logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buggy do landkitingu V2

wujek1986 21 Mar 2009 23:16 17165 31
REKLAMA
  • Buggy do landkitingu V2

W nawiązaniu do poprzedniego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1084432.html#5586661
    Przedstawiam najnowszą konstrukcję wózka do landkitingu.
    Co to jest landkiting opisałem w poprzednim projekcie wózka który znajdziecie w linku powyżej.

Jak widać jest to w ogóle inna konstrukcja.
    Projekt został wykonany w Autocadzie. . . . . . . . . . . . . . . . .
    Buggy do landkitingu V2

Elementy wycięte laserowo z stali czarnej 5 mm.
    Aby zniwelować hałasy wywołane stukaniem śrub itp., elementy zawieszenia zostały wykonane na silentblockach z matiza.

Całość prezentuje się tak:
    Buggy do landkitingu V2
    Buggy do landkitingu V2
    Buggy do landkitingu V2

Całość waży około 35 kg.
    Koszt wykonania ok. 1500 zł

Niestety z powodu złych warunków atmosferycznych wózek nie został jeszcze przetestowany.

Jeżeli macie pytania, śmiało. Na wszystkie odpowiem.

PS. Fioletowy rowerek nie jest na sprzedaż!!! :D

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    wujek1986
    Poziom 14  
    wujek1986 napisał 163 postów o ocenie 6, pomógł 4 razy. Mieszka w mieście Białystok. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 6314644
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    Jestem pod wrażeniem precyzji i jakości wykonania. Piękna robota.

Te amortyzatory to od roweru? I pasowałoby zapytać czym to będziesz napędzał? :)
  • REKLAMA
  • #3 6314827
    cans
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Czy ty samemu spawałeś te tą konstrukcję ,czy dałeś to do wykonania jakiejś profesjonalnej firmie ?
  • #4 6314908
    jamtex
    Poziom 23  
    Ocena: 247
    lord_blaha napisał:
    I pasowałoby zapytać czym to będziesz napędzał? :)

Wiatrem :) - te "wózki" są ciągnięte przez latawiec.

A do autora: moje gratulacje, pierwszy raz widzę na elektrodzie tak starannie wykonana konstrukcję !
  • REKLAMA
  • #5 6314916
    lord_blaha
    Poziom 33  
    jamtex napisał:
    lord_blaha napisał:
    I pasowałoby zapytać czym to będziesz napędzał? :)

Wiatrem :) - te "wózki" są ciągnięte przez latawiec.

To akurat było dla mnie oczywiste- chodziło mi właśnie o latawiec. Jakiś czas temu Autor miał bodajże O-zone frenzy i chciałem się dowiedzieć, czy coś się zmieniło :P

Swego czasu sam się bawiłem w buggy, teraz juz tylko (aż?) woda i śnieg, bo wózek sprzedałem...
  • #6 6315057
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    Może to głupie pytanie... ale tym się jakoś hamuje? ;)
  • #7 6315136
    Tesla_man
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Bardzo fajna konstrukcja ;) jestem pod wrażeniem. Konstrukcja wyglada na bardzo solidną..

hindoos napisał:
    Może to głupie pytanie... ale tym się jakoś hamuje? ;)

Kolego to też mnie bardzo ciekawi ; ) nie widac tu układu hamulcowego to pewnie hamuje się na tzw. "flinstona" ;D

Pozdrawiam
  • #8 6315312
    cassius17
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Konstrukcja wykonana wyśmienicie, gratulacje.

A co do hamowania, to pozwolę przytoczyć informację z tematu podanego przez autora i jego wypowiedź:
    Cytat:
    Haha Smile Hamuje się na dwa sposoby.
    Pierwszy sposób mało efektywny, znaczy się przerzucamy latawiec za siebie i silą latawca hamujemy.
    Drugi sposób na szybkie hamowanie to po prostu drift Smile Zarzuca się wózkiem aby jechał bokiem.
  • #9 6315360
    wujek1986
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Cytat:
    Te amortyzatory to od roweru? I pasowałoby zapytać czym to będziesz napędzał?

Tak najtańsze chińskie amortyzatory. Ba to nawet amortyzatorem nie można nazwać. To sprężyny.
    Dobre amorki niestety sporo kosztują. Może kiedyś się dorobię.
    A napędzam dalej Ozone Frenzy 12m2 :)

Cytat:
    Czy ty samemu spawałeś te tą konstrukcję ,czy dałeś to do wykonania jakiejś profesjonalnej firmie ?

Spawy robione samemu po 5 minutowym kursie obsługi migomatu...
    Następna konstrukcja prawdopodobnie będzie z stali nierdzewnej i już spawana tigiem u profesjonalisty.

Co do hamowania to już kolega j222 wyręczył. Dzięki :)

Dzisiaj znowu dowaliło śniegu, błoto straszne na lotnisku. Testy się opuźnią.

Jakby ktoś chciał pooglądać inne konstrukcje wózków to polecam tą stronę: Link

A tutaj moje przyszłe plany... Dołożenie mocowania żagla :)
    Link
  • #10 6315633
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Mam pewne obawy że amorki stosowane w twoim projekcie długo nie popracują lub wręcz popękają przy pierwszych próbach.

Sama konstrukcja waży sporo, do tego waga osoby prowadzącej. Takie amortyzatory są stosowane w dziecięcych rowerach a tutaj...

Rozważałeś możliwość zakupu czegoś lepszego a niekoniecznie dużo droższego ?

Jak malowałeś ramę ?
  • #11 6315875
    Griz
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    skaktus napisał:
    Mam pewne obawy że amorki stosowane w twoim projekcie długo nie popracują lub wręcz popękają przy pierwszych próbach.
    ...

Moim zdaniem (choć daleko mi do bycia ekspertem :D ) skoro takie chińskie sprężyny pozwalają na ciężkim rowerze z marketu skoczyć z wysokości ok 1/2 metra (widziałem kilka takich "żużli" w akcji) to tutaj też powinny dać radę.

A koledze wujek1986 gratuluję estetyki wykonania. Co do całej konstrukcji - życzę aby okazała się wystarczająco wytrzymała do wszelkich "wietrznych" ewolucji.
  • #12 6316317
    piotrmak
    Poziom 12  
    Pytanie z innej beczki, skąd takie ładne koła? Może to banalne ale buduje buggy dla siostrzeńca i poszukuje właśnie takich kółeczek.
  • #13 6318868
    wujek1986
    Poziom 14  
    W sprawie kół odezwij się na gadu lub maila.
    Koszt 3 sztuk wynosi 800 zł.
  • #14 6318881
    mati0162
    Poziom 2  
    Apropo tych amorkow a raczej sprezynek to powiem szczerze ze ja obaw nie mam bo mialem jedna tylko taka w swoim rowerku i smialo latalem na wysokosc 2 metrow z wazaczym jakies 15-18 kg mtb-kiem i do dzisiaj ta sprezynka zyje ale mam pewne obawy co do miekosci zawieszenia bo pamietam ze musialem czasem zepsuc kolo zeby sprezyna osiegnela troszke ponad srednia mozliwosc ;] jestem ciekaw czy jak ktos na tym poprostu siedzi czy mozna juz sie pobujac na zawieszeniu ;]
  • #15 6321453
    dg.1607
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 383
    Wiem, że to jest zależne od siły wiatru ale jaką takim wózkiem można osiągnąć prędkość tak przy w miarę normalnych warunkach???
  • #16 6321630
    wujek1986
    Poziom 14  
    Mój rekord prędkości wynosi 82.70 km/h. Ogólnie przy wietrze 20-25 km/h jeździ się średnio 30-40 km/h.

Co do kół. Znajomy je sprowadza z zagranicy. W polsce raczej nie do dostania. Jakby ktoś coś wiedział gdzie takie kupić w Polsce to dajcie znać.

W związku z dużą ilościa pytań gdzie kupić koła podam numer GG do znajomego. Czekam na odpowiedź czy zgadza się na umieszczenie swojego numeru.
  • #17 6321847
    wojtek999
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Koła rolnicze może by były dobre:
    http://malinmar.pl/2009/kola-rolnicze/kolo-jezdne-rolnicze-2000x800-10-nowosc/
    Cytat:
    Mój rekord prędkości wynosi 82.70 km/h. Ogólnie przy wietrze 20-25 km/h jeździ się średnio 30-40 km/h.

Nie rozumiem, skoro wiatr 20-25 to jak się jeżdzi 30-40 km/h? Wydaje mi się że prędkość jazdy zawsze będzie mniejsza od prędkości wiatru. Tak przynajmniej na logikę...
  • #18 6321899
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    Pod wiatr wbrew logice jeździ się szybciej :P
  • #20 6322064
    wujek1986
    Poziom 14  
    Cytat:
    Nie rozumiem, skoro wiatr 20-25 to jak się jeżdzi 30-40 km/h? Wydaje mi się że prędkość jazdy zawsze będzie mniejsza od prędkości wiatru. Tak przynajmniej na logikę...

Cytat:
    Pod wiatr wbrew logice jeździ się szybciej

I masz odpowiedź. Tylko ,że pod wiatr się nie da. Ale pół wiatrem jak najbardziej :)

Film z jazdy na starym wózku. Prędkość około 30 km/h.

Uwaga. W filmie jest niecenzuralne słowo. Przepraszam ale nie ja kręciłem ten film.

• #21 6322069
    bishop
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Czym kieruje się przednim kołem ?? Jest jakiś ster ??
    Czy na kołach nie powinno być jakiś osłon - błotników?? Przynajmniej na przednim bo jest bardzo czułego męskiego miejsca :]
    Konstrukcja bardzo mi się podoba, powodzenia.
  • #22 6322644
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Przecież wraźni e wiedać na filmie, że skręca się nogami
  • REKLAMA
  • #23 6324255
    Kosewski
    Poziom 2  
    Ja mam pytanie czy po dołożeniu żagla trzeba go jakoś przekręcać czy żagiel ustawia sie samodzielnie... I grugie pytanie czy nie da sie podpiąc latawca doprzodu wózka na stale...
  • #24 6324899
    wojtek999
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Apropos tych kół rolniczych. Rzeczywiście prędkość dopuszczalna jest 16 km/h, ale przy obciążeniu 460 kg na koło, więc może by się nadały.
  • #25 6326625
    wujek1986
    Poziom 14  
    Cytat:
    Czym kieruje się przednim kołem ?? Jest jakiś ster ??

Skręca się nogami.
    Cytat:
    Ja mam pytanie czy po dołożeniu żagla trzeba go jakoś przekręcać czy żagiel ustawia sie samodzielnie... I grugie pytanie czy nie da sie podpiąc latawca doprzodu wózka na stale...

Latawiecem trzeba sterować. Są to latawce przeważnie czterolinkowe.
    Sterować można: Lewo - Prawo , Moc min, Moc max. Steruje się drążkiem (tak zwany "bar").

Buggy do landkitingu V2

Do wózka można dorobić mocowanie latawca. Ale uwierz... Przy wywrotce masz 35 kg stali na plecach. A to tylko pikuś. Zanim zerwiesz system bezpieczeństwa to przeciągnie Cię 20 metrów z wózkiem na plecach.
  • #26 6327002
    lord_blaha
    Poziom 33  
    A właśnie- próbowałeś jeździć kiedyś na dwulinkowych wynalazkach? Ja się kiedyś skusiłem na polską Nasę 7m2, nawet ładnie ciągnęła, ale sterowanie tragiczne...
  • #27 6327373
    Dave_Masters
    Poziom 14  
    Konstrukcja bardzo ładna, ale jej projekt nie byłby łatwiejszy w Inventorze?
  • #28 6328760
    wujek1986
    Poziom 14  
    Nie znam, nie mam, więc nie kombinowałem.
    Ale już czas poznać Investora.
    Słyszałem dobre opinie o nim.
    Prawdopodobnie następny projekt będzie już w Investorze z względu na to ,że można "chyba" wykonać wizualizacje sił działających na wózek.
  • #29 6328814
    Dave_Masters
    Poziom 14  
    W Inventorze masz symulację działania układu.
  • #30 6344469
    Spider1
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Konstrukcja ladnie wykonana. Tez mam problem z kolkami do quada. Ciekawe dlaczego te rolnicze maja dopuszczalna 16km/h ? Ogolnie dosc solidnie wygladaja. Na tej stronie z linku jest ich cennik bo nie znalazlem?

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono nową konstrukcję wózka do landkitingu, wykonaną z 5 mm stali czarnej, z elementami zawieszenia na silentblockach z Matiza, co ma redukować hałasy. Całość waży około 35 kg, koszt wykonania to około 1500 zł. Projekt powstał w AutoCADzie, a spawy wykonano samodzielnie metodą MIG po krótkim kursie. Wózek napędzany jest latawcem, konkretnie modelem Ozone Frenzy 12m2. Amortyzatory to tanie chińskie sprężyny, które budzą wątpliwości co do trwałości i komfortu zawieszenia, jednak użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że takie sprężyny mogą wytrzymać intensywną eksploatację. Hamowanie odbywa się poprzez kontrolę latawca, brak jest mechanicznego układu hamulcowego. Koła są sprowadzane z zagranicy, koszt trzech sztuk to około 800 zł, a ich parametry i dostępność w Polsce budzą dyskusje; rozważane są także koła rolnicze o dopuszczalnej prędkości 16 km/h i nośności 460 kg na koło. Sterowanie wózkiem odbywa się nogami, a latawcem steruje się drążkiem ("bar") umożliwiającym kontrolę kierunku i mocy ciągu. Prędkości osiągane w normalnych warunkach wiatrowych (20-25 km/h) to około 30-40 km/h, a rekord wynosi 82,7 km/h. Autor planuje dalsze ulepszenia, w tym wykonanie konstrukcji ze stali nierdzewnej spawanej TIG oraz dodanie mocowania żagla. Dyskutowano także o możliwościach projektowych w programach AutoCAD i Autodesk Inventor, z sugestiami, że Inventor umożliwia symulacje sił działających na konstrukcję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA