Witam.
Pomysł narodził się dosyć dawno, kilka lat temu, gdy zakupiłem zestaw do samodzielnego montażu
JABEL J-96"Jednoręki bandyta gra losowa".
Jednak mogłem ten pomysł zrealizować dopiero, gdy miałem w ręku tak potężne narzędzie jak mikrokontrolery. Z tego miejsca chciałbym podziękować koledze z forum sp3ots, który pomógł mi zrozumieć podstawowe rzeczy w BASCOMie i postawić w nim pierwsze kroki.
Budowa
Automat składa się z dwóch części.
Jedna jest ze sterownikiem i panelem przednim, druga z pojemnikiem na monety, mechanizmem zapadni i zasilaczem. Niestety nie porobiłem zdjęć mechanizmu i nie zrobię, bo tam wszystko jest zabezpieczone tekturą zaklejoną klejem na gorąco. Zasilacz impulsowy uniwersalny ustawiony jest na 7,5 V, bowiem tyle wystarczy, a i stabilizatory się nie grzeją zbytnio.
Na panel przedni składają się różne poskładane zestawy do samodzielnego montażu z wieloma diodami LED, mające uatrakcyjnić wygląd. Po prostu miałem tego dużo i postanowiłem wykorzystać. Z boku obudowy znajduje się mały zamek z przełącznikiem wbudowanym (z telefonu stacjonarnego Veris), po przekręceniu klucza w zamku następuje wypłata pieniędzy ze środka, oczywiście wypłaca również w przypadku wygranej. Sterownik to płytka testowa zakupiona na Allegro, na niej uczyłem się BASCOMa; została wybrana również ze względu na zainstalowane przekaźniki.
Zasada działania
Na początku sterownik uruchamia silnik, by podnieść pochylnię na wypadek, jakby była opuszczona(jak jest opuszczona-wysypują się pieniądze). Następnie pojawia się napis główny "Wrzuć monetę, zgarnij fortunę".
Po wrzuceniu monety do otworu w górnej części automatu, spadając, uderza w wystający element połączony z elementem ze stykami, co powoduje wysłanie stanu niskiego na jakiś port atmegi8.
Wówczas ma się 2 szanse - po pociągnięciu dźwigni załącza się przekaźnik, zwierając ścieżki na płytce J-96, które normalnie zwierałby przycisk.
To powoduje obracanie się "bębnów", którymi są diody LED. Do katod zielonych LEDów są podłączone tranzystory PNP szeregowo, co sprawia, że przez tranzystory do portu procka przepłynie prąd wtedy, gdy wszystkie 3 zielone będą zapalone, w tym przypadku zostaje opuszczona pochylnia i pieniądze wysypują się otworem, który jest na dole automatu.
Kosztowało mnie to wszystko razem ok. 200 zł.
Mam jedno zdjęcie w wnętrza automatu, które tu wstawię.
AUTOMAT NIE JEST WYKORZYSTYWANY DO CELÓW HAZARDOWYCH, TO TYLKO TAKI MODEL, ZABAWKA
Fajne? Ranking DIY