logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips EnduraLED -realny zamiennik żarówki żarowej 60W?

pseven 15 Maj 2010 14:06 6047 16
REKLAMA
  • Philips EnduraLED -realny zamiennik żarówki żarowej 60W?PHILIPS przedstawił przedstawicielom prasy prototyp żarówki LED, która może stać się realną alternatywą dla najczęściej stosowanej żarówki żarowej o mocy 60W. EnduraLED 12 W została zademonstrowana podczas Lightfair International w Las Vegas i bazuje bezpośrednio na technologii użytej w produkcji żarówki pretendującej do nagrody L-Prize Departamentu Energii Stanów Zjednoczonych. EnduraLED 12 W zapewnia do 80% oszczędności w zużyciu energii elektrycznej. Żarówka generuje światło o jasności ponad 800 lumenów i barwie określanej jako „Soft Tone”. EnduraLED to implementacja kilku innowacyjnych patentów dotyczących konstrukcji żarówki i rozpraszania światła. Wszystko po to by zbliżyć charakterystykę jej pracy do tradycyjnej żarówki żarowej. Żywotność EnduraLED szacowana jest na 25 000 godzin. Producent nie określił jeszcze sugerowanej ceny detalicznej. Żarówka PHILIPS EnduraLED ma trafić do sprzedaży w czwartym kwartale 2010 roku.

Źródło:
    http://www.newsinfusion.com/philips/

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2019. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 8078682
    robert1
    Poziom 16  
    Ocena: 77
    Wszystko OK ,tylko chciałbym zobaczyć film na którym sa pokazane obie żarówki .Zwykła żarowa 60 W i ta nowoczesna ,postawione jedna przy drugiej .
  • #3 8078688
    a_noob
    Poziom 23  
    Ocena: 444
    Luminofor w "bańce" żarówki o ile mnie oczęta nie mylą, a wewnątrz pewnie same niebieskie diody :) rozwiązanie niby proste ale dosyć zaskakujące. Jeżeli to jest jednym z opatentowanych rozwiązań to inni producenci będą musieli nieźle się nagłowić żeby to pobić bo rozproszenie światła na pewno dzięki temu jest świetne.

Robert1 w linku jest zdjęcie gościa trzymającego obie żarówki.
  • REKLAMA
  • #4 8079139
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Żarówka ta ma 12 W poboru z sieci, problem w tym, że obecnie świetlówki, odpowiedniki 40 W pobierają z sieci ok 5 W, co przy 10 W świetlówki otrzymujemy ok 80 W światła zwykłej żarówki. Fakt, nie mają takiej żywotności, ale są już na tyle tanie, że jeśli ta żarówka od Philipsa będzie kosztować 200 zł to szybko kariery nie zrobi. Już od kilku lat żarówki LED są stanowczo za drogie. W przypadku świetlówek, te dużo szybciej taniały a LEDY, często nie to że świecą kiepsko to są drogie.
  • #5 8079522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8079576
    ---Ryba---
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mam na korytarzu trzy żarówki Kanlux 48LED na duży gwint o mocy 3W. Według moich porównań świeci mocniej niż zwykła 40W i słabiej niż 60W. Kosztowała 45zł za sztukę i jestem bardzo zadowolony bo nie muszę już marudzić rodzinie że zapominają światło gasić.
  • #7 8079585
    Kao
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Halogen to całkiem dobre rozwiązanie, Philips wypuścił oszczędzające do 50% (standard to 30), ale cena zaporowa.

Ledy można dostać taniej, ale jedno ale - wysoka temperatura, co widać nawet po metalowych obudowach - radiatorach. Zalety LED zaczynają zanikać, to jeszcze nie to.
  • #8 8079773
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    Kao łapiesz się na marketing, bo halogenowa , czy tradycyjna żarówka jest przynajmniej 2 razy cieplejsza od LEDa, a to że ma radiator jest podyktowane tym że nie można przekroczyć pewnej granicy.
  • #9 8080660
    gomera
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Oto źródła światła jakie wpadły mi w rękę.

Świetlówki
    Osram DuluxStar 24W 1500 lm 62,5 lum/wat
    Osram Dulux SuperStar 12W 660 lm 55 lum/wat
    Lumax 15 W 900 lm 60 lum/wat
    Zwykłe żarówki
    Osram wolframowa żarówka 40W 400 lm 10 lum/wat
    Osram wolframowa żarówka 24W 210 lm 8,75 lum/wat

Waty i Jasność w Lumenach są z opisów na kartonikach Producentów.
  • REKLAMA
  • #10 8080700
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Wszyscy narzekają jakie to żarówki LED są drogie. Ja w całym moim domu wymieniłem halogeny i żarówki na żarówki LED dwa lata temu i już mi się zwróciło, teraz tylko oszczędzam.

Moje żarówki LED są dobrej jakości i kosztowały tylko 15-20 razy więcej niż halogeny i żarówki. Oczywiście ceny w euro.

Moim zdaniem się opłacało.
  • REKLAMA
  • #11 8081010
    miono
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    markovip napisał:
    Moje żarówki LED są dobrej jakości i kosztowały tylko 15-20 razy więcej niż halogeny i żarówki. Oczywiście ceny w euro.

15 razy więcej w euro to coś innego niż 15 razy więcej w złotych? :)
  • #12 8083724
    markovip
    Poziom 34  
    Możliwe, u nas za żarówkę zapłacisz 1€, w polce 1zł. Za to cena importowanych żarówek LED z chin jest taka sama w Polsce co w Hiszpanii.
  • #13 8605513
    czochro
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    markovip napisał:
    Wszyscy narzekają jakie to żarówki LED są drogie. Ja w całym moim domu wymieniłem halogeny i żarówki na żarówki LED dwa lata temu i już mi się zwróciło, teraz tylko oszczędzam.

Moim zdaniem się opłacało.

Witam.
    Chciałbym, też wziąć udział w dyskusji ale z trochę innej strony.
    Oczywiście długich postów nikt nie czyta więc odsyłam do przykładowych artykułów:
    p. Józefa Dopke http://ogrzewnictwo.home.pl/index.php?akt_cms=3009&cms=514 .
    p. maza/tom http://www.bankier.pl/wiadomosc/URE-zatwierdzil-wzrost-cen-energii-elektrycznej-1750407.html .
    http://forsal.pl/artykuly/453621,na_rynku_energii_mozna_oczekiwac_szokow_cenowych.html
    (...)

Teraz tylko moje wnioski.
    - elektrownie (obecnie tzw. "operatorzy energetyczni") już od przyszłego roku podniosą ceny za kWh o taki procent o ile my zaoszczędzimy na poborze mocy kupując bardzo drogie żarówki (czy telewizory) LED'owe, no - i ten duży kłopot z wyhamowywaniem obrotów generatorów (w wyniku zmniejszenia poboru mocy!),
    - politycy wraz z urzędnikami z różnych URE, UOKiK... i innych setek instytucji - skutecznie dbają o permanentny i znacznie większy wzrost ceny kWh niż roczna inflacja,
    - bardzo się cieszę z syntezy z metek na pudełkach kolegi gomera
    ale jak wyglądają analizy widmowe tych źródeł światła?, jaki będą miały wpływ na nasze zdrowie?

Może jestem pesymistą ale "optymiści są w gruncie rzeczy - miłymi idiotami (kabaret "pod Egidą")

A w temacie:
    - żarówka PHILIPS'a wygląda mi na jakiś krok w dobrym kierunku
    - ostatnio kupiłem taką żarówkę za 15 zł:

- LEDCOM JDR E14 20 LED
    - 0,6 W; 70 lm; RA 80; 80 000 h; kąt snopa światła 60°; COLOR warm white (ciepły biały)
    do lampy serwisowej - i oceniam ją jako umiarkowaną (...)
    Pozdrawiam
  • #14 8606360
    markovip
    Poziom 34  
    @czochro - i tak, i nie. To jest jak z wszystkim. Podam jako przykład sprawę, którą tłumaczył mi właściciel salonów Mercedesa, gość który w tym się obraca - paliwa. Samochody zaczynają zużywać mniej paliwa, disle HDi i inne. Zużywają mniej - mówią koncerny paliw, nie ma problemu - podniesiemy ceny. Oni i tak wyjdą na swoim, my nie.
    To samo z energią elektryczną. Tak się akurat składa, że od jakiegoś czasu handluję oświetleniem LED w Hiszpanii i widzę co się dzieje z rynkiem "energetycznym".
    Oczywiście ceny idą w górę. Jednak lepiej jest chyba nie iść razem z nimi. "Oderwać się" może nam pomóc właśnie technologia LED - zużywając mniej energii.

Co do tej żarówki LED (LEDCOM) którą kolega kupił. Czy uważa kolega, że 116lm/W to mało? Na wkręcie E14 dostępne są tylko małe moce, chociaż w mojej ofercie mam nawet i 3W-owe.
    Co chcę przez to powiedzieć? To, że jednak nadal diody mają sprawność na poziomie 50%, i tą połowę mocy trzeba odprowadzić na radiatorze.

Mam nadzieję, że mój przekaz został zrozumiany.
    Pozdrawiam
  • #15 8609720
    czochro
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    @markovip - oczywiście zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości, przecież nie jestem ekstremistą. Wg mnie problem polega na tym, (szlag mnie trafia), że inżynierowie wymyślają innowacje a jacyś urzędnicy, pośrednicy, handlownicy zawsze wymyślą jakiś sposób, żeby zarobić na tym 10 razy więcej niż twórca koncepcji technicznej. Myślę, że to jest główny mechanizm powstawania zjawiska inflacji. (Żyję już prawie 60 lat a nie mogę tego zrozumieć - chyba jestem mało inteligentny(?) albo za mało uczony(?)).
    Co do tematu:. Jak byłem młody to widziałem wszystko przy bardzo nikłym oświetleniu czy w nocy - dzisiaj - muszę mieć bardzo dobre oświetlenie. Oprawa lampki z moją żarówką LED jest całkowicie zimna (temperatura obudowy = temp. otoczenia) tzn., że różnica temperatur obudowy lampy i otoczenia nie jest wyczuwalna (wg prawa BELL'a różnica jest mniejsza niż 1 dB). Jedynym wg mnie mankamentem jest dla mojej lampy znikomy kąt oświetlenia (BEAM).
    Dzięki za odzew
    Pozdrawiam.
  • #16 8609786
    Olleo
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    telefon123 napisał:
    Ale mówimy tu o toalecie, piwnicy, strychu ew. kuchni, w pokoju nie chciałbym takiego światła. W takich miejscach na razie z żarówką konkurować może halogen.

Pogadaj z żoną/matką/siostrą/koleżanką, czy w toalecie, bądź kuchni wystarczy jej jakis marny LED. Toż do makijażu, czy gotowania co najmniej 2 setki są potrzebne (mojej żadne świetlówki nie odpowiadają). Nawet w przedpokoju mam 100W, bo inaczej w lustrze nic nie widać ;)

p.s. jest tu gdzieś temat o oświetleniu panelami LEDowymi?
  • #17 8610008
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Olleo napisał:
    telefon123 napisał:
    Ale mówimy tu o toalecie, piwnicy, strychu ew. kuchni, w pokoju nie chciałbym takiego światła. W takich miejscach na razie z żarówką konkurować może halogen.

Pogadaj z żoną/matką/siostrą/koleżanką, czy w toalecie, bądź kuchni wystarczy jej jakis marny LED. Toż do makijażu, czy gotowania co najmniej 2 setki są potrzebne (mojej żadne świetlówki nie odpowiadają). Nawet w przedpokoju mam 100W, bo inaczej w lustrze nic nie widać ;)

p.s. jest tu gdzieś temat o oświetleniu panelami LEDowymi?

W kibelku nie patrzę co robię i co wypada, więc żarówka 40 max wystarcza. W łazience 100 W ? Przesadzasz, mojej siostrze spokojnie wystarczają 2 świetlówki po 18 W. Kuchnia ? Mam jedną 20 W i nie narzeka nikt. W przedpokoju mam 2 x 18 W włączane przemiennie i tez nikt nie narzeka.

Ledowe oświetlenie również teraz montuję w miejsca, gdzie do tej pory było często włączane i wyłączane.

Podsumowanie tematu

✨ Philips zaprezentował żarówkę LED EnduraLED 12 W jako alternatywę dla tradycyjnej żarówki żarowej 60 W, oferując oszczędność energii do 80% oraz jasność ponad 800 lumenów. Użytkownicy dyskutują o jakości światła, porównując ją z innymi źródłami, takimi jak świetlówki i halogeny. Wiele osób zauważa, że żarówki LED są drogie, a ich jakość światła nie zawsze spełnia oczekiwania, zwłaszcza w kontekście zastosowań domowych. Wskazują również na różnice w poborze mocy i żywotności w porównaniu do tradycyjnych żarówek. Wzmianki o innych markach, takich jak Osram i Kanlux, podkreślają różnorodność dostępnych opcji na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA