logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego przetwornice 12/220V są dostępne tylko do 800W? Jak zwiększyć moc?

Jethro 25 Lut 2003 20:22 39702 74
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego przetwornice 12V/230V kończą się zwykle na ok. 800–1000 W i jak zwiększyć ich moc?

Bo przy 12 V dla 1–2 kW płyną ogromne prądy, więc rosną straty, grzanie przewodów i wymagania wobec tranzystorów oraz akumulatora [#109676][#109681] Najprostszy sposób zwiększenia mocy to podniesienie napięcia strony DC: typowe UPS-y powyżej 500 W pracują już z 24 V, modele do 2,5 kW z 48 V, a mocniejsze jeszcze wyżej, właśnie po to, żeby zmniejszyć prądy [#181015] Da się zbudować przetwornicę 12V/230V około 1 kW, ale według jednego z użytkowników przy rozsądnym koszcie to już okolice granicy, a sprawność 85–90% [#114324] Przy 2 kW z 12 V ktoś policzył, że taki układ „momentalnie” rozładuje akumulator i może spalić alternator; dla instalacji 12 V sensowniejsze jest przejście na 24/48 V albo użycie gotowego UPS-a o odpowiedniej mocy [#19493581]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 109640
    Jethro
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    dlaczego nie widze przetwornic na np. 1000,2000W tylko maksymalnie 800W chyba to da sie latwo przerobic.
  • REKLAMA
  • #2 109676
    Robert_p
    Poziom 12  
    Gdzie ty widziałeś przetwornice na 800W? 8O A pozatym prądy jakie płyną przy 12V i mocy 1000W są kosmiczne. :D
  • #3 109681
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Korzystajac ze wzoru I=P\U zastanow sie dlaczego nie robi sie przetwornic 12/230 o mocach rzedu 1-2kW 8)
  • #4 109776
    Jethro
    Poziom 17  
    chodzi mi o to aby zasilac z elektrowni wiatrowej ktora laduje akumulator 12v grzejnik do orzewania mieszkania :D
  • #5 112409
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Prędzej przerobisz tą elektrownie na 220V niż przetwornice na 2kW. :D
  • #6 113444
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Przetwornica z 12 na 220V przy 2 kW? Da się, ale najprościej jako mechaniczną. Silnik 2,5 kW na 12V, tylko nie szeregowy, do tego generator 220V najlepiej synchroniczny i po sprawie. No, straty na mocy będą spore, ale jeśli mus, to mus.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 113950
    pesel
    Poziom 13  
    pomysł jest fajny i nie raz sam o tym myslalem, napewno mechaniczny sposob przetworzenia energii to głupota !!!!! (bez obrazy) sprawnosc max 60%. Jesli chodzi tylko o ogrzewanie to moznaby pomyslec o przetwornicy impulsowej (bardzo wysoka sprawnosc siegajaca 98%). Jesli mialabybyc zasilana jakas lodowka albo np silnik to potrzeba zbudowac przetwornice trapezoidalna bo na sin sa za duze straty. Mozanaby wziac schemat jakiejs i dolozyc trazystrkow mocy i podlaczyc trafo 2 KVA teoretycznie powinno dzialac ale nie wiem jak ze sprawnoscia. Jesli posiadasz juz taka elektrownie to chetnie bym ja obejrzal. Pozdrawiam
  • #9 113962
    Nemo
    Poziom 31  
    :arrow: pesel: Napisałem najprostszy, a nie najlepszy.

:arrow: Jethro: Zaproponowałbym, jak zresztą wielu innych forumowiczów, aby wziąć UPS 2kW i podłączyć do jego akumulatora twój akumulator. Rozwiązanie drogie, ale nie musisz się martwić o cokolwiek z konstrukcji. Jeszcze lepiej, gdyby udało się zdobyć uszkodzony UPS. Te pomysły są według mnie najlepsze.
  • #10 114260
    Jethro
    Poziom 17  
    Dzieki Wam ze sie wlaczyliscie do pomocy przy tym projekcie ktory mam nadzieje bede realizowal w wakacje. Zastanawialem sie czy nie da sie inaczej zamienic energii mechanicznej na cieplna tak aby obejsc te przetwornice i inne elementy ktore przy takiej mocy moga byc dosyc kosztowne.Jesli macie jakies ciekwe rozwiazania na mysli to piszcie z checia poczytam.A i jeszcze jedno czy ktos z Was ma pojecia jak jest w polskim prawie zalatwiona sprawa z elektrowniami wiatrowymi? Czy trzeba miec jakies pozwolenie czy placi sie podatek za to ?
  • #11 114324
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Jeśli chcesz przetwarzać 12V na 220V przy mocy 2kW to zapomnij o sprawności 98%! udało mi się zrobić przetwornicę 12V/220 o mocy 1kW i sprawności 85-90% i chyba to max co można wycisnąć (rozsądnym kosztem). Zajmuje się od jakiegoś czasu tematem siłowni wiatrowych i mogę ci doradzić wiele rzeczy. Jeśli masz jakieś pytania to pisz na priva gnservice(_at_)wp.pl lub lepiej pod tematem, może jeszcze ktoś z forumowiczów skorzysta :D
  • #13 114887
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    nie jestem pewny ale jak sie ma elektrownie wiatrową czy jaką kolwiek inną to trzeba energie odsprzedać elektrowni a potem elektrownia nam ją odsprzedaje. Tak słyszałem w takim programie. Jest to głupie ale takie podobno jest prawo.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • #14 115240
    Jethro
    Poziom 17  
    Sprawa jest taka ze dom jest ogrzewany z pieca gazowego ktory ma moc nie wiem dlaczego tak duzo bo 21kW żre to niemilosierne ilosci gazu wiec chcialbym zastosowac ogrzewanie wody w kaloryferach przez grzalke. Gdyby sie dalo najwygodniej byloby ja zaslilic z 12V akumulatora ale nie wiem czy takie sa, jesli nie to wiatrak ma ladowac akumulator i z przetwornicy grzalka na 220V.Jest tez mozliwosc zastosowania baterii slonecznych ale nie znam sie na cenach za metr.
  • #15 115383
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Witam
    Sam odpowiedziałeś na pytanie - bez kombinowania grzałka na 12 V.
    Tylko jaki prad wchodzi w rachubę, 1200 W to już 100 A, jaki akumualator ?.
    100 A przez 10 godzin to 1000 Ah, spora skrzynka i cena.
    A grzałkę można zrobić z drutu oporowego o odpowiedniej średnicy.
  • #16 115904
    Nemo
    Poziom 31  
    Jeśli chcesz zamienić energię mechaniczną na cieplną bezpośrednio - nic prostszego - zastosuj pompę kawitacyjną. Tyle tylko, że to urządzenie potrzebuje większych szybkości obrotowych, dlatego albo przekładnia, albo silniczek. Sprawność tego urządzenia jest większa od dostarczanej mocy elektrycznej. Bardzo dużo urządzeń tego typu można znaleźć w necie. Niektóre są nawet produkowane i sprzedawane w Polsce.
    Tu jest przykładowy link:
    http://www.kolmet.com.pl/Press/Pompa%20kawitacyjna/Pompa%20kawitacyjna.htm
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #17 117041
    Jethro
    Poziom 17  
    bardzo ciekawa ta pompa jednak nie widze zeby gdzies byla sprzedawana wiec pewnie jest b. droga.
  • #18 117623
    Nemo
    Poziom 31  
    A nie możesz napisać do tamtej firmy na ich maila? Niech napiszą ile to kosztuje. Powinni odpowiedzieć.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #19 179347
    retoropak
    Poziom 13  
    halo halo macie gdzies schemaciki jakiejs przetworniczki
    Nie musi miec 1kw wystarczy jakies 500w (do woza se wzmachola zapodam ) :D :D :D :D dopry bass nigdy nie jest zly
  • #20 179356
    Bolo
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    mam dla ciebie mały zasilaczyk do bryki.Tylko teraz są już nowsze półprzewodniki więc można by ją troche uprościć,naprzykład lepsze mosfety,automatycznie mniej.
    Załączniki:
    • Przetwornica samochodowa 0,6kW.rar (4.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 179450
    pesel
    Poziom 13  
    Ej sorry, ale ten pliczek jest chyba troche uszkodzony:)
  • #22 179457
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    Ale ten "pliczek" jest tak duży że to jest chyba cała elektrownia a nie tylko przetwornica!
  • #23 179743
    Bolo
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    pesel, przedchwilą sam ściągnołem plik,żeby zobaczyć czy to prawda,noi jest wszystko ok.Fakt,plik jest duzy,ale za to zawiera wyczerpujący opis zdjęcia no i schemat.Godny polecenia tym którzy zajmyją się budową wzmacniaczy audio,zawiera szerg zabezpieczeń,które oczywiście można pominąc.Mysle,ze jak by zastosować 4x IRFZ46N zamiast 12 buzów to mozna by pominąć driwery i sterować tranzystory bezpośrednio z SG3525.No moze by nie miało 600W ale te 450 to spokojnie bo sam zrobiłem coś takiego i działa,tylko ze ja zrobiłem na +/-60V.proponował bym tylko dostroic częstotliwość pracy do rdzenia w celu uzyskania maxymalnej sprawności.

A co do tematu głównego ,to chyba bezsensu jest budować zaawansowaną przetwornicę dużej mocy tylko po to zeby energia i tak poszła w ciepło,mógłbyś zrobić grzałe na 12V z jakiś drutów stalowych które mają troche gorszą rezystancje od miedzi,a przecież ma mieć tylko 0,07ohm(12V 2000W)tylko ze te akumulatory to naprawde musisz mieć duże,a i ten wiatraczek musi być spory,a biorąc pod uwage nasz klimat to nie zawsze akumulator będzie naładowany,ale powiem ci ze zawsze mażyło mi się cos takiego,takze chętnie bym posłuchał o efektach
  • #24 179818
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    A dodatkowo wiatrak oddalony jakieś 50 metrów od odbiornika ciepła czyli trzeba ciągnąć przewody z beztlenowej miedzi grubości ręki aby po drodze niewytracić tych 2 kilowatów :lol:
    Sory - ale niewidze sęsu tego tematu, a temat przetwornic i masa schematów była na forum wielokrotnie, wystarczy skożystać z Funkcji szukaj u góry strony.

Skrót do tego tematu zamieściłem w dziale "Na wesoło" https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic35458.html
  • #25 180104
    Majster90
    Poziom 11  
    Policz sobię według prawa ohma wzór:I=P\U i zastanów się teraz nad "Twoją" przetwornicą na 2kw.
  • #26 180120
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Sory że się wtrąca ale prawo Ohma wygląda jakoś tak U=R*I.
    A co do tematu to kiedyś zbudowałem przetwornice na układzie multiwibratora astabilnego z dwoma tranzystorami w układzie OE (bardzo znany układ). W obwodzie kolektorów są włączone dwa uzwojenia trafo 2*12/220V. Nie potrafie powiedzieć jaką to może wyciągnąć moc ale tranzystorki dałem jakieś Ic_max=10A więc niewielką, ale układ działa. Niestety stoi nieużywany bo od tamtych czasów nie było problemu z dostawami prądu.
  • #27 180622
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Witam wszystkich

Czy ktos może mi dać namiary gdzie można zdobyć trafo Tr1 (EDT49).
    Lub z czego można ewentualnie je odzyskać (wydłubać) :twisted:

:sm19:
  • #28 180648
    barins
    Poziom 12  
    A i jeszcze jedno czy ktos z Was ma pojecia jak jest w polskim prawie zalatwiona sprawa z elektrowniami wiatrowymi? Czy trzeba miec jakies pozwolenie czy placi sie podatek za to ?[/quote]

Toś wkapał z tym naszym prawem. U sąsiada już drugi rok stoi cały wiatrak, gotowy do pracy.... no i nic, jedynie w lecie wróble odstrasza. Facet ma problemy prawne z elktrownią.
  • #29 180661
    mw811
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    :idea: Najważniejsze jest dobranie końcówki mocy, dobre trafo i
    najważniejsze niezawodny układ sterowania.
  • #30 180666
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    :arrow: Jethro
    Widziałem UPS-y firmy APC Matrix 3000 ( 3kVA) i Matrix 5000 (5kVA) czyli takie są produkowane. Ten Matrix 5000 waży z 200Kg i jest hałaśliwy. Można do niego dołączyć zewnętrzne akumulatory wtedy jego czas pracy bez zasilania wzrasta.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ograniczeń mocy przetwornic 12V/220V, które najczęściej występują do około 800W, oraz możliwości zwiększenia ich mocy. Główną przyczyną ograniczenia jest bardzo wysoki prąd przy niskim napięciu 12V, co powoduje znaczne straty i wymaga grubych przewodów oraz dużych akumulatorów. Przetwornice o mocy powyżej 1kW są rzadkie i kosztowne, a ich budowa wymaga zaawansowanych rozwiązań, np. zastosowania UPS-ów o wyższym napięciu (24V, 48V lub więcej) w celu zmniejszenia prądów. Alternatywnie proponowano mechaniczne przetwarzanie energii, np. silnik 12V napędzający generator 220V, jednak wiąże się to z dużymi stratami i kosztami. W kontekście zasilania grzałek do ogrzewania wody z elektrowni wiatrowej sugerowano bezpośrednie grzałki 12V z drutu oporowego lub zastosowanie pomp kawitacyjnych jako alternatywę do konwersji energii mechanicznej na cieplną. Poruszono także kwestie magazynowania energii w akumulatorach, ich łączenia szeregowego i równoległego oraz wpływu prądu na żywotność i sprawność. Wskazano, że większe moce wymagają wyższych napięć, aby uniknąć ogromnych prądów i strat. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące przepisów prawnych związanych z elektrowniami wiatrowymi w Polsce oraz praktyczne doświadczenia z agregatami i przetwornicami. Podsumowując, zwiększenie mocy przetwornicy 12V/220V powyżej 1kW jest technicznie możliwe, ale wymaga zastosowania wyższych napięć, odpowiednich akumulatorów, solidnych przewodów i często kosztownych komponentów, dlatego w praktyce częściej stosuje się inne rozwiązania, takie jak UPS-y, agregaty lub bezpośrednie wykorzystanie energii mechanicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA