logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie.

mateusz77892 25 Cze 2010 21:12 15382 15
REKLAMA
  • Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie.

W związku z wieloma zapytaniami i dużym zainteresowaniem zamieszczam DIY mojej lampy RGB. Co do samej elektroniki, zasad działania nie będę się za dużo rozpisywał bo w większości konstrukcja jest oklepana :D
    Może odwołam się do stronki autora lampki, Mirleya
    Link

Z uruchomieniem układu nie było żadnego problemu :D oczywiście Attiny2313 trzeba sobie zaprogramować! :D
    Zasilanie... przywłaszczyłem sobie do tego zwykłą ładowarkę sieciową z przedziału 6-15V 300mA, taką miałem pod ręką :D
    Lampka ma multum różnych funkcji, 3 tryby świecenia itd.
    Chciałem jednak powiedzieć co nieco o konstrukcji i wykonaniu tej lampki...
    Może zacznę od kilku fotek:

Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie. Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie. Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie.

Klosz, o ile mogę to tak nazwać został zrobiony z plexi przeźroczystej około 4-5mm, zrobiłem taki sześcian otwierany na górze. Na boki każdej ściany dałem jakieś suszone liście dla lepszego efektu nocą, zostają fajnie podświetlone i świetnie sie to prezentuje. Za to za dnia gdy lampka jest wyłączona zza papieru nie widać liści :D Mały myk. (środkowe zdjęcie powyżej)
    No a no właśnie co do papieru to zostało to oklejone papierem czerpanym cienkim!! papier czerpany z chabrem o ile dobrze pamiętam, lekko zielonkawy.

Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie. Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie.

Klosz został umocowany na kawałku starej antenki radiowej, wszystkie odcinki wysuwane zostały ze środka wywalone zostawiłem 2 części antenki, jedna odrobinę wysunięta tak żeby 1 część trzymała klosz, a druga wchodziła do klosza i przez antenkę zostało puszczone 8 kabli z typowej skrętki internetowej, kable są do sterowania dwoma diodami RGB.

Podstawę stanowi kawałek brzozowego pnia, świetnie pasuje do liści i nadaje całości niepowtarzalny wygląd bo każdy pień jest inny :D
    Na dole pnia została wydrążona dziura, wielkości całej płytki z układem, trzeba się trochę namęczyć ale dla efektu chyba warto?
    Przyciski do sterowania zostały wkomponowane na dole pniaka.

Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie. Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie. Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie. Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie.

Jeszcze fotki z wnętrza:

Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie. Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie.

No i 3 zdjęcia w "nocy" złapane przy trzech z 1000000 kolorów :D

Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie. Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie. Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie.

I to wszystko, dzięki za uwagę. :D
    Kolejna lampka RGB i niespotykane wykonanie.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mateusz77892
    Poziom 17  
    mateusz77892 napisał 311 postów o ocenie 547. Mieszka w mieście Rzeszów. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #2 8232687
    tragi
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Bardzo oryginalna konstrukcja tej lampki. Jak widać z tak oklepanego tematu można dodając trochę własnej wyobraźni uzyskać bardzo efektywny produkt. Ten pień brzozowy faktycznie dodaje lampce uroku i ładnie się komponuje. Poza tym stanowi świetną obudowę dla elektroniki.
  • #3 8232729
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 8232780
    DawwidW
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Bardzo ładne wykonanie i świetny pomysł. Ale nie podoba mi się jedna rzecz: antena. Trochę nie pasuje do brzozy i liści. Gdyby zamiast anteny była jakaś gałązka (najlepiej brzozowa) chyba lepiej by wyglądało (niestety był by wtedy problem z kablami, ale pewnie dało by się coś zrobić). Tak czy inaczej, chętnie postawił bym taką lampkę przy łóżku ;)
  • #5 8232891
    Marcin_xx1
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    To nie jest lampka na biurko tylko delikatne źródło światła, monitor komputera wypromieniuje więcej światła które i tak nie nada się do oświetlenia kartki papieru.
  • #6 8232993
    galgann
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam, bardzo estetyczne wykonanie, przy tym niezwykle pomysłowe.
    Zaimpregnuj czymś ten pieniek, bo korniki zrobią swoje:D.
  • #7 8233105
    trance123
    Poziom 21  
    Ocena: 134
    Qujav napisał:
    Jakich diod RGB użyłeś? zwykłe 2x nożki czy po-czwórne?
    ]

Na zdjęciu widać,że "po-czwórne"
  • #8 8233149
    mateusz77892
    Poziom 17  
    Ocena: 547
    Diody RGB (red green blue) mają 4 nóżki, tylko różnica jest we wspólnej anodzie czy wspólnej katodzie. Trzeba dobrać według projektu ;] Ile mA, nie wiem Zwykłe z elektronika, raczej jedne mają :D
    Światła daje dość dużo, tak jak lampka nocna, z odległości 2 metrów leżałem i pisałem także co nieco światła daje.

A co do antenki <--> gałązki próbowałem, ale za nic nie da się przewiercić gałązki, w pniaku było ciężko bo w środku słojów strasznie znosi i nie chce wiercić, stąd jeszcze musiałem dać plaster z gałązki :D
    Stąd antenka, trzeba było coś wymyślić :D
  • #9 8233299
    tragi
    Poziom 22  
    mateusz77892 napisał:
    (...) A co do antenki <--> gałązki próbowałem, ale za nic nie da się przewiercić gałązki, w pniaku było ciężko bo w środku słojów strasznie znosi i nie chce wiercić, stąd jeszcze musiałem dać plaster z gałązki :D

To zależy jaka byłaby średnica tej gałązki. Długość nie jest wielka, więc można zamocować gałązkę w imadle i wywiercić bez problemu wiertarką stołową. I wtedy nie będzie "znosić" wiertła. Ale antena też może być.
  • REKLAMA
  • #10 8233440
    Gigantor
    Poziom 19  
    Ocena: 1085
    mateusz77892 napisał:

A co do antenki <--> gałązki próbowałem, ale za nic nie da się przewiercić gałązki, w pniaku było ciężko bo w środku słojów strasznie znosi i nie chce wiercić, stąd jeszcze musiałem dać plaster z gałązki :D

Znawcą drzew nie jestem, ale pamiętam z dzieciństwa, że gałązki niektórych krzewów mają wewnątrz bardzo miękki miąższ, przez który można łatwo przebić się kawałkiem drutu.
  • REKLAMA
  • #11 8233475
    tragi
    Poziom 22  
    Gigantor napisał:

Znawcą drzew nie jestem, ale pamiętam z dzieciństwa, że gałązki niektórych krzewów mają wewnątrz bardzo miękki miąższ, przez który można łatwo przebić się kawałkiem drutu.

Zgadza się, takim krzewem jest dziki bez z którego bardzo łatwo można wypchać miąższ ze środka a gałązka i tak będzie mocna i stabilna. No i zdecydowanie ładniej by lampka wyglądała niż z tą antenką.
  • #12 8234990
    mateusz77892
    Poziom 17  
    Ocena: 547
    a tam nie róbcie już halo z gałązki :D zeschła by sie, spękała jak pieniek i wygieło by mi całą lampke. A tak to w pełni połączenie elektroniki z przyrodą :D
    W sumie komponuje się ładnie więc nie wiem o co wy się czepiacie, antenka jest jedna z najważniejszych części konstrukcji, miała być cienka - jest. Stabilna - jest, nic mi więcej nie potrzeba :D a jak bym miał w pełni robić drzewo: to pieniek, gałązka to potem jeszcze by się przydał klosz w kształcie korony drzewa. Jest jak jest, i tak myślę że w żadnym sklepie nie znalazłbym nic ciekawszego, a tu jeszcze własnej roboty. Więc proszę złamać tradycje każdego tematu że czepiamy się o byle co, gdy nie ma się do czego przyczepić. :D:D:D
  • #13 8235222
    pirania36
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Można zostawić ten projekt w tym stanie lub go trochę ulepszyć; np z wyglądu/estetyki. Ta gałązka musiała by mieć jakąś konkretniejszą grubość żeby sama podtrzymywała górę i tak by po jakimś czasie wysiadła. Choć jest sposób. Jeżeli już przebijesz się przez miąższ tej gałązki to można by przebić właśnie jakąś rurkę/antenkę i przez tą rurkę puścić kable dodałbym jeszcze trochę liści i to z brzozy bo ten pniak jest chyba z brzozy a kolory to tylko zielony
  • #14 8238840
    Kolorowa
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Liście brzozy są w porównaniu z użytymi tutaj mniej interesujące, chyba że byłyby ułożone w ciekawy wzór. Jednak sądzę, że te liście wyglądają bardzo estetycznie. Całość dobrze pomyślana.
  • #16 8450175
    profesorek_96
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Jakich diod użyłeś do tego projektu że ci te 300mA wystarczy. Chyba nie super jasnych? Fajny projekt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował projekt lampki RGB DIY, podkreślając jej oryginalną konstrukcję oraz zastosowanie diod RGB z czterema nóżkami. Zasilanie lampki zapewnia ładowarka sieciowa o napięciu 6-15V i prądzie 300mA. W dyskusji zwrócono uwagę na estetykę wykonania, w tym użycie pnia brzozowego jako obudowy, oraz na kwestie związane z anteną, która mogłaby być zastąpiona gałązką. Użytkownicy podzielili się sugestiami dotyczącymi ulepszeń projektu, takich jak impregnacja pnia oraz zmiana wyglądu anteny. Wspomniano również o możliwościach zastosowania różnych rodzajów diod oraz ich jasności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA