Znalazlem dzisiaj w necie ciekawy artykol o zasilaniu silnika samochodowego wodorem, ale najbardziej chodzi mi tutaj o sam reaktor do wytwarzania wodoru. Dziala to na zasadzie elektrolizy wody. nie chce sie tu rozpedzac odrazu zeby takie cos zastosowac w samochodzie, bo glownie mi tu chodzi o budowe urzadzenia do elektrolizy. Mialo by to jak narazie zasilac silnik od kosiarki, chodzi mi tu glowenie o wydajnosc takiego wynalazku, mianowicie chodzi oto zeby do silnika od kosiarki podczepic alternator samochodowy i zeby to bylo samowystarczalne. Tym bardziej dla mnie to by bylo Urzadzenie free energy, bo mam studnie na podworku ;]. Mam takie watpliwosci - chodzi oto ze woda chyba sama z siebie nie bedzie ulegac elektrolizie i wypadalo by do niej dodac jakiegos kwasu, itp ?? Chodzi oto ze akurat w tym temacie jestesm ciemny bo czy jezeli np doleje kwasu to nie bedzie go ubywalo pod wplywem elektrolizy ?? Wg mojej wiedzy z kwasem nic nie powinno sie dziac, elektrolizie powinna ulegac tylko woda, wiec teoretycznie wystarczylo by raz nalac kwasu i wystarczylo by go do czasu az by nie wyparowal. jesli ktos wie to niech napisze cos wiecej o elektrolizie. Inna sprawa to jak zrobic takie urzadzenie zeby bylo ono w stanie soatarczyc odpowiednia ilosc wodoru do silnika, i aby silnik byl w stanie wytworzyc odpowiednia moc zeby z tego mozna bylo zasilac elektrody potrzebne do elektrolizy, i zeby jeszcze zostal jakis zapas mocy na to zeby wyprodukowac z tego troche pradu.
i problem jest taki:
jak wykonac taki "elektrolizer" zeby byl w stanie dostarczyc odpowiednia ilosc wodoru do silnika takiego od kosiarki, tak aby ten mogl zasilic elektrody zeby zachodzila elektroliza i jeszcze byl nadmiar mocy do wykorzystania ?? jakie to urzadzenie musi byc duze ?? jakie elektrody ?? jak umieszczone ?? Czy wystarczy tylko dolewac wody ?? czy moze trzeba jeszcze kwasu ??
temat jest bardzo ciekawy, tymbardziej ze wg autora to dziala, pozatym dawno temu widzialem w tv taki samochod zasilany wodorem ale to bylo baaardzo dawno.
http://www.hasslberger.com/tecno/hydrogen.html - to jest strona z opisem (po angielsku) na dole strony sa dwa linki do rysunkow, interesujacy "construction plans 2"
jak narazie to podchodzi do tego sceptycznie bo to jest zbyt piekne i proste, a moze tylko mi sie tak wydaje bo to jest malo powszechne ??
jesli ktos ma jakas wiedze na ten temat to niech cos napisze, moze uda sie uzbierac cos sensownego.
Fajnie bylo by miec w domu taki generator co to by chodzil na wode, a tym samym miec prad za darmo. ale zobaczymy co z tego wyjdzie i mam przeczucie ze niestety bedzie bardzo trudno
i problem jest taki:
jak wykonac taki "elektrolizer" zeby byl w stanie dostarczyc odpowiednia ilosc wodoru do silnika takiego od kosiarki, tak aby ten mogl zasilic elektrody zeby zachodzila elektroliza i jeszcze byl nadmiar mocy do wykorzystania ?? jakie to urzadzenie musi byc duze ?? jakie elektrody ?? jak umieszczone ?? Czy wystarczy tylko dolewac wody ?? czy moze trzeba jeszcze kwasu ??
temat jest bardzo ciekawy, tymbardziej ze wg autora to dziala, pozatym dawno temu widzialem w tv taki samochod zasilany wodorem ale to bylo baaardzo dawno.
http://www.hasslberger.com/tecno/hydrogen.html - to jest strona z opisem (po angielsku) na dole strony sa dwa linki do rysunkow, interesujacy "construction plans 2"
jak narazie to podchodzi do tego sceptycznie bo to jest zbyt piekne i proste, a moze tylko mi sie tak wydaje bo to jest malo powszechne ??
jesli ktos ma jakas wiedze na ten temat to niech cos napisze, moze uda sie uzbierac cos sensownego.
Fajnie bylo by miec w domu taki generator co to by chodzil na wode, a tym samym miec prad za darmo. ale zobaczymy co z tego wyjdzie i mam przeczucie ze niestety bedzie bardzo trudno
Moderowany przez skryn:Przeniosłem z "Inne".
Wpis dokonano 15.04.2007 19:46