Kupiłem napęd do bramy dwuskrzydłowej używany, problem polega na tym, że nie umiem zaprogramować sterownika ponieważ nie mam żadnej instrukcji, nie wiem nawet co to za typ napędu. W związku z tym zrobiłem fotkę sterownika jeżeli ktoś ma taki to proszę o pomoc.
Dodam jeszcze że sterownik steruje silnikami na 220V i brak jest na płycie transformatora ponieważ był spalony i jest oddzielnie ,może to pozwoli z identyfikować co to za sterownik
Te siłowniki i centrala jest podobna do napędu BAT, który mam zamontowany.
Sprawdzę z domu czy się nie mylę i coś naskrobię. Jeżeli dobrze pamiętam to razem z napędami trzeba podpiąć kondensatory rozruchowe, ale to sprawdzę.
Instrukcję do uruchomienia centrali można znaleźć w Internecie. Poszukaj pod hasłem BAT400.
EDIT:
Moja centrala jest nieco inna i wygląda zdecydowanie na nowszy model.
Nie mniej jednak siłowniki sa trochę podobne. Sprawdziłem i jak pisałem wyżej są podłączone do centrali razem z kondensatorami 8µ /400V
Kondensatory podpinalem i silowniki chodza, tylko problem jest w tym że czas dzialania silownikow jes za krotki (za wczesnie wylancza)druga sprawa to, jak zaczalem kombinowac z programowaniem to efekt taki ze piloty nie dzialaja i brak z powolnien
Musisz zacząć od programowania centrali switchem na płytce. Prawdopodobnie są dwa tryby: uproszczony i zaawansowany, w którym możesz ustawić każdy czas osobno. Działa to tak, że przy zamkniętej bramie naciskasz przycisk i przytrzymujesz ok 7s i powinno rozpocząć się programowanie i powinna się zacząć otwierać pierwsze skrzydło bramy. Kolejne krótkie przyciśnięcie zatrzyma szybki bieg i przejdzie na wolny. Następne przyciśnięcie zatrzyma skrzydło bramy w pozycji docelowej otwartej i zacznie się otwierać drugie. Następne przyciśnięcie to ruch wolny drugiego skrzydła i kolejne zatrzymanie bramy i rozpoczęcie zamykania. Tak dojdziesz do końca i gotowe.
krzysztofh . Jutro spróbuję zaprogramować Twoją metodą ,dzisiaj niedziela i nie chcę się denerwować ,a siłowniki mam zdemontowane z bramy.Jeszcze jedno ,jak dopisać piloty ,i czy da rade podłączyć krańcówki do tego sterownika ?
Aby dopisać piloty musi być sprawny odbiornik. To prawdopodobnie ta płytka nad złączem ARK, do którego dołączony jest kabel koncentryczny od anteny. Krańcówki czyli fotokomórkę można podpiąć bez problemu. Nadajnik z diodą należy podłączyć do wyjścia 24V (upewnij się, że fotokomórka jest na takie właśnie napięcie). Odbiornik z przekaźnikiem dołącz tez do tego napięcia a styk NC do złącza foto i com. O stanie fotokomórki będzie informowała dioda na płytce centrali.
Generalnie to może poszukaj, jeżeli nie masz instrukcji uruchomienia tej centrali, podobnej centrali w Internecie. Ogólne zasady są podobne, więc uzyskasz sporo informacji.
Samo zaprogramowanie pilotów jest zależne od typu nadajnika i pilotów i trudno bez dokładnej instrukcji pomóc.
Fotokomórki można podpiąć bo są nawet w komplecie ,ale mnie interesują wylaczniki krańcowe ,ponieważ specyfikacja bramy nie pozwala na montaż ograniczników skrzydeł
Przeczytałem instrukcję do centrali dla napędów BAT 400 i nie ma nic o podłączeniu krańcówek.
Chyba raczej nie przewidują krańcówek do sterowania napędami. Natomiast zalecają stosowanie ograniczników otwarcia bramy.
JA ich nie mam i jakoś cztery lata funkcjonuje bez uszkodzeń.
krzysztofh Niestety tą metodą nie da się zaprogramowac jeżeli przytrzymam przycisk prog 10-15 sek to nic sie nie dzieje ale gdy nacisne jeszcze raz to zaczynaja pracowac oba naraz niestety przy kolejnym nacisnieciu nie spowalniaja tylko idą dalej i nie chcą się wyłaczyć , raz mi sie udalo ze najpierw jeden wystartowal ,po tej calej zabawie jest teraz tak ze jak wcisne pilot to silowniki ida w jedna stronę a następnie samoczynnie zatrzymują się i po 1-2 sek idą w druga stronę
Co typu to wydaje mi się że bardziej podobne są do TITAN
Kol. azibik obiecal że podeśle skan instrukcji moze wtedy sie uda
A masz podpięte fotokomórki?
Jak nie to trzeba zmostkować obwody foto. Może to pomoże.
Powinna być także założona zwora na pinie stop.
Musi być jakiś sposób na programowanie. Na centrali jest przycisk prog i do tego służy.
Fotokomorki mam ,ale narazie nie podlanczalem ich ale sa zmostkowane ,tak sie jeszcze zastanawiam do sluza te dwa przelaczniki kolo anteny z lewej strony
Bez instrukcji trudno powiedzieć, ale z pewnością nie powinny mieć wpływu na programowanie centrali switchem. One raczej mogą mieć jakiś związek z radiem.
Użytkownik zakupił używany napęd do bramy dwuskrzydłowej, ale nie ma instrukcji do programowania sterownika. W odpowiedziach podano, że sterownik obsługuje silniki 220V i nie ma wbudowanego transformatora. Użytkownicy sugerują, że napęd może być podobny do modelu BAT400. Wskazówki dotyczące programowania obejmują użycie przycisku na płytce sterownika, który umożliwia ustawienie czasów działania skrzydeł bramy. Problemy z pilotami i czasem działania silników zostały również poruszone, a użytkownik został poinstruowany, jak podłączyć fotokomórki oraz krańcówki. Wskazano, że brak instrukcji utrudnia programowanie, a niektóre elementy mogą być związane z radiem. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.