logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Panda II 2004 1.1 LPG - trudności z odpalaniem na zimno po wymianie pompy paliwa

karolurbanczyk 24 Gru 2009 02:07 43717 71
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Fiat Panda 1.1 LPG czasami nie odpala na zimno po wymianie pompy paliwa, choć po rozgrzaniu startuje normalnie?

Najbardziej prawdopodobne są dwa kierunki: układ paliwowy traci ciśnienie po postoju albo instalacja LPG rozjechała adaptacje benzynowe, więc warto sprawdzić oba [#8891442] [#11338523] Sprawdź, czy po zgaszeniu ciśnienie na listwie utrzymuje się jeszcze kilka minut; jeśli szybko spada, winny bywa zaworek zwrotny przy pompie, nieszczelny przewód w zbiorniku albo sama pompa/regulator, a w Pandzie bez układu powrotu paliwa powietrze musi się najpierw przepchnąć przez wtryski [#10010920] [#7431722] W czasie awarii warto też zmierzyć ciśnienie w listwie i obejrzeć styki przy pompie oraz filtr paliwa [#7431722] Jeśli auto jeździ dużo na gazie, źle zestrojona instalacja LPG może zubożać mieszankę i rozjeżdżać korekty ECU, przez co na benzynie silnik jest zalewany; wtedy pomaga skasowanie adaptacji benzyny i poprawne ustawienie gazu, najlepiej po jeździe na samej benzynie przez pewien czas [#11338523] [#11336200]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #61 13287197
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6407
    Po ostatnim skasowaniu błędów nie spełniłeś jeszcze warunków do przeprowadzenia tych testów. Ten program nie nadaje się do Fiata, widzisz tylko mały wycinek parametrów i błędów.
  • REKLAMA
  • #62 13288710
    tarasow
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Możliwe, na szybko chciałem sprawdzić błędy, poszukam czegoś bardziej odpowiedniego do fiata.
    A te parametry/błędy co widać na co mogą wskazywać?
  • #63 13288899
    tzok
    Nie widać tam żadnych błędów... Status lampki MIL: Wył, Numer Kodu Błędu DTC (powinno być "Liczba kodów błędów DTC"): 0.
  • REKLAMA
  • #64 13288934
    tarasow
    Poziom 12  
    A te wykrzykniki przy parametrach bieżących?
    Nie było ich wcześniej.

Fiat Panda II 2004 1.1 LPG - trudności z odpalaniem na zimno po wymianie pompy paliwa

Temat rozwiązany, dzięki! Awaria cewki
  • #65 13288956
    tzok
    Przecież Ci pisałem, to nie są parametry bieżące, tylko testy wewnętrzne EOBD i po prostu nie zostały ukończone (od ostatniego skasowania błędów nie zaszły warunki do ich wykonania - jak widać sonda nie weszła jeszcze w pętlę zamkniętą).
  • REKLAMA
  • #66 13298648
    SAWEK101
    Poziom 32  
    Ocena: 318
    Witam, mam też elm327 i podłączałem się do kilku aut jak nie miałem się czego złapać i niestety ale podobnie jak polski vag czasem pokazuję taki kosmos że ni przypiąć ni wypiąć, dla mnie jest to tylko awaryjny kasownik błędów jak nic innego nie podejdzie, bo wartość parametrów niemal żadna, często kompletny fix, jedź lepiej na porządną diagnostykę.
  • REKLAMA
  • #67 15918479
    redpradnik
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Podobny przypadek Panda 1.1 z gazem
    Im zimniej na zewnątrz tym gorzej odpala na zimnym. Na ciepłym na dotyk.
    Odpalając na paliwie długo kręci, wchodzi na 2 cylindry po pewnym czasie przechodzi na 4 ale dalej nie równo, jak przejdzie na gas pali pięknie.

Sprawdzone czujniki są ok
    W dniu dzisiejszym rano sprawdziłem czy jest ciśnienie na listwie ( taki bolec wcisnąłem zgodnie z sugestią mechanika) - brak paliwa.
    Przekręciłem kluczyk 3 razy paliwo jest odpalił początkowo nie równo zgasł. Kolejna próba odpalił chodzi ok.

Pompa?
  • #68 16601076
    mariusz004
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    Mam podobny problem z rannym odpaleniem fiata panda 2005r .
    od 3 lat gaz sekwencja .
    Czy można sprawdzić ten pochłaniacz oparów paliwa .
    Wymieniony niepotrzebnie parownik na nowy . Ten pochłaniacz oparów paliwa jest blisko koła tylnego pod wlewem do zbiornika benzyny.
    Czy tam jest jakiś filtr . czy to można naprawić rozebrać coś wymienić wyczyścić
    . wymienić na nowy = koszt około 65 zł .
    ??? Mariusz Wawrzyński
  • #69 16607166
    mariusz004
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    mariusz004 napisał:
    Mam podobny problem z rannym odpaleniem fiata panda 2005r .
    od 3 lat gaz sekwencja .
    Czy można sprawdzić ten pochłaniacz oparów paliwa .
    Wymieniony niepotrzebnie parownik na nowy . Ten pochłaniacz oparów paliwa jest blisko koła tylnego pod wlewem do zbiornika benzyny.
    Czy tam jest jakiś filtr . czy to można naprawić rozebrać coś wymienić wyczyścić
    . wymienić na nowy = koszt około 65 zł .
    ??? Mariusz Wawrzyński

Z seswisu Q-serwice dowiedziałem się ,że trzeba mieć w zbiorniku w miarę świeżą benzynę tak ,aby nie wytracała się z niej parafina .
    Proszę o podpowiedź jak rozwiazac problem uruchamiania tego auta po postoju do ostygniecia silniaka około 4 godzin . jest teraz lato !!!!!!!!!!!!!!!
  • #70 17579873
    piotrus501121
    Poziom 10  
    Prawie zawsze przyczyną takich problemów jest to czujnik MAP na dolocie w Panda II 2004 1,4 benzyna to Bosch 0 261 230 030 za ponad 230zł
  • #71 17586005
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 351
    Też wymieniałem czujnik MAP/ATS ale nie pomogło . Dopiero rozpięcie przewodu oparów paliwa z pochłaniacza oparów do przepustnicy i jak ręką odjął od kilku lat spokój z porannym (nie)odpalaniem
  • #72 17595073
    piotrus501121
    Poziom 10  
    Dzięki cenną radę. Zgadzam się w 100%. Zawsze należy od tego zaczynać bo to jest najprostsze wykonania. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odpalaniem Fiata Panda II 2004 z silnikiem 1.1 na zimno po wymianie pompy paliwa. Samochód nie zawsze odpala, a gdy już to robi, działa normalnie. Mechanicy sugerują, że problem może leżeć w luzach zaworowych, ciśnieniu paliwa lub zasilaniu pompy. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być nowa pompa paliwa, ponieważ problem pojawił się po jej wymianie. W dyskusji pojawiają się różne sugestie, takie jak wymiana filtra paliwa, sprawdzenie styków przy pompie, czujnika temperatury silnika oraz pochłaniacza par paliwa. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na problemy z wtryskiwaczami, ciśnieniem paliwa oraz ustawieniami instalacji LPG, które mogą wpływać na odpalanie na benzynie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA