logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA 1554Q - przyczyny buczenia głośnika po podłączeniu zasilania i źródła audio

DJ Qwahoo 30 Mar 2008 11:42 3314 13
REKLAMA
  • #1 4972138
    DJ Qwahoo
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam!
    Mam taki problem...

Zmontowałem wzmacniacz na takim schemacie

Tak to zmontowałem:

http://kwachu.toszek.com.pl/zmachol.JPG

Gdy podłącze zasilanie to głośnik cichutko buczy, a gdy podłącze discman albo mp3 i przełącze na niego to wtedy głośno buczy.

Tutaj filmik

http://kwachu.toszek.com.pl/buczy.avi

Co mogę mieć źle zrobione?

Proszę o pomoc!

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4972196
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Przewody doprowadzające sygnał powinny być ekranowane, a ekran przylutowany do masy. Dodatkowo masz nie przylutowany jeden przewód sygnałowy do wejścia wzmacniacza. Słabo widać na fotce czy wszystkie nóżki układu scalonego sa dobrze podłączone. Sprawdź i porównaj ze schematem. Lub załącz inną fotkę tak by było widać, które wyprowadzenie do czego jest podłączone.
    Pozdrawiam
  • #3 4972205
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Sprawdź podłaczenia masy do wszystkich punktów,które powinny być podłączone do masy.
  • REKLAMA
  • #4 4972255
    DJ Qwahoo
    Poziom 15  
    mariann napisał:
    Witam
    Przewody doprowadzające sygnał powinny być ekranowane, a ekran przylutowany do masy. Dodatkowo masz nie przylutowany jeden przewód sygnałowy do wejścia wzmacniacza. Słabo widać na fotce czy wszystkie nóżki układu scalonego sa dobrze podłączone. Sprawdź i porównaj ze schematem. Lub załącz inną fotkę tak by było widać, które wyprowadzenie do czego jest podłączone.
    Pozdrawiam

Co to znaczy że ma być ekranowane?
  • Pomocny post
    #5 4972690
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Przewód ekranowany wygląda mniej więcej tak

Stosuje sie go do przesyłania sygnałów o niskim poziomie napięcia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4972694
    DJ Qwahoo
    Poziom 15  
    ok to ja zobacze co da sie zrobic...
  • REKLAMA
  • #7 4974521
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    Masz problem z zasilaczem. Czym to zasilasz?
  • #9 4977160
    DJ Qwahoo
    Poziom 15  
    a więc tak:

kolega md ma chyba racje, ponieważ podłączyłem mój zasilacz 10V do silniczka i zamiast się kręcić to "wibruje".
    Jak podłączyłem mój układ zasilaczem 4,5V pod silniczek to kreci sie normalnie a glosnik juz tak nie buczy, tylko jest problem bo glosnik nie gra bo musi być przynajmniej 6V... więc ładuje akumulatorki :) zobaczymy co to bedzie

Podłączyłem 9,6V i slychac lekkie syczenie, nie buczy a muzyka dalej nie gra :| chyba juz cos sie stalo z TDA1554q...
  • #10 4977518
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Musisz sprawdzić napięcia na wyprowadzeniach układu scalonego. Na wyjściu do głośnika napięcia te powinny wynosić połowę napięcia zasilania.
  • #11 4977557
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    spaliłeś bo podałeś mu napięcie przemienne z tego co mówisz
  • #12 4980024
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    Nic nie jest przesądzone. Układ powinieneś zasilić z wydajnego zasilacza stabilizowanego, który będzie w stanie dostarczyć grubo ponad 3A przy napięciu 14V. Odpadają więc wszelkie baterie, zasilacze o prądzie 0,5A itp. wynalazki służące do zasilania zabawek, telefonów itp. Niezłym rozwiązaniem jest tu zastosowanie np. zasilacza od komputera, choć napięcie wyjściowe na poziomie 12V nie pozwala na uzyskanie ze wzmacniacza maksymalnej mocy.
  • #13 4983233
    DJ Qwahoo
    Poziom 15  
    hmmm... ja to chce wykorzystac do budowy malego boomboxa do ktorego bedzie stacjonowal moj telefon SE w810i i myslalem nad akumulatorkami... moze jesli chcialbym zasilac bateriami to powinienen wykorzstac inny wzmacniacz? Dzis ide kupic znow TDA1554q i sprobuje ponownie. Napisze o skutkach
  • #14 4996187
    DJ Qwahoo
    Poziom 15  
    Witam ponownie!
    Właśnie zabrałem się za robienie płytki, ponieważ kupiłem ponownie TDA1554q i mam jedno pytanie, mianowicie w opisie tego ukladu pisze cos takiego:

"Układ jest przeznaczony w pierw−
    szym rzędzie do zasilania z akumulato−
    ra samochodowego, możliwe jest też
    użycie zasilacza sieciowego o odpo−
    wiedniej mocy."

Więc jaki zasilacz by musiał być? Można zastosować baterie?

Właśnie wytrawiłem płytkę.

Połaczyłem wszystko i dalej nie gralo... ale tylko podłaczylem pod zasilacz z kompa 12V 3A i śmiga pieknie :D to już wiem w czym problem był :]
    Dziękuje wszystkim za pomoc i chęci.

Myślę że można zamknąć temat

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył buczenia głośnika po podłączeniu wzmacniacza opartego na układzie TDA1554Q do zasilania i źródła audio. Przyczyną były nieprawidłowe połączenia, brak ekranowania przewodów sygnałowych oraz niewłaściwy zasilacz. Zalecano stosowanie przewodów ekranowanych z ekranem przylutowanym do masy oraz dokładne sprawdzenie połączeń masy i nóżek układu scalonego zgodnie ze schematem. Użytkownik początkowo zasilał układ zasilaczem o niewystarczającej wydajności prądowej i napięciu, co powodowało buczenie i brak poprawnej pracy wzmacniacza. Po zastosowaniu stabilizowanego zasilacza komputerowego 12V 3A układ zaczął działać poprawnie. Wskazano, że TDA1554Q jest przeznaczony głównie do zasilania z akumulatora samochodowego lub odpowiedniego zasilacza sieciowego o dużej mocy, a zasilanie bateriami wymagałoby innego wzmacniacza lub odpowiedniego źródła zasilania. Sprawdzenie napięć na wyprowadzeniach układu oraz zapewnienie stabilnego zasilania jest kluczowe dla prawidłowej pracy wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA