logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automat "Jednoręki bandyta"

elektro155 06 Cze 2011 15:02 10725 24
REKLAMA
  • Automat "Jednoręki bandyta"

Witam.
    Pomysł narodził się dosyć dawno, kilka lat temu, gdy zakupiłem zestaw do samodzielnego montażu
    JABEL J-96"Jednoręki bandyta gra losowa".
    Jednak mogłem ten pomysł zrealizować dopiero, gdy miałem w ręku tak potężne narzędzie jak mikrokontrolery. Z tego miejsca chciałbym podziękować koledze z forum sp3ots, który pomógł mi zrozumieć podstawowe rzeczy w BASCOMie i postawić w nim pierwsze kroki.

Budowa

Automat składa się z dwóch części.
    Jedna jest ze sterownikiem i panelem przednim, druga z pojemnikiem na monety, mechanizmem zapadni i zasilaczem. Niestety nie porobiłem zdjęć mechanizmu i nie zrobię, bo tam wszystko jest zabezpieczone tekturą zaklejoną klejem na gorąco. Zasilacz impulsowy uniwersalny ustawiony jest na 7,5 V, bowiem tyle wystarczy, a i stabilizatory się nie grzeją zbytnio.
    Na panel przedni składają się różne poskładane zestawy do samodzielnego montażu z wieloma diodami LED, mające uatrakcyjnić wygląd. Po prostu miałem tego dużo i postanowiłem wykorzystać. Z boku obudowy znajduje się mały zamek z przełącznikiem wbudowanym (z telefonu stacjonarnego Veris), po przekręceniu klucza w zamku następuje wypłata pieniędzy ze środka, oczywiście wypłaca również w przypadku wygranej. Sterownik to płytka testowa zakupiona na Allegro, na niej uczyłem się BASCOMa; została wybrana również ze względu na zainstalowane przekaźniki.

Zasada działania

Na początku sterownik uruchamia silnik, by podnieść pochylnię na wypadek, jakby była opuszczona(jak jest opuszczona-wysypują się pieniądze). Następnie pojawia się napis główny "Wrzuć monetę, zgarnij fortunę".
    Po wrzuceniu monety do otworu w górnej części automatu, spadając, uderza w wystający element połączony z elementem ze stykami, co powoduje wysłanie stanu niskiego na jakiś port atmegi8.
    Wówczas ma się 2 szanse - po pociągnięciu dźwigni załącza się przekaźnik, zwierając ścieżki na płytce J-96, które normalnie zwierałby przycisk.
    To powoduje obracanie się "bębnów", którymi są diody LED. Do katod zielonych LEDów są podłączone tranzystory PNP szeregowo, co sprawia, że przez tranzystory do portu procka przepłynie prąd wtedy, gdy wszystkie 3 zielone będą zapalone, w tym przypadku zostaje opuszczona pochylnia i pieniądze wysypują się otworem, który jest na dole automatu.

Kosztowało mnie to wszystko razem ok. 200 zł.
    Mam jedno zdjęcie w wnętrza automatu, które tu wstawię.

Automat "Jednoręki bandyta"

AUTOMAT NIE JEST WYKORZYSTYWANY DO CELÓW HAZARDOWYCH, TO TYLKO TAKI MODEL, ZABAWKA
    Załączniki:
    • jednorekibandyta2.txt (2.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    elektro155
    Poziom 26  
    elektro155 napisał 1049 postów o ocenie 187, pomógł 20 razy. Mieszka w mieście Kraków. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9582441
    vroobelle
    Poziom 10  
    No bardzo fajne to kolega zrobił :) Może jakiś filmik który by pokazał jak to wszystko działa?
  • #3 9582748
    niemrawy123
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Super konstrukcja...Namów tak przyjaciół na grę i będziesz bogaty!

W jaki sposób liczy to "coś" pieniądze?
  • #4 9582771
    elektro155
    Poziom 26  
    Ocena: 187
    Po prostu spadająca moneta uderzając o pewien element przed spadnieciem na pochylnię zwiera styki. Nie ma rozróżniania monet. Po wrzuceniu monety ma się 2 szanse, po wrzuceniu monety sterownik nie reaguje na monety, aż do zakończenia gry (użyte 2 szanse). Potem pojawia się napis jak na początku i mozna wrzucić monete by zacząć grać
  • REKLAMA
  • #5 9582793
    niemrawy123
    Poziom 11  
    A to gdy na początku wrzuci się np. 2zł to może wypaść 10zł. ?
  • #6 9582798
    elektro155
    Poziom 26  
    Wrzucić można 1,2,5 zł, na mniejsze też może zareagować, na podkładki pod śruby tez zadziała, po wygranej wysypuje wszystko.
  • #7 9582812
    niemrawy123
    Poziom 11  
    A, wszystko co się wrzuciło?
  • REKLAMA
  • #8 9582834
    niemrawy123
    Poziom 11  
    Hmm, ale to by było dobre że monety zostają w środku... (Jakaś część np. 1 z 5)
  • #9 9582839
    elektro155
    Poziom 26  
    może kiedys nad tym popracuję, w każdym razie biorę 20% z tego, co komu się wysypało :D
  • REKLAMA
  • #10 9582848
    niemrawy123
    Poziom 11  
    elektro155 napisał:
    biorę 20% z tego, co komu się wysypało

Żartujesz czy na poważnie?
    Ile jest procent na wygranie, a ile na przegranie?
  • #11 9582890
    elektronik999
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Taż to afera hazardowa, Wystarczy zrobić tak jak na tym zdjęciu. (czerwone to zapadka) [description_area=140,118:8366318500_1307375512.png][description=92,58,48,16,495099371,16]zapadka[/description][description=58,13,26,40,409686410,15]miejsce na zarobki[/description][/description_area]
  • #12 9583021
    stepawel
    Poziom 15  
    Ocena: 275
    Projekt ciekawy i nawet należy do grupy takich, których koszt się zwraca :)
    Jestem też pełen podziwu, że ten glut, który utzrymuje cały środek jeszcze nie odleciał. Warto swoje konstrukcje wykonywać tak, żeby za kilka lat po ich otwarciu się nie przestraszyć. Koszt wykonania nie należy do małych jak widzę.
    Projekt ogólnie fajny, chociaż wykonanie mogłoby być ładniejsze.
    Pozdrawiam
  • #13 9583052
    Matracz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    elektronik999 :arrow: Może warto by dodać drugą zapadnię pod zarobki, aby nie trząść całą maszyną podczas ich "wypłacania"?

Tak mniej więcej to jak często wypada wygrana?
  • #14 9583063
    elektro155
    Poziom 26  
    Wygrana to statystycznie raz na 64 próby
  • #15 9583101
    elektronik999
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Matracz napisał:
    elektronik999 :arrow: Może warto by dodać drugą zapadnię pod zarobki, aby nie trząść całą maszyną podczas ich "wypłacania"?
    To jest do dopracowania. Chodziło mi raczej o idee jak to ma działać.
  • #16 9583105
    Matracz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Około ilu monet mieści się w skarbonce - czy jest możliwość, że przy pewnym ciężarze przeciążą zapadnie?
  • #17 9583136
    elektro155
    Poziom 26  
    Pieniadze wypłacane są bez problemu, czasem jakaś moneta się nie ześlizgnie. Raz sie zdarzyło, że moneta się zakliniwała pomięszy końcem zapadni a ścianką i koledze nie wyleciało nic, mimo że wygrał, drugi raz zresztą.

Co do opadania pod ciężarem monet, to myśle, że mogłoby się tak zdarzyć, jakby tym sie troche zatrzęsło, ale myśle, że nie opadłoby samo.

Dodano po 2 [minuty]:

stepawel napisał:
    Projekt ciekawy i nawet należy do grupy takich, których koszt się zwraca :)
    Jestem też pełen podziwu, że ten glut, który utzrymuje cały środek jeszcze nie odleciał. Warto swoje konstrukcje wykonywać tak, żeby za kilka lat po ich otwarciu się nie przestraszyć. Koszt wykonania nie należy do małych jak widzę.
    Projekt ogólnie fajny, chociaż wykonanie mogłoby być ładniejsze.
    Pozdrawiam

Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jaki ten klej jest silny, mocno chyta obudowy z paneli podłogowych i nic nie wskazuje, żeby miało by puścić. Zresztą sam sterownik bez kleju się utrzymywał na goldpinach LCD
  • #21 9583535
    elektro155
    Poziom 26  
    Kity są tylko zasilane, każdy pracuje oddzielnie

Dodano po 24 [sekundy]:

są podłaczone do współnej linii zasilania
  • #22 9584062
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1597
    Szkoda że nie wykorzystałeś losowanie przez mikrokontroler. Wykorzystałbyś funkcję RND(liczba) i do tego jeszcze przetwornik ADC dla każdego bębna. Wtedy miałbyś naprawdę losowe urządzenie z prawdziwego zdarzenia. Pomyśl o tym w ew. przyszłej wersji.
  • #23 9584133
    elektro155
    Poziom 26  
    Urządzenie jest w pełni losowe: nie dość, że "bębny" zatrzymują się w różnych momentach, to czas ich obracania się zależy od czasu trzymania dźwigni, jeszcze w czasie "obracania" się nie "kręcą" się z identyczna szybkością, tylko np. jeden troche szybciej od drugiego. Rozpędzają i hamują z różnymi szybkościami.

Dodano po 15 [sekundy]:

100% losowość
  • #25 9585497
    elektro155
    Poziom 26  
    Losowość urządzenia opiera się na czasie ładowania i rozładowania kondensatorów, w pełni analogowe, atmega to tylko włącza losowanie, gdy się wrzuci monetę i pociągnie dźwignie. Z resztą czas ładowania zależy od czasu trzymania dźwigni. Poczytaj opis kitu JAbela J-96.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy automatu "Jednoręki bandyta" opartego na zestawie JABEL J-96. Użytkownik opisuje konstrukcję, która składa się z dwóch części: sterownika z panelem przednim oraz pojemnika na monety z mechanizmem zapadni. Automat działa na zasadzie detekcji wrzucanych monet, które uruchamiają grę. Uczestnicy dyskusji zadają pytania dotyczące działania mechanizmu, sposobu liczenia monet oraz statystyki wygranych. Wskazują również na możliwość poprawy konstrukcji, np. poprzez dodanie drugiej zapadni. Użytkownik podkreśla, że losowość gry opiera się na czasie ładowania kondensatorów, a nie na algorytmach komputerowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA