logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zbudować prosty iskrownik 12 V-20 V do świecy zapłonowej?

Nikt008 14 Sie 2024 23:18 1503 37
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować prosty iskrownik zasilany 12–20/25 V, który będzie dawał iskrę na świecy zapłonowej?

Najprościej zrobić to na cewce zapłonowej z samochodu i prostym układzie sterującym, np. NE556 albo opóźniaczu wyzwalanym impulsem zapłonu; padła też propozycja użycia cewko-modułu od Toyoty Corolli [#21191528] [#21191623] Jeśli chcesz jeszcze mniej roboty, na forum wskazano gotowy tani moduł z AliExpress za ok. 4 zł [#21191620] Przy próbach z trafopowielaczem z CRT pamiętaj, że wysokie napięcie wynika z powielacza, a nie z samego sposobu sterowania, więc zmiana liczby zwojów nie jest prostym sposobem na „osłabienie” układu [#21191472] [#21191477] [#21191487]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21191372
    Nikt008
    Poziom 4  
    Ocena: 20
    Siemka
    Potrzebuję prostego iskrownika, który wytrzyma od 12 V do 20/25 V na wejściu (prąd zmienny lub stały), aby podawał mi iskrę na świecę zapłonową. Iskra po uruchomieniu tego iskrownika powinna uderzać co chwilę lub ciągle, nie ma to znaczenia. Chciałbym prosić Was o pomoc, bo nie mam już pomysłów. Chciałbym, aby budowa była najbardziej prosta, jak to możliwe, bo nie chciałbym zamawiać dodatkowych części. Mam 2 stare telewizory kineskopowe, może z nich coś się przyda? Bardzo proszę o pomoc w zbudowaniu tego urządzenia. 😀
  • REKLAMA
  • #2 21191442
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    Nie wiem, czy o to Ci chodzi, ale możesz zerknąć na ten link: https://majsterkowo.pl/15-30-dc-na-35-kv-najprostrzy-driver-transformatora-flyback-z-crt/
    Zanim jednak zaczniesz coś kombinować, to się zastanów, bo tam jest naprawdę wysokie napięcie.
  • #4 21191456
    Nikt008
    Poziom 4  
    Służyć ma do zapalania resztek mieszanki w wydechu poprzez świecę zapłonową w niego wkręconą.
  • #6 21191462
    Nikt008
    Poziom 4  
    Z głowy, tak o. Wiem, że strzelać ma troszkę, bo to dwusuw stary, już niejeżdżony, wiec czemu mam sobie nie pomajsterkować?

Dodano po 2 [minuty]:

Ten, co wysłałeś, byłby spoko, tylko może coś troszkę mniej mocnego...
  • #8 21191467
    Nikt008
    Poziom 4  
    No właśnie chciałbym coś trochę słabszego niż ten, co wysłałeś, czy zmniejszenie zwojów z 4 do 2 lub 1 zmniejszy napięcie?
  • REKLAMA
  • #11 21191482
    Nikt008
    Poziom 4  
    Czyli żeby zmniejszyć, to trzeba nawinąć więcej zwojów cieńszym przewodem?
  • #13 21191501
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 276
    Samo wysokie napięcie z trafopowielacza nie stanowi większego zagrożenia, gorszy jest ozon, który się wydziela podczas łuku.
  • #14 21191528
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7769
    Cewko-moduł od np. Toyoty Corolli + NE556. Stosuję je w replikach broni do zapłonu mieszanki propan/tlen, tyle że sterowanie z mikrokontrolera.
  • #15 21191539
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 255
    Cytat:
    No właśnie chciałbym coś trochę słabszego

A po co? Kiedy podłączysz świecę, napięcie do kilkudziesięciu kV nie urośnie, ponieważ iskra przeskoczy przy znacznie mniejszym.
    Poza tym, możesz wykorzystać "cienki" przewód, który w TV służył do zasilania elektrody ogniskującej. Napięcie na nim jest niższe.
    Jednak to nie wysokie napięcie może być problemem, a moc strat podczas pracy ciągłej.

A tak w ogóle, to nie wiem, czy patent zadziała, bo coś mi się wydaje, że w rurze chyba trochę tlenu brak. No ale może to masz ogarnięte i jeszcze parę kiloniutonów ciągu ekstra dostaniesz. :)
  • REKLAMA
  • #16 21191596
    Nikt008
    Poziom 4  
    Czyli napięcie nie będzie jakoś bardzo stanowić zagrożenia? A co z polem magnetycznym/elektromagnetycznym? Jest szkodliwe dla człowieka?

Dodano po 56 [sekundy]:

Czy jakimś innym które powstaje w tym układzie?

Dodano po 1 [minuty]:

I co to jest ta moc strat przy pracy ciągłej?
  • Pomocny post
    #18 21191623
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    Nikt008 napisał:
    Służyć ma do zapalania resztek mieszanki w wydechu poprzez świecę zapłonową w niego wkręconą.
    Układ z cewką zapłonową i opóźniaczem wyzwalany impulsem zapłonu w aucie.
  • Pomocny post
    #19 21191636
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Cytat:
    Czyli napięcie nie będzie jakoś bardzo stanowić zagrożenia? A co z polem magnetycznym/elektromagnetycznym? Jest szkodliwe dla człowieka?

Rura zaekranuje.
    Poza tym, telewizor kienskopowy oglądałeś? Wyrósł Ci ogon albo trzecia ręka?...
    Cytat:
    Czy jakimś innym które powstaje w tym układzie?

A to już pytanie do amatorów miedzianych beretów.
    Cytat:
    I co to jest ta moc strat przy pracy ciągłej?

Zwykłe grzanie, ale chciałem żeby mądrzej wyglądało.
  • #20 21191639
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2552
    Jako typowy leniwy człowiek w celu rozwiązania problemu Autora użyję cewki zapłonowej, kabli WN z samochodu lub motocykla. Ważne, że wiem jak one działają (cewka). Jeśli chcę wytworzyć kilka iskier, to z lenistwa zastosuję przycisk monostabilny, który zastąpi styk przerywacz (jako stary dziad wiem jak działa klasyczny układ zapłonowy z cewką, przerywaczem, świecą, kablami WN, kondensatorem. Wiem też jak działa elektroniczny układ zapłonowy. Może to być wariant z mocną iskrą, z pęczkiem iskier, albo automat zastępujący przerywacz oryginalny i pracujący w całym zakresie obrotów silnika).
    Jako 20-30 latek zarzucam pytanie na forum i oczekuję pomocy, bo nie potrafię sobie znaleźć informacji w Internecie (mimo smartfona z 10 obiektywami i gigabajtami pamięci oraz internetu).
    Napiszże Autorze jakiej pomocy oczekujesz, jakiego efektu się spodziewasz i co chcesz osiągnąć, to może ktoś pomoże. Gdy odejdą stare dziady, to trzeba będzie samodzielnie rozwiązywać takie problemy, albo płacić tym, którym chciało się uczyć.
  • #21 21191662
    Nikt008
    Poziom 4  
    mam_pytanie napisał:
    Rura zaekranuje.
    Poza tym, telewizor kienskopowy oglądałeś? Wyrósł Ci ogon albo trzecia ręka?...

Ale przecież cewka WN nie będzie w rurze a to z niej wychodzi chyba pole magnetyczne/elektromagnetyczne
  • #22 21191769
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Dżizes, z sekcji "gotujemy z 5g" jesteś, czy co? Jak się boisz, wsadź ją do rury - jak słusznie zauważyłeś, raczej nie wydechowej - i po "bulu".
    Kup gadżecik, który zapodał @klamocik i... Masz z bani.
  • #23 21191773
    Nikt008
    Poziom 4  
    Spokojnie spokojnie, aluminiowej czapeczki jeszcze nie zakładam heh, ale upewnić się nie zaszkodzi😉
  • Pomocny post
    #24 21191819
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ołowiana lepsza. Przyda się zatrzymać protony i neutrony.
  • REKLAMA
  • #25 21192605
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2063
    To się nie tak robi. Dajesz przełącznik między cewkę zapłonową a dodatkową, taką samą cewkę połączoną ze świecą umieszczoną na końcu tłumika. Przełączasz sygnał przyciskiem i niespalona mieszanka ( czyli gotowe paliwo plus powietrze) spala się zamiast w komorze spalania, to na końcu wydechu. Jest to najbezpieczniejsza wersja. Wszelkie takie z podawaniem paliwa odradzam !!!!
    Poszukaj schematów pod hasłem exhaust flame thrower diy.

Jak ogarniesz takie proste, to potem czas na coś takiego. Plac pokazowy był ogrodzony siatką, zabezpieczenie stanowiły dwa wozy straży pożarnej, część pojazdów biorących udział w pokazach miała na bagażniku szklane (azbestowe :) ) kocyki.

• #26 21192613
    ArturAVS
    Moderator
    @ladamaniac Słaby ten efekt, jakby się paliwo lało. U kolegi w motorze mam zbliżony efekt do tego;

ladamaniac napisał:
    Przełączasz sygnał przyciskiem i niespalona mieszanka ( czyli gotowe paliwo plus powietrze) spala się zamiast w komorze spalania, to na końcu wydechu. Jest to najbezpieczniejsza wersja. Wszelkie takie z podawaniem paliwa odradzam !!!!

Do bezpiecznych dla układu wydechowego nie należy. Zrobienie naprawdę bezpiecznego systemu, to mnóstwo pracy, najlepsze efekty są przy wtrysku paliwa oraz utleniacza (podtlenek azotu lub sprężony tlen). Cały układ się wtedy mocno rozbudowuje.
  • #27 21192636
    LEDówki
    Poziom 43  
    Wieczorem C360 przy 2 tys. obrotów potrafi nieźle sypnąć iskrami z tłumika. Te filmiki przedstawiają prymitywne silniki pulsacyjne, czy tylko wieś tuning?
  • #28 21192642
    ArturAVS
    Moderator
    LEDówki napisał:
    Te filmiki przedstawiają prymitywne silniki pulsacyjne

Gdzie Ty tam widzisz silnik pulsacyjny?
  • #29 21192644
    LEDówki
    Poziom 43  
    To było pytanie. Czemu miało służyć wycięcie i zacytowanie części pytania?
    Ja pytałem po co te wybuchy z tłumików są? Mają pełnić rolę silników czy to tylko tandetna moda? Może jestem zbyt głupi by zrozumieć tok myślenia człowieka, który to sobie zamontował?
  • #30 21192647
    ArturAVS
    Moderator
    Uświadomienie Ciebie że to nawet koło silnika pulsacyjnego nie leżało.

LEDówki napisał:
    Ja pytałem po co te wybuchy z tłumików są?

Nie ma to nic wspólnego z napędem a jedynie dodaje efekty wizualno-akustyczne. Tylko tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego iskrownika zasilanego napięciem 12-20/25 V (prąd stały lub zmienny) do generowania iskry na świecę zapłonową, wykorzystywanego do zapalania resztek mieszanki w wydechu dwusuwowego silnika. Propozycje obejmują użycie cewek zapłonowych z samochodów (np. Toyota Corolla) oraz układów z NE556, a także wykorzystanie transformatorów flyback z kineskopów telewizyjnych do wytwarzania wysokiego napięcia. Omówiono wpływ liczby zwojów na napięcie wyjściowe transformatora oraz kwestie bezpieczeństwa związane z wysokim napięciem i powstawaniem ozonu. Zwrócono uwagę na możliwość zastosowania gotowych modułów iskrowników dostępnych na platformach typu AliExpress. Wskazano również na fabryczne urządzenia awaryjne do generowania iskry na świecy zapłonowej w samochodach, które mogą być inspiracją. Poruszono temat efektów wizualnych i bezpieczeństwa stosowania iskrowników w układzie wydechowym, a także różnicę między efektami a silnikami pulsacyjnymi. Autor potwierdził wykonanie iskrownika na podstawie poradnika z YouTube.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA