13
REKLAMA
  • #1 4417715
    aleksandro
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Mam zamiar zbudować pierwszy swoj wzmacniacz. Kolega przesłał mi bardzo ciekawy układ
    http://www.elektroda.net/audio/uklady/STK/STK4181II%202X45W.gif
    i miał bym do niego kilka pytań:
    1. Czy takie trafo napędzi ten wzmcniacz
    http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=26675

2. Jakiego zalecalibyście preampa do tego układu.
    3. W jakich granicach mieścił by się koszt budowy.
    4. Gdzie mógłbym znaleść wykaz elementów i schemat płytki do wzmacniacza.

p.s Jeżeli to nie ten dział to wybaczcie, bardziej pasującego nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • #2 4417766
    wielki-szu
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    STK-i to nie tanie układy dla tego odradzam budowy pierwszego wzmacniacza na nich. Małe niepowodzenie i kupę kasy może pójść z dymem. Ale twoja kasa twój stek i twój dym..:D
    Co do trafa to przynajmniej drugie tyle
  • #3 4417785
    aleksandro
    Poziom 17  
    a jaki byśćie poleciłi układ? Mam do napędzenia kolumny 60w przy8omah
  • #4 4418041
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 388
    Dobry jest do tego celu układ LM3886.
  • REKLAMA
  • #5 4418248
    aleksandro
    Poziom 17  
    a jaiś schemacić można prosić?
  • #7 4419245
    aleksandro
    Poziom 17  
    ten wz,macniacz mi za bardzo mi pasuje, może znacie jakieś inne linki?
  • REKLAMA
  • #8 4419342
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    A z ciekawości zapytam, dlaczego TEN wzmacniacz akurat za bardzo ci nie pasuje? Może kształt kości nie ten? Bo nie przypuszczam żebyś potrafił parametry oszacować...
    Jest to dobry wzmacniacz, rusza od razu, jeśli prawidłowo zmontowany, i zaskakuje jakością dźwięku.
    A co do schematów to wstukaj w szukajke "wzmacniacz mocy audio" i masz wszystko od kilkuwatowych do ponad kilowata
  • #9 4419441
    aleksandro
    Poziom 17  
    porostu mi się wydaje że nie będzie on miał ok 40w na wyjściu

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

i jeszce jak by można było jaiś dokładniejszy opis
  • #10 4422723
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Witam! ...może się dołączę do tematu. Chciałbym w niedalekiej przyszłości zbudować swój pierwszy wzmacniacz na tranzystorach. Chcę go zaprojektować od początku do końca sam. Dokładniej mam to być wzmacniacz do subwoofera aktywnego. Znam się na elektronice, przeczytałem kilka książek nt wzmacniaczy jak i samych tranzystorów, więc uważam że jakieś podstawy teoretyczne mam. Ale teraz nasuwa się pytanie, czy dzisiaj warto jeszcze budować wzmacniacze na tranzystorach, skoro dostępnych jest wiele gotowych układów wzmacniaczy audio.
  • #11 4422963
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Oplaca sie, bo dzwiek dobrze zaprojektowanego wzmacniacza tranzystorowego bije na glowe scalaki.
  • #12 4422992
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Ogólnie
  • REKLAMA
  • #14 4425851
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    aleksandro - co do mocy kostki LM polecam lekturę:
    http://www.national.com/ds/LM/LM3886.pdf
    rO6ert - nie ma sensu budowa hi endowego wzmacniacza do subwoofera, a już projektowanie wzmacniacza od podstaw to raczej wyważanie otwartych drzwi-jest mnóstwo sprawdzonych konstrukcji. Do domowego zastosowania polecam jabel j-35 - super sprawa.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy pierwszego wzmacniacza audio na układzie scalonym STK4181II 2x45W. Pojawiły się pytania o dobór transformatora zasilającego, odpowiedni przedwzmacniacz oraz orientacyjny koszt budowy. W dyskusji odradzono użycie układów STK jako pierwszego projektu ze względu na ich koszt i ryzyko uszkodzenia. Zamiast tego polecono układ LM3886, który jest bardziej odpowiedni dla początkujących i zapewnia moc wystarczającą do napędzenia kolumn 60W przy 8 omach. Udostępniono link do schematów wzmacniaczy opartych na LM3886. Poruszono także kwestie jakości dźwięku i efektywności wzmacniaczy tranzystorowych w porównaniu do scalonych. Wskazano, że do domowego użytku dobrym wyborem może być wzmacniacz Jabel J-35. Podkreślono, że projektowanie wzmacniacza od podstaw jest trudne i często niepotrzebne, gdyż dostępne są sprawdzone konstrukcje. Wskazano również na dokumentację techniczną LM3886 jako źródło informacji o parametrach i możliwościach układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA