logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na TDA7294 Domowej Roboty:)

rutek16 23 Sty 2010 12:36 10066 16
REKLAMA
  • Witam chciałbym przedstawić wzmacniacz, na który poświęciłem troszkę mego czasu ale się opłaciło. Teraz mogę cieszyć się głośną i czystą muzyką, a tym większa jest satysfakcja ze słuchania ponieważ sam go zrobiłem:)
    Interesuje się elektroniką hobbystycznie, dlatego większość schematów zaczerpnąłem z internetu, a kilka z nich sam zaprojektowałem. Co do podłączenia wszystkich bloków w jedno, to już moja własna ingerencja. Jeżeli ktoś jest zainteresowany schematami, postaram się je podesłać. Piszę (postaram się podesłać) gdyż wzmacniacz ukończyłem około roku temu i nie pamiętam, czy mam wszystkie schematy i musiałbym poszukać.

Wzmacniacz na TDA7294 Domowej Roboty:) Wzmacniacz na TDA7294 Domowej Roboty:) Wzmacniacz na TDA7294 Domowej Roboty:) Wzmacniacz na TDA7294 Domowej Roboty:)
    Wzmacniacz na TDA7294 Domowej Roboty:) Wzmacniacz na TDA7294 Domowej Roboty:) Wzmacniacz na TDA7294 Domowej Roboty:) Wzmacniacz na TDA7294 Domowej Roboty:)
    Wzmacniacz na TDA7294 Domowej Roboty:) Wzmacniacz na TDA7294 Domowej Roboty:) Wzmacniacz na TDA7294 Domowej Roboty:)

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    rutek16
    Poziom 11  
    rutek16 napisał 59 postów o ocenie 44, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście białystok. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7578124
    pawelek1265
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    z zewnątrz wygląda to ładłnie ale w środku masz taki mały "bajzel". Ten wiatraczek mi się nie podoba. Ale w koncu to ma grac a wygląda z zewnątrz jak dla mnie kapitalnie.
  • #3 7578201
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Kolego rutek16
    Widzę że włożyłeś sporo roboty w urządzenie .
    Mam tylko pytanie jak z przydźwiękiem sieci bo obudowa ze sklejki nie ekranuje od zakłóceń zewnętrznych . Na przyszłość , jak będziesz budował urządzenie to wizję budowy powinieneś bardziej przemyśleć przed wykonaniem , wtedy będzie to wyglądało lepiej tzn. bardziej przejrzyście .
    Jeżeli masz dostęp do składnicy złomu to możesz za grosze dostać gotowe elementy obudowy różnych urządzeń elektronicznych ( polecam )
    Jeszcze pytanie odnośnie podwójnego trafa . Przecież na tym większym mogłeś nawinąć
    brakujące uzwojenia.
    Co do płyty czołowej . Elementy są rozmieszczone chaotycznie bez pewnego logicznego porządku , ale to jest element mojego gustu (taki wypaczony)
    Pozdrawiam
  • #4 7614942
    varrior87
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Mam pytanie, do czego służy Ci ten przełącznik w środku a w sumie to te dwa?
  • REKLAMA
  • #5 7615036
    Pain
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    No wnętrze wygląda strasznie, pełno przewodów i porozrzucanych płytek, no brak temu jakiegoś sensownego ułożenia. Wyświetlacz jak się domyślam to zegarek, ale od czego są te wszystkie potencjometry na panelu frontowym?
  • REKLAMA
  • #6 7615501
    rutek16
    Poziom 11  
    Ocena: 44
    varrior87 napisał:
    Mam pytanie, do czego służy Ci ten przełącznik w środku a w sumie to te dwa?

Jeden przełącznik służy mi do przełączania na przestrzenny dźwięk (dolby surround) lub na zwykły wzmacniacz 4x ok100W.
    Drugi służy mi do podawania dźwięku stereo lub mono na wejście procesora dźwięku surround) musiałem zastosować takie rozwiązanie gdyż owy przedwzmacniacz jest trochę dziwny i na stereo nie pracują wszystkie regulacje do uzyskania na wyjściu 4X100W a po podaniu sygnału mono zaś nie działają wszystkie regulacje do systemu surround więc gdy przełączam jeden z przycisków to muszę również przełączyć drugi.
    Trochę to pokręcone ale ja tylko tym wzmacniaczem się posługuję i mi jest wszystko jasne:)

Dodano po 23 [minuty]:

Pain napisał:
    No wnętrze wygląda strasznie, pełno przewodów i porozrzucanych płytek, no brak temu jakiegoś sensownego ułożenia. Wyświetlacz jak się domyślam to zegarek, ale od czego są te wszystkie potencjometry na panelu frontowym?

Do wzmacniacza można podłączyć 4 kolumny 100W np. basowe lub estradowe. Lub 5 Kolumn rozstawionych: 2 basowe z gwizdkami z przodu, 2średnio tonowe z tyłu i jedna wysoko-średnio tonowa z przodu pośrodku, ponieważ zastosowałem w moim wzmacniaczu przedwzmacniacz dolby surround który daje przestrzenny dźwięk. Więc 7 pokręteł w jednym rzędzie jest od przedwzmacniacza,duże jest od głównej regulacji głosu , zaś 3 obok są od miksera (można płynnie przechodzić z dźwięku w drugi dźwięk z innego odtwarzacza i różne takie tam). Kolejny potencjometr jest od czułości mikrofonu. Mały czerwony guzik to mute. przełącznik 1-0 jest od włączania mikrofonu a duży czerwony przycisk to włączenie zasilania. Trzy diody nad potencjometrami zielona, pomarańczowa i czerwona informują o temperaturze wzmacniacza. Zaś 4 diody wokół szaro-niebieskiego pokrętła informują czy słuchamy w systemie surround czy sztuczne stereo czy poszerzone stereo lub zwykłe audio.Reszta diod jest dla ozdoby:)

Dodano po 5 [minuty]:

Co do tego że w środku wzmacniacza jest bajzel to zaznaczyłem w pierwszym poście że nie jestem elektronikiem. Elektroniką zajmuje się hobbystycznie więc nie obchodzi mnie co wsadzę do środka, po prostu to ma działać.

W jednym z moich wzmacniaczy zrobiłem radiator z głowicy od motorynki i też grał i to dość dobrze:)
  • #7 7616091
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Kolego rutek16
    Zazdroszczę takim ludziom jak Ty . Upchać byle jak byleby działało . To jest wspaniałe podejście do zagadnienia . Pełen podziw .

Ale tak na serio czy jeżeli nie uważasz się za elektronika ( jeżeli coś robisz związanego z elektroniką to chyba jesteś , przecież papiery nie są ważne) to w środku może być stworzony bajzel .
    Przecież wszystko ma swoje miejsce , trzeba tylko to miejsce znaleźć .
    Chyba przyjemnie jest gdy się pokazuje komuś urządzenie które wygląda dobrze i działa dobrze .
    Jest takie powiedzenie " Diabeł tkwi w szczegółach " a właśnie o te szczegóły cały czas chodzi . Dla Ciebie to jest szczegół , bajzel w środku , ale dla innych to jest właśnie klasa pokazanego urządzenia .
    Pozdrowienia
  • #8 7616266
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2657
    Czy ja tam widzę drutowane bezpieczniki (foto 7 i ostatnia)?
    Zewnątrz OK, ale w środku lekkie zamieszanie.
  • #9 7616351
    Pain
    Poziom 25  
    rutek16 napisał:

Do wzmacniacza można podłączyć 4 kolumny 100W np. basowe lub estradowe. Lub 5 Kolumn rozstawionych: 2 basowe z gwizdkami z przodu, 2średnio tonowe z tyłu i jedna wysoko-średnio tonowa z przodu pośrodku, ponieważ zastosowałem w moim wzmacniaczu przedwzmacniacz dolby surround który daje przestrzenny dźwięk.

Czyli rozumiem, że masz tam cztery końcówki mocy na TDA7294, z tą mocą 4x100W to przesadzasz. Jaki transformator tam zastosowałeś?

A podłączenie kolumn jakie opisałeś to jakiś horror, chyba sam nie bardzo to rozumiesz, masz z tyłu wyjścia na cztery kolumny, a piszesz o podłączaniu pięciu, musisz się jeszcze nauczyć wiele na temat nagłaśniania.
    Suma sumarum przeholowałeś ładując tyle funkcji w tak chaotyczny sposób.
  • #10 7626427
    rutek16
    Poziom 11  
    Ocena: 44
    Wszyscy jesteście tacy mądrzy i wiecie wszystko lepiej, to dla mnie nie przeszkadza a nawet mnie cieszy.

Mam tylko prośbę nie róbcie z kogoś durnia, bo kto będzie czytał te posty to nie rozróżni kto tym durniem jest!

Skoro piszę że można podłączyć tak kolumny to można u mnie od ok 3 miesięcy jest podłączonych 5 kolumn tylko trzeba wiedzieć jak podłączyć a nie pisać że tak się nie da.

Panie; marco47
    Co do bałaganu w środku to owszem jest ale nie każdy jest taki zdolny jak pan i odwali wzmacniacz taki jak firmowy.

Cytuję pana słowa:
    ''Ale tak na serio czy jeżeli nie uważasz się za elektronika ( jeżeli coś robisz związanego z elektroniką to chyba jesteś , przecież papiery nie są ważne)''

Papiery są ważne a nawet bardzo ważne, a ja elektronikiem nie jestem. To tak jak kobiety, każda potrafi zrobić sobie makijaż a przecież nie mają zawodu kosmetyczki więc skoro ty przypisujesz mi niesłusznie zawód elektronika to nie wiem co sobie przypisujesz? Pewnie z pana jakiś Macgyver.

Dodano po 9 [minuty]:

MARCIN.SLASK napisał:
    Czy ja tam widzę drutowane bezpieczniki (foto 7 i ostatnia)?
    Zewnątrz OK, ale w środku lekkie zamieszanie.

Tak dobrze widzisz, są tam zadrutowane dwa bezpieczniki bo zdjęcia były robione dawno a że nie miałem bezpieczników o odpowiedniej wartości a chciałem posłuchać muzyczki to zdrutowałem na wieczór.Poza tym przed transformatorem jest jeszcze zastosowane jedno zabezpieczenie więc mogłem sobie pozwolić na mały mix.
  • #11 7626525
    PKDeath
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Myślę, że i dziesięć można podłączyć kolumn do jednej końcówki mono, tylko nie wiem czy o to chodzi przedmówcom ;)

Stosowanie tego typu obudowy moim zdaniem jest niewybaczalne. To jest DIY, musisz zakładać, że coś Ci się może zewrzeć, coś się może odlutować (np. podczas transportu), i nagle elementy będą miały temperaturę piekarnika. Myślę, że drewno dość szybko może się w tym momencie zacząć palić.
    Pomijam kwestie tego, że ekranowanie drewna jest zerowe. Przystaw telefon do wzmacniacza i zadzwoń - dość nieźle się wzbudza, co nie?

Koledzy piszą o chaosie nie dlatego, że są estetami i lubią sklejać modele (ja lubię :P) ale dlatego, że to są kwestie praktyczne:
    1) jak szybko możesz dojść do danego elementu i go możesz naprawić
    2) minimalizacja kabli oznacza minimalizację indukcji w nich. Jednym słowem im dłuższe, tym gorzej. Zwłaszcza, że wszystko idzie obok siebie. Sygnałowe, obok zasilania, obok wiatraków i co tam jeszcze.

Nie zrażaj się, bo nikt Cię tu nie chce gnoić, tylko wyciągaj wnioski. Najszybciej się uczy na błędach cudzych.
  • #12 7629974
    Pain
    Poziom 25  
    Ja po prostu nie widzę jaka idea kierowała autorem żeby robić wzmacniacz z czterema wyjściami po to by podłączyć pięć kolumn w tym jedną "z przodu pośrodku". No i chyba nikt mi nie powie, że porozrzucane po pokoju głośniki - wysokie i niskie z przodu, średnie z tyłu + "to pośrodku" to DOBRE rozwiązanie, czy możne nawet lepsze niż rozstawione czterech normalnych kolumn. Ja sobie nie wyobrażam słuchać muzyki przy takim rozstawieniu.
    Każdy od czegoś zaczynał i pewnie u nie jednej osoby rozstaw głośników był podobny bo. Ale to jest forum i nie po to wystawia się konstrukcje, przedstawia swoje rozwiązania i pomysły żeby się obrażać bo ktoś to skrytykował, chcąc wymusić aby autor zagłębił się w temacie i rozwinął swoje dotychczasowe umiejętności. Proszę się nie obrażać czy czuć urażonym tylko przyjąć do wiadomości i zastanowić czy aby nie można czegoś lepiej rozwiązać.
  • REKLAMA
  • #13 7638350
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 754
    Powiem krótko: wstyd i hańba.
    Wstyd pokazywać coś takiego, bo jest to przykład jak nie należy wzmacniaczy budować.
    Hańba, bo haniebne jest pokazywanie wzmacniacza z "zawatowanymi" bezpiecznikami i powyginanymi płaskownikami nie wiadomo co podtrzymującymi.
    Wnioskuję aby usunąć ten wątek z uwagi na jego znikome walory poznawcze i estetyczne.
    O istocie wzmacniacza nie świadczy ilość LED'ów, przełączników i wyświetlaczy.

GM
  • #14 7639450
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Grzegorz, może to tylko wersja prototypowa i kolega zechciał by po konsultacji wprowadzić modyfikacje. Nie usuwajmy tematu, gdyż kolega może sporo dowiedzieć się o budowie tego typu urządzeń.

rutek16
    Mnie interesuje jak zrealizowałeś dekodowanie dźwięku przestrzennego, jaka jest aplikacja TDA 7294 (imponująca moc, jak dokonałeś pomiaru), ile posiadasz końcówek mocy, jak "podajesz" sygnał do dekodera (nie widzę standardowych gniazd), no i chyba najważniejsze - co to za dekoder? Czy mógłbyś zamieścić schemat podłączenia głośników pod odpowiednie zaciski tak, aby cieszyć się Dolby Surround?

No i "bawiąc" się w elektronikę, radził bym przeczytać o oddziaływaniu prądu elektrycznego na organizm ludzki.
  • #15 7639708
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 7655854
    kubson816
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Bardzo ciekawa konstrukcja. Można prosić o schemat tego procesora Dolby ? Szukam już tego dobry kawał czasu i żadnego efektu nie widać.
    Pozdrawiam.
  • #17 7695403
    mcybass
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A moim zdaniem dobrze że powstał ten temat i ten wzmacniacz... Temat powinien być przypięty z tytułem "Jak nie powinno się konstruować urządzeń DIY" ku przestrodze niektórych młodych adeptów przed popełnieniem czegoś podobnego.

Osobiście uważam że pomimo iż ten wzmacniacz jest teorią chaosu to przykuł moją uwagę i nawet mi się spodobał... Jest na swój sposób oryginalny.

Ale przyczepie się jeszcze do kwesty podłączania głośników do końcówki... może i działa taka konfiguracja, ale to jak sprawa ze wzmacniaczami klasy A... Niby z tych tranzystorów idzie wyciągnąć 100W, ale audiofil będzie się upierał że tylko 5W z tego tranzystora brzmi dobrze, reszta to jakieś niepotrzebne szumy. Podobnie tutaj, chcesz z tak skompresowanej że nawet w stereo słuchać się nie da empetrójki wycisnąć dźwięk 5.1 rodem z kina domowego. Przeważnie taki dźwięk jest rejestrowany na kilku ścieżkach (w DTS na sześciu) i żaden dekoder tego nie podrobi.. Sorki za przydługi wywód ale mam świra na punkcie jakości dźwięku i DTS'a :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik przedstawił własnoręcznie zbudowany wzmacniacz oparty na układzie TDA7294, który zapewnia moc 4x100W. W dyskusji poruszono kwestie estetyki i organizacji wnętrza urządzenia, które niektórzy uczestnicy uznali za chaotyczne. Pojawiły się pytania dotyczące przydźwięku sieci, zastosowania przełączników oraz sposobu podłączenia kolumn. Użytkownik wyjaśnił, że wzmacniacz obsługuje zarówno dźwięk stereo, jak i surround, a także opisał sposób podłączenia pięciu kolumn. Krytyka dotyczyła również bezpieczeństwa konstrukcji, zwłaszcza w kontekście użycia drewna jako obudowy. Wiele osób podkreśliło znaczenie estetyki i organizacji w projektach DIY, sugerując, że bałagan wewnątrz może wpływać na funkcjonalność i bezpieczeństwo urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA