logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty sterownik PC silnika krokowego

jajen 01 Wrz 2011 09:51 18691 10
REKLAMA
  • Prosty sterownik PC silnika krokowego

Od dłuższego czasu szukałem prostego sterownika silnika krokowego pozwalającego dosłownie tylko zakręcić silnikiem. Wszędzie napotykałem dość skomplikowane sterowniki wymagające portu LPT i skomplikowanego oprogramowania. Jako, że silniki krokowe to dla mnie nowość i na początek chodziło mi głównie tylko o ich uruchomienie, napotkane konstrukcje były nieadekwatne do zamierzeń. Wreszcie trafiłem na prosty sterownik opisany tutaj

To prosty sterownik dwóch silników unipolarnych pozwalający wykonać zadaną liczbę kroków w lewo, albo w prawo. Prędkość określona jest na sztywno w programie mikroprocesora (a szkoda). Sterownie silnikami odbywa się za pomocą terminala wg schematu m0l2000, gdzie m0 to numer silnika (lub m1) , l to left (albo r) , 2000 - liczba kroków

Schemat sterownika wygląda tak
    Prosty sterownik PC silnika krokowego

Po zbudowaniu układ nie działał. Terminal wysypywał śmieci. Dzięki pomocy kolegi adamz74 udało się rozwiązać problem. Należy nóżkę 16 max232 połączyć z +5V, nóżkę 15 z masą, pomiędzy nie wlutować kondensator 100nf. Dodatkowo zmienić kondensatory c1-c4 na 1uf. Kolejna sprawa to układ oparty jest o AT90S2313, który nie jest już produkowany. Można zastąpić go Attiny2313. W tym celu nalezy w fusebitach ustawić rezonator zewnętrzny <8Mhz i wyłączyć dzielenie przez 8 (bitC). Wsad nie wymaga zmian.

Prosty sterownik PC silnika krokowego Prosty sterownik PC silnika krokowego

Filmik działającego sterownika:

Załączam wzór PCB (Traxmaker). Wsad do pobrania na podanej wyżej stronie autora projektu. Jest tam również kod źródłowy co bardzo przydałoby się do zmiany prędkości silnika, ale próba kompilacji kończy się błędami. Może ktoś rzuci okiem w czym jest problem. Na podanej stronie jest również więcej informacji o właściwościach sterownika.

Płytka nie uwzględnia zmian, o których napisałem wyżej, ale są tak nieznaczne , że nie wymagają przerabiania płytki.
    Załączniki:
    • sterownik.rar (15.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    jajen
    Poziom 17  
    jajen napisał 469 postów o ocenie 1258. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9884741
    piotrmak
    Poziom 12  
    Bardzo ładnie wykonana płytka, jaką metodą?
  • REKLAMA
  • #4 9885203
    Brutus_gsm
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Ogólnie projekt jest ok, ale biorąc pod uwagę, że zastosowano w nim AVRa, to można było dodać więcej funkcji. Np. zmienna prędkość podawana. Jak już jest komunikacja przez RSa, to co za problem wraz z liczbą kroków podawać prędkość obrotów? Wbrew pozorom ten procek dużo potrafi i jeśli umiejętnie się pisze program, to zmieścić można bardzo dużo.
  • #5 9885272
    jajen
    Poziom 17  
    Ocena: 1258
    Oczywiście, że tak. Ale ja nie potrafię programować i jak napisałem wyżej skorzystałem z wsadu autora projektu. Kod jest dostępny na stronie projektu, więc gdyby ktoś z Kolegów potrafił dodać możliwość zmiany prędkości byłoby bardzo fajnie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 9930213
    fx57
    Poziom 10  
    Cześć
    Czy do tego sterownika można podłączyć wyłącznie 2 silniki krokowe?
    Rewelacyjnym rozwiązaniem było by 3 silniki tak by utworzyć linie x,y i z.

Jestem na etapie budowania małej frezarki na chwile obecną szukam optymalnych rozwiązań dla konstrukcji.
  • #10 10041121
    QCoo
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    jeżeli ten sterownik jest taki słaby to do czego chcesz go wykorzystać?
  • #11 10041195
    jajen
    Poziom 17  
    Ocena: 1258
    Napisałem na początku, że do zabawy ze sterowaniem krokowcami - testów. Ale można też np do obracania kamerką internetową. Poza tym nie problem przerobic go na silniejszy wstawiając np. mosfety jeśli ktoś potrzebuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał prostego sterownika do silników krokowych, który umożliwiłby jedynie ich uruchomienie. Znalazł projekt sterownika obsługującego dwa silniki unipolarne, który działa na podstawie komend wysyłanych przez terminal. Użytkownicy dyskutowali o możliwościach rozbudowy projektu, sugerując dodanie zmiennej prędkości obrotowej oraz graficznego interfejsu użytkownika (GUI). Pojawiły się również pytania o możliwość podłączenia większej liczby silników oraz zastosowanie sterownika w konstrukcjach takich jak frezarki. Wskazano, że sterownik obsługuje silniki o prądzie mniejszym niż 0,5A, co ogranicza jego zastosowanie w bardziej wymagających projektach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA