Zródło
Zródło
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamtimo66 napisał:Można powiedzieć NARESZCIE , ale czy to nie będzie czasem pokroju polskich drug ? Oszczędzanie na każdym materiale?
megamacs napisał:Technologia poszła do przodu i za parę lat będą kieszonkowe elektrownie atomowe.
megamacs napisał:Ej nareszcie ten śląsk przestanie być pęmpkiem polski.Miałem kumpli w wojsku ze śląska. Prawie cały pobór był z kopalni.Napiszę tylko że żaden z nich nie narzekał! Więc nasówa się pytanie po co doplaty do górnictwa? Skończy się gadanie że mają ciężko i inne województwa te najbogatsze już nie będą dokladały do ich budżetu.EA pozwoli ogrzewac domy prundem.
piotr5000 napisał:Na składowisko proponuję odkrywkę w Bełchatowie
kompresor napisał:Najwyżej będziemy płacić 2PLN/kWh
wesoledi napisał:ale lepiej postawić to mając sporo kasy z UE niż płacić jej olbrzymie kary za elektrownie węglowe.
poza tym maja stanąć dwie elektrownie..
skynet_2 napisał:Jakoś mi nie leży ten pomysł, faktem jest że reaktory są dzisiaj dosyć bezpieczne ale należy je konserwować, a nie byle działało.
Nie jestem przeciwnikiem reaktorów atomowych ale w naszym kraju jakoś tego po prostu nie widzę.
A jak już dojdzie do budowy to chociaż niech to zrobi porządnie jakaś zagraniczna firma, bo na jednej elektrowni już oszczędzano i średnio to wyszło.
michal-michalik napisał:A czemu akurat zagranicznaTo polak źle zrobi ? Już minęły czasy kiedy wszystko co zachodnie było "lepsze". Poza tym ewentualna budowa to miejsca pracy i mogła by na tym skorzystać nie jedna polska firma
Wikipedia napisał:Rokowanie polskich pacjentek z rakiem piersi jest znacznie gorsze niż kobiet leczonych w Stanach Zjednoczonych czy Europie Zachodniej. Według badania EUROCARE-3, odsetek 5-letnich przeżyć względnych (statystycznie utożsamianych z wyleczeniem) Polek, u których raka piersi rozpoznano w latach 1990-1994, wyniósł ok. 63%. Dla porównania, w niektórych krajach europejskich odsetki przeżyć 5-letnich przekraczają 80%, a w Stanach Zjednoczonych są bliskie 90%
kuba41094 napisał:Co do czarnobyla to u nas tez może się coś takiego stać ze względu na brak konserwacji tego wszystkiego.Pożyjemy zobaczymy.
Krzysiek16 napisał:Kuba41094 - nie może się stać. To nie jest reaktor z dodatnim sprzężeniem zwrotnym, budowany w pośpiechu i obsługiwany przez nieprzygotowaną załogę poddany z założenia niebezpiecznemu eksperymentowi. Nikt w dzisiejszych czasach do czegoś takiego nie dopuści.
Krzysiek16 napisał:Przestańcie w końcu panikować, że coś wybuchnie albo zacznie promieniować i wyrośnie nam po siedem nóg. A samochodów się nie boicie? Każdy wozi ze sobą bombę z 40 litrów benzyny albo gazu. I jak gruchnie, to nie będzie czego zbierać. Gazu w domu się nie boicie? Jak często słyszymy o eksplozjach gazu? Ile jest ofiar?
Krzysiek16 napisał:I teraz porównanie. Jak często na Zachodzie eksplodują elektrownie atomowe? Ile mamy ofiar? Jakie są straty?