Witam!
Chciałem Wam przedstawić moją pierwszą konstrukcję. Jest nią wzmacniacz na układach TDA2030 o mocy wg. producenta (Kit z Nord Elektronik Plus) 2x50W. Oczywiście tyle mocy nie ma. Co najwyżej 2x25W. Obudowę robiłem sam z płyty wiórowej 18mm i blachy:
-przód 4mm
-tył 1mm
Wskaźniki wysterowania też są mojej konstrukcji, zrobione z miliamperomierzy. Jak widać na zdjęciach źle je zamocowałem, ale postaram się to poprawić. Przedwzmacniacz (też kit) służy do regulacji basów, tonów średnich i wysokich. Oczywiście do tego potencjometr do regulacji głośności. Zasilane jest to wszystko transformatorem 100VA 2x12V co daje po wyprostowaniu ok. 17V. Zasilacz symetryczny posiada 4 kondensatory 4700µF po dwa na kanał. Oczywiście sam go robiłem
Sprzęt używam do cichego, spokojnego posłuchania, czasami małej imprezki. Napędza on dwie kolumny o mocy 70W każda.
Koszt budowy mojego wzmacniacza wyszedł dość duży, ale to z powodu tego, że musiałem niestety poprawiać fabrykę.
Transformator: 60zł
Kit NE078: (i tu uwaga) 60zł !
Kit NE092: 20zł
Radiator: 13zł
Inne rzeczy typu wskaźniki itp.: ok. 30zł
Pozostałe elementy miałem w domu.
Jakość grania bardzo mi się podoba, nie ma przydźwięków.
W razie pytań i porad co zmienić, ulepszyć chętnie odpowiem.
Na koniec chciałem podziękować tym, bez których ten projekt by nie powstał. Nie będę wymieniał ich imion i nazwisk bo było naprawdę sporo takich osób.
Fajne? Ranking DIY