logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
  • Wiertarka do PCB

Witam! Opisane urządzenie zaprojektowałem i wykonałem kilka lat temu. Myślę, że nie warto nadmiernie się rozpisywać zatem tylko skrótowo wskażę cechy maszyny.

Sterowanie:
    -składa się z programu PC który przesyła dane do sterownika ( schemat poniżej); przed wysłaniem dane są obrabiane zatem do sterownika wędrują już nie współrzędne punktów a tylko kierunek i ilość impulsów jakie ma wykonać wrzeciono- wiertarka;
    -sterownik na ATmega162
    - 3 sterowniki silników krokowych zrealizowane na L297+L298 z ograniczeniem prądu podczas postoju silników; jak się potem okazało funkcja ta zupełnie nie jest potrzebna
    - panel sterowniczy umożliwiający wybór trybu pracy urządzenia: odbiór danych, tryb auto, tryb ręczny, wymiana narzędzia itp.

Część mechaniczna:
    - konstrukcja zbudowana jest w większości na profilach zamkniętych 15x30 oraz płaskowników o grubości 3mm
    - napęd zrealizowany na śrubach trapezowych o12x2
    - w roli prowadnic występują wałki o10 + łożyska SMA10GUU.

Początkowo układ miał być przygotowany do publikacji w EdW, niestety straciłem całą dokumentację, listingi a jedyne co mi się ostało prezentuję poniżej.

Wiertarka do PCB Wiertarka do PCB Wiertarka do PCB Wiertarka do PCB Wiertarka do PCB Wiertarka do PCB Wiertarka do PCB Wiertarka do PCB
    Załączniki:
    • inz.rar (9.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    gwozdex
    Poziom 13  
    gwozdex napisał 77 postów o ocenie 2, pomógł 5 razy. Mieszka w mieście Czechowice- Dziedzice. Jest z nami od 2005 roku.
  • #2 6391515
    KAROL_13
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    jesli chodzi o tryb auto w opisie to chodzi o to ze wiertlo wierci automatycznie czyli ze wsadza wiertlo w pcb i wyjmuje czy ze na boki i do góry i w dól cale wiertlo sie porusza ale na tej samej wysokosci??

a i czy ten silniczek potrafi przewiercic tylko pcb czy tez potrafi okolo 3mm plytke drewnianą albo z innego materialu??

Dodano po 2 [minuty]:

i wymiana narzedzi znaczy ze mozesz wymieniac wiertlo w tym cacku czy innych czesci wykonawczych??

Dodano po 3 [minuty]:

ja tam mam starą nie zawodną wiertarke dewalt i jestem z niej dumny chociaz do perfekcyjnych dziur w pcb to jesdak takie cos lepsze bo tutaj raczej sie wiertlo nie zlamie a w wiertarce jak krzywo zrobisz dziure to juz od nowa trzeba albo próbowac uratowac plytke a tutaj masz wszystko na perfecy 90stopni i jedziesz z plytka w 5 min i to bardzo dobrze wykonanie i dobry efekt koncowy,naprawde zazdroszcze pomyslowosci i powodzenia w robienie nastepnych płytek pcb jak i nastepnych projektów
  • #3 6391528
    gwozdex
    Poziom 13  
    Tryb automatyczny to taki w którym maszyna kończy pracę po wywierceniu ostatniego otworu oraz po dojechaniu na pozycję bazową.
  • #4 6391580
    pacraf
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam,
    na wstępie: szacunek za wykonanie urządzenia. Sporo pracy.

A teraz pytanie - ATmega bierze udział w sterowaniu silnikami w trakcie pracy czy jest tylko od krańcówek, bazowania układu, itp.?
    z tego, co wiem, to programy typu mach, sterując dają właśnie impulsy i kierunek i nie trzeba tego obrabiać dodatkowo.

Pozdrawiam.
  • #5 6391592
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 6391984
    rsikon
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam,

jak dla mnie bomba - wlasnie jestem w trakcie "przemyslen" nad podobna konstrukcja.

Jaki przybliżony koszt Twojej wersji - głównie mechanika mnie interesuje, elektronika to już mniejszy problem.

Radek
  • #7 6392147
    dominon
    Poziom 18  
    Ocena: 262
    Zgodzę się z kolegami gromleon i msichal. Założenie frezu a nawet (jeżeli wiertareczka okazała by się za słaba) nowej mocniejszej małej wiertarki albo jakiegoś dremelka uczyniło by z tego mała frezarkę CNC. Praktyczność by wzrosła a cena nie była by dużo wyższa bo teraz sprzęt można dostać naprawdę tanio...
  • #8 6393034
    gwozdex
    Poziom 13  
    Witam!
    Atmega steruje pracą cały czas i nie jest tylko od kontroli krańcówek. wygląda to tak. Z komputera przesyłamy dane do sterownika. Potem komputer już w ogóle nie jest potrzebny bo Atmega pobiera dane ( te uprzednio wysłane z kompa) z pamięci szeregowej AT24C512 i na ich podstawie wysterowywuje silniki w trybie step/dir.

Niestety konstrukcja jest zbyt wiotka, żeby zapiąć freza.
  • #9 6393495
    KAROL_13
    Poziom 11  
    witam,
    no ale i tak bardzo fajny pomysl,mozna tez zrobic cos takiego tylko z silniejszą konstrukcją która mogla by te sciezki porobic i wtedy to dopiero by bylo profesionalne i latwe do zrobienia jak i bezpieczne,pozdrawiam

Proszę poprawić swoją pisownie we wszystkich swoich postach.
    (joy_pl)

Moderowany przez joy_pl:

Minął tydzień brak poprawy = ostrzeżenie.

• #10 6393525
    _milcek_
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Ta konstrukcja da radę frezować PCB a konstrukcja jest w sam raz to takiego celu. Jedynie można dać podporę bramy no i mocniejsze wrzeciono. Zawsze można zmniejszyć prędkość posuwu i też da radę bez gubienia kroków.
  • #11 6393834
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    A możesz powiedzieć coś więcej o programie, plikach wejściowych (np. Eagle), konwersji itp.
    Użyłeś czegoś z sieci czy sam opracowałeś oprogramowanie ?
  • #12 6394077
    KBCH
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Gdzie można dorwać taką taśmę wraz z końcówką?
    Wiertarka do PCB
  • #13 6394100
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6394167
    klops_mops
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    Jeżeli chodzi o taśmę, to dobra jest od HDD/FDD/CD-ROM (tylko nie drut). Ja ze starych komputerów mam mnóstwo tego :)
  • #15 6394342
    misiek1784
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    Cytat:
    Kolega nie myślał aby zamiast wiertła dać frez i tworzyć ścieżki na płytkach? Tylko chyba napęd wiertła byłby za słaby ale spróbować można

Do czegoś takiego potrzebne jest dobre wrzeciono mające bardzo wysokie obroty freza ze względu na ciągliwość miedzi. Wykonywanie frezarki na użytek domowy po to tylko żeby można było na niej wykonywać płytki pcb mija sie z celem.
    Pomimo to konstrukcja bardzo mi sie podoba i gratuluje cierpliwości i czas poświęconego na jej wykonanie.
  • #16 6394527
    norbik_27
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Konstrukcja wygląda naprawdę świetnie. Może jeszcze jakiś filmik prezentujący to dzieło... :D
  • #17 6395338
    gwozdex
    Poziom 13  
    Witam!
    Jesli chodzi o współpracujące formaty to nie testowałem programu ( PC) z innymi formatami jak tylko z plikami Gerbera ( NC Drill) wygenerowanymi pod Protelem 99SE. Obsługiwany format jest taki:
    ....
    ....
    ....
    X00100Y50
    X00090Y100
    X2000
    X2500Y200
    M30

Program wyciąga dane bedące współrzędnymi punktów i wysyła je do sterownika jako gotowe dane tj. sterownik juz tylko odczytuje z ramki danych kierunek obrotów i ilość impulsów.
  • #18 6395400
    kaken
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Udana konstrukcja i co najważniejsze przetestowana w warunkach bojowych :) .

Cytat:
    Do czegoś takiego potrzebne jest dobre wrzeciono mające bardzo wysokie obroty freza ze względu na ciągliwość miedzi. Wykonywanie frezarki na użytek domowy po to tylko żeby można było na niej wykonywać płytki pcb mija sie z celem.

Kolega za bardzo to generalizuje, przy posuwie 400mm/min. wystarcza 8000 obrotów, wrzeciono 100W. Co do drugiej części to też się nie zgodzę - prototypowe układy na frezarce oszczędzają dużo czasu i taka wygoda jest dużo warta.
  • #19 6395439
    misiek1784
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    Cytat:
    Co do drugiej części to też się nie zgodzę - prototypowe układy na frezarce oszczędzają dużo czasu i taka wygoda jest dużo warta

Tak tylko wykonanie takiej frezarki to minimum 1.500 zł a za 300 zł kupisz drukarkę laserowa i sprawa z pcb załatwiona
  • #20 6395900
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    gwozdex napisał:
    Jesli chodzi o współpracujące formaty to nie testowałem programu ( PC) z innymi formatami jak tylko z plikami Gerbera ( NC Drill) wygenerowanymi pod Protelem 99SE. Obsługiwany format jest taki:
    ....
    ....
    ....
    X00100Y50
    X00090Y100
    X2000
    X2500Y200
    M30
    Wygląda to bardzo podobnie do G-kodu, który jest snandardem wśród maszyn CNC. Jedyna różnica jaką widzę w tym fragmencie to brak spacji przed Y, ale możliwe że nie musi jej być. Komenda M30 kończy program. To pewnie jest w gruncie rzeczy to samo co g-code.
  • #21 6396788
    jamrjan
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam

Czy możesz załączyć kilka zdjęć układów mechanicznych.
    Chodzi mi o sposób mocowania prowadnic(wałków) i śrub pociągowych.
    Może jakieś wymiary choć orientacyjne? Zdjęcia dużo pomogą.

Pozdrawiam

Janek
  • #22 6396931
    waleryfw
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Piękna sprawa do PCB.
    Ja mam podobną konstrukcję i też NC-Drill pliki pobieram do wiercenia z Protela . Pytam się czy kolega gwozdex próbował z generowanych plików Gerbera (z Protela) lub innych wyciągnąć dane do frezowania PCB bo jest to moim (i nie tylko bo widzę na forum wiele pytań odnośnie frezowania) wielkim problem . Z projektowania płytki w Eagle nie ma problemów ale Protel99SE jest .
    I jeszcze mam pytanie zastosowanych czujników (krańcówek) w maszynce co to za typ i gdzie mogę kupić .
  • #23 6397314
    Mje3sław
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Jeśli chodzi o generowanie G-kodu do frezowania, to do Eagle jest niezły plugin: pcbgcode . Robiłem próby swoją prymitywną maszynką (może kiedyś przedstawię ją na Elektrodzie) - da się, ale maszyna musi być bardzo sztywna, frez wysokiej jakości i małej średnicy (drogi i zużywa się szybko), no i cała ta operacja długo trwa. Większy sens może mieć rysowanie za pomocą cnc pisakiem, albo pokrycie płytki lakierem i zdrapywanie go w odpowiednich miejscach (tańszym) frezem a następnie trawienie.
  • #24 6397467
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 6397603
    waleryfw
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Mje3sław masz rację odnośnie dokładności maszynki a w szczególności bardzo dobrych frezów . Ja pcb wykonuję metodą "żelazkową" a tylko wiercenie mam na CNC . Za ten plugin do Eagle dziękuję ale chodzi mi raczej o takie coś ale z PROTELA - generowanie G-kodu z obrysem ścieżek
  • #26 6397623
    zbisa
    Poziom 1  
    [quote="KBCH"]Gdzie można dorwać taką taśmę wraz z końcówką?

Na przykład w TME (www.tme.eu).
    Jeśli chcesz połączyć taśmę z płytką (bez możliwosci rozłączania) to: np. AWLP10 (złącze męskie IDC10 na taśmę do druku).
    Jeśli chcesz mieć możliwość rozłączania połączenia to: np. AWP-10 (wtyk żeński IDC z dociskiem przewodu 10pin) plus ZL231-10PG (gniazdo męskie proste do wtyku IDC do druku 10pin).
    Liczbę pinów dobierz do własnych potrzeb.
    Taśma połączeniowa: np. 3801-14 Przewód wstążkowy AWG26 w rastrze 1,27 14 żył 30,5m. Ale to pewnie będzie dla Ciebie sporo za drogo i za dużo. Zajrzyj do starych komputerów - raster 1,27mm.
    Złącza zaciśniesz (z pewną dozą ostrożności) w zwykłym imadle.
  • #27 6397691
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    gromleon napisał:
    Lub materiał światłoczuły na płytkę i wypalać ścieżki światłem skupionym a potem trawienie.
    Taki pomysł powstał na forum Elportalu (Link do tematu) - naświetlanie laminatu z positivem za pomocą lasera dającego światło 405nm czyli prawie UV.
  • #28 6399067
    Marek333
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Jeżeli chodzi o frezowanie płytek to wcale nie potrzeba drogich frezów.
    Ja osobiście używam jako frezów odpowiednio naostrzonych końcówek wtryskiwaczy , których za przysłowiowe 5 zł można nabyć w każdym warsztacie samochodowym w ilościach hurtowych.
    Przykładowy filmik z frezowania laminatu końcówka wtryskiwacza:

A tu filmik z frezowania i wiercenia wiertłem 0,6mm

• #29 6399328
    Mje3sław
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Nieźle! Może zdradzisz jak naostrzyć taką końcówkę? (do mojego Proxxona i tak nie wejdzie).
    Ja próbowałem z frezem od Dremela 0,8 mm i załatwiłem go na pierwszej płytce mimo ślimaczego posuwu, a ścieżki wyszły postrzępione.
  • #30 6399456
    gwozdex
    Poziom 13  
    :arrow:c4r0

tak to jest jakaś forma G-kodu. Nie ma znaczenia ( w moim programie który pisałem) czy jest spacja czy nie pomiędzy danymi do OX i OY.

Jeśli chodzi o frezowanie to tak jak mówię- konstrukcja zbyt wiotka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono autorską konstrukcję wiertarki do PCB sterowanej mikrokontrolerem ATmega162, z trzema silnikami krokowymi napędzanymi układami L297+L298. Sterowanie odbywa się poprzez program PC, który przesyła do sterownika dane w postaci kierunku i impulsów dla wrzeciona. Maszyna posiada tryby pracy: automatyczny (wiercenie otworów i powrót do pozycji bazowej), ręczny oraz funkcję wymiany narzędzia po określonej liczbie otworów. Mechaniczna konstrukcja oparta jest na profilach zamkniętych i śrubach trapezowych, jednak jest zbyt wiotka do frezowania ścieżek PCB. Dyskutowano możliwość zastosowania frezu zamiast wiertła, jednak wymagałoby to wzmocnienia konstrukcji i mocniejszego wrzeciona. Program obsługuje pliki Gerbera (NC Drill) generowane m.in. w Protel 99SE, konwertując współrzędne na impulsy sterujące silnikami. Dane są buforowane w pamięci EEPROM (AT24C512), co eliminuje konieczność ciągłego podłączenia komputera podczas pracy. Wiertła stosowane do wiercenia mają średnice od 0,6 mm do 1,1 mm, a napęd wrzeciona pochodzi z taniej wiertarki ręcznej. Dyskutowano także o jakości i trwałości wierteł, zalecając wiertła z węglika spiekanego. Czujniki indukcyjne pełnią funkcję krańcówek i pozycji zerowej na wszystkich osiach. Poruszono kwestie ustawiania punktu startowego i kalibracji maszyny, a także alternatywne metody wykonywania PCB, takie jak trawienie, naświetlanie światłoczułych laminatów czy rysowanie ścieżek pisakiem CNC. Wskazano na zalety wiercenia numerycznego w PCB, zwłaszcza przy dużej liczbie otworów, oraz ograniczenia frezowania na amatorskich maszynach ze względu na sztywność i precyzję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA