logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zanik basu 75-85Hz w miejscu odsłuchu?

Granat :) 25 Lip 2009 18:47 1121 5
REKLAMA
  • #1 6820675
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 667
    Witam,

Mam pewien drobny problem. W miejscu odsłuchu zaznaczonym na mapce (M) jest problem z dwoma częstotliwościami basowymi.
    Pierwszy problem to duże podbicie na 63Hz. Z tym sobie jednak dość łatwo poradziłem, wystarczyło rozsunąć trochę punkty podziału subów. Tak, mam dwa zestawy subów. Jedne grają od 25 do teoretycznie 60Hz. A drugie 60-120Hz. Cała reszta kolumienek gra od 120Hz w górę. Cięte aktywnie.
    Drugi problem jest gorszy. Bo przy częstotliwości 75-85Hz bas znika. Słychać, że coś brzęczy niewiadomo z którego miejsca, ale nie słychać go tak bezpośrednio jak reszty częstotliwości. Jest stłumiony chyba nawet bardziej niż o 10dB w porównaniu do reszty. Nie mam czym zmierzyć.
    Mam w związku z tym pytanie. Co można zrobić oprócz podbiciu na korektorze odpowiedniej częstotliwości?
    Dodam jeszcze, że podbicie 80Hz na korektorze powoduje dudnienie w pozostałych częściach pokoju :p w których to normalnie słychać tę częstotliwość.

Pozdrawiam :)

Jak poprawić zanik basu 75-85Hz w miejscu odsłuchu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6821225
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Trafiłeś na niezły problem, jak z resztą wiele osób. Problem drgań możesz załatwić dając miękkie podkładki pod rzeczy typu drzwiczki szafek (ja tak robię w miejscu kontaktu i daje widoczny efekt) czy jakieś sztywne, gładki rzeczy np szkła. Stłumienie dźwięku jest wynikiem interferencji o czym możesz poczytać dość sporo. Prostej, dobrej i taniej recepty nie ma. Może wytłumić pokój, zobaczyć co da odsunięcie (Tak!) subwoofera i zespołów głośnikowych od ściany. Masz dostęp do Elektroniki Plus? Jest tam pokazanych kilka popularnych przykładów ustawień z opisaniem ich efektów.
  • REKLAMA
  • #3 6821304
    Poziom 34  
    Dzięki za odzew. U mnie nie ma zbyt wiele mebli, tym bardziej szklanych, które mogłyby drgać. Drgające meble to akurat nie jest problem. Tylko te interferencje fal. Pokój już jest wytłumiony. Jedynie chyba zostaje zabawa z umieszczaniem subów w rożnych miejscach i sprawdzanie co to dało... Jesli chodzi o kolumny to są odcięte 120Hz w góre, więc z nimi nie mam problemów. Czytałem ten artykuł z ustawieniami, popróbuję :)
  • REKLAMA
  • #4 6821743
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Z tym szkłem to np kufle (z cienkiego szkła), szklanki czasem zaczynają przy niskich tonach drgać i uderzać o sąsiednie przedmioty czy wręcz co dość wkurzające, o półkę na której stoją. Najlepszy efekt jest jak by postawić układankę z pustych puszek na szafie. Tłucze się to niemiłosiernie a i często spada. Włącz sobie na kompie np jakiś generator tonów i spokojnie od najniższych dostępnych częstotliwości zmierzaj ku górze, przy dużej nastawionej mocy wzmacniacza(y) słuchaj co się dzieje z przedmiotami w pokoju. Odnośnie subwooferów to odsunięcie lub obrócenie go daje znaczną zmianę efektów.
  • REKLAMA
  • #5 6821770
    Poziom 34  
    No tak, podobnie jak odwrócenie fazy.
    Słucham i słyszę tylko basy. U mnie nie ma takich przedmiotów któreby mogło hałasować. Jak się dobrze zastanowić to najwyżej jakiś pojemnik na długopisy i takie drobniejsze rzeczy. Ale one nie hałasują, albo są tak schowane, że ich nie słychać.
  • #6 6887309
    Poziom 34  
    Poprzestawiałem trochę suby i pobawiłem się korektorami. Słupki korektora przypominają góry skaliste :) Jedna częstotliwość ostro w dół, następna w góre. Stłumiłem dwa główne rezonanse na 63 i 110Hz. Po czym okazało się, że reszta pasma nie była słyszalna głównie przez nie, bo były ponad 10dB głośniejsze od reszty.
    Znalazłem też ciekawy sposób na przesunięcie basu spod ścian na środek. Postawiłem jeden sub przy ścianie przedniej, a drugi przy tylnej w ten sposób, że oba suby 'patrzą' na siebie głośnikami i grają w tej samej fazie. Jeśli jednemu z nich odwrócić faze to basik wraca pod ściany a na środku cisza :)
    Może się komuś przyda :D
REKLAMA