logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria IGBT IXGH39N60B i drivera SG3526N w kontrolerze silnika DC

tzk1983 09 Lut 2011 18:01 1848 6
REKLAMA
  • #1 9127172
    tzk1983
    Poziom 10  
    Witam,
    w płytce kontrolera silnika DC (szczotkowy) po kilku godzinach pracy pali się moduł IGBT(wszystkie nóżki zwarte) i jego driver.
    Po ponownej wymianie to samo ;/ części są drogie więc wolę nie ryzykować po raz kolejny.
    Elementy to IXGH39N60B a driver to SG3526N.
    Jakie mogą być przyczyny tej awarii?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9127396
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 877
    Sprawdź silnik na obecność zwartych zwojów.
  • REKLAMA
  • #3 9127440
    tzk1983
    Poziom 10  
    Sprawdzałem pomiar statyczny rezystancji silnika --> 1,3 Ω
    Jak dokładnie to jeszcze można sprawdzić?

Silnik DC 200V I 13,4A 3740RPM

Płytka ma już 6 lat więc się zastanawiam czy nie trzeba od strony sterowania wymienić zapobiegawczo kondensatorów?
    Może lepsze chłodzenie wykonać?
  • REKLAMA
  • #4 9133966
    arci36
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Sprawdź dokładnie komutator czy nie ma zwarć. Miałem podobny problem. Przez uszkodzony komutator i szczotki rozwalało mi tyrystory.
  • REKLAMA
  • #5 9134152
    tzk1983
    Poziom 10  
    Ok sprawdzę dzięki
  • #6 9134277
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Palenie się modułu IGBT może mieć wiele przyczyn:

- silnik zabrudzony pyłem szczotkowym (powoduje przebicia do masy, bądź przebicia między poszczególnymi punktami na komutatorze,
    - rozstrojony układ sterownika IGBT - złe sterowanie - być może wyschnięte elektrolity, które powodują zmianę parametrów a w rezultacie psucie się modułu. Może też być uszkodzony jakiś element (np malutki rezystor), którego nie zauważyłeś i to on ciągle powoduje uszkadzanie modułu.
    - wysokie napięcia (piki) w układzie powodujące przebicia tranzystorów. Takie przebicia mogą powstawać w procesie komutacji, może coś nie łączy. Być może był wcześniej jakiś filtr, którego teraz nie ma ?
    - przeciążenie/przegrzanie moduły - słabe odprowadzanie ciepła.

Przyczyn może być oczywiści więcej - ale to co wymieniłem to chyba najbardziej popularne.
  • #7 9137663
    tzk1983
    Poziom 10  
    Wymienię jeszcze kondensatory na sterowaniu zapobiegawczo.
    Płytka jest sprawdzona pod względem spalonych, niedziałających elementów.
    Został silnik do sprawdzenia i dam dodatkowy radiator na podstawę.

Dam znać jak wyszło

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modułem IGBT IXGH39N60B oraz jego driverem SG3526N, które ulegają uszkodzeniu po kilku godzinach pracy w kontrolerze silnika DC. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny awarii, takie jak zwarcia w silniku, uszkodzenia komutatora, zły stan kondensatorów w układzie sterującym, wysokie napięcia w układzie oraz przeciążenie modułu. Użytkownik planuje wymienić kondensatory oraz dodać radiator, a także sprawdzić silnik pod kątem uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA