logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką lupę kupić, ile dioptrii?

saly 18 Wrz 2011 21:23 61914 40
Najlepsze odpowiedzi

Jaką lupę podświetlaną kupić do lutowania zwykłego SMD i czy wystarczą 5 dioptrii, czy lepiej 8 dioptrii?

Do zwykłego lutowania SMD wystarczą 5 dioptrii, czyli ok. 2,25x; 8 dioptrii to ok. 2,95x i nadaje się raczej do mniej precyzyjnych oględzin [#9944033][#10012063] Jeśli chcesz lutować dokładniej albo pracować z drobniejszym rasterem, lepszy będzie mikroskop warsztatowy, np. klasy XTLIV 10–35x [#9944033] Warto też wybierać lupę z możliwie dużą, prostokątną soczewką, bo większa moc zwykle oznacza większe zniekształcenia obrazu [#10012063] Do samej kontroli po lutowaniu 10x bywa przydatne, ale do pracy komfortowa bywa zwykła lupa 5x [#14254551][#11804367]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 9940491
    saly
    Poziom 32  
    Ocena: 991
    Witam.
    Chce kupić sobie lupę podświetlaną i nie wiem ile dioptrii wybrać?
    Potrzebuję do lutowania zwykłego SMD.
    Nie wiem czy 5 dioptrii wystarcza czy lepiej 8 dioptrii, ale czy to czasem nie za dużo. Dotąd radziłem sobie bez lupy, ale wiadomo oczy już nie te.
    Jakie macie w swoich warsztatach?
  • #2 9940790
    tomybb
    Poziom 26  
    Ocena: 1790
    Ja mam lupę 10x - przydaję się, czasem korzystam też z mikroskopu 20x takie zestawienie mi wystarcza - mikroskop ma też 40x - rzadko z tego korzystam ale jednak też się przydaję - lepiej żeby było niż nie. Ogólnie to wydaje mi się że powiększenie zależy od indywidualnych potrzeb.
  • #3 9944033
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    saly napisał:
    Nie wiem czy 5 dioptri wystarcza czy lepiej 8 dioptri

5 dioptrii to zaledwie 2,25x- jako pomocnicze do prac mało precyzyjnych.
    8 dioptrii to 2,95x- czasami wystarczy do mało dokładnych inspekcji.
    Natomiast, żeby precyzyjnie podejrzeć, polutować czy wykonać inne prace, to niestety mikroskop jest niezbędny.
    Typowy, warsztatowy, np. XTLIV z podstawowym powiększeniem 10 do 35x spełnia doskonale takie wymagania.
    A ponadto ma bardzo dużą przestrzeń roboczą- tak że praca stanowi samą przyjemność.
  • #4 9944571
    saly
    Poziom 32  
    Ok dzięki chłopaki mam, widzę że będę musiał poszukać czego mocniejszego.
    Dzięki za podpowiedzi.
  • #6 9963574
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    tomybb napisał:
    Szkoda tylko że ten XTL-IV jest taki drogi.

Żartujesz, oczywiście :D
    Jest to najtańszy mikroskop w swojej klasie.
    Cena z dodatkowymi okularami 20x+ kamerka USB=1250,-pln.
    Taniej to nic nie kupisz.
    Oczywiście nowy, ale można też "namierzyć" używany, o wiele taniej.
  • #7 9963613
    LoLek85
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    Koledze zapewne nie chodziło o porównanie ceny mikroskopu do ceny innego, tylko do ceny luby, bo jeżeli ktoś używa takich rzeczy hobbistycznie to raczej ciężko wyskoczyć z tych 1250zl tylko po to żeby używać go sporadycznie, choć na pewno praca z takim sprzętem jest o wiele przyjemniejsza.
  • #8 9963911
    saly
    Poziom 32  
    Myśle że dla mnie wystarczy lupa, nie pracuje przy smd przy telefonach czy laptopach o bardzo małym rastrze, mam warsztat elektroniki samochodowej. Smd z którym pracuje to głównie sterowniki samochodowe, liczniki, sensory moduły, 0.8; 0.65. Narazie radze sobie gołym okiem ale latka lecą i chciałem sobie ułatwić. Kupiłem lupe 8dptr i jest ok.
    Kiedy potrzebuje czemuś mocno się przyjrzeć to używam lunety Turist 4 (10x30) obróconej na dal, po przyłożeniu z bliska mocno powiększa i pozwala ocenić sytuacje, lecz do pracy lepsza jest lupa.
  • #9 10012063
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2930
    saly napisał:

Potrzebuję do lutowania zwykłego SMD.
    Nie wiem czy 5 dioptrii wystarcza czy lepiej 8 dioptrii, ale czy to czasem nie za dużo.

Spokojnie starczy 5dp. Większa moc = grubsza soczewka i będzie Ci się gorzej pracowało bo bardziej zniekształca obraz. Ogólnie do lutowania starczy powiększenie 2-krotne czyli 5dp będzie akurat. Lepiej wybrać prostokątną możliwie dużej powierzchni szkła.
  • #10 10012989
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Do lutowania wystarcza 2.5x, jednak aby sprawdzić czy gdzieś nie ma jakiejś malutkiej przerwy, zwarcia, nadmiernego wytrawienia przydaje się powiększenie 10x.

Jako ciekawostkę podam że dzięki lupie 10x dowiedziałem się że koci włos może mieć aż kilka kolorów, oczywiście przeważają 1- kolorowe.
  • #11 10193457
    jozek_d
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Jak to jest właściwie z tym powiększeniem ?
    Na lupach piszą np. 10x powiększa góra 3 krotnie.
    Jak rozpoznać kiedy mam do czynienia z dioptriami a kiedy krotnością powiększenia ?
    Jaki jest przelicznik dioptrii na krotność powiększenia ?

Mam zamiar się zaopatrzyć w optykę ale po dzisiejszych oględzinach w sklepach gdzie nic właściwego nie znalazłem szukam na allegro, tylko nie wiem jak rozumieć opis np 30x21mm
    Z tego co dziś oglądałem w sklepach to na pewno nie będzie 30 krotne powiększenie. Więc jakie ?
  • #12 10195929
    saly
    Poziom 32  
    Dioptria to parametr soczewki, D=1/metr. Nie da się chyba tego tak łatwo przeliczyć na krotność powiększenia. Pamiętam że na fizyce to liczyliśmy i rysowaliśmy takie rysunki soczewki i wyznaczliśmy powiększenie metodą graficzną.
  • #13 10197564
    jozek_d
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Znalazłem ciekawy kalkulator do soczewek.
    Przeliczanie dioptrii na ogniskową i odwrotnie, oraz obliczanie powiększenia soczewki.

Link

Wystarczy w polu "Maksymalne powiększenie obiektywu" wpisać 1 można wtedy obliczyć powiększenie pojedynczej soczewki.
  • #14 10199025
    kazimierzbrejta
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    Witam. Mocą soczewki nazywamy odwrotność ogniskowej φ= 1/f. Moc wyraża się w dioptriach. Soczewka o mocy równej 1 dpt ma ogniskową o długości 1 m. Natomiast powiększenie soczewki G= 250/f +1 , gdzie f jest to ogniskowa soczewki wyrażona w milimetrach. Jeżeli soczewka ma moc np. 10 dpt to jej ogniskowa jest równa 100 mm, a więc powiększenie tej soczewki będzie 3,5x. Pozdrawiam.
  • #15 11798997
    AndrzejSanok
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Też kombinuję co kupić - i na początek przejdę się do sklepu z okularami do czytania. Powinny być wąskie aby móc łatwo poniżej, lub powyżej patrzeć. Więc nie powinno być problemu z sięgnięciem po lutownicę czy miernik. Największe powiększenie to zdaje się +4,5 dpi. Na początek powinno wystarczyć. Gdyby złożyć dwie soczewki powinno się uzyskać niezłe powiększenie. Może ktoś już tak eksperymentował? I co ważne takie okulary są na Allegro już za 5 pln razem z etui.
  • #16 11802877
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 886
    Poparzysz sobie nos, niestety będziesz musiał patrzeć z bardzo bliska. Z większej odległości są tylko takie specjalistyczne lupki dla chirurgów, ceny też dla nich.
  • #17 11803526
    AndrzejSanok
    Poziom 12  
    AndrzejSanok napisał:
    Też kombinuję co kupić - i na początek przejdę się do sklepu z okularami do czytania. Powinny być wąskie aby móc łatwo poniżej, lub powyżej patrzeć. Więc nie powinno być problemu z sięgnięciem po lutownicę czy miernik. Największe powiększenie to zdaje się +4,5 dpi. Na początek powinno wystarczyć. Gdyby złożyć dwie soczewki powinno się uzyskać niezłe powiększenie. Może ktoś już tak eksperymentował? I co ważne takie okulary są na Allegro już za 5 pln razem z etui.

Właśnie kupiłem okulary +4 bo (wysokość szkła ok 20mm) jak dla mnie +4 są całkiem niezłe, nie męczą oka jak lupa zegarmistrzowska i bez problemu można spojrzeć nad jak i poniżej okularów. Zdecydowanie polecam, wystarczające powiększenie. Próbowałem złożyć 2x+4 jednak pozostaje problem poparzonego nosa.
    Mam parę uszkodzonych obiektywów więc spróbuję zrobić jakiś okular z większym powiększeniem dobrym polem widzenia i oświetleniem i bez problemu poparzonego nosa. Może już ktoś próbował?
  • #18 11804367
    Marek Poznan
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Moim zdaniem do mało precyzyjnych prac i elementów do 0402 uważam, że lupa do 10x powiększenia powinna starczyć. Ja osobiście używam zwykłej stołowej lupy z podświetlaniem - ma 5x powiększenie, a do dokładniejszych rzeczy mikroskop Panasonika do x70 :)
  • #19 11804535
    AndrzejSanok
    Poziom 12  
    Marek Poznan napisał:
    Moim zdaniem do mało precyzyjnych prac i elementów do 0402 uważam, że lupa do 10x powiększenia powinna starczyć. Ja osobiście używam zwykłej stołowej lupy z podświetlaniem - ma 5x powiększenie, a do dokładniejszych rzeczy mikroskop Panasonika do x70 :)

Lupę stołową używam i polecam, ale niestety w teren nie zabiorę. A oczy już nie te. Mikroskop jest poza moim zasięgiem. Nie mam pojęcia czy jest jakaś alternatywa. To tyko hobby.
  • #20 11804563
    Marek Poznan
    Poziom 13  
    Co masz na myśli teren? Są również mikroskopy optyczne, używane znajdziesz po atrakcyjnych cenach :) Jak chcesz coś tam mam na stanie to podeślę zdjęcia w wolnym czasie. Jak chcesz coś robić poza domem, to może lupa do noszenia na czole, bądź jakieś małe lupki, często można spotkać takie precyzyjne na znanym portalu aukcyjnym
  • #21 11825483
    AndrzejSanok
    Poziom 12  
    Czy ktoś używa mikroskopu Leuchtturm - Mikroskop PM3 - pow. 20 - 40X do wyszukiwania przerw, w obwodach elektronicznych - cena jest zachęcająca?
  • #22 11827983
    Marek Poznan
    Poziom 13  
    Weź pod uwagę budowę tego mikroskopu. Jeżeli będziesz miał różne wysokości elementów to może się okazać, że nie dojdziesz z zoomem oraz odpowiednią ostrością do wszystkich miejsc. Taki mikroskop moim zdaniem powinieneś przetestować zanim kupisz, a nie okaże się, że nie sprosta Twoim wyzwaniom i kasa do wyrzucenia.
  • #23 12088106
    Mechanik21
    Poziom 10  
    Ja kupuje mikroskopy dla moich klientów tutaj
    Link
    W sumie nie opłaca sie nawet sprowadzać ich z hurtowni.
  • #24 12089412
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 290
    Przy pracy z elektroniką to jeszcze jest ważne poza powiększeniem, żeby było min. ok 10 cm miejsca, aby móc coś polutować pod powiększeniem, generalnie im więcej miejsca, tym lepiej.
    XTLIV - ma już min. odległość, przy której daje się pracować ;)
  • #25 12090345
    Mechanik21
    Poziom 10  
    Przy odległości 10 cm uzyskuje się powiększenie ok 3,5X czyli 10 dioptrii. Zdecydowana większośc lup przystosowanych do lutowania ma mniejsze powiększenia a tym samym przerwa między soczewką a przedmiotem lutowanym jest jeszcze większa.
  • #26 12090801
    tomiok
    Poziom 33  
    Ja przy powiekszeniu ok x20 mam ladnych klika cm na oko 7-8, daje się przy tym lutować :)
    Konstrukcyjnie prawie taki sam.
    Dodam ze dużą zaleta jest widok stereoskopowy :)
    Brakuje mi wersji trino (dodatkowa kamerka).
  • #27 12123213
    Mechanik21
    Poziom 10  
    Jeli jet to lupa to na pewno nie jet to powiększenie 20X. Co najwyżej Chińczyk mógł tak napisac na opakowaniu ;)
  • #28 12123226
    tomiok
    Poziom 33  
    Mechanik21 napisał:
    Jeli jet to lupa to na pewno nie jet to powiększenie 20X. Co najwyżej Chińczyk mógł tak napisac na opakowaniu ;)

Ja pisałem o mikroskopie, nie widziałem stereoskopowych lup :)
  • #29 14254162
    mihail1
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mógłby mi ktoś pomoc z łupami powiekszajacymi? Mój dziadek jest nie dowidzacy i do czytania używa dwóch łup polozonych jedna na druga, każda z nich ma x5. Chciałbym mu kupić jakąś jedna nowsza i nie wiem jakie powiększenie dla niego było by dobre skoro używa 2 szt. X5, sumuje się to jakoś?
  • #30 14254551
    tomiok
    Poziom 33  
    Często podane dane - tan powiększenie x5 jest dawane na wyrost, i najczęściej to 5 doptrii, tylko ktoś źle opisał, a to powiększenie zaledwie 2,25x.

3D (dioptrie) 1,75x
    5D (dioptrie) 2,25x
    8D (dioptrie) 2,75x

Najlepiej wziąć lupy i porównać,
    Odesłałem nie jedną - bo żadna nie była zgodna z opisem.

Warto pamiętać że: im lupa ma większe powiększenie, tym mniejsza jest jej średnica.

Przekleję z jednego opisu:

"Lupa prosta, zbudowana z jednej soczewki pozwala na uzyskanie stosunkowo niewielkiego powiększenia do 7x (i to tylko dla małych soczewek, np. zegarmistrzowskich). Lupy stosowane powszechnie mają stosunkowo duże soczewki i powiększenia w nich uzyskiwane osiągają najwyżej 3x"

UWAGA: Często mylone jest rzeczywiste powiększenie lupy z jej zdolnością skupiającą (mocą optyczną, podawaną w dioptriach) - szczególnie w towarach produkowanych w tzw. "Fabryce Świata"

Oczywiście są możliwe większe powiększenia obrazów, ale nie w układach jednosoczewkowych! Duże powiększenia wymagają grubych soczewek, a wtedy pojawiają się duże zniekształcenia obrazu - tym większe im jesteśmy dalej od osi optycznej. Dopiero układy wielosoczewkowe pozwalają na wyeliminowanie, bądź istotne zmniejszenie aberracji sferycznej, chromatycznej, dystorsji i komy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu lupy podświetlanej do lutowania SMD, z naciskiem na dobór odpowiednich dioptrii. Użytkownicy sugerują, że 5 dioptrii (2,25x) jest wystarczające do mniej precyzyjnych prac, natomiast 8 dioptrii (2,95x) może być lepsze dla bardziej szczegółowych inspekcji. Wskazano również, że mikroskop, np. XTLIV, z powiększeniem 10-35x, jest niezbędny do precyzyjnych zadań. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi modelami lup i mikroskopów, podkreślając znaczenie przestrzeni roboczej oraz jakości obrazu. Wspomniano także o problemach z zniekształceniem obrazu przy większych powiększeniach oraz o alternatywach, takich jak okulary do czytania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA