logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Statecznik świetlówki zrobiony z żarówki energooszczędnej

Baran1989 20 Sty 2008 20:46 11517 13
REKLAMA
  • #1 4716144
    Baran1989
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam was

Słyszałem że z żarówki energooszczędnej można zrobić statecznik do świetlówki. Czy możecie napisać jak to zrobić, chciałbym wykombinować coś
    do dwóch świetlówek 18W
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4716209
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Rozbierz taką "żarówkę"- od razu będziesz wiedział co i jak. Składa się ona również ze świetlówki, tyle, że w bardziej zwartej postaci.
  • REKLAMA
  • #3 4716230
    Baran1989
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Więc jeśli kupię taką żarówkę o mocy 8w, to będę mógł
    pod ten statecznik z niej podpiąć świetlówkę 8w?
  • #5 4717087
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Dokładnie. Dlatego ja nie wyrzucam starej "żarówki", tylko odkładam na gorsze czasy.
  • #6 4717271
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    ja tak własnie zrobiłem dałem elektronike z zarówki energooszczednej do zwykłej rury i działa tylko nie nalezy dawac wiekszej swietlówki. Zestawik -elektronika od zarówki 18W(czyli 100W) i rura 36W pozerało mi w całosci 80W z sieci, rura 28W z sieci koło 30W, rura 18W z sieci brało 20W
  • #7 4717418
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Należy pamiętać, że świetlówka podłączona do statecznika wyciągniętego ze świetlówki energooszczędnej pobiera również moc bierną. Prąd z sieci zasilającej w pobierany jest w postaci krótkich impulsów, w przeciwieństwie do fabrycznych stateczników elektronicznych posiadających APFC.

:arrow:elektronik321

Czym mierzyłeś pobór mocy takiej świetlówki.
  • REKLAMA
  • #8 4717441
    nmos
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Dla użytkownika prywatnego pobór mocy biernej nie ma znaczenia.
  • REKLAMA
  • #9 4717455
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    -> żarówka rtęciowa

Używanie aktywnego układu PFC w świetlówce kompaktowej o mizernej mocy to zdecydowana przesada. Pasywny pojemnościowy (2 kondensatory, 3 diody i rezystor) wystarczy w zupełności.

-> nmos

W tym przypadku trudno mówić o mocy biernej - prąd pobierany jest w fazie mniej więcej zgodnej z napięciem. Natomiast jest to prąd silnie odkształcony i prosty pomiar amperomierzem tak naprawdę nie wiadomo co pokazuje. Również pomiar TrueRMS w tym przypadku nie jest poprawny ponieważ założeniem takiego pomiaru jest czysto rezystancyjne obciążenie.
  • #10 4717756
    nmos
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    To nie ja napisałem, że świetlówki pobierają moc bierną.Napisałem "Dla użytkownika prywatnego pobór mocy biernej nie ma znaczenia" - użytkownik prywatny nie płaci za pobór mocy biernej. Klasyczne świetlówki z dławikiem pobierają moc bierną z powodu dużego przesunięcia fazowego. Co do pomiaru TrueRMS - jeśli ma wystarczająco szerokie pasmo - jest poprawny. Nie można natomiast tego prądu pomnożyć przez napięcie skuteczne i twierdzić, że jest to pobierana moc.
  • #11 4718272
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Troszkę odbiegnę od tematu. Czy elektroniczny miernik mocy (na allegro można czasem takie spotkać ) jest w stanie zmierzyć pobór takiego układu? Czy jego wskazania będą poprawne przy podłączonym komputerze?
  • #12 6127785
    EAndrzej
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Nie niestety wskazania takiego miernika będą nieprawidłowe.
  • #13 6128655
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Przybliżonego pomiaru pobieranej mocy można łatwo dokonać przy zasilaniu takiego statecznika napięciem stałym 250-300V.
  • #14 6128963
    mojomax
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    elektronik321 napisał:
    ja tak własnie zrobiłem dałem elektronike z zarówki energooszczednej do zwykłej rury i działa tylko nie nalezy dawac wiekszej swietlówki. Zestawik -elektronika od zarówki 18W(czyli 100W) i rura 36W pozerało mi w całosci 80W z sieci, rura 28W z sieci koło 30W, rura 18W z sieci brało 20W

Czy te rury 28 i 38W świeciły mocnym światłem ?

ja dałem rurę 18W do elektroniki ze świetlówki 18W i musiałem odwinąć trochę drutu z dławika, żeby świetlówka nie "świeciła bladym światłem"

Podsumowanie tematu

✨ Statecznik do świetlówki można wykonać, wykorzystując elektronikę z rozebranej żarówki energooszczędnej, która zawiera w sobie zwartą świetlówkę kompaktową. Elektronika taka jest przystosowana do określonej mocy, dlatego do świetlówki o mocy 18W należy użyć statecznika z żarówki o podobnej mocy, np. 18W. Przy podłączaniu większych świetlówek do statecznika z żarówki energooszczędnej mogą wystąpić problemy, takie jak zbyt duże zużycie energii lub słabe świecenie, co można korygować np. przez modyfikację dławika (odwinięcie drutu). Statecznik z żarówki energooszczędnej pobiera moc bierną i prąd o kształcie impulsowym, co różni się od fabrycznych stateczników elektronicznych z korekcją współczynnika mocy (APFC). Pomiar poboru mocy takiego układu jest trudny i standardowe mierniki, w tym TrueRMS, mogą nie dawać poprawnych wyników. Przybliżony pomiar mocy można wykonać zasilając statecznik napięciem stałym 250-300V. Elektronika z żarówki energooszczędnej może być używana jako statecznik do świetlówek, ale należy dobierać ją odpowiednio do mocy świetlówki i uwzględniać charakterystykę poboru mocy oraz ewentualne modyfikacje układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA