logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikro zestaw uruchomieniowy dla atmega88P

blue_17 24 Gru 2011 01:55 8780 19
  • Mikro zestaw uruchomieniowy dla atmega88P
    Witam chciałem przestawić mikro zestaw uruchomieniowy jaki powstał pod wpływem...
    Jak to zwykle bywa braku funduszu i chęci zapoznania się z językiem C z pomocą książki Pana Mirka.

Zestaw głównie jest przeznaczony do zabawy PWM-em a dokładnie 4 PWM-ami

Zestaw zawiera

- złącze do programowania
    - 4 diody LED
    - 4 przyciski
    - czujnik temperatury DS18B20 na magistrali 1-wire
    - złącza do silników/wentylatorów
    - złącze zasilania zabezpieczone diodą przed odwrotnym podłączeniem zasilania

Mikro zestaw uruchomieniowy dla atmega88P Mikro zestaw uruchomieniowy dla atmega88P Mikro zestaw uruchomieniowy dla atmega88P Mikro zestaw uruchomieniowy dla atmega88P

Pliki PCB do pobrania z mojej stronki

http://www.blue17.elektroda.eu/index.php/projekty-2/

Polecam wszystkim początkujący który nie maja zasobnego portfela a także bardziej zaawansowanych.

Zestaw współpracuje z programatorem USBasp pod linuxem jak i pod Windowsem

Jak nietrudno się domyślić bardzo interesuje mnie sterowania silnikami i sterowanie napędami dlatego też tak wygląda tak ten zestawik :)

Pozdrawiam wszystkich

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    blue_17
    Poziom 32  
    Specjalizuje się w: Physical processing, since, IoT
    blue_17 napisał 2414 postów o ocenie 472, pomógł 172 razy. Mieszka w mieście Kraków. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 10298325
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10298331
    michalt13
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Projekt bardzo fajny, mógłbyś podać pełną nazwę książki z której korzystasz?
  • #4 10298404
    miszczo997
    Poziom 28  
    Ocena: 159
    Przyczepię się do projektu płytki. Pola masy rysuje się narzędziem polygon, a nie rysując ścieżki(chociaż naprawdę zgrabnie to wyszło). Trochę mało możliwości jak na taką płytkę, ja jednak przyłożyłbym się najpierw do narysowania jakiegoś kombajnu w stylu zestawów uruchomieniowych dostępnych w sklepach, zbierając przez ten czas fundusze i dopiero później go wykonał.
    I jeszcze taka sprawa, że na warstwie top należało narysować w którym miejscu są zworki, ponieważ teraz wygląda to troszkę nieczytelnie.
    Książka to "Mikrokontrolery AVR Język C Podstawy Programowania" Mirosław Kardaś
  • #5 10298613
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 472
    lukkk napisał:
    wybór padł na atmega88 ze względu ma częstotliwość taktowania?

Wybór padł na tą atmegę z powodu dostępności aż 6 PWM-ów i większych możliwości niż atmegi 8 która jest trochę przestarzała i chyba nawet droższa :)

miszczo997 napisał:
    Przyczepię się do projektu płytki. Pola masy rysuje się narzędziem polygon, a nie rysując ścieżki

Akurat Eaglu to taki kiepski soft gdzie do frustracji doprowadzają mnie małe wysepki poligonów z którymi nic niemożna zrobić w np Cadstarze można ustalić że jeśli poligon będzie miał mniej niż zadaną wartość to będzie tam pusto a nie wysepka.

miszczo997 napisał:
    że na warstwie top należało narysować w którym miejscu są zworki,

W eaglu żeby niemieć żadnych błędów należało by pojechać po górnej warstwie bo dopiero wtedy by było to połączone, ale fakt mogłem narysować zworki :)

Pozdrawiam
  • #6 10298679
    Mariojas
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Gdybyś to nazwał mikro zestaw PWM to myśle, że byłoby lepiej ;)

Płytka jest ok. Co do wylewania masy narzędziem polygon to nie zawsze jest to dobre rozwiązanie. Często troche kłopotliwe kiedy nie tworzymy dla takiej płytki solder maski.
  • #7 10298689
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    blue_17: przeczytaj manuala do Eagla zanim zaczniesz pisać takie rzeczy. Bo na razie wychodzi, że używasz program, którego nie znasz i narzekasz, że czegoś nie ma, bo ty nie wiesz jak z tego skorzystać. Dla poligonów można oczywiście wszystko konfigurować, to co potrzebujesz to opcja orphans, możesz też definiować odstęp poligonu od ścieżek.
    Oczywiście routowanie płytek 1-warstwowych też ładnie działa, wystarczy przejrzeć tych parę przykładów które dodają do Eagla.
  • #8 10298752
    zbysiusp
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam!

Bardzo ciekawy i przydatny projekcik.

Nie mogę zgodzić się, że Eagle to "kiepski soft". Trzeba po prostu poznać jego możliwości. Narzędzie POLYGON daje możliwość swobodnego zarządzania polami np. masy, co uzyskamy używając opcji ORPHANS i THERMALS np.:

ORPHANS ON

ORPHANS OFF

Aby utrzymać integralność schematu i płytki PCB to w miejscu zworki należy pozostawić SIGNAL, a nie WIRE i nic nie trzeba rysować na warstwie TOP.

Pozdrawiam serdecznie
    Życzę zdrowych i spokojnych Świąt
    zbysiusp
  • #9 10298776
    miszczo997
    Poziom 28  
    Mariojas napisał:
    Gdybyś to nazwał mikro zestaw PWM to myśle, że byłoby lepiej ;)

Płytka jest ok. Co do wylewania masy narzędziem polygon to nie zawsze jest to dobre rozwiązanie. Często troche kłopotliwe kiedy nie tworzymy dla takiej płytki solder maski.

Nie rozumiem w czym kłopot. Przy użyciu polugonu płytka szybciej się trawi, wytrawiacz starcza na dłużej i pcb wygląda estetyczniej.
  • #10 10298830
    Mariojas
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    miszczo997 napisał:
    Nie rozumiem w czym kłopot. Przy użyciu polugonu płytka szybciej się trawi, wytrawiacz starcza na dłużej i pcb wygląda estetyczniej.

Często miałem sytuację, że przy lutowaniu czegoś, co wymaga nietypowego przykładania grotu, cyna przechodziła z pola lutowniczego, na pole masy. Wtedy to nie mamy co mówić o estetyce.

I proszę nie pisz mi, że można ustawić to tak, żeby przerwy były większe, ani o tym, że wystarczy trochę wprawy itd.

Po za tym, czasem zalewanie (nie znając dogłębnie zagadnienia) może tylko pogorszyć. Dlatego wytykanie braku polygonu na płytce początkującego jest troche nie odpowiednie.
  • #11 10298934
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    blue_17 napisał:
    do frustracji doprowadzają mnie małe wysepki poligonów z którymi nic niemożna zrobić w np Cadstarze można ustalić że jeśli poligon będzie miał mniej niż zadaną wartość to będzie tam pusto a nie wysepka.

Klikasz sobie w Eaglu, na ikonkę polygon. Gdy już jest wybrana, to na górze w tym polu gdzie można z ręki wprowadzać komendy wpisujesz po prostu

GND

Następnie zaznaczasz sobie tym polygonem całą płytkę ;) i to wszystko. (tzn wiadomo jeszcze możesz sobie ustawić izolację czyli odległość od ścieżek w milsachitp)

I wtedy zobacz co ci wyjdzie ;) Nie będzie żadnych niepotrzebnych wysepek. A masa rozleje się tylko tam gdzie będzie miała ciągłość. Regulując izolację sprawdzisz sobie różne wersje działania wtedy takiego polygona.
  • #12 10299042
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2763
    Hmmm... trochę bieda z tymi wyjściami. Idea jak najbardziej słuszna tylko jeśli lubisz sterować silnikami, napędami, itp to troszkę się dziwię dlaczego na płytce nie ma choćby najprostszego mostka H np. L293D... Pozdrawiam.
  • #13 10299155
    miszczo997
    Poziom 28  
    @Mariojas
    Nie wydaje mi się żeby kolega blue_17 był początkujący :D
    Dlatego praktycznie zawsze włączam opcję thermals
    Tutaj widać różnicę.
    Zresztą każdy robi jak mu wygodniej i nie ma co się tutaj wywodzić co jest lepsze. Chcę tylko pokazać, że istnieje coś o czym niektórzy mogą nie wiedzieć, a czy ktoś to zastosuje to już jego sprawa :D
    Wesołych i radosnych świąt Panowie
    Pozdrawiam
    Miszczo
  • #14 10299263
    blue_17
    Poziom 32  
    Dziękuję za wypowiedzi uświadomienie mnie :) że da się jakoś wykonać PCB bez frustracji :)

Według mnie Eagle jest kiepskim softem choć nie będę wdawał się w dyskusje podam tylko 1 argument to co teraz w eaglu wprowadzili w ostatniej wersji jak wymiarowanie nową strukturę bibliotek itp cadstar ma co najmniej od 6 wersji jak nie od samego początku trzeba by było spytać dystrybutora który tu zagląda od czasu do czasu. Ale co się dziwić Zuken jest w światowej czołówce piszące programy EDA. :)

Co do Poligonu to faktycznie trzeba wiedzieć jak go używać w swoich konstrukcjach, jakoś osobiście nie widziałem w tym projekcie zalania wszystkiego GND a gdyby tak się stało to bym bardziej bym był skłonny wyfrezować ją już na CNC :D niż trawić

Moim ulubionym i wiodącym systemem EDA jest Castar bo coraz więcej firm przerzuca się z Altiuma na Cadstara (w mojej okolicy) płytka raczej w Eaglu z tego powodu żeby każdy mógł sobie edytować bez problemów.

Eagle jest na samym końcu jeśli miałbym sklasyfikować narzędzia które uzywam/ używałem :) ale to tylko moja opinia bo każdy używa to co mu pasuje i lubi :)

Ale chyba jak większość obiegam od tematu bo temat dotyczy zestawiku a nie sposobu zaprojektowania.

SylwekK napisał:
    Hmmm... trochę bieda z tymi wyjściami. :idea: jak najbardziej słuszna tylko jeśli lubisz sterować silnikami, napędami, itp to troszkę się dziwię dlaczego na płytce nie ma choćby najprostszego mostka H np. L293D... Pozdrawiam.

Niestety Tego mostka H nie miałem pod ręką jak projektowałem :)

MrDarkenRahl napisał:
    Bardzo szkoda, że nie udało się zmieścić LCD. Zna ktoś może tani zestaw uruchomieniowy z LCD?

Tu niema problemu żeby sobie taki LCD wstawić wystarczy złącze jednorzędowe żeńskie na goldpiny i minimalnie przeprojektować PCB myślę że dało by się to zrobić na tej płytce chociaż mogło by być nieco ciasno.

Osobiście mi nie zależało na LCD

Co do jakiegoś lepszego zestawu uruchomieniowego to na razie nie mam funduszy lecz ubiegam się o stypendium które również chciałbym przeznaczyć na zakupu zestawu uruchomieniowego,

Jeśli ktoś chciałby mi w tym pomóc to wystarczy kliknąć w stopkę mojego postu i zagłosować ;) Tam również widać projekt mojej frezarki CNC i właśnie do niej chcę ulepszać napęd

Dodam tylko że frezarka wygląda teraz inaczej ale w fazie zgłaszania projektów tak wyglądała :)

Pozdrawiam wszystkich

Wesołych świąt
  • #15 10299520
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    Projekcik fajny, taka płytkę to i jako gotową można gdzieś upchnąć. Ja od jakiegoś czasu korzystam z Design Sparka który w odróżnieniu od Eagla jest darmowy a możliwości ma równie mocne. Polygonami się nie bawię bo mimo wieloletniej już praktyki w prasowaniu płytek wciąż nie jestem zadowolony bo toner zawsze gdzieś mi się rozjedzie. Tu już chyba mam brak talentu.
    Z okazji Świąt Bożego Narodzenia wszystkiego dobrego wszystkim użytkownikom tego forum jak i gościom. I dbajcie o swoje żołądki :)
  • #17 10300171
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    blue_17 napisał:

Moim ulubionym i wiodącym systemem EDA jest Castar bo coraz więcej firm przerzuca się z Altiuma na Cadstara (w mojej okolicy) płytka raczej w Eaglu z tego powodu żeby każdy mógł sobie edytować bez problemów.

Eagle jest na samym końcu jeśli miałbym sklasyfikować narzędzia które uzywam/ używałem :) ale to tylko moja opinia bo każdy używa to co mu pasuje i lubi :)

Eagle nie jest doskonały i zapewne Protel jest o wiele lepszy. Tylko Eagle dla amatora jest za darmo - przynajmniej za darmo da się zrobić 2-warstwowe płytki 8*10cm, czyli 95% projektów amatorskich. Za grosze można dokupić licencję, która pokryje wszystkie amatorskie potrzeby. Twój Cadstar w wersji edukacyjnej kosztuje 450E, ciekawe ile kosztuje dla zwykłego śmiertelnika. Pytanie brzmi - czy jako amator wydasz 2tys. PLN na zabawkę, czy pobierzesz darmową wersję Eagla, która i tak ma więcej niż amator wykorzystuje?
  • #19 10300362
    xvgray
    Poziom 11  
    Pomijając kwestię niepotrzebnej w tym wypadku dyskusji o wyższości jednego softu nad drugim, chciałbym przyczepić się do zbyt wielkiej, moim zdaniem płytki drukowanej. Spokojnie mogłaby być dużo mniejsza - nie widzę tutaj żadnych złącz, przydatnych w płytkach uruchomieniowych - wystarczyłoby machnąć chociażby jednego pinheada, albo chociaż kilka dodatkowych pól lutowniczych dzięki czemu uniknąłbyś wielokrotnego babrania cyną po płytce podczas uruchamiania przyszłych projektów. No chyba, że wszystkie będą bazować na diodach, nieśmiertelnym ds'ie bądź serwach, ale zazwyczaj na tym przecież się nie kończy :)
    Pozdrawiam.
  • #20 10304645
    blue_17
    Poziom 32  
    Dziękuję za konstruktywną krytykę.

Co do wielkości płytki faktycznie może i mogła by być mniejsza ale była by niewygodna np jeśli switche by były gęściej rozstawione byłby by problemy z ich wciskaniem, i nieco ze stabilnością bo płytka jest jak widać na 4 dystansach.

Co do "oszczędności" myślę że to początek albo zaprojektuję coś większego do napędów lub kupię jakiś zestaw uruchomieniowy, więc to początek ;)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował mikro zestaw uruchomieniowy oparty na mikrokontrolerze ATmega88P, który ma na celu zabawę z PWM, oferując cztery kanały PWM, diody LED, przyciski, czujnik temperatury DS18B20 oraz złącza do silników. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące projektu PCB, w tym użycie narzędzi do rysowania pól masy oraz zalet i wad oprogramowania EAGLE w porównaniu do innych programów EDA, takich jak Cadstar i Design Spark. Użytkownicy wymienili się doświadczeniami oraz sugestiami dotyczącymi optymalizacji projektu, w tym dodania mostka H do sterowania silnikami oraz zmniejszenia rozmiaru płytki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA