logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszająca się karta sieciowa w serwerze R.H. 6.1 z SDI - jak rozwiązać?

Masster 16 Lut 2003 20:52 2448 12
REKLAMA
  • #1 102416
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Witam

Wiem, że podobny problem wyszedł już kilka razy na forum ale ani razu nie padło jego rozwiązanie z tąd mój post.

Dotknęło mnie to dopiero tydzień temu i walczę z tym bez przerwy. Zainstalowałem dodatkową kartę sieciową w serwerze (R.H. 6.1 + SDI) i z początku wszystko OK ale po pewnym czasie jedna karta sieciowa przestała się odzywać tzn. w systemie status OK a nic nie odbiera ani nie nadaje, pomaga tylko wyłączenie serwera z prądu i odłączenie na chwilę kabla BNC z sieciówki. Najpierw podejżenie padło na tanie karty (jedna COMPEX - RJ45 druga GENIUS - BNC) wymieniłem GENIUSA na 3COMa i na jeden dzień spokój po czym znów to samo tylko tym razem zawiesza się raz jedna raz druga (do compexa podłączony jest tylko jeden laptop przez skrętke) a czasami obie naraz. Kabel BNC jest podłączony do kaloryfera (uziemienie), jak nie był to mi 2 razy sieciówki padały, teraz jest z tym spokój. Na kablu BNC są łącznie 4 komputery, sieć jest położona w bloku 2 komputery są w pierwszej klatce a pozostałe dwa w trzeciej. Myślę, że to może mieć coś wspólnego z uziemieniem. W moim komputerze jest karta sieciowa, tuner TV podłączony do kablówki i wyjście TV podłączone do telewizora może to mieć coś wspólnego? Nie wiem nie znam się aż tak bardzo na tym, w pozostałych komputerach niema tego typu dodatkowego sprzętu więc je wykluczam odrazu.
    Karty zawieszają się bardzo nieregularnie a więc nie jestem w stanie przetestować dorazu wszystkich pomysłów.

Za wszelkie sugestie z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #3 102426
    Masster
    Poziom 32  
    Tak jak pisałem wcześniej, wystarczy wyłączyć z prądu na chwilę serwer, czasami trzeba też wypiąć na chwilkę kabel z sieciówki i problem znika... wszystko działa na pełnych obrotach aż do następnej zwiechy. Dodam jeszcze, że jak były COMPEX i GENIUS to zawieszały się częściej niż teraz. Jestem w trakcie polowania na darmowego 3COMa do testów (coby dwa 3COMy były) ale to jeszcze potrwa.
    Innego Linucha niemoge zainstalować bo mam za mało RAMu tzn. w szafce leży reklamówka modułów ale niewiele z nich współpracuje z moją płytą główną... :(
  • REKLAMA
  • #4 102430
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Witam

Miałem z podobnym problemem w pracy.
    Udało się go rozwiązać zasilająć komputery z tej same fazy sieci energetycznej.
    W twoim przypadku to chyba nie możliwe, ale można podłączyć (uziemić) komputery do kaloryferów.
    Jak wynika z opisu tylko ty masz komp uziemiony.
  • #6 102441
    cadafi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Kolega miał podobny problem, PC z Ethernetem i z dwoma kartami SMC Token Ring - raz na 3,4 dni musieliśmy restartować serwer RH 6.1, ponieważ wylatywała jedna z kart TR. Karty były identyczne, wieszały się dopóki nie wymieniliśmy jednej z nich na inny typ (IBM Token Ring PC Card). Kolega stwierdził, że gryzły się zasoby, ja myślę, że to wina starych sterowników do kart. Te same karty w innych PC pracują do dziś bez zarzutu. Poszukaj innych sterowników lub zmień sloty kart - czasem pomaga.
  • REKLAMA
  • #7 102446
    Masster
    Poziom 32  
    Pisałem, że sieć jest w bloku i tu niema uziemienia kompy napewno nie są uziemione jedyne uziemienie to kabel między trójnikiem i kaloryferem w moim kompie a kabel BNC może być uziemiony tylko w jednym miejscu bo inaczej palą się sieciówki, czy można coś z tym zrobić?

Sieciówki zamieniałem miejscami i niepomogło. A w tej chwili innych na zamiane niemam.
  • #8 102473
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Masster napisał:
    .....kabel BNC może być uziemiony tylko w jednym miejscu bo inaczej palą się sieciówki,......

Czyli masz to co pisałem "nierówne zero".A zrobić hmmm trzeba wszystkie gniazdka co są komputery wymienić na te "z bolcem" i przewód "zerowy" podpiąć na bolec.Innej rady chyba nie ma.
  • #9 102490
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Niektóre karty sieciowe mają tzw. tryb uśpienia i może tak być, że twoja karta właśnie ma ten tryb.
  • #10 102493
    Masster
    Poziom 32  
    OKI poradzę reszcie żeby podłączyli "zera" jak coś się zmieni to napiszę.
  • #11 102538
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Jeżeli sieć masz na koncentryku to cały prąd różnicy uziemień przepływać będzie przez karte sieciową i komputer. Komputery muszą byc uziemione do tego samego uziemienie inaczej to nic nie da, a może nawet pogorszyć działanie karty.
  • #12 102751
    Masster
    Poziom 32  
    Mam jeszcze pewne wątpliwości bo wcześniej sieć bez serwera działała przez jakieś 5 lat bezproblemowo (2 kompy BNC) po dołączeniu serwera i uziemieniu kabla działała bez zarzutu przez pół roku (4 kompy BNC) a gdy tylko dołączyłem drugą kartę sieciową to się wszystko zaczeło (4 kompy BNC + 1 laptop RJ45).
  • REKLAMA
  • #13 190537
    Masster
    Poziom 32  
    No i stało się padła mi karta sieciowa ale nie w serwerze tylko w moim kompie :( . Spalił mi się przyokazji napęd DVD w kompie :cry: ale nie wiem czy obie awarie mają coś ze sobą wspólnego. Sieciówka w serwerze narazie się niezawiesza.

Jak ktoś może mnie wspomóc przy naprawie DVD to zapraszam:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic41300.html

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się kart sieciowych w serwerze R.H. 6.1 z SDI, gdzie jedna z kart (COMPEX RJ45 lub GENIUS BNC, później 3COM) przestaje komunikować się mimo statusu OK w systemie. Zawieszenie ustępuje po wyłączeniu serwera z zasilania i chwilowym odłączeniu kabla BNC. Sieć oparta jest na kablu koncentrycznym (BNC) z uziemieniem do kaloryfera, co zapobiega wcześniejszym awariom kart. Problem pojawia się przy braku uziemienia komputerów w sieci, co może powodować tzw. "nierówne zero" i przepływ prądu różnicy uziemień przez karty sieciowe. Rozwiązaniem jest zapewnienie uziemienia wszystkich komputerów poprzez gniazdka z bolcem i odpowiednie podłączenie przewodu zerowego. Inne sugestie to zmiana sterowników kart, zmiana slotów PCI, unikanie trybu uśpienia kart sieciowych oraz zasilanie komputerów z tej samej fazy sieci energetycznej. Wymiana kart na inne modele (np. IBM Token Ring) również pomogła w podobnych przypadkach. Po dołączeniu drugiej karty sieciowej problem nasilił się, a w jednym przypadku doszło do uszkodzenia karty sieciowej i napędu DVD w komputerze, co może wskazywać na problemy z uziemieniem lub przepięciami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA