Najlepsi eksperci to ludzie którzy w życiu nie widzieli jak co się robi a opierają się o jakieś strony, prawnie też tworzone przez im podobnych.
Takie osoby mają najwięcej do powiedzenia w tych tematach o których zielonego pojęcia nie mają.
Paliwa ciekłe wytwarzane sztucznie... No jak np. skroplony wodór?
Ehh
No ale co się dziwić, wystarczy spojrzeć w awatar:)
A wracając do tematu, jak już pisałem, wodór jest paliwem przyszłości.
Wodór, jest obecnie produkowany tam, gdzie jest namiar energii, której nie da się wykorzystać. Jest łatwy w transporcie i magazynowaniu. A do tego jest czysty ekologicznie.
Może jak będę na stacji produkcji wodoru, to porobię zdjęcia. Na razie będzie ciężko, bo covid-19 troche przeszkadza. Oczywiście nie dam rady zrobić zdjęć z wnętrz kontenerów, bo po oddaniu ja nie mam już do nich dostępu.
Ale z zewnątrz jak najbardziej:) Może do Wielkanocy się uda.
Powtórzę się co prawda ale naprawdę, wodór już działa. To nie jest tak, że to przyszłość!
Przyszłość to wykorzystanie wodoru na szerszą skalę.
O szkole komunalnej już pisałem, że jest ogrzewana właśnie wodorem. OD czerwca startuje prom zasilany wodorem co ma nie tylko poprawić środowisko, ale też zdecydowanie obniżyć koszt i obsługi promu.
Do 5 lat, 50% promów w Szkocji będzie zasilane wodorem. Dodam, że Szkocja produkuje więcej energii el. niż jej zużywa. A nie wszystko da się przesłać na południe.
Parę wysp wybudowało komunalne wiatraki, często są to średnie do 5 MW wiatraki, które nie sa wykorzystywane nawet w 80% To są głównie miejsca które są potencjalnymi stacjami produkcji wodoru. Oczywiście na skalę odpowiednią do ilości energii:)
Stacja wytwarzania wodoru wcale duża nie jest i do tego jest bezobsługowa. Cały nadzór dokonuje się zdalnie, często tysiące km od samej stacji. Wszystko odbywa się automatycznie.
Sprawa troche się opóźniał, z powodu covid-19 jak i niestety z powodu brexit. Większość inwestycji jest z programów UE.