logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC

zasoby 13 Lip 2004 23:15 26857 26
  • W sklepach są gotowe niewielkie moduły nadajnika i odbiornika na częstotliwość 433MHz. W ten sposób bez większego zaangażowania możemy stworzyć tor transmisji danych na odległość.
    Do tego jest jeszcze potrzebny koder/dekoder stanów przycisków, aby przetworzyć naciśnięte przyciski na transmisje szeregową, przesłać radiowo a po drugiej dekoder powinien odkodować i zmienić swoje stany wysterowując diodę LED... lub stosując moduł wykonawczy żarówkę 220V.

Rolę takiego kodera spełnia w nadajniku PIC16C505 odpowiednio zaprogramowany i gotowy do pracy. Proszę zwrócić uwagę na niewielką ilość elementów i uniwersalne zasilanie od 3V do 5,5V.

Schemat ideowy nadajnika

Dekoder w odbiorniku został zbudowany na podstawie wcześniej zaprogramowanego PIC16C620 i znowu nie potrzeba dużej ilości elementów....

Schemat ideowy odbiornika

Likwidując LEDy i podczepiając tranzystor + przekaźniki lub optotriaki + triaki można sterować urządzeniami 220V :)

Przy włączeniu nadajnika od razu jest transmitowany sygnał do odbiornika i diody zapalają się tak jak zostały ustawione przyciski w nadajniku. Jedyna różnica występuje dla diody TV w odbiorniku, która informuje o poziomie sygnału. Po sekundzie wyjścia przejdą w stan niski i odbiornik będzie oczekiwał na wciśnięcie przycisku w nadajniku. Wygląda na to, że nie jest to przełącznik Flip/Flop (włącz/wyłącz) a stany zmieniają się tylko wtedy, kiedy wciśniemy przycisk, po puszczeniu przycisku wszystko powraca do normalnego stanu. Istnieje możliwość delikatnej zmiany częstotliwości nadawanej, w tym celu należy wcisnąć TC2 przy włączaniu nadajnika.

No cóż rozwiązanie nie jest najtańsze, same PICy to wydatek 15PLN oraz dodatkowe koszty gotowego nadajnika i odbiornika... Jednak biorąc pod uwagę sterowanie aż 11 kanałami oraz przy zastosowaniu anten dosyć duży zasięg jest to rozwiązanie godne polecenia. Z tego co można wyczytać zostało z powodzeniem sprawdzone praktycznie. Dla niektórych był to pierwszy projekt na PICu.

Źródła do PICów oraz schematy w załączniku.

Więcej ciekawych informacji można znaleźć na stronie:
    http://jap.hu/electronic/codec.html
    Załączniki:
    • 433mhz 11 kanalowy.zip (28.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    zasoby
    Poziom 23  
    zasoby napisał 784 postów o ocenie 447, pomógł 4 razy. Jest z nami od 2002 roku.
  • #2 744138
    Jan2000
    Poziom 11  
    Witam.

Mam pytanie czy jest możliwość zrobienia tego schematu lub jest on już tak zrobiony ze można go wykorzystać do sterowania modelami np. naciskam na przycisk 1 i jedzie do przodu i równocześnie trzymając przycisk 1 naciskam przycisk 2 i pojazd skręca w lewo lub prawo?
  • #3 754581
    kamiljus
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam
    Żeby sterować takim modelem wystarczą mniej skomplikowane układy (nie wymaga aż tyle kanałów, ale jeśli byś się uparł to bezproblemowo można sterować takim modelem)

Mam pewne pytanie: wystarczy wykonać te 2 układy (ps. schematy nie działają) i już na odległość można zapalać 11 diodami (lub wykonywać inne czynności)? Ten nadajnik nie potrzebuje żadnych cewek, kondensatorów??
  • #4 764392
    damik
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    kamiljus napisał:
    Ten nadajnik nie potrzebuje żadnych cewek, kondensatorów??

Ten nadajnik to własciwie tylko koder i wymaga zastosowania nadajnika W.CZ. na stronie z linku są zdjęcia takowych na końcu ...
  • #5 806872
    Grzesio.exe
    Poziom 12  
    Jeśli chodzi o pytanie Jana2000 i odpowiedż Kamiliusa (mam nadzieję że nie pokręciłem :D ) to może zaskoczę kolegę, ale niektóre modele wymagają aż do 20 kanałów. Oczywiście nie mówię tu o prostym samochodziku czy łódce, ale są takie i (może to samochwalstwo) posiadam taki. Jest to helikopter z silnikiem spalinowym i wykorzystuje dokładnie 20 kanałów. Nie wiem czy nie ma modeli potrzebujących więcej kanałów do sterowania i nie jestem przekonany że takich nie ma.
    Ale mniejsza o większość. Ja mam inne pytanie. Chodzi mianowicie o zakup modułów nadawczego i odbiorczego. Niestety mieszkam w małym miasteczku i nie mam możliwości kupna ich u siebie. Może ktoś zna jakiś "mądry" sklep internetowy. Z góry dzięki
  • #6 890463
    kamiljus
    Poziom 15  
    Niczym mnie kolega nie zaskoczył. Jan2000 wyraźnie powiedział do czego mu potrzebny ten nadajnik. A mi się zdaje, że taki samochodzik nie wymaga aż tylu kanałów. To że czasem może się przydać i 20 kanałów jest oczywiste, zastosowań jest wiele. Nawet nie powiedziane jest to, że musi on być wykorzystany do sterowania modeli.
  • #7 960087
    citygd
    Poziom 12  
    Witam.
    A czy można podłączyć enkoder i dekoder do nadajnika/odbiornika, np na 27MHz?

Pozdrawiam.
  • #8 960143
    damik
    Poziom 16  
    citygd napisał:
    Witam.
    A czy można podłączyć enkoder i dekoder do nadajnika/odbiornika, np na 27MHz?

Pozdrawiam.

Nie powinno być problemu , jednak pasmo 27MHz jest już mocno zapchane przez CB-Radio powodujące spory bałagan w eterze i do sterowania modeli raczej preferuje się 35 i 40MHz ...
    Jeszcze niedawno miałem aparaturę do sterowania modeli na 27MHz i sterowanie w tym paśmie nie miało większego sensu, bo co chwila traciłem kontrolę nad modelem ...
  • #9 962414
    citygd
    Poziom 12  
    damik napisał:

...jednak pasmo 27MHz jest już mocno zapchane przez CB-Radio powodujące spory bałagan w eterze i do sterowania modeli raczej preferuje się 35 i 40MHz ...

No wiem. Z tego co pamiętam był konkretny kanał (27MHz z hakiem) przydzielony konkretnie do sterowania modeli, ale to mogło być jeszcze za czasów poprzedniego ustroju :) A można budować aparatury nadawcze na 35, czy 40MHz bez koncesji? Jeśli tak to była by bomba :)

Dzięki i pozdrawiam.
  • #11 976836
    Rob
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Co do modułów nadawczo odbiorczych to zakupić je można wchodząc na strone www.soyter.com . Sam kupiłem już u nich kilka modułów na 433MHz.
  • #12 978608
    sciema601
    Poziom 2  
    mam jedna z tych glupich pytan... co trzeba zrobic pozniej z takim modulem? tzn trzeba go jakos zaprogramowac?? jak? czym? z gory dziekuje za pomoc
    pozdrawiam
  • #13 985590
    Rob
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    moduły "telecontroli" jakie oferuje soyter są zestrojone na odpowiednią częstotliwość i nie potrzeba ich programować. Podłącza się tylko zasilanie, antenę i wejście lub wyjście zależnie czy jest to modół nadawczy czy odbiorczy. W przypadku modółu np CC1000 jest to już bardziej skomplikowane i aby go zmusić do pracy trzeba by użyć odpowiednio zaprogramowanego mikrokontrolera.
  • #14 1865546
    kazmod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Mam pytanie. Piszesz, ze pasmo 27 mHz jest juz "zapchane" i czesto traciles kontrole nad modelem. Z czego bierze sie twoje przypuszczenie, ze chodzi a zapchanie pasma a nie np. pewne niedostatki odbiornika czy nadajnika twego zestawu?
  • #15 1867564
    damik
    Poziom 16  
    kazmod napisał:
    Mam pytanie. Piszesz, ze pasmo 27 mHz jest juz "zapchane" i czesto traciles kontrole nad modelem. Z czego bierze sie twoje przypuszczenie, ze chodzi a zapchanie pasma a nie np. pewne niedostatki odbiornika czy nadajnika twego zestawu?

jezioro na jakim testowałem moją łódz było niedaleko budowy gdzie jeździły ciężarówki zaopatrzone w CB-radia (wiadomo 27MHz) i od czasu do czasu traciłem kontakt z modelem i poprostu kiedy kończyli pracę to problemy ustawały i wszystko działało znakomicie, natomiast moi znajomi z aparaturą na 35MHz nie obserwowali tych problemów ;)
  • #18 2973556
    maly_13
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    a czy może ktoś wie gdzie dostane oczywiście za rozsądną kase gotowe moduły tx i rx do tego urządzenia
  • #19 3010234
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    damik napisał:
    kazmod napisał:

jezioro na jakim testowałem moją łódz było niedaleko budowy gdzie jeździły ciężarówki zaopatrzone w CB-radia (wiadomo 27MHz) i od czasu do czasu traciłem kontakt z modelem i po prostu kiedy kończyli pracę to problemy ustawały i wszystko działało znakomicie, natomiast moi znajomi z aparaturą na 35MHz nie obserwowali tych problemów ;)

wszystko ladnie pieknie ale przepisy mowia dokladnie ze moze byc to sprzet ktory dostal swiadectwo homologacji.A jak wiadomo jeszcze do niedawna jedynym ogolnie dostepnym pasmem bylo 11 m. Czyli CB a kanal do sterowania modeli 27,120Mhz.
    Jaka kolwiek onna czestotliwosc tzn 35 MHZ i podobne nie byly udostepniane dla aparatury zdalnego sterowania tym bardziej dla celow cywilnych. Gdyz ten zakres czestotliwosci dostalo wojsko.
    A ustawa mowi iz sprzet musi byc homologowany a na tych czestotliwosciach w polsce homologacji nikt nie wydal.
    W sumie nie tak dawno doszlo pasmo 446 Mhz chyba jakos z okazji wejscia do unii :) i dostosowania przepisow do unijnych.
    Za to wszelkiego rodzaju moduly na 433 MHZ pracuja w zakresie czestotliwosci przyznanej licencjonowanym krótkofalowcom (430-440 Mhz).
    I tez przy zbyt duzej mocy jest niezgodne z prawem przeszkadza uzytkownikom ktorym to pasmo zostalo przyznane.
  • #20 3015662
    maly_13
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    wykonalem tez ten układ i tak samo caly czas mam jakis sygnal na wyjsciu ale wszystkie kanaly dzialaja brakuje tylko wylaczania pilota ba z zasilania bateryjnego to on caly czas pobiera prad ok 8mA z nadajnikiem odnosnie modułów nadawczo odbiorczych soyter to mam nadajnik rt1 i zasięg jego jest naprawde kiepski ok 3m zamiast tego nadajnika podpinam wymontowany od jakiejs czujki bezprzewodowej i na tym nadajniku mam ok 150m caly czas ten sam odbiornik czy ktos bawil sie moze tym nadajnikiem?
  • #21 3057047
    wesol1818
    Poziom 14  
    Witam!
    Mam problem z odzczytaniem schematów?
    w jakim programie je otwieracie?

prosze o odp

Dodano po 39 [minuty]:

chce sie dowiedziec gdzie moge kupic układy potrzebne do zrobienia tego sterownika?

prosze o pomoc
  • #22 3196341
    Szymon_wolebez
    Poziom 2  
    Czy moze ktoś wie jaki wykorzystac taki nadajnik do przesyłania adio video? By można było podłączyć kamere
    I czy mozna podłączyc to do modułu cc1000pp do kanału zwrotnego w radiowym sterowaniu to jest kit avt 517. Albo jakis może jest specjalny do tego moduł bo te kamery bezprzewodowe mają mały zasięg jak na taką cene i odbiorniki trzeba dostrajac itp. Potrzebuje takiej opcij do sterowani modelu chce miec wizje:P .
    Apropo czy ten kit avt 517 mozna rozbydowac znaczy podpiąc gdzies kit 2285 czyli sterowanie proporcionalne 15 serwami ? Czy to mozna podpiąc zamiast tych 2 kanałów?
    Pozdrawiam Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC
  • #23 4494925
    grygs1
    Poziom 11  
    Mam pytanie czy ten układ napewno nada się do sterowania modelami bo tam trzeba sterowa silnikami w prawo lub lewo a ten układ chyba tego nie potrafi. Przepraszam jeśli sie myle. z góry dziękuje za odpowiedź.
  • #24 4678148
    Mali141
    Poziom 11  
    Odświeżę temat.
    Odnośnie częstotliwości:
    Cytat:
    § 2. Używanie urządzeń radiowych nadawczych i nadawczo-odbiorczych, wykorzystujących uzgodnione przez organizacje międzynarodowe zakresy częstotliwości, pracujących z zastępczą mocą promieniowania (e.r.p.) nadajnika nieprzekraczającą:
    1) 150 mW - w przypadku urządzeń wykorzystujących częstotliwości z zakresu 26,96-27,41 MHz;

Innych częstotliwości nie udostępniono :/

grygs1 napisał:
    Mam pytanie czy ten układ napewno nada się do sterowania modelami bo tam trzeba sterowa silnikami w prawo lub lewo a ten układ chyba tego nie potrafi. Przepraszam jeśli sie myle. z góry dziękuje za odpowiedź.

Podejrzewam, że się nie da, ale można to obejść kilkoma półprzewodnikami, jednak wtedy każdy silnik będzie wymagał dwóch kanałów...

wesol1818 napisał:
    Witam!
    Mam problem z odzczytaniem schematów?
    w jakim programie je otwieracie?

prosze o odp

WinRAR + IE (niestety)

Ponawiam pytanie Jan2000: czy da się korzystać z kilku kanałów jednocześnie?
  • #25 4934380
    G.Piasecki
    Poziom 1  
    Witam. nie bardzo mogę znaleźć w gąszczu internetu, jakie elementy sterowane są w paśmie 433 MHz?! ogólnie pytanie tez mam czy bez problemu sam mogę zbudować urządzenie na to pasmo bez "łamania prawa".

Chodzi o bezprzewodowa transmisje sygnału DMX512 (wykorzystywana do sterowania urządzeń scenicznych). |Chciałem wykorzystać układ cc1100 //czy jakoś tak// jest on na 433 MHz lub 868MHz. Nigdzie nie mogę znaleźć dokładnego opisu kto korzysta z tych pasm czyli de facto kto będzie mnie zakłócał.
    Z góry dziękuje za odpowiedź
  • #26 5376314
    tom_081
    Poziom 11  
    w czym otworzyć załączony plik
  • #27 5901344
    lech123lech
    Poziom 10  
    Witam.
    A czy można podłączyć enkoder i dekoder do nadajnika/odbiornika na 434mhz:?:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy 11-kanałowego sterowania radiowego na częstotliwości 433 MHz z wykorzystaniem mikrokontrolerów PIC16C505 (nadajnik) i PIC16C620 (odbiornik) oraz gotowych modułów nadawczo-odbiorczych dostępnych w handlu. Układ nadajnika pełni funkcję kodera stanów przycisków, które są przesyłane radiowo i dekodowane po stronie odbiornika, sterując np. diodami LED lub urządzeniami 220V przez przekaźniki i triaki. Wymagane jest zastosowanie zewnętrznego nadajnika radiowego, gdyż sam PIC pełni tylko funkcję kodera/dekodera. Użytkownicy poruszają kwestie liczby kanałów potrzebnych do sterowania modelami (od kilku do nawet 20), możliwości jednoczesnego użycia wielu kanałów oraz problemów z zakłóceniami w paśmie 27 MHz, które jest mocno zatłoczone przez CB-Radio. Dyskutowano także o legalności używania pasm 433 MHz i 27 MHz do sterowania bez homologacji, wskazując na ograniczenia prawne i konieczność stosowania sprzętu homologowanego. Moduły telecontrol na 433 MHz, np. oferowane przez firmę Soyter, są fabrycznie zestrojone i nie wymagają programowania, wystarczy podłączyć zasilanie, antenę i sygnały wejścia/wyjścia. Pojawiły się pytania o podłączenie anteny, programowanie PIC, oraz o możliwość wykorzystania innych częstotliwości (35 MHz, 40 MHz, 868 MHz) i modułów takich jak CC1000 czy CC1100 do transmisji danych i sterowania modelami. Wskazano również na problemy z zasięgiem niektórych modułów oraz na potrzebę stosowania odpowiednich układów do sterowania silnikami w modelach (np. do jazdy w prawo/lewo).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA