Witam. Chciałem przedstawić projekt licznika opartego na mikrokontrolerze atmega8. Projekt ten powstał z chęci sprawdzenia swoich umiejętności w asemblerze więc przy komentowaniu projektu proszę zwracać większą uwagę na software niż na hardware. Projekt został ukończony parę miesięcy temu ale dopiero teraz zdecydowałem się na wyeliminowanie paru usterek i lekkie dopracowanie całości. Cześć elementów użytych w projekcie pochodzi z demontażu w celu minimalizacji kosztów. Wyświetlacz zastosowany w projekcie został wybrany ze względu na trudności w zdobyciu nowego (nie będę specjalnie kołował wyświetlacza którego koszt wysłania jest większy od samego wyświetlacza). Silniczek wibracyjny pochodzi z telefonu siemens C65, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by tranzystor(BD135) użyty w projekcie załączał inne urządzenia. Wszystkie szczegółowe informacje (schemat, wzór płytki, użyte części, wsad do atmegi, kod źródłowy) związane z projektem są zamieszczone w pliku. Płytka została zaprojektowana w Paincie. Atmega8 pracuje z częstotliwością 4MHz Do obsługi wyświetlacza siedmiosegmentowego użyłem 6 pinów portu C (segmenty od A do F) i jeden pin portu B (segment G). Jako przełącznika miedzy poszczególnymi wyświetlaczami użyłem 4 piny portu B. Za dodawanie (+1 minuta) i odejmowanie(-10 sekund) czasu są odpowiedzialne przerwania INT0 i INT1. Układ nie posiada resetu ze względu na trudności powstałe przy testach na płytce testowej (obecne moje projekty posiadają już reset). Płytka została po wytrawieniu i usunięciu tonera acetonem pokryta roztworem kalafonii w denaturacie. Śruby w rogach płytki pełnia role podstawki. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie ponieważ nie zamierzam robić profesjonalnej obudowy. Projekt w przyszłości zamierzam wykorzystać jako tanie środowisko do programowania ponieważ nie posiadam gotowego zestawu do nauki typu - kupiona płytka testowa.Elementy były lutowane lutownicą 60 W do kabli. Ponieważ to był mój pierwszy projekt z mikrokontrolerem napotkałem parę problemów na szczęście google pomogło mi je rozwiązać. W google głownie na moje zapytania najczęściej znajdywałem forum elektrody i dzięki ludziom którzy udzielali złożonej i dokładnej odpowiedzi innym niedoświadczonym użytkownikom mogłem rozwiązać własne problemy, więc apeluje do ludzi aby na przyszłość zamiast odsyłać ludzi do google dawać im dokładną odpowiedz bo być może wasza wypowiedź znajdzie się na pierwszym miejscu w wyszukiwarce. Zdjęcia i film do projektu zostały wykonane za pomocą telefonu nokii N90 dzięki czemu widać detale. Wcześniej do tego celu użyłem palmtopa niestety jakość zdjęć była bardzo kiepska.
Widok od dołu - wyraźnie widać metodę wykonania płytki
Rozmieszczenie elementów
Wyświetlacz i silniczek wibracyjny
Film przedstawiający działanie układu
Fajne? Ranking DIY