logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termometr CO na LCD 4x12

~~~pio~~~ 09 Cze 2011 16:48 12700 16
REKLAMA
  • Termometr CO na LCD 4x12

Witam.
    Przedstawiam projekt mojego termometru do mierzenia temperatury wody na piecu i bojlerze. Urządzenie powstało dlatego, że stare już mi się nie podobało.
    Założenia do projektu były takie, żeby wykorzystać wyświetlacz 4x12, na którym więcej informacji da się wyświetlić na razie program jest napisany pod instalację CO, jednak planuję jeszcze pomiar z solara grzejącego wodę.

Urządzenie działa na mikrokontrolerze atmega8, zastosowany wyświetlacz posiada podświetlanie RGB. Sterowanie podświetlaniem w kolorze zielonym zrealizowane za pomocą fotorezystora Adc i PWM Atmegi (jak jest jasno w pomieszczeniu, to przyciemnia wyświetlacz). Czerwone podświetlenie jest wykorzystane razem z buzzerem, gdy temperatura przekroczy 88 stopni. Czujniki temperatury to Ds18b20. Program napisałem w BASCOMIE. Przyciski służą do przełączania trybu Co i Solar.
    Koszty elementów wyniosły 80zł.
    Przepraszam za słabą jakość zdjęć, zapraszam do komentowania.
    Pozdrawiam.

Termometr CO na LCD 4x12 Termometr CO na LCD 4x12 Termometr CO na LCD 4x12 Termometr CO na LCD 4x12

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    ~~~pio~~~
    Poziom 15  
    ~~~pio~~~ napisał 70 postów o ocenie 161, pomógł 14 razy. Mieszka w mieście Gorlice. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9593985
    Bodziu_91
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    ~~~pio~~~ napisał:
    ( jak jest jasno w pomieszczeniu to przyciemnia wyświetlacz)

Mialeś chyba na myśli: "jak jest ciemno w pomieszczeniu to przyciemnia wyświetlacz"
    W Twoim wypadku wydaje mi się że byś wiele nie zobaczył.
  • REKLAMA
  • #3 9594318
    Firstcrysis2
    Poziom 10  
    Na schemacie VCC atmegi podciągnięty do GND i z tego co widzę później w gotowym urządzeniu żółty kabelek ratuje sytuację;) Może wyjaśnić czemu połaczyłeś PD4 z PD5 i PD6 z PD7. No i jeszcze by się przydało dopisać wartości elementów, dla potomych.
  • #4 9594918
    logos2000
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Również planuje zrobić podobny projekt, właściwie był już gotowy na płytce uniwersalnej ale z powodu ważniejszych wydatków poszedł na bok.
    Obsługa czujnika Ds18b20 jest z biblioteką bajecznie prosta.

Pytanie dlaczego alarm włącza się przy 88 stopniach? Być może mam źle założoną instalację w domu ale przy 85 stopniach to już piec skacze, a ew. projekt miałby chronić cały dom
  • #5 9595706
    djkomprez
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    A jak rozwiązałeś pomiar temperatury w boilerze ? tzn gdzie masz zamontowany czujnik pomiaru wody ? :) Sam kombinuje jak najdokładniej zmierzyć temp wody ...
  • #6 9595733
    ~~~pio~~~
    Poziom 15  
    Ocena: 161
    Bodziu_91 napisał:
    Cytat:

Mialeś chyba na myśli: "jak jest ciemno w pomieszczeniu to przyciemnia wyświetlacz"

Nie kolego chodzi o zaoszczędzenie prądu w dzień, na zdjęciu może się wydawać, że mało widać na wyświetlaczu jednak w rzeczywistości jest bardzo dobry kontrast.

Firstcrysis2
    Tak na schemacie był błąd (przeoczenie). PD4 z PD5 i PD6 z PD7 to połączenie z LCD
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

logos2000 napisał:

Cytat:
    Pytanie dlaczego alarm włącza się przy 88 stopniach? Być może mam źle założoną instalację w domu ale przy 85 stopniach to już piec skacze, a ew. projekt miałby chronić cały dom

U mnie przy 88 lekko szumi, zależy to chyba od pieca i instalacji.
    djkomprez napisał:

Cytat:
    A jak rozwiązałeś pomiar temperatury w boilerze ? tzn gdzie masz zamontowany czujnik pomiaru wody ? Sam kombinuje jak najdokładniej zmierzyć temp wody ...

Czujnik przyklejony jest na kleju termo-przewodzącym do rury odprowadzającej ciepła wodę i okręcona pianką. Najlepiej by było włożyć dsa do miejsca, w którym jest termometr analogowy...
  • REKLAMA
  • #7 9596084
    owocowy89
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Bardzo fajna, ciekawa konstrukcja. Podoba mi się bardzo pod każdym względem. Pytanie mam do tego, czy u CIebie woda sama krąży, czy masz wymuszony obieg? w tym drugim przypadku przydałoby się dopisać jeszcze trochę kodu do sterowania pompką wody i mamy pełno funkcjonalny sterownik CO. sam myślałem nad takim czymś. Ciekawe byłoby dodanie jeszcze czujnika temperatury na zewnątrz.
    I pytanie, czy te kable z wtykami nie wpływają na błąd pomiaru? zapewne krótkie bardzo nie są.
  • #8 9596356
    djkomprez
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Z tego co mi wiadomo te analogowe termometry można (chyba) po po prostu wykręcić
    bo to tylko wsad z takim grubym bolcem do pomiaru, woda nie powinna trysnąć
    bo tam jest z kolei wkład z gwintem do wkręcenia i miejscem na ten bolec.
    Tak przynajmniej mam przy piecu na wylocie pomiar temperatury.

Z bojlerem jest o tyle problem ze jak się nie ma wymuszonego obiegu wody CWU
    to pomiary będą do bani. Dopiero jak się odkręci kurek to pokaże wartość
    w miarę prawdziwą.
  • #9 9596618
    wonz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ~~~pio~~~ napisał:
    Bodziu_91 napisał:
    Cytat:

Nie kolego chodzi o zaoszczędzenie prądu w dzień, na zdjęciu może się wydawać, że mało widać na wyświetlaczu jednak w rzeczywistości jest bardzo dobry kontrast.

We wszystkich smartfonach z czujnikiem oświetlenia jest tak, że im jaśniej na zewnątrz tym jaśniej świeci ekran...
  • REKLAMA
  • #10 9597396
    narasta
    Poziom 21  
    Ocena: 219
    Z zewnątrz wygląda całkiem dobrze - bardzo podoba mi się kolor wyświetlacza :)

1. Nie dodałeś GROUND PLANE'ów - co ich brak prawda zmniejsza to pojemności pasożytnicze ale zwiększa wpływ zakłóceń zewnętrznych. Szkoda wytrawiacza.

2. Słabo odfiltrowałeś zasilanie - z doświadczenia wiem, że jeden kondensator 100nF to za mało w urządzeniach pracujących na stałe w domu - 1 przy stabilizatorze a drugi przy samej atmedze - równoległe łączenie kondensatorów zmniejsza ESR - co jest ważne dla AVRów - AVRy są starsznie podatne na zakłócenia (resetuja się, zawieszają).

3. Co prawda nie ma to znaczenia, ale mogłeś ścieżki poprowadzić tak, żeby nie były ustawione pod innymi kątami niż 0, 45 i 90 stopni.

4. Nie wiem jak daleko masz oddalone DSy od atmegi ale mogłeś dla pewności dać jakieś małe transile na liniach danych - ale to już przydałoby się w ekstremalnych przypadkach :)

Nie mogę jednak przeżyć sposobu w jaki narysowałeś schemat ideowy. Są pewne zasady rysowania schematów.
  • #11 9597730
    ~~~pio~~~
    Poziom 15  
    owocowy89 napisał:

I pytanie, czy te kable z wtykami nie wpływają na błąd pomiaru? zapewne krótkie bardzo nie są.

Kabel ma około 8m i nie robi żadnych błędów i zakłóceń. Problemy mogą się pojawić jak podłącze kolektor do podgrzewania wody, a tam jeszcze dojdzie 10m i 3 czujniki.
  • #13 9601684
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 10000208
    Dogma
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam
    Jak poradziłeś sobie z obsługą tego LCD 4x12 w bascomie?, Mam też taki i gdy wybiore standartowy 4x16 ucina mi 4 ostatnie znaki w 3 linijce.

-----------
    Pozdrawiam
  • #15 10012043
    ~~~pio~~~
    Poziom 15  
    Nie ma w Baskomie konfiguracji do obsługi LCD 4x12. Ja to zrobiłem tak
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Z tego wynika ,że pierwszy wiersz jest złączony z trzecim a drugi z czwartym wystarczy zrobić odstępy (spacja) po np. napisie w pierwszym aż dojdzie do trzeciego wiersza. Porównaj sobie co widać na zdjęciu wyświetlanej temperatury z kodem.
  • #16 14166727
    wolek14
    Poziom 31  
    Ocena: 81
    Bardzo fajna sprawa. Mam kilka pytań:
    - Skąd wziąłeś obudowę do urządzenia? To jakaś gotowa z otworem pod LCD czy sam wycinałeś? Jeśli sam to czym?
    - Jakie programowe zabezpieczenia zrobiłeś? Watchdog? Co w przypadku błędnego odczytu z czujnika?
  • #17 14167320
    ~~~pio~~~
    Poziom 15  
    Obudowa to ABS-53 dostępna np. w TME, nie posiada otworu trzeba samemu wyciąć nawet ostrym nożem da rade. Niedoskonałości zakrywa panel wydrukowany i zalaminowany.
    Program nie posiada watchdoga i też nie ma błędów pomiaru, termometr mam już dwa lata i ani razu się nie zawiesił. Włączany na czas palenia w piecu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przedstawił projekt termometru do pomiaru temperatury wody w instalacji CO i bojlerze, wykorzystującego wyświetlacz LCD 4x12 oraz mikrokontroler ATmega8. Urządzenie ma funkcję automatycznego przyciemniania podświetlenia RGB w zależności od oświetlenia w pomieszczeniu oraz alarm, który włącza się przy temperaturze 88 stopni Celsjusza. W dyskusji poruszono kwestie związane z błędami w schemacie połączeń, montażem czujników DS18B20 oraz możliwościami rozbudowy projektu o dodatkowe funkcje, takie jak sterowanie obiegiem wody. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami oraz pytaniami dotyczącymi implementacji i optymalizacji kodu w BASCOMie, a także konstrukcji obudowy urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA