logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskrownik w chińskim agregacie - jak powstaje iskra bez przerywacza?

pepebiskup 25 Sty 2012 20:57 3209 8
REKLAMA
  • #1 10448151
    pepebiskup
    Poziom 14  
    Witam . Proszę o pomoc w odpowiedzi na w/w pytanie.
    W najtańszych agregatach spalinowych produkcji chińskiej , znajduje się koło zamachowe , w którym znajdują się dwa magnesy . Nad tym kołem jest cewka wysokiego napięcia.
    Jak tworzy się iskra skoro nie ma żadnego przerywacza obwodu czy innej elektroniki ( CDI , TDI , itp. )
    Pozdrawiam
    Przemek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10448773
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Brak jakiejkolwiek elektroniki, w środku tylko uzwojenia nawinięte na rdzeń. Działa na zasadzie indukcji. Ot cała tajemnica.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82a_elektromotoryczna
    Siła elektromotoryczna indukcji
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 10449963
    pepebiskup
    Poziom 14  
    Dzięki robokop . To by sie zgadzalo. Myślałem że to jest tylko cewka i to mnie zastanawiało.
    Do kkknc : Może być tylko cewka ale wtedy musi być przerywacz . Właśnie po to żeby nastąpił zanik pola elektromagnetycznego i powstała iskra.
    Pozdrawiam
  • #6 10449982
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6360
    pepebiskup napisał:
    Może być tylko cewka ale wtedy musi być przerywacz . Właśnie po to żeby nastąpił zanik pola elektromagnetycznego i powstała iskra.

Sam zanik pola to zbyt mało - musi być jeszcze kondensator, żeby stworzyć obwód rezonansowy.
  • #7 10449995
    pepebiskup
    Poziom 14  
    Obwod rezeonansowy ? Wydawało mi się że kondensator daje się po to żeby nie iskrzyło na przerywaczu .
    Pozdrawiam
  • #8 10450180
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3577
    Ano, są 2 obwody rezonansowe sprzężone magnetycznie: jeden to uzw pierwotne cewki i kondensator, drugi to uzwojenie wtórne i kondensator w postaci przerwy na świecy ;)
  • #9 20560201
    23dario23
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Podłączam się do tematu, posiadam takie chińskie cudo w którym zanikła iskra. Układ zapłonowy w moim sprzęcie opiera się cewko - module ( sam nawet nie wiem jak to nazwać) znajdującej się pod wirującym kołem magnesowym. Wspomniana cewka posiada wyprowadzone dwa przewody jeden z nich do gaszenia masą drugi generujący napięcie poprowadzony do właściwej cewki wysokiego napięcia ( takiej jak stosowana jest np. w skuterach ).
    Po sprawdzeniu rezystancji stwierdziłem brak oporu między przewodem idącym na cewkę w/n a masą co potwierdzało by uwalony cewko - moduł .
    Pytanie czy mój w/w cewko - moduł z dwoma przewodami mogę zastąpić takim samym dostępnym na platformie Allegro z czterema przewodami ( zdjęcia poniżej ) Iskrownik w chińskim agregacie - jak powstaje iskra bez przerywacza?

Iskrownik w chińskim agregacie - jak powstaje iskra bez przerywacza?

Podsumowanie tematu

✨ W chińskich agregatach spalinowych iskra powstaje dzięki cewce wysokiego napięcia, która działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. W najtańszych modelach nie ma przerywacza ani zaawansowanej elektroniki, a iskra generowana jest przez zanik pola elektromagnetycznego. Użytkownicy dyskutują o roli kondensatora w obwodzie rezonansowym oraz o problemach z układami zapłonowymi, w tym o awariach cewko-modułów. Pojawiają się pytania dotyczące wymiany uszkodzonych komponentów na dostępne zamienniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA