logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Microsoft pokazuje Windows 8 na tabletach

lukasker 22 Paź 2011 11:58 4146 12
REKLAMA
  • Microsoft pokazuje Windows 8 na tabletach Microsoft pokazuje Windows 8 na tabletachMicrosoft stara się na bieżąco informować o postępach prac nad Windows 8, co chwilę prezentując nowe informacje na temat systemu. Wszystkie dotychczasowe wiadomości zebraliśmy w naszym podsumowaniu Windows 8. Dzisiaj na blogu Building Windows 8 pojawiły się nowe informacje dotyczące wyglądu nowego systemu na tabletach.
    Jak widać na filmie - system jest zoptymalizowany zarówno pod tryb horyzontalny, jak i panoramiczny. Funkcjonalność pomiędzy obydwoma trybami ma być w zasadzie bardzo podobna, obydwa mają dać dostęp do klawiatury Windows 8, file pickera i charm'sów. Wiadomo, że będzie możliwość locka na konkretnym trybie, by zapobiec przypadkowemu obracaniu. Windows 8 będzie również dopasowany do różnych proporcji ekranu (4:3,16:9), jednak z założenia minimalną rozdzielczością będzie 1024 x 768 (by uniknąć fragmentacji między różnymi urządzeniami). Więcej w źródle.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lukasker
    Tłumacz Redaktor
    Specjalizuje się w: programowanie, strony www
    lukasker napisał 2900 postów o ocenie 182. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2010 roku.
  • REKLAMA
  • #2 10053614
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    lukasker napisał:
    Wiadomo, że będzie możliwość locka na konkretnym trybie by zapobiec przypadkowemu obracaniu. Windows 8 będzie również dopasowany do różnych proporcji ekranu (4:3,16:9), jednak z założenia minimalną rozdzielczością będzie 1024 x 768 (by uniknąć fragmentacji między różnymi urządzeniami).
    Czyli przechwalają się tym, co konkurencja (Android i chyba iOS) mają już od dawna, tak?
  • #3 10054101
    Sofeicz
    Poziom 20  
    Ocena: 123
    Jeszcze parę lat i pokażą kolejną prezentację.
    A konkurencja pędzi do przodu.
    Czy ci kolesie z MS są na prawdę tacy beznadziejni, czy tylko udają?
  • REKLAMA
  • #4 10054196
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 10054363
    marszalek_duck
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    To samo co kolega wyzej, faktem jest że sp******** ta reklamę, ale nie mamy co porównywać Windows do iOS lub Androida. A nawet całkiem ładnie śmiga na tym tableciku.
  • REKLAMA
  • #6 10054632
    Arek G.
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    O Win8, nowy system, ciekawe co bedzie? Najlepszy windows jaki tylko byl.

Takie zachwyty, a ten windows niczym sie praktycznie nie rozni od WIn7. Inny wyglad pulpitu no i to ze szybciej startuje. To sa tylko te plusy. Minusow jest pelno. Ja mam Win8 zainstalowanego na tablecie WeTab 3G i powiem dziala plynniej od Win7, tez Multitouch dziala super. Jedynie co mi przeszkadza to to ze nie jest jeszcze w pelni skonczony co widac na tym ze np. nie moge sie polaczyc w routerem przez WLan bo wyskakuje blad. Nie mozna go rozwiazac. Ostatni Update systemu byl okolo dwuch-trzech tygodni temu.

Ale co tutaj nazekac. Poczekam, zobaczymy.
  • #7 10054878
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Jeśli Microsoft nauczyła czegoś porażka XP Tablet, to może coś z tego systemu będzie, ja jednak nie wierzę że będzie wystarczająco lekki i energooszczędny :D
    cefaloid napisał:
    ... Ale do poziomu Windows.... no nie żartujmy sobie nawet.
    Nie wiem ile będzie zajmował Windows dla tabletów ale jeśli będzie zbliżony do tego z PC to będzie zajmował ze 20GB i będzie już teraz zawierał takie API, takie biblioteki i takie środowiska programistyczne że minimalistyczne iOS i Android spalą się ze wstydu. Nie jestem fanbojem Microsoft ale taka prawda...

Na takich klientów liczy właśnie Microsoft, wystarczy wcisnąć im że nie ma alternatywy, to kupią nawet stary system z nową cyferką i jeszcze będą zadowoleni :D
  • #8 10055430
    Conrad.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Arek G. napisał:
    O Win8, nowy system, ciekawe co bedzie? Najlepszy windows jaki tylko byl.

Takie zachwyty, a ten windows niczym sie praktycznie nie rozni od WIn7. Inny wyglad pulpitu no i to ze szybciej startuje. To sa tylko te plusy. Minusow jest pelno. Ja mam Win8 zainstalowanego na tablecie WeTab 3G i powiem dziala plynniej od Win7, tez Multitouch dziala super. Jedynie co mi przeszkadza to to ze nie jest jeszcze w pelni skonczony co widac na tym ze np. nie moge sie polaczyc w routerem przez WLan bo wyskakuje blad. Nie mozna go rozwiazac. Ostatni Update systemu byl okolo dwuch-trzech tygodni temu.

Ale co tutaj nazekac. Poczekam, zobaczymy.

a jest już dostępna beta? Chyba nie, więc nie ma co wydziwiać i szukać czegoś do czego można się doczepić...
  • #9 10056149
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 10064788
    Czebu
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    cefaloid. Na jakim Ty świecie żyjesz? To nie chodzi o nienawiść do firmy Microsoft. Po prostu niektórzy rozwinęli nagonkę, na tę firmę. Reszta idzie za tym tłumem i to samo powtarza. Porównując to do innych sytuacji. Zobacz co się dzieje na polskich drogach. Dziennikarze ciągle narzekają na drogowców, że niby drogi dziurawe. Nie wiadomo o co im chodzi. Budują drogi, źle. Nie budują dróg, też źle. Złapią temat i jadą jak tylko można. To jest taki mechanizm. To jest psychologia. Jakaś grupa ludzi coś powie, a reszta za tamtymi powtórzy, bo uważa, że to jest słuszne.
    Jestem pewien, że należysz do tych bogatych klientów firmy Microsoft, a niestety większość w tym kraju żyje na średnim poziomie. Łatwo Ci pisać, bo jesteś bogaty. Ludzie firmie Microsoft, zarzucają to, że umieszcza różne programy, których nikt nie używa. Niektórzy nie wiedzą o istnieniu tych programów. Obejrzyj sobie folder system32 to się przekonasz jakie są tam ciekawe rzeczy. Niektórzy uważają, że systemy Windows są przeładowane. A może rzeczywiście lepiej byłoby sprzedawać goły system operacyjny, a potem każdy dokupywałby sobie dodatki. Jak myślisz? Nie byłoby taniej? Może najwyższy czas zrezygnować z systemów Windows NT i stworzyć coś bardziej złożonego. Pod takim warunkiem, że klient ma wpływ na to, co instaluje i wie za co płaci.
  • #11 10065075
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 10066110
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Problem leży w polityce Microsoftu: ukrywanie dziur w systemie, wymuszanie zmiany programów na nowsze, wymuszanie zmiany hardware, agresywna, wroga konkurencja wobec innych producentów, niekorzystne dla klientów warunki licencji itp. , itd.
    Sam używałem z powodzeniem Windowsa 98, Millenium i XP, mój pierwszy zaawansowany edytor tekstu to był Microsoft Word. Jednak znalazłem alternatywne programy, które nie pożerają mocy komputera i nie zajmują gigabajtów na dysku, a ich funkcjonalność jest podobna do produktów M$.
    Używam teraz Linuksa, systemu który nie jest dla typu ludzi tępo podążających za resztą stada. Nie muszę już zachwycać się każdym nowym systemem, a później narzekać na "zamuły" komputera ;) Nie muszę wydawać niepotrzebnie kasy na system, a później na nowy sprzęt który go udźwignie. Najważniejsze jest jednak to, że każda znaleziona słabość systemu jest poprawiana praktycznie natychmiast.
    :arrow: Czebu Nieliczna grupa Linuksowców prowadzi nagonkę na giganta z Redmont, a reszta idzie za tłumem? Kolega chyba coś przedawkował :rofl:
  • #13 10069853
    Czebu
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Chyba teraz rozumiecie, skąd się bierze ten mój sceptycyzm do informatyki. Dlaczego, tak ciągle się proszę o jakieś zmiany. Dlaczego nie bardzo chce mi się studiować informatykę. Dlaczego nie bardzo mi się chce pracować przy komputerach. Dlaczego zakładam tematy typu: Komputery oraz internet w obecnej postaci - po co to komu? Jednak coraz bardziej zaczynam myśleć, że problem to stwarzają ludzie. Największym problemem są ludzkie zachowania.
    Hucul. Mam zamiar przerzucić się na dystrybucje Linuxa. Powoli wycofuję się z systemów Windows, ale nie wiem, czy wycofam się całkowicie.
    Jeszcze coś. Zauważyłem, że Microsoft na razie reklamuje w telewizji Windows 7 oraz Internet Explorer. Uważajcie, takie praktyki doprowadzą do tego, że większość ludzi znowu się wciągnie w te systemy. Najwyraźniej Microsoft traci zwolenników i użytkowników.

Podsumowanie tematu

✨ Microsoft prezentuje Windows 8, który jest zoptymalizowany do pracy na tabletach, oferując podobną funkcjonalność w trybie horyzontalnym i panoramicznym. System ma być dostosowany do różnych proporcji ekranu, z minimalną rozdzielczością 1024 x 768. Użytkownicy wyrażają mieszane opinie na temat nowego systemu, porównując go z Androidem i iOS, wskazując na jego większe wymagania dotyczące pamięci oraz funkcjonalność. Krytyka dotyczy także polityki Microsoftu oraz obaw o energooszczędność i wydajność systemu. Niektórzy użytkownicy są sceptyczni co do przyszłości Windows 8, zwłaszcza w kontekście konkurencji i wcześniejszych porażek Microsoftu w segmencie tabletów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA