logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odstraszacz na kury jak zrobić?

henryxxl 09 Lis 2009 12:35 70484 32
Najlepsze odpowiedzi

Jak skutecznie odstraszyć kury z sadu, żeby nie rozgrzebywały roślin?

Najpraktyczniej ogrodzić sad siatką lub drutem i dodatkowo pilnować go psem, bo właśnie takie fizyczne zabezpieczenie było najczęściej wskazywane jako skuteczne [#7239259] [#7235937] Elektroniczne odstraszacze, ultradźwięki czy same dźwięki oceniano jako mało pewne albo tylko chwilowo skuteczne [#7242910] [#7236147] [#7240235] Jeśli kury przelatują przez płot, pojawił się też pomysł obcięcia lotek, żeby nie mogły wracać nad teren [#7346469]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 7235856
    henryxxl
    Poziom 26  
    Ocena: 104
    Witam.
    Mam dosyć wredną sąsiadkę, a to dla tego, że mam sadek, a w nim posadzone różne roślinki do jedzenia, a ona puszcza kury i rozrabują już drugi rok się męczę policja nie pomogła może macie jakiś pomysł żeby zrobić jakiś odstraszacz na te kury.
    Proszę o pomoc, bo już nie wytrzymam.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #2 7235937
    karola44-81
    Poziom 27  
    Ocena: 242
    Na wredna sasiadkie i jej kury, kaczki, indyki, gesi, krowy w moim przypadku najskuteczniejszy okazal sie duzy pies, wyszkolony tak, ze jak widzi obce niz na swoim podworku zwierzeta to jest to ich ostatnie wyjscie w teren. No z krowami nie daje rady. Ale drob juz wiecej sie nie pojawia.
    Pewien minus jest taki, ze po takiej akcji trzeba sporo pierza sprzatac :( .
    Wiem, ze to radykalne rozwiazanie, no ale skoro prosba i grozbami Policji nie mozna nic uzyskac- nalezy zastosowac srodki radykalne.
  • #3 7236013
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 7236047
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7236107
    karola44-81
    Poziom 27  
    Moze i pies to nieekonomicznie , ale skoro juz jest , a do tego swietnie sie spisuje...

Oczywiscie to wszystko to tylko polsrodki. Przeciez kura nie jest tu problemem. Problemem jest tu sasiadka. I chodzi o to, zeby baba zrozumiala, ze nie wypada bezczelnie wypuszczac drobiu komus w ogrodek , bo tak nie wolno.
    A jak ma zropzumiec, jezeli nie zobaczy skutkow na wlasnej skorze? Jak bedzie musiala pojsc do sklepu kupic jajka, albo filety na obiad to sie przekona, ze lepiej wyjdzie na wszystkim gdy da kurom jesc w domu i bedzie je trzymala w zagrodzie.
    Elektryczny pastuch to tylko sposob na chwilowe odstraszenie kury. To jest tak glupie stworzenie, ze wczesniej czy pozniej i tak wlezie z powrotem pod prad.
    Zeby nie bylo. Urodzilem sie, wychowalem i jestem zwiazany ze wsia. I wiem jak to wyglada. Wiem takze, ze w moim gospodarstwie nic nie ma prawa wyjsc po za pewien teren. Czy to jest maly piesek, ale nie moze szwedac sie po drodze i straszyc dzieci wracajacych ze szkoly. Drob tez ma swoje wyznaczone terytorium i jest szczelnie ogrodzone. Bo po co maja mnie sasiedzi zemscic za jakies glupie kury.
    Wiec to nie kura jest problemem, a nieodpowiedzialny wlasciciel tej kury. A wiem, ze nic tak nie trafia do skromnych rozumkow takich bab jak rozwiane pierze ich drobiu. Taki sposob to jedyny sluszny. Wiem ze chcesz sprawe rozwiazac polubownie, ale jak baba chce wony to moim zdaniem powinna ja miec.
  • #8 7236121
    henryxxl
    Poziom 26  
    Masz rację też się urodziłem na wsi i cały czas mieszkam i puszcze psa.
    A tak z ciekawości czy jest jakieś elektroniczne rozwiązanie?

Dodano po 1 [minuty]:

Już pies patroluje:)

Dodano po 3 [minuty]:

żeby sąsiadka poobcinała lotki u kur a to przelatują przez płot (ona robi to na złość po prostu w koło ze wszystkimi sąsiadami jest pokłócona).
  • #9 7236147
    karola44-81
    Poziom 27  
    Chyba najskuteczniejszym " naukowym" sposobem jest poprostu dzwiek. Przeciez stosuja go w parkach miejskich , zeby ptaki nie sraly na wszystko.
    Tylko czego taka kura moze sie przestraszyc? Nagrania szczekajacego psa? . Metalicznego brzęku siekiery? Odglosu tluczacego sie jajka? :) .

Jeszcze pamietam z dziecinstwa zabawy z latawcem i straszenie kur sasiada i naszych. Wiem, ze wyraznie kury sie chowaly gdy widzialy nad podworkiem nasz latawiec, na krorym byl narysowany duzy ptak drapiezny. Jakis jastrzab czy orzelek. Ale to musialbyc spory obrazek. Malymi nie zawracaly sobie glowy. Golebie i owszem odrazu startowaly z dachow.
    Pirotechnika obok psa to jeden z najskuteczniejszych sposobow wyprobowanych w rzeczywistym swiecie.
    Nic tak nie ploszy ptactwa i kotow w marcu jak pozadna petarda.
  • #10 7236154
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Witam, a nie lepiej gdzieś te kury zwabiać i po cichu pojedynczo na rosołek? :D
    Sąsiadka jak wyczai że jej gdzieś kury znikają to sama będzie je pilnować a Ty co pojesz to Twoje. I bez awantury się obejdzie.
    :wink:
  • REKLAMA
  • #11 7236174
    karola44-81
    Poziom 27  
    Jeszce cos odnosnie informacji od stary1952. W miescie moze i takie wynalazki na parapetach sie sprawdzaja. Ale nie porownujmy miejskiego golebia do wiejskiej kury. Te cholery potrafia bez najmniejszych problemow przeskoczyc 2m ogrodzenia z siatki, potrafia spacerowac po drzewach, a jak kogut zarzadzi to nie problem zrobic sobie impreze na dachu swiezo wypolerowanego samochodu. Wiec nie sade, aby to wiele pomoglo.

Dodano po 2 [minuty]:

Niutat - ale ja np. balbym sie zjesc kury takiej sasiadki. Jeszcze by mi cos zaszkodzilo :)

Nie obrazajcie sie ze tak wypisuje w tym watku. Wiem tylko, ze to nie jest błahy problem i czasami ciezko jest mu zaradzic.

[Na forum stosujemy polską czcionkę oraz przyjęte zasady pisowni. Proszę poprawić posty. Regulamin, punkt 15. Mariusz Ch.]
  • #12 7236234
    henryxxl
    Poziom 26  
    A może jakiś dźwięk od którego dla kur będzie głowa boleć coś na wysokich częstotliwościach co o tym myślcie Tak jak mówiłeś o samochodach to najgorsze latem jak one chcą zjeść zabite na samochodzie owady to strasznie tymi dziobami rysują lakier.
  • #14 7238200
    kuna1994
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja słyszałem że jak się złapie kurę położy na boku i przykryje oczy np liściem to ona się przestaje całkowicie ruszać może wyłapać te kury poukładać i może się przestraszy ze jej pozdychały i się uspokoi :D
  • #15 7238289
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 7238302
    krystian08
    Poziom 16  
    Ocena: 148
    Może po prostu spróbuj porozmawiać z sąsiadką. Jeśli to nie przyniesie efektu to pokombinuj z jakimś odstraszaczem akustycznym, może ultradźwięki albo odgłos drapieżnika. A jak nie poskutkuje to kup wiatrówkę :)
  • REKLAMA
  • #17 7238458
    Stary1952
    Poziom 32  
    krystian08 napisał:
    A jak nie poskutkuje to kup wiatrówkę :)

Stanowczo odradzam - można popaść w konflikt z prawem . :cry:
  • #18 7238464
    henryxxl
    Poziom 26  
    Myślę z dźwiękami bo z sąsiadka sie nie da jak u mnie około misiąc temu dziwnie kury zaczęły zdychać każda tak samo wniosek sypała coś im .
    Może ktoś ma taki dźwięk żeby np: komputer mógł to puścić na głośniki.
  • #19 7239128
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 329
    Z puszczaniem dźwięku z głośników i układami el. to może być różnie i strasznie. Sąsiadka może oskarżyć Cię o zakłócanie ciszy i o to że kury jajek nie będą znosić a to jest już dodatkowy problem.
    U mnie również mam problem z tymi ptakami i moją mamą która wpadła na genialny plan założyć małą hodowle - 30 sztuk :/ Podwórko całe zas... i rozgrzebane.
    Nie wiem jak z Twoją posesją to wygląda (jak długa) ale ja bym kupił siatkę drucianą, stracił dzień i ogrodził ten kawałek terenu. A jak taka kura Ci wpadnie na twój teren posesji to na drugi dzień rosołek na obiad :)
  • #20 7239259
    humungus
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam
    Dobrze pisze johnyspzoo - siatka i dodatkowo pies, koło mnie sąsiad ma małego jamnika i spisuje się bardzo dobrze. A jak sąsiadka cie opierniczy że jej kury straszy to pies gania na swoim i wara od niego. Pies za ogrodzeniem może ganiać i robić co chce ( o ile mu na to pozwolisz ).
  • #22 7240235
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Bariera podczerwieni/czujnik ruchu + klakson z samochodu.
    Najlepsze będzie rekwirowanie kury która zjawia się na twoim terenie :) jak zniknie sąsiadce połowa stada to sama będzie pilnować a ty będziesz miał darmowe rosołki przez pół roku :lol: przecież ty tej/tych kury nie zapraszałeś ;)

Jak twoje kury mają podcięte lotki a jej nie to na twoją korzyść, wiadomo gdzie jest wróg :D może na jej oczach kurze łeb ukręcić żeby zrobiła takie 8-O oczy, skoro jesteście pokłóceni to bym sie nie szczypał.
  • #23 7240266
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    henryxxl napisał:
    ... u mnie około misiąc temu dziwnie kury zaczęły zdychać każda tak samo wniosek sypała coś im .....

Bardzo skuteczne rozwiązanie
    Kolega tak walczył z sąsiadami, i za radą jednego policjanta, zrobił to zgodnie z prawem.
    Kupił trutkę na szczury i porozkładał na ogrodzie, ale też przy każdym pojemniczku zamontował tabliczki informujące o tym, i nawet na płocie tabliczkę umieścił.
    Jak to zrobił trzy lata temu to teraz wystarczy że tabliczki informacyjne wiesza, i żadna kura w okolicy się nie pojawia. :D
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #24 7240357
    karola44-81
    Poziom 27  
    O tak - tabliczki informacyjne to bardzo prosty i skuteczny sposob na intruza.
    Co prawda mam daswiadczenia jedynie jezeli chodzi o tabliczki typu Uwaga Pies, ale sa naprawde skuteczne.
    U mnie wisi taka juz kilkanascie lat, i wyraznie dziala na domokrazcow. Co prawda tata ma kuku na punkcie psow i zawsze po podworku chodzi jakis Brytan, ale taki delikwent widzac tabliczke nawet nie probuje otwierac furtki.
    Tesciunio tez mial bez przerwy problem z TUR-ami (Towarzystwo Unikania Robot). Juz z samego rana pakowali sie na podworko a nawet do domu sie dobijali, zeby " pozyczyl" 3 zl na winko.
    Zalozylem tabliczke o psie. I sie skonczylo. Wola nie ryzykowac. Co prawda tesc ni epuszcza psow na noc, a na pewno nie w dzien, ale sama informacja daje do myslenia.

Wiec tabliczki informacyjne o trutce, czy innym niebezpieczenstwie dla kur moga poskutkowac na sasiadke.
  • #25 7241385
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    A chodzi ogólna wieść, że chłopi czytać nie umieja, :wink:
    Ale jak im padnie kilka kur to i czytać się naumieja. :D
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #26 7241768
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Może zacznij plotki roznosić że lis grasuje po okolicy :D
  • #28 7242880
    skarszewiak
    Poziom 2  
    patryk.... ma rację, proponuje temat: zwabiacza kur, a temat pilnowania swojej własności pozostanie w gestii posiadaczy tych stworzeń.:D
  • #29 7242910
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 314
    Rozwiązania elektroniczne na dłuższą metę się nie sprawdzają (gołębie, krety, nornice, myszy, szczury), jeżeli w ogóle zadziałają. W ogródku jako tako sprawdził się kot i pies, na psa zadziałał elektroniczny pastuch, na cudze koty - pies. Z kurami nie mam doświadczenia, ale chyba nie są dużo cwańsze od gołębi, a te odstraszacz elektroniczny mają pod ogonem.
  • #30 7339472
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    U mnie na podwórku ostatnio znalazły się kaczki sąsiada, uciekły mu. Wjechałem na podwórko no i myślałem że uciekną, ale nie zdążyły... Jedna zginęła tragiczną śmiercią pod tylnym kołem. No trudno trzeba pilnować swojego.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy problemu z sąsiadką wypuszczającą kury, które niszczą rośliny w sadzie. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie dużego, wyszkolonego psa patrolującego teren, co jest skuteczne, lecz wymaga sprzątania po interwencjach. Alternatywnie sugerowano wykorzystanie jastrzębia jako naturalnego odstraszacza lub elektronicznego pastucha, choć skuteczność pastucha jest wątpliwa ze względu na izolację piór kur. Dyskutowano także o zastosowaniu dźwięków odstraszających ptaki, takich jak nagrania szczekającego psa, metaliczne dźwięki czy ultradźwięki, jednak ich efektywność i legalność mogą być ograniczone. Wskazano na możliwość użycia bariery podczerwieni z klaksonem samochodowym jako systemu alarmowego. Wiele osób rekomenduje fizyczne zabezpieczenie terenu siatką drucianą oraz konsekwentne łapanie i odstraszanie kur. Pojawiły się też sugestie stosowania tabliczek informacyjnych o trutce na szczury jako odstraszacza, co ma działać na zasadzie psychologicznej presji na sąsiadkę. W dyskusji pojawiły się również rady dotyczące obcinania lotek kur, aby ograniczyć ich zdolność do przelatywania przez ogrodzenie. Wskazano, że problemem jest nie tylko obecność kur, ale także konflikt z sąsiadką, co wymaga podejścia zarówno technicznego, jak i interpersonalnego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA