logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ktoś zbudował działający silnik magnetyczny o dużej mocy?

sc203 05 Sty 2011 00:05 20312 63
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się zbudować działający silnik magnetyczny, który napędzałby się sam i miał dużą moc?

Nie — w tej dyskusji uczestnicy zgodnie wyjaśniają, że same magnesy stałe nie dadzą napędu, bo siły przyciągania i odpychania równoważą się i bilans pracy wychodzi na zero [#8997334][#8993789] Aby uzyskać ruch, trzeba by w odpowiednich miejscach i w odpowiednim czasie zmieniać pole magnetyczne, ale bez obcego źródła energii nie da się tego utrzymać [#9055769] Podkreślono też, że animacja nie jest dowodem działania; zamiast niej trzeba pokazać rysunki, podstawową zasadę działania, obliczenia albo zbudować mały fizyczny model [#8963127][#9002117] W praktyce w wątku nie padł żaden działający projekt silnika magnetycznego o dużej mocy, a autorowi zalecono powrót do podstaw fizyki i sprecyzowanie konstrukcji [#9138908][#9002117]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 8959376
    sc203
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich, jestem mechanikiem samochodowym wiec samą mechanikę jako taką w jakiś tam sposób mam opanowaną, wiadomo oddziaływanie sił i takie tam, jakieś pół roku temu, tak jak Newtonowi spadło jabłko na głowe i krzyknął EUREKA! tak i mnie olśniło w sprawie tych silników. Wszystkie te silniki, które można zobaczyć w internecie włączając ten który został pokazany na uniwersytecie w Holandii ,one się obracają ,ale dużej mocy z ogólnej masy silnika to tam nie ma, natomiast ten który u mnie w głowie wyewoluował w wyniku połączenia zasad pracy różnych rodzajów silników działa i to nie źle, ktoś powie na papierze to wszystko możliwe ale to nie jest na papierze tylko w głowie i tam jest cała wizualizacja a jeśli coś widzę jak wygląda w rzeczywistości to potrafię zrozumieć jak to działa jeśli znam budowę danej maszyny, podobny przykład odnosi się do tego co widzę w swojej głowie i potrafię to przeanalizować jak pracuje w szczegółach. Gdybym był bardziej oblatany w obsłudze programów graficznych wszystkim bym udowodnił że to po prostu działa bo bym stworzył animację ale niestety jestem za krótki akurat w tym temacie.
    Akurat nie znam nikogo kto biegle działa z takimi programami a chciał bym aby któryś z Panów pomógł stworzyć taką animację aby udowodnić że to po prostu działa i zamknąć usta niedowiarkom. Nie zawsze wynalazki wynajdowali uczeni i profesorowie ,wynajdowali też prości ludzie ,którzy również mieli dobrze pofałdowane zwoje mózgowe i to jeszcze w dobrą stronę, jeśli któremuś z Panów zechce się pomóc zwykłemu mechanikowi to zapraszam do kontaktu na e-maila sc203(malpa)poczta.onet.pl Mieszkam w Łodzi. A jeśli nie będzie nikogo to ja i tak go zrobię bez wcześniejszych pokazywanych argumentów że działa.
    Chyba że Japończycy w tych skuterach taki (wynaleźli) zastosowali no to w tedy lipa, a czasami tak się zdarza ,że w tym samym czasie ktoś wymyśla to samo.
  • REKLAMA
  • #2 8959396
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Tak sobie myślę, że gdybyś przedstawił nieco detali dotyczących konstrukcji, mogłaby się wywiązać ciekawa dyskusja. Bo na razie to pływamy na pograniczu. Dawno temu w Związku Radzieckim mawiano: "robilibyśmy konserwy, gdybyśmy mieli mięso, ale nie mamy blachy" :-) Pozdrawiam.
  • #3 8959417
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    sc203 napisał:
    Gdybym był bardziej oblatany w obsłudze programów graficznych wszystkim bym udowodnił że to po prostu działa bo bym stworzył animację

Powiedz, że żartujesz! Bo jeżeli wierzysz w to, że animacja może być dowodem czegokolwiek, to....
  • REKLAMA
  • #4 8959472
    kosmo21
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Pewnie animacja w stylu:

:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
  • REKLAMA
  • #5 8959498
    sc203
    Poziom 10  
    Powiem tak , dosyć trudno wytłumaczyć ogólną zasadę żeby dotarła ze zrozumieniem do odbiorcy bez graficznego schematu ,choć samo urządzenie nie jest bardziej skomplikowane od samego silnika spalinowego, ponieważ występują tam takie same lub podobne siły i zasada działania a powiedział bym, że budowa jest nawet prostsza (ale nie bez przesady) a gdybym miał napisac opis budowy i działania zwykłego silnika spalinowego i żeby to ktoś zrozumiał bez jakiegoś poglądowego choćby rysunku to dla osoby laickiej musiał bym napisać referat a mnie jako nie biegłemu w pisaniu na klawiaturze zajęło by noo.. parę chwil.
    A przeglądając niektóre tematy na różnych forach z tego zakresu i widząc spory ( wypowiedzi) większości piszących na temat czy coś działa czy nie będzie działało stwierdzam że maja bardzo ograniczoną percepcję postrzegania, gdzie człowiek z wyobraźnią techniczną spojrzy na dany rysunek ,szkic itp. od razu postawi tezę twierdzącą lub nie w zależności czego to dotyczy dany układ a grupa dyletantów czy też laików będzie trzepała pianę i weź im teraz bez pokazu wytłumacz ,że to działa. Ja nie mówię ,że mierzę wszystkich jedną miarą, ale patrząc nawet na naszą Polskę i to co się w niej dzieje to takich ludzi jest od groma. Dlatego więc chciałem się z kimś skontaktować aby to bardziej naświetlić i pokazać.

Dodano po 10 [minuty]:

A jeżeli "kolega" jankolo nie potrafił by zrozumieć działania silnika spalinowego pokazanego graficznie w przekroju i w ruch to już nie moja wina. Od tego są szkoły itp. ( bez obrazy)
  • #6 8959517
    yogi009
    Poziom 43  
    Oj, to ja jestem dyletantem i pewnie wszyscy tutaj, jak już tak stawiasz sprawę. Strasznie babska gadka, kawę na ławę, albo kieliszek wódki w milczeniu :-)
  • #7 8959523
    sc203
    Poziom 10  
    Właśnie taka animacja tylko że oczywiście z prawidłowym rysunkiem (i wszystko jasne)

Dodano po 13 [minuty]:

Nikogo nie chcę obrażać i przepraszam ale naprawdę jest sporo takich ludzi w danych dziedzinach, czy nie spotkałeś się z tym w życiu, że jest ktoś na jakimś tam stanowisku a jego nie powinno tam w ogóle być,i jeszcze mówi że to on ma rację, ja myślę że jest mnóstwo takich ludzi. Nie mówię że jestem omnibusem ale jeśli na ten temat napisałem na tym forum to czy sądzisz że by chciało mi się trzepać pianę po 1-wszej w nocy gdyby miało byc inaczej?
  • #8 8959600
    swiatal
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    O ile pamiętam ze szkoły,
    to: "Eureka!" jest
    cytatem z Archimedesa,
    a nie z Newtona.
  • #9 8959616
    sc203
    Poziom 10  
    I dobrze pamiętasz, ale czy to ważne kto co powiedział ważne kto ustalił te prawa i że w ogóle ustalił i że można je teraz wykorzystać .Pewno po angielsku EUREKA inaczej brzmi ,pewno jakoś tak " I know " .A może też to powiedział tylko nikt nie słyszał.
  • #10 8960675
    lynx22
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    A mnie w szkole uczyli że perpetum mobile jest niemożliwe :D
  • #11 8960838
    yogi009
    Poziom 43  
    Proponuję zamknąć temat, on nie prowadzi do niczego.
  • #12 8961634
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    A ja mam pytanie - po co tworzyć animację? Piszesz że jesteś mechanikiem, zgaduję że "czynnym", i pewnie masz tam jakieś zaplecze które mógłbyś wykorzystać dajmy na to "po godzinach", w celu wykonania działającego modelu. Żadna animacja nie odda realizmu eksperymentów na żywym organizmie.
  • #13 8962528
    sc203
    Poziom 10  
    Hmm... pewno tak, lecz gdy na wyposażeniu warsztatu SAMOCHODOWEGO jest zestaw kluczy, śrubokrętów i różnych innych gadżetów i przyrządów do obsługi pojazdów, czyli do rozkręcania i skręcania, (bo głównie to na tym polega) to dość trudno zbudować jakikolwiek silnik, do tego niestety potrzebne są różne obrabiarki , choćby tokarki czy frezarki to te najprostsze nie mówiąc już o wyważarkach specjalistycznych wyprodukowanych do obsługi danego elementu. Nie jest to takie proste, bo gdyby to było takie proste, to każdy kto ma takie narzędzia chocby jak ja zbudowałby sobie sam silnik i wstawił do swojego auta i nie musiałby kupować za grube tysiące w sklepie gdyby się mu np. popsuł.
    Ja pisząc pierwszy post chciałem a żeby mi ktoś pomógł przedstawić wizualnie zasadę działania tego silnika, a gdy już ktoś by zajarzył że to działa i miałby techniczne możliwości pomocy można by było to urealnić namacalnie .Na początku, faktycznie jako model poglądowy ,aby potem popchnąć sprawę być może dalej, no niestety są rzeczy które muszą się rodzić w bólach i przy ogólnej negacji, wynikającej z nieznajomości rzeczy takiej jak "uczyli mnie że perpetum mobile nie istnieje" bo chyba nie istnieje, a to przecież nie jest żadne perpetum mobile tylko silnik który zamiast np. energii chemicznej wykorzystuje energię magnetyczną i jeśli ktoś się w taki sposób wypowiada to musi się cofnąć do lat szkolnych i powtórzyć jeszcze raz szkołę albo chociaż lekcję fizyki a jak nie zrozumie to jeszcze raz aż do skutku.
  • #14 8963047
    tajwoj
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    sc203 napisał:
    ...a jak nie zrozumie to jeszcze raz aż do skutku.

I w ten właśnie sposób możesz się nauczyć robić animacje.
  • #16 8963356
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    sc203 napisał:

Ja pisząc pierwszy post chciałem a żeby mi ktoś pomógł przedstawić wizualnie zasadę działania tego silnika, a gdy już ktoś by zajarzył że to działa i miałby techniczne możliwości pomocy można by było to urealnić namacalnie .Na początku, faktycznie jako model poglądowy ,aby potem popchnąć sprawę być może dalej, no niestety są rzeczy które muszą się rodzić w bólach i przy ogólnej negacji, wynikającej z nieznajomości rzeczy takiej jak "uczyli mnie że perpetum mobile nie istnieje" bo chyba nie istnieje, a to przecież nie jest żadne perpetum mobile tylko silnik który zamiast np. energii chemicznej wykorzystuje energię magnetyczną i jeśli ktoś się w taki sposób wypowiada to musi się cofnąć do lat szkolnych i powtórzyć jeszcze raz szkołę albo chociaż lekcję fizyki a jak nie zrozumie to jeszcze raz aż do skutku.

Zrób w takim razie mały model takiego silnika. Jeśli nie możesz wykonać niektórych części to możesz je zlecić w jakimś warsztacie gdzie maja obrabiarki.
    Jeśli jesteś biegły z fizyki to przedstaw podstawową zasadę działania takiego silnika, podstawowe wyliczenia z których wyjdzie że silnik ruszy a nie jest kupą złomu.
  • #17 8964252
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    Nie musisz mieć własnego sprzętu. Jest na forum kolega Rzuuf, który deklaruje, że na zamówienie
    wykona taką konstrukcję, tylko trzeba mu przysłać dokumentację techniczną i wpłacić zaliczkę.
    Myślę, że jako mechanik na dokumentacji technicznej się znasz, i masz pieniądze na zaliczkę.
  • REKLAMA
  • #18 8992836
    sc203
    Poziom 10  
    Przepraszam ale udało mnie się stworzyć tylko gif , dla mnie to sukces a dla kogoś innego to może być pryszcz ,no to trudno , niestety nie można być omnibusem ale jeśli na dany temat chcę się wypowiedzieć to trzeba mieć cokolwiek pojęcia a jeśli nie wiem to proszę o pomoc o wyjaśnienie itp.
    Tak więc myślę, że jeśli ktoś będzie miał trochę wyobraźni technicznej to po obejrzeniu i przeanalizowaniu ruchów magnesów względem siebie i sił jakie występują w danej fazie , dojdzie do tego że to po prostu pracuje.
    [/film]
  • #19 8993153
    lynx22
    Poziom 17  
    Zasada działania jest prosta, dlatego nie rozumiem w czym tkwi problem, że nie możesz tego sam wykonac. Niesttety ale to nie będzie działac.
  • #20 8993554
    sc203
    Poziom 10  
    A skąd taki wniosek? Bo już i koniec?
  • #21 8993753
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    sc203 napisał:
    A skąd taki wniosek? Bo już i koniec?

Nie uda się wyprodukować magnesów zewnętrznych, tj. o tak ułożonych biegunach.
  • #23 8993976
    lynx22
    Poziom 17  
    Magnes to nie problem. W najprostszym wypadku można poprostu odpowiednio obrobic magnes sztabkowy. Przy idealnym wykonaniu tego urządenia otzryma się rozbudowane łożysko magnetyczne.
  • #24 8996050
    oli7
    Poziom 13  
    Oj, jeśli nawet to działa to z pewnością nie długo, iż magnesy stałe o takich samych biegunach rozmagnesują się.
  • #25 8996782
    sc203
    Poziom 10  
    Są magnesy SSMC które mają dożywotnią gwarancję , natomiast NeoDOMowe niestety tracą swoje właściwości po pewnym czasie.
  • #27 8999975
    robertcb
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    _jta_ napisał:
    Ale to nie działa z innego powodu: magnesy tyle samo (jeśli się nie zmieniają) ciągną "do przodu" i "do tyłu" - bilans wychodzi na zero.

A gdyby magnes włożyć w dopasowaną miseczkę wykonaną z mumetalu, w taki sposób, by tylko jeden biegun był odsłonięty? będziemy mieli jednobiegunowy magnes?
  • #28 9000175
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    Nie - można co najwyżej na jednym biegunie mieć pole rozłożone na większą powierzchnię (ale w sumie tyle samo).
    Ale to przecież jest elementarna wiedza ze szkoły - czy tu są forumowicze, którzy w szkole się nie uczyli?
  • #29 9001474
    sc203
    Poziom 10  
    Ale kochani pola magnetyczne się zmieniają bo jest wirujący pierścień i on robi tą zmianę pól w zależności od fazy w jakiej znajduje się wewnętrzny element , bo gdyby stał ten zewnętrzny pierścień to faktycznie układ sił był by w równowadze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania działającego silnika magnetycznego o dużej mocy. Użytkownik, będący mechanikiem samochodowym, przedstawia swoje pomysły na konstrukcję, jednak spotyka się z sceptycyzmem ze strony innych forumowiczów, którzy podkreślają, że zasady fizyki, takie jak zasada zachowania energii, uniemożliwiają stworzenie perpetuum mobile. Wiele osób sugeruje, że zamiast animacji, autor powinien skonstruować model silnika, aby zweryfikować swoje pomysły. Pojawiają się również dyskusje na temat właściwości magnesów, ich zastosowania oraz ograniczeń w projektowaniu silników opartych na magnetyzmie. Wskazano na potrzebę poszerzenia wiedzy z zakresu fizyki oraz inżynierii, aby móc skutecznie pracować nad takimi projektami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA