Witam szanownych Kolegów.
Po dość długim czasie o poprzedniej prezentacji tego tematu i po nieszczęśliwym wypadku poprzedniej wersji zegarka powstała wersja 2.0. Wersja 1.0 oparta była o zwykłe led ułożone w kolumny i sterowane przez Atmega8 oraz RTC DS1307. Niestety podczas robienia porządku na biurku pomyliłem wtyczki i zegarek dostał 12V miast 5V - co było przyczynkiem do modernizacji.
Tą wersję oparłem na matrycy LED LM-58A23-CC, procesor ATtiny2313 oraz RTC DS1307. Wszystko - poza matrycą w technologii SMD.
Schemat:
Kolejność pinów na schemacie odpowiada wyprowadzeniom matrycy
Jako, że od wersji 1,0 minęło trochę czasu doszlifowałem co nieco moją znajomość Bascoma i kod zmniejszył się z 5,7kB do 1,87kB w wersji prezentowanej.
Zegarek wyświetla godzinę w formacie kodu BCD co moim zdaniem znacznie przyspiesza odczyt.
Zegarek umożliwia wyświetlanie w "kilku trybach".
1. Czysty standardowy BCD
2. BCD z podświetlaniem pola bajtu o intensywności 1
3. BCD z podświetlaniem pola bajtu o intensywności 2
4. BCD z podświetlaniem pola bajtu o intensywności 3
5. BCD z podświetlaniem pola bajtu o intensywności 4
6. BCD z podświetlaniem pola bajtu o intensywności 5 - bardzo jasne podświetlenie
7. BCD w odwrotnej logice zapalona = 0 zgaszona = 1
Całość oczywiście multipleksowana z częstotliwością ok 1kHz
Płytka - nie jest majstersztykiem projektowym ale da się ją wykonać w warunkach domowych - nie ma żadnych przelotek pod układami.
Niestety nie posiadam zdjęć z budowy bo nie myślałem o prezentowaniu tego zegarka ale...
W załączniku plik schematu w Eagle, wsad do ATtiny oraz moja niezbyt profesjonalna ale sprawdzona i działająca płytka
Miłego oglądania
Fajne? Ranking DIY